Skip to main content

Суицид у Нишу: Још један колега није међу живима


suicidПокушаји суицида и суициди су међу радницима Министарства унутрашњих послова постали уобичајна  појава. Пошаст која хара међу полицијске службенике и остале запослене сваког месеца узима свој данак, и даље за овај проблем нема одговорних нити се министар Дачић држи обећања да ће организационо унапредити рад психолошке службе Министарства.

Према провереним сазнањима, полицијски службеник Н.Н. (1968.) запослен у ПУ Ниш, распоређен на руководећем месту, 30.11.2013.године подлегао је ранама из ватреног оружја. Основано се сумња на суицид с обзиром да је исти у ранијем периоду покушао суицид. На жалост, о свему томе психолог није био обавештен управо због недостатака прописане обавезе извештавања и законских процедура у вези таквих и сличних случајева.  Све то је последица неадекватно организоване психолошке службе у Министарству.

Служба за психолошку превенцију Синдиката српске полиције, предала је почетком године у Кабинет министра на усвајање Предлог Стратегије развоја психолошке службе МУП коју води психолог Мирјана Смиљанић, како би се овакви и слични проблеми запослених свели на минимум. Ову иницијативу за усвајање  Стратегије подржали су својим потписима 28 од 29 психолога у МУП-у. Испрва ову стратегију подржао је и државни секретар Вања Вукић, који се касније повукао и пао под утицај помоћника министра Жељка Којића, начелника Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова који децидно одбацује могућност стварања Централне психолошке службе а самим тим и усвајање Стратегије.

Искрену подршку и жељу да се суицид у МУП сведе на минимум, односно успостави доброорганизована и професионална служба психолошке превенције, добили смо од државног секретара Владимира Божовића а касније и од министра Ивице Дачића. Међутим, све се завршило на обећању а реалних помака и даље нема.

Самоубиства у полицији заузимају размере епидемије. Сваке године око десетак запослених у Министарству одузме себи живот, најчешће су то униформисани полицајци. У протеклој деценији више од стотридесет запослених извршило је суицид. Само прошле године забележено је тринаест суицида.

Посебно чуђење изазива чињеница да за овако висок број сицида, нико није одговоран! Нити шта чини да се ова бројка смањи, нико не преузима чак и моралну одговорност, што је сасвим несхватљиво! Међутим, када Синдикат покуша да реши проблем уз подршку  психолога у МУП, одговоран по линији рада г. Жељко Којић чини све и утиче да се Стратегија развоја психолошке службе минира и не усвоји.  – истиче Глишо Видивић, председник синдиката.

Полицијски службеници стичу утисак и о томе јавно говоре да ресорног министра Ивицу Дачића не интересују пробелми у раду и организацији рада у Министарству унутрашњих послова. Практично, стиче се утисак да Министарство има министра само на папиру а разједињеност и подељеност у врху Министарства озбиљно нарушава основна начела рада и функционисања службе.

Шеф службе за информисање
и портпарол Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан

Београд, 02.12.2013. године


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ