Skip to main content

Жељку Којићу: Да би добили информацију о помоћном систему зарада, потребне су видовњачке способности!


Начелнику г. Жељку Којићу

Користим прилику да Вас додатно упознам, иако Вам је то сигурно већ познато, да нисам аутор акта 21-01-02/13 од 20. 5. 2003. године, те с тим у вези изражавам чуђење због чега свој одговор нисте упутили ономе ко Вам се и обратио питањима у вези са помоћним системом зарада.

Ипак, с обзиром на неке Ваше ставове изнете у Вашем одговору, дужан сам да Вам изнесем некa своја размишљања и ставове у вези са наведеним.

Са индигнацијом одбијам све Ваше покушаје да ССП и мене лично увучете у интелектуални брлог који сте нам наменили констатним и континуираним, готово  мантричним понављањем појединих израза и флоскула које имају за циљ да дискредитују и ССП као целину и појединце из ССП, да нас представе у изузетно негативном светлу, те да на тај начин умање или потпуно неутралишу наше потенцијале за синдикални рад.

Процењујући да би даљи наставак комуникације на овај начин могао бити штетан за Синдикат у целини, трудићемо да убудуће не одговарамо на Ваше паушалне оцене, али то не може зависити искључиво од нас. Уместо тога нудим Вам да у директном сусрету покушамо да решимо настале проблеме у комуникацији, а за добробит шире заједнице упосленика у МУП. На Вама је да донесете одлуку и на тај начин преузмете одговорност за даље развијање односа са ССП.

А сада бих се позабавио неким стварима из Вашег одговора која су предмет конкретног интересовања СГ Београд:

Г. Којићу, заиста ми није јасно у ком контексту видите  било шта „увредљиво са примесама личне конотације“ у реченици: „Пре око два месеца тачније 14.03.2013.године примили сте акт 21-01/2013 од Синдиката српске полиције на који се нисте удостојили да одговорите“? Да ли је овде изнета било каква неистина или било каква увреда!? Наравно да није.

Ни сада г. Којићу нисте у потпуности и конкретно одговорили нити на једно питање које Вам је упутила СГ Београд у вези са помоћним системом зарада:

– којим поводом је успостављен и чему служи;
– која категорија запослених се налази на том систему;
– који је то број запослених који се налази на том систему;
– да ли свaка подручна ПУ поседује такав помоћни систем, или се он налази у седишту МУП.

Да мало парафразирам: на питање СГ Београд „Шта је Нешто?“ углавном одговарате са „шта то Нешто нешто није“, а оно „шта Нешто јесте“ објашњавате речима „Рекао бих да је реч о…“? Како другачије него вашом ароганцијом протумачити чињеницу да је било потребна ургенција како бисте одговорили на питање СГ Београд постављено још 14. марта 2013. године? И онда, када Вас неко због те чињенице „прозове“,  покушавате да то сведете на „ примесе личне конотације“.

И зашто, г. Којићу, уопште покушавате да тумачите шта су наша очекивања, па чак и надања, од Вас су се тражили само прости одговори на проста питања!? Могли сте једноставно акт из марта месеца проследити надлежнима у Сектору, они би саставили одговор који бисте Ви или неко други проследили тражиоцу и не би било никаквог неспоразума.

Ценили бисмо као коректност и професионалност са Ваше стране уколико бисте нам после два ипо месеца од првог обраћања доставили комплетне одговоре које је СГ Београд тражила у вези са помоћним системом зарада, као и када бисте нам доставили додатне информације:

  • од када је овај помоћни систем зарада успостављен;
  • по чијем налогу и по ком законском основу је успостављен;
  • зашто је појединим нашим члановима (али не само и њима) који се налазе у овом помоћном систему онемогућено да исплаћују кредите преко административне забране. Ово негира ваш навод „која подсистем са параметрима који нису испуњени у пуној мери, доводи у исти ниво са системским…“ ( Ту се негде губи и смисао Вашa реченицa „У таквим случајевима до изражаја долази професионалност и стручност.“);
  • да ли су тачне неке непроверене информације да се запосленима који се налазе у помоћном систему зарада не увећава минули радни стаж и зашто они не могу добити „платне листе“ на увид како би из њих проверили све што их интересује;
  • да ли је „техничка процедура и евиденција“ коју помињете у одговору успостављена у складу са Законом о заштити података о личности, односно да ли је збирка података која је с тим у вези формирана пријављена поверенику за заштиту података о личности.

Што се господина Драге Бјелице тиче, он није предмет нашег интересовања нити се њиме бавимо. Не споримо ,  његову стручност, професионализам и начин изражавања, насупрот томе, Ви се бавите интелектом аутора дописа, односно „очекивањима и надањима“. Па одкале Вам право г. Којићу да улазите у туђ ум и читате туђе мисли, да не поседујете можда видовњачке вештине?

Господин Драго Бјелица, јасно је и прецизно говорио, као што то увек и чини, на крају постоји аудио запис који то може да потврди, тако да је врло добро схваћен од присутних.

Допис који Вам је упућен, садржао је прецизна питања, са роком одговора с обзиром да се радило у време преиспитивања репрезентативности једног синдиката. Уместо тога, добили смо Ваше ћутање. А после ургенције, и даље не добијамо прецизан одговор осим осуде да неко има нешто против некога, што је сасвим нетачно.

У нади да ћете на исправан начин прихватити ово моје обраћање срдачно Вас поздрављам и очекујем састанак.

Председник синдиката
Глишо Видовић

 

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ