Skip to main content

Тражимо исплату обећане помоћи и повишицу плате од најмање 10%!!!


Ужице, 25.05.2016. године, – Председник Синдиката српске полиције, господин Лазар Ранитовић, упутио је допис техничком Председнику и мандатару будуће Владе Републике Србије, господину Александру Вучић, у којем га позива да предузме хитне мере у циљу побољшања положаја запослених у Министарству унутрашњих послова.

Допис преносимо у целости:

„Поштовани господине премијеру,

Обраћам Вам се у име преко 8.000 чланова Синдиката српске полиције и у име свих запослених у Министарству унутрашњих послова, и апелујем на Вас да, као једну од првих мера након формирања нове Владе, спроведете у дело јавно обећану помоћ полицијским службеницима и побољшате њихов и тежак материјални положај њихових породица.

Крајем прошле године, приликом сусрета са репрезентативним синдикатима у МУП, изразили сте разумевање за тежак материјални положај запослених и обећали новчану помоћ. Износ те обећане помоћи, судећи по изјавама председника наведених синдиката, креће се између 10.000 и 20.000 динара једнократно, у првој половини године, и извесно процентуално увећање основице плате до краја ове године. Надамо се да изношење таквих обећања у јавност није служило искључиво смиривању страсти узаврелих приликом спровођења процеса рационализације и декриминализације у МУП.

Верујемо да није потребно подсећати Вас на чињеницу да су мере штедње у друштву, приликом њиховог увођења у јесен 2014. године, највише погодиле управо запослене у МУП којима је, као јединима у јавној служби, у два наврата умањивана примања. У укупном збиру то умањење износило је преко 15%. Такође, умањењем висине накнаде за рад на терену, односно износа дневнице, на мизерних 150 динара дневно, директно су погођени полицијски службеници који раде у тешким условима на одржавању јавног реда и мира и спречавању ескалације насиља и криминала. Тај рад и ризик који са собом носи је подцењен и неправедно доведен у исту раван са класичним службеним путовањима бирократа и администрације. Јер, не може се изједначити вожња функционера у климатизованим и удобним аутомобилима са пословима полиције и ватрогасаца спасилаца, који се огледају у вишечасовном неудобном путовању и напорном стајању под пуном опремом приликом обезбеђења јавних скупова високог ризика, обезбеђења Копнене зоне безбедности или спашавања угрожених елементарним непогодама. Наш рад није „службено путовање“. Ми не „путујемо“, већ обављамо најсложеније и најтеже теренске послове и задатке у циљу очувања безбедности Републике Србије и њених грађана.

Будући да у Вашим изјавама, и изјавама других званичника, можемо чути да су уведене кризне мере штедње дале свој позитивни резултат, да је буџет Србије попуњен као никада до сада и да смо коначно „стали на здраве ноге“, а да са друге стране имамо поразну истину да су полицијски службеници доведени до руба егзистенције, предлажемо Вам да, као хитне мере, предузмете следеће:
исплата једнократне новчане помоћи свим запосленим у МУП у износу од 20.000 динара, најкасније до 30. јуна;
повећање износа дневница за полицијске службенике до износа неопорезиве дневнице у Србији, који тренутно износи 2.168 динара;
повећање плате свим запосленим у МУП корекциојом основице или коефицијента у износу од најмање 10%.

Треба истаћи и да је МУП први и једини државни орган који је успешно спровео процес рационализације запослених и умањењем за око 5% запослених, њихов број довео испод границе максимално утврђеног броја запослених. То је последично довело и до умањења збира зарада у МУП за тај проценат, те за повећање плате у износу до 5% није потребно изналазити нова средства у односу на она већ предвиђена усвојеним буџетом.

Поштовани господине председниче, молим Вас да овај наш захтев никако не схватите као ултиматум или класичан синдикални популистички излет, већ као апел представника запослених, искрено забринутог за егзистенцију својих колега, за добро функционисање службе и безбедност државе у целини.

С поштовањем,

Председник ССП
Лазар Ранитовић“

Dopis predsedniku Vlade

Dopis predsedniku Vlade1