Skip to main content

Завршен протест „Радници нису робови“ у организацији Српског синдикалног фронта


A1Београд, 10. децембар 2013. –  Око десет хиљада грађана – радника окупљених у синдикатима који чине Српски синдикални фронт данас су у Београду  обележили Међународни дан људских права захтевајући повлачење предложених измена Закона о раду и Закона о штрајку.

Окупљање чланова синдиката оснивача ССФ, студентских покрета, невладиних организација и грађана који подржавају активности овог новооснованог радничког фронта почело је нешто после 11 часова. Око 12 часова,  протесна колона кренула је од Цркве Светог Марка према Дому народне Скупштине где се одржао  преформанс „Пијаца робова“ који је симболично осликао стање у српском друштву, однсно у шта ће се претворити српско душтво уколико се усвоје предожене измена закона о раду и штрајку.

Radnik nije rob

Пред зградом Дома народне Скупштине Републике Србије окупљенима се обратио др Жарко Кораћ, народни посланик СДУ који је рекао да се слаже са радницима који протестују и да он као народни посланик није видео нити добио предлог Закона о раду што је, како је рекао, неуобичајно да се мења закон за који се незна како ће изгледати. У име новинара Србије окупљенима се обратила и Драгана Чабаркапа запослена у Новостима а која је иначе председница Синдиката новинара Србије.

Драгана Чабаркапа је казала да из процедуре треба да буду повучене предложене измене закона о раду и штрајку. „Овим изменама се поништавају стечена права радника и буквално их доводе у ропски положај“. Она је изнела да уколико се буде усвојио и нови закон о медијима, да ће у Србији завладати медијски мрак,  као што је и сада случај с обзиром да постоји медијска блокада према Српском синдикалном фронту.

Колона се затим упутила улицом Кнеза Милоша ка згради Владе Србије, а на углу са улицом Краљице Наталије је направљена бакљада.

Пред зградом Владе у Немањиној 14, челници ССФ, Жељко Веселиновић из Слоге, Ивица Цветановић из Конфедерације, Драган Матић из Индустријског синдиката и Глишо Видовић из Синдиката Српске полиције, обратили су се присутнима и поручили да Закони о раду и штрајку неће проћи и истевремено затражили укључивање ССФ у даљим преговорима и разговорима око закона.  Они су критиковали предложене мере и небригу према радницима и поручили да је данашњи протест Српског синдикалног фронта само почетак једне велике борбе и укрупњавања радништва Србије.

Борићемо се  свим расположивим средствима да одбранимо права грађана Србије, скупљаћемо потписе, организовати петиције и штрајкове по читавој Србији”, завршна је порука са првог данашњег скупа у Београду у организацији Српског синдикалног фронта, четири синдиката оснивача: Удружених синдиката Србије “Слога, Конфедерације слободних синдиката, Индустријског синдиката Србије и Синдиката Српске полиције.

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић је рекао да би предложеним законом радници били претворени у робове, јер се укидају и рад у сменама и ноћи рад и радно време.

Најгоре од свега је флексибилно запошљавање, што значи да млади никад неће имати стални посао, а то је, додао је он, на ове протесте и привукло велики број студената. „То је закон који је писан у интересу америчке и немачке привредне коморе и наших тајкуна, а не у интересу свих грађана Србије“.

Председник Индустријских синдиката Србије Драган Матић је рекао да на данашњи светски Дан људских права, синдикати поручују влади да радници нису робље и да то неће ни бити.

Председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић поручио је окупљенима да је полиција у служби народа.

Држава је издала народ, продала предузећа за једну марку, и шта сад хоће? Да гладујемо? Изборићемо се свим силама да не прође овај робовласнички закон о раду, штрајку и пензијама – поручио је Видовић.

Челник Удружених синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић је поручио да Закон о раду неће ући у Скупштину до Нове године, јер је ово само почетак протеста против закона које „уз помоћ вазалне владе, доносе они који су нас рушили за време бомбардовања.“

Током шетње улица Кнеза Милоша је била закрчена, због чега је у центру града био поремећен саобраћај.

Током одржавања скупа било је видно појачано полицијско обезбеђење, посебно поред улаза у зграду Владе где су колеге биле у пуној опреми за разбијање демонстарната, скуп је протекао достојанствено како и приличи грађанима, инцидената није било.

Чланови синдиката окупљени у Српском синдикалном фронту Владе Републике Србије захтевају:

  1. Да се распусти нелегитимни Социјало-економски савет Републике Србије и друга  преговарачка трипартитна тела и да се о Предлозима Закона о раду и Закона о штрајку води најшира јавна расправа са легитимним социјалним партнерима пре њиховог коначног усвајања од стране Владе републике Србије;
  2.  Да се укључе представници Српског синдикалног фронта у званичан социјални дијалог на нивоу државе, у духу најбоље могуће заштите стечених права и интереса радника и осталог радноспособног становништва у Србији;
  3. Да се одмах изврше измене постојећих законских решења Закона о раду и Закона о социјално-економском савету, ради активног укључивања легитимних представника Српског синдикалног фронта у органе и радна тела, која чине представници синдиката, власника капитала и државе и организовање најшире јавне расправе о наведеним и другим законима који утичу на социјално-економски положај радника.
  4. Да се обезбеде механизми за успостављање најширег социјалног и друштвеног дијалога уз учешће свих значајних друштвених чинилаца у циљу стварања амбијента за реализацију кључног уставног начела – да Србија буде држава социјалне правде! Ово подразумева изградњу друштвених, економских и социјалних односа у Србији у складу са највишим достигнућима Европско-континенталног социјално-економског и правног државног модела и праксе.
  5. Покретање коренитих, системских, економских и друштвених реформи, које ће кроз адекватну законодавну регулативу и њено доследно спровођење у пракси, спречити владајућу мањину, да противно свим цивилизацијским нормама, од Србије створи земљу најгрубље експоатације, неједнакости, дискриминације и сиромаштва.

Служба за информисање

PTDC0502 PTDC0503


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ