Udarna vest u dnevnim novinama Blic „Saobraćajna policija ponizila porodilju“, a koja se potom proširila brzinom vetra u ostalim štampanim i elektronskim medijima samo je najsvežiji primer odnosa građana Srbije i medija prema zaposlenima u  Ministarstvu unutrašnjih poslova. I dok „nezavisna“ istraživanja različitih agencija i izjave političara na sve strane, govore kako raste poverenje građana u policiju i da je to zasluga uvek trenutno vladajuće strukture, na terenu su ipak stvari mnogo drugačije.

Dovoljno je prosto izvrtanje činjenica i to sve jednim klikom miša poslati čitanijim novinama i eto policajca na stubu srama. Još ako je trudnica ili porodilja, ne daj Bože političar ne opraše ga Dunav ni Sava. Pokušao je Ministar unutrašnjih poslova  dr Nebojša Stefanović da, kao portparol MUP-a, „pomogne“ i malo spusti loptu ali nažalost to tako lako ne ide. Uticaj medija na celokupno društvo je ogroman jer narod veruje u ono što mu se servira. U ovom slučaju narod je poverovao da je saobraćajni policajac I.R. ponizio porodilju. A čovek je samo radio svoj posao. I odradio ga, profesionalno po pravilima službe.

Prilikom redovne kontrole saobraćaja 20.12.2015. godine, oko 23 časova u Bulevaru mira, saobraćajni policajci SPI Jug  zaustavljaju putničko motorno vozilo u kojem se nalazila A.R. Prilikom provere i uvidom u registracionu nalepnicu ustanovljeno je da je registracija istekla 10. avgusta 2015. godine, što je i potvrđeno proverom preko sistema veze. Postupajući po Zakonu, saobraćajni policajac I.R. sačinjava Zapisnik i isključuje gore pomenuto vozilo iz saobraćaja. Pored uveravanja da je vozilo registrovano, negodovanja i okretanja telefonskih brojeva  A.R. se predstavlja kao majka deteta od tri meseca misleći da će tim postupkom da “omekša” policajca I.R. Međutim nije uspela, ZOBS je jasan i porodilje nisu izuzete od njegove primene. Kasnijom proverom utvrđeno je da je greške zaposlenih u MUP ipak bilo, ali nikako u postupanju saobraćajne policije. Naime, prilikom unosa datuma registracione nalepnice u sistem, usled nenamerne ljudske ili sistemske greške dogodilo se to da je unešen pogrešan datum. Nećemo zalaziti u to kako vlasnik vozila prilikom postavljanja te nalepnice nije primetio datum na njoj, ali nezamislivo je to da je isti taj vlasnik brže-bolje poslao medijima neku vrstu pritužbe, usmerenu prema saobraćajnim policajcima.

Izvinjenje od strane Ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića koje je javno uputio Beograđanki A.R. je nešto što je bilo logično u ovoj neprijatnoj situaciji. Ali ne možemo a da se ne zapitamo, ko će se izviniti saobraćajnim policajcima koji su svoj posao odradili po Zakonu, a  jedan je punim imenom i prezimenom etiketiran od strane novinara kao neko ko ponižava porodilju? A isti taj policajac je roditelj troje dece.

Ministre, morate preventivno delovati, pozivamo Vas da preduzmite sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi stali na put ovakvom omalovažavanju policijske profesije putem medija, jer ako oni nastave ovako, strategija da policija bude servis istih tih građana će ubuduće biti samo mrtvo slovo na papiru. S druge strane, Sindikat srpske policije će kolegi I.R. pružiti svu neophodnu pomoć kako bi skinuo ljagu sa svog imena.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.