Skip to main content

Врњачка Бања: Шверцер дувана аутом на полицајце!!!


Врњачка Бања, 25.03.2016. године, – Преступници су све бескрупулознији и бахатији. Навикнути на више него благу казнену политику српских судова криминалци се све слободније упуштају у извршења разних кривичних дела јер су убеђени да ће успети да се извуку од заслужених казни. Нажалост, статистика изречених казни даје им за право.

Све чешћи су и директни атаци на живот грађана али и полицијских службеника на службеној дужности. Као потврда наведеног, данас је дошло до напада на двојицу полицијских службеника Полицијске станице Врњачка Бања, Немању Вучић и Марка Виријевић, у атару села Станишинци.

Наиме, након покушаја заустављања возила марке „Ауди“, београдских регистрационих ознака, у Врњачкој Бањи, возач се дао у бекство у правцу планине Гоч. Након краће потере возач успева да нестане и удаљи се у непознатом правцу, али искусни полицајци га проналазе на споредном путу у шуми. Тада непознати возач креће директно на полицајце, додаје гас и покушава њихово гажење. Виријевић се баца у обалу а Вучић испаљује три хица из службеног оружја у правцу пнеуматика на возилу. Међутим возач не зауставља возило већ удара Вучића, „набацује“ га на поклопац мотора и предње ветробранско стакло, а онда напуста возило и бежи пешице кроз шуму. Мада угрувани и повређени, полицајци се дају у потеру за бегунцем и након неколико стотина метара пристижу и лишавају га слободе. Утврђено је да се ради о Ш.Р. (1995.) из Рашке.

Претрагом терена, Вучић и Виријевић су пронашли 37 црних ПВЦ врећа са око 360 килограма дувана. Вредност заплењеног дувана процењује се на око 1,3 милиона динара. Овим је успешно пресечен још један ланац трговине акцизном робом.

Председник Синдиката српске полиције, господин Лазар Ранитовић, дао је овим поводом изјаву:

Желим пре свега да похвалим колеге Вучића и Виријевића који су показали висок степен професионалности и личне храбрости, и да им честитам на успешно обављеној акцији. Оно што је најбитније, јесте да колега Вучић није озбиљније повређен и да се све добро завршило и по колеге али и по преступника, чији живот колеге нису угрозили ни у једном тренутку, мада су сами били изложени озбиљној опасности.

То само доказује да МУП може бити поносан на огромну већину својих полицијских службеника, и још једном се доказује да смо, у блиској прошлости, неоправдано анатемисани у јавности као непрофесионални и криминализована служба у целини.

Оно што бих посебно хтео да нагласим, јесте то, да се на овоме не сме завршити, да преступник који је свесно и са намером угрозио живот полицијских службеника мора бити адекватно санкционисан. Ово заиста јесте напада на представнике државе и државу саму, и време је да и правосуђе покаже да му је стало до заштите поретка и права.

Позивам начелника Полицијске управе Краљево да наше храбре колеге адекватно награди. А од министра Стефановића тражим, да својим личним, и ауторитетом функције коју обавља, утиче на промену климе која влада у јавности и правосуђу, када су у питању полицијски службеници.

Држава мора наћи начин да заштити оне који је чувају. Морамо сви заједно показати сваком следећем нападачу на полицајце да га сасвим извесно чека драконска казна, и да се неће извући од ње.

Руководство Синдиката српске полиције је поносно на колеге попут Вучић Немање и Марка Виријевића, и драго нам је што се можемо јавно да похвалимо тиме да је Марко наш дугогодишњи активиста, оснивач и председник, најпре Синдикалне групе Нови Београд, а сада исту функцију обавља у Врњачкој Бањи.

Шеф службе за информисање
Миле Лазаревић