Aranđelovac, mart 2016. godine, – Policijska stanica u Aranđelovcu i lokalna samouprava u tom gradu već duži niz godina imaju dobru saradnju, baš onakvu kakvu je i potrebno gajiti radi poboljšanja sveukupne bezbednosti građana.

Od strane opštine Aranđelovac naše kolege u tom gradu su dobili donaciju u vidu devet računarskih konfiguracija, tri štampača i dosta razne opreme za saobraćajnu policiju (baterijske lampe, stop tablice, čunjevi sa dodatnim lapmama, veliki reflektor, digitalni ciklometar…). Opštinski Savet za bezbednsot saobraćaja i ranije je Policijskoj stanici donirala opremu, između ostalog i dva vozila – Fiat punto i Ladu nivu.

Opremu je u ime policijske stanice primio načelnik PS Aranđelovac, gospodin Zoran Puzović, koji se zahvalio na poklonu i tom prilikom istakao značaj korektne saradnje policije i lokalne samouprave. Podsećanja radi, načelnik Puzović je prošlogodišnji dobitnik priznanja “Dobar rukovodilac” kojim SSP nagrađuje dobre i uspešne starešine, a na predlog zaposlenih u toj jedinici, tako da ne sumnjamo u njegovu sposobnost da izgradi i dobru saradnju sa lokalnim vlastima na obostrano zadovoljstvo.

Video snimak konferencije za štampu, napravljen prilikom primopredaje donirane opreme:

Kao što je poznato, veliki iznosi novca od naplaćenih kazni u saobraćaju završavaju u budžetima lokalnih samouprava koje iste moraju usmeriti u povećanje bezbednosti saobraćaja u tim sredinama. Delom je taj novac namenjen i opremanju saobraćajne policije, a kao pomoć i podsećanje na to, mi ćemo ovde preneti odlomak iz izveštaja Branimira Miletić i Đorđa Vranješa “Iskustva u saradnju Agencije za bezbednost saobraćaja sa lokalnim telima”, u kom oni detaljno analiziraju proceduru i mogućnosti te saradnje:

“Stupanjem na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima od 2009. godine lokalne samouprave u Republici Srbiji dobile su u nadležnost veliki broj obaveza u vezi sa preduzimanjem mera i aktivnosti posvećenih unapređenju bezbednosti saobraćaja. Po prvi put je uveden sistem finansiranja bezbednosti saobraćaja na Republičkom nivou i nivou lokalnih samouprava. Zakonom je predviđeno da se novac prikupljen od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje ulaže u finansiranje bezbednosti saobraćaja. U svetu je ovo opšte poznat princip pod nazivom ”Nebezbedni finansiraju bezbednost saobraćaja”.
Od ukupno naplaćenih novčanih sredstava, 70% pripada budžetu Republike Srbije i 30% pripada lokalnim samoupravama na čijem području je prekršaj učinjen. Od ukupnih sredstava koja pripadaju budžetu Republike, 75% sredstava se koristi za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, dok se 25% koristi za rad državnog tela za koordinaciju, naučno-istraživački rad, preventivno-promotivne aktivnosti i unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja.
Od ukupnih sredstava koja pripadaju budžetu jedinice lokalne samouprave, 50% se koristi za popravljanje saobraćajne infrastrukture, dok se 50% preostalih sredstava koristi za:
1) rad Tela za koordinaciju,
2) unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja,
3) preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja,
4) naučno-istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja,
5) tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije koje kontrolišu i regulišu saobraćaj na putevima i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja.
Sredstva iz člana 17. Zakona koriste se prema programu koji donosi Vlada, nadležni izvršni organ jedinice teritorijalne autonomije, odnosno nadležni izvršni organ jedinice lokalne samouprave, na predlog tela za koordinaciju.”

Budući da dobar broj starešina u policijskim stanicama nedovoljno poznaju proceduru za dobijanje donacija lokalnih samouprava, ili čak ne pokazuju dovoljan stepen zainteresovanosti za poboljšanje uslova rada svojih zaposlenih, ovo može biti dobar putokaz za naše aktiviste da ih “pritiskamo” i “nateramo” na akciju u tom smeru.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.