Skip to main content

Случајност, немар или нечасна намера појединца усмерена против ССП?


Помоћнику министра Жељку Којићу

У вези са Вашим актима 06/3 број 630/13 од 22.05.2013. године, 06/1 број 2469/13 од 21.05.2013.године број који сте упутили председнику Синдиката српске полиције г. Глиши Видовићу, а као одговор на допис СГ Београд, дужан сам да Вас обавестим следеће:

До података о постојању помоћног система зарада дошли смо сасвим случајно у поступку преиспитивања репрезентативности једног од синдиката. С обзиром да је то тада за нас била потпуна непознаница, обратили смо Вам се дописом који је Вама стигао 14.03.2013. године за појашњење, али Ви сте се на тај наш захтев у потпуности оглушили, тако да ни сада немамо праве одговоре на наша питања.

Добро би било да сте у горе наведеном допису објаснили да је необустављање чланарине члановима ССП повезано управо са недостацима овог помоћног система зараде, за који Ви неаргументовано тврдите, а позивајући се на професионалност и стручност, да је доведен у исти ниво са системским решењем. Да је то заиста тако, овакве ствари се не би догађале.

Још би боље било да сте ССП и остале синдикате, али и запослене у целини, благовремено обавестили о постојању помоћног система зараде, као и недостацима које тај систем носи. Тако бисмо благовремено могли да Вам укажемо на проблеме, а не да случајно сазнајемо да се синдикална чланарина не одбија за наше чланове.

 О томе колико је, према Вашим речима, помоћни систем зарада доведен на исти ниво као и „главни“ систем, говори и чињеница да нам се обраћају чланови Синдиката, којима је без њиховог знања и било каквог упозорења, обустављена исплата кредита путем административне забране, због чега су могли имати непријатности са банкама којима исплаћују кредите. Ова информација је проверена, тако да у њу нема потребе сумњати.

Обраћају нам се такође чланови Синдиката тврдећи да никако не могу доћи до својих платних листа и утврдити оно што их из њих интересује, а објашњење које су добили из обрачунске службе за то је поново – тај фамозни помоћни систем за обрачун зарада који ви  хвалите као пример професионалности и стручности. И овај податак је проверен. Исти нам се обраћају и тврдњом да им се не увећава минули рад, али нажалост, наведени податак нисмо у могућности да проверимо. Ово би могао бити класичан пример дискриминације за коју нису одговорни радници из обрачунске службе, већ творци тог помоћног система. Одговор на питање  да ли је ово тачно или не очекујем од Вас, као стручног, озбиљног и одговорног функционера Министарства.

Чињеница да због тога што нисмо благовремено обавештени да се један број чланова нашег Синдиката налази на помоћном систему зарада, нисмо у могућности да, у складу са Законом, утврдимо тачан број чланова Синдиката у циљу утврђивања репрезентативности, ма колико то Вама чудно звучало, утиче или може да утиче на статус ССП.

Што се тиче угрожавања рада синдикалних група, обавештавам Вас да је Синдикалној групи у Управи за обезбеђење бар у 50%-ом износу онемогућено убирање чланарине, а да је СГ Београд то умањење износило око 10%. Из претходног нашег акта јасно Вам је да смо за једног колегу и два пута слали службени захтев за обуствљање чланарине, те да смо се тек после тога, и опет у складу са  Споразумом о сарадњи и социјалном дијалогу, дакле у оквиру система МУП-а, без посредника, других органа, медија и суда, обратили дописом за решење конкретног проблема, те не разумем зашто тај Споразум и помињете.

Иначе, нико из ССП није ни у једном тренутку нити на било који начин покушао да обезвреди рад колега и колегиница из обрачунске службе, као што покушавате да имплицирате. Напротив, мишљења  сам да исти раде у веома тешким условима и да у датим околностима дају свој максимум и очекујем да их месечно награђујете увећањем коефицијента плате због повећаног обима посла, за шта се и залажем.

Заборављате да су они наше колеге већ годинама и да ћемо ми то и даље остати, а да сте Ви овде на „пропутовању“. И они се сутра могу наћи (додуше, није искључена могућност да их већ и сада има) у истој ситуацији (без решења) као један број чланова Синдиката. У неповољним радним околностима  у којима се налазе, а у које нису доведени својом кривицом, они заслужују све наше похвале и дивљење, мада од тих похвала вероватно немају ништа.

Било би за ту категорију наших колега делотворније да се као њихов руководилац чвршће заложите за побољшање њиховог материјалног и радно-статусног положаја уместо што на перфидан начин покушавате да нас конфронтирате са њима.

С обзиром да сте се пронашли увређеним тиме што смо интервенисали за три члана којима се не одбија чланарина и кривицу покушали да наметнете нама, како ето ниподаштавамо колеге из Обрачунске службе, указујући на пропусте непосредних извршилаца обрачунске службе којих заправо нема, јер они не сносе одговорност за недостатке осмишљеног подсистема,  питам се сада каква ће бити Ваша реакција када изнесем да се за чак тридесет два члана ССП (њихова имена и матичне бројеве достављамо у прилогу), иначе радника Управе за обезбеђење не одбија чланарина и ако су њихове приступнице уредно предате Обрачунској служби у седишту Министарства.

Ово заиста ствара сумњу да се овакве ствари дешавају као последица нечије грешке или случајности и терају ме да размишљам о евентуалним нечасним намерама појединаца.

Срдачно,

 Председник СГ Београд
Драган Жебељан

 Повезана вест: Жељку Којићу – Шта је то помоћни систем зарада у МУП?


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ