Skip to main content

Услови за превремено пензионисање овлашћених службених лица у органима безбедности републике Србије


Председник ССП Глишо Видовић упутио је допис влади Србије, односно премијеру Ивици Дачићу допис у којем тражи појашњење у вези пензионисања припадника служби безбедности у Србији.

Господине Дачићу,

Према расположивим сазнањима ССП, упркос јединственом Закону о пензијском и инвалидском осигурању, у пракси, радници различитих органа безбедности Републике Србије нису у истом положају када је у питању остваривање права на превремено пензионисање.

Наиме, полицијски службеници који се налазе на радном месту, односно на послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 16 месеци, осим других услова предвиђених Законом, ове године морају да имају најмање 53 године и 4 месеца живота, да би стекли право на превремено пензионисање, с тим што се старосна граница за сваку наредну годину повећава за 2 месеца.

Истовремено, према сазнањима до којих смо дошли преко приватних контаката, иста категорија радника (ефективно проведених 12 месеци рачуна се у стаж осигурања као 16 месеци) БИА-е и Војске Републике Србије стиче услов за превремено пензионисање са навршених тачно 53 године живота и та старосна граница се не подиже.

Слична је ситуација и са радницима органа безбедности који се налазе на радном месту, односно на послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 14 месеци.

Молимо Вас да преко надлежних стручних служби проверите наша сазнања и да нам одговорите да ли су та сазнања тачна и уколико су она тачна, по ком законском основу су радници МУП, БИА и ВС стављени у неравноправан положај.

С поштовањем,

Председник синдиката
Глишо Видовић

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ