Председник ССП Глишо Видовић упутио је допис влади Србије, односно премијеру Ивици Дачићу допис у којем тражи појашњење у вези пензионисања припадника служби безбедности у Србији.

Господине Дачићу,

Према расположивим сазнањима ССП, упркос јединственом Закону о пензијском и инвалидском осигурању, у пракси, радници различитих органа безбедности Републике Србије нису у истом положају када је у питању остваривање права на превремено пензионисање.

Наиме, полицијски службеници који се налазе на радном месту, односно на послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 16 месеци, осим других услова предвиђених Законом, ове године морају да имају најмање 53 године и 4 месеца живота, да би стекли право на превремено пензионисање, с тим што се старосна граница за сваку наредну годину повећава за 2 месеца.

Истовремено, према сазнањима до којих смо дошли преко приватних контаката, иста категорија радника (ефективно проведених 12 месеци рачуна се у стаж осигурања као 16 месеци) БИА-е и Војске Републике Србије стиче услов за превремено пензионисање са навршених тачно 53 године живота и та старосна граница се не подиже.

Слична је ситуација и са радницима органа безбедности који се налазе на радном месту, односно на послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 14 месеци.

Молимо Вас да преко надлежних стручних служби проверите наша сазнања и да нам одговорите да ли су та сазнања тачна и уколико су она тачна, по ком законском основу су радници МУП, БИА и ВС стављени у неравноправан положај.

С поштовањем,

Председник синдиката
Глишо Видовић

 

Comments

 1. Lica koja stiču uslove za odlazak u penziju “pod posebnim uslovima” su i radnici MUP-a sa uvećanim stažom-beneficijom, i to je po čl.43. zakona o PIO, ta lica pored ostalih pogodnosti stiču i pravo na uvećanje penzije za 20% procenata. Ali ko od tih radnika stekne, pre navršenja godina života, 45 godina staža može ići u penziju bez obzira na godine starosti (po čl. 19. istog zagona), ali prema naj novijem tumačenju nema uvećanje penzije za 20% posto, što je besmisleno i van svake logike, jer se radi o istoj kategoriji osiguranika (beneficirani staž). Tako da bi Sindikat trebao i to pitanje da potegne da se reši.

 2. Члан 19.

  Осигураник стиче право на старосну пензију:
  1) кад наврши 65 (мушкарац), односно 60 (жена) година живота и најмање 15 година стажа осигурања;
  2) кад наврши 40 (мушкарац), односно 38 (жена) година стажа осигурања и најмање 58 година;
  3) кад наврши 45 година стажа осигурања.

  Члан 42.

  Осигураници – запослени који раде на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем и који могу под посебним условима остварити право на пензију јесу:
  1) полицијски службеници – униформисана овлашћена службена лица и полицијски службеници који раде на посебно сложеним, специфичним, односно оперативним пословима;
  2) запослени у Министарству спољних послова који раде на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем;
  …..
  7) остали полицијски службеници који раде на радним местима, односно пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

  Члан 43.

  Осигураник из члана 42. тач. 1) до 6) овог закона, коме престане запослење с правом на пензију пре испуњења услова из члана 19. овог закона, стиче право на старосну пензију ако је навршио најмање 55 година живота и 25 година стажа осигурања, од чега најмање 15 година ефективно проведених на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, у органу из члана 42. овог закона.
  …..
  Изузетно од става 1. овог члана, и члана 19. овог закона, полицијски службеници – припадници специјалних јединица полиције, припадници Безбедносно-информативне агенције, припадници Војнобезбедносне агенције и Војнообавештајне агенције који раде на посебно сложеним, специфичним, односно оперативним пословима, стичу право на старосну пензију кад наврше најмање 53 године живота и 20 година ефективно проведених на тим пословима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *