Užice, 25.04.2016. godine, – Predsednik sindikata srpske policije, Lazar Ranitović, uputio je danas dopis načelniku uprave granične policije, generalu Milenku Božoviću, u kojem ga upoznaje sa katastrofalno lošim uslovima rada na graničnom prelazu Neštin, na granici sa Hrvatskom. Pored priloga u vidu fotografija sa lica mesta, u dopisu se navodi i upozorenje, ukoliko izostane hitna reakcija i drastično poboljšanje uslova rada, da će SSP zatražiti pomoć u tom smislu od Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Dopis prenosimo u celosti:

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Direkcija policije
Uprava granične policije
Načelnik uprave, general policije Milenko Božović

Predmet: Ukazivanje na katastrofalno loše uslove na Graničnom prelazu „Neštin“

Poštovani gospodine načelniče,

po ko zna koji put Vam ukazujemo na sramotno loše uslove u kojima rade zaposleni na kontroli državne granice. Potpuno smo svesni loše materijalne situacije u državi Srbiji i u našem Ministarstvu, svesni smo i činjenice da duži niz godina nisu ulagana značajnija sredstva za poboljšanje materijalno-tehničke opreljenosti granične policije, tako da je manje-više ista ili slična situacija na skoro svim graničnim prelazima.

Ali mi nećemo odustati da ukazujemo i tražimo da preduzmete mere ka poboljšanju osnovnih radnih uslova i učinite ih makar podnošljivim ljudima koji savesno obavljaju svoju dužnost, jer svrha postojanja sindikalne organizacije nije da razume poslodavca već da se izbori za bolje uslove svojim članovima! Načelnici Uprave granične policije, načelnici regionalnih centara, komandiri stanica… svi se vremenom menjaju samo loši uslovi ostaju. Katastrofalni uslovi rada su postali prepoznatljivost i najbolji reprezent Vaše uprave, i apelujemo na Vas da to promenite.

Ovom prilikom, u ovom dopisu, akcenat smo stavili na nedopustivo loše uslove na graničnom prelazi Neštin. Sistematizovali smo najbitnije probleme i svaki fotodokumentovali. Fotografije su iz 2014. godine, ali od tada se stanje i uslovi nisu menjali. Koristimo ovu priliku da Vas obavestimo i da ćemo, ukoliko nešto pod hitno ne promenite, o ovakvim uslovima rada obavestimo nadležne državne organe, konkretno Upravu za bezbednost i zdravlje na radu.

 USLOVI NA GRANIČNOM PRELAZU  NEŠTIN

Granični prelaz Neštin je prelaz prema Republici Hrvatskoj.  U ovakvom stanju postoji već 17 godina.  Kontejner u kojem su smešteni policijski službenici je neuslovan za boravak. Isti je postavljen na granični prelaz polovan, kao prelazno rešenje, ali kao takav postoji i dan danas.  Njegove dimenzije su 6×2 metara sa 6 prozora, od kojih ni jedan ne može da se otvori  (zavareni su da ne bi ispali). Sa unutrašnje strane su oblepljeni trakom jer ne dihtuju, te je za vreme hladnih dana u unutrašnjosti kontejnera temperatura slična onoj napolju. Takođe, u zidovima kontejnera ne postoji izolacija jer su je pojeli miševi. Povremeno iz zidova i poda se oseti nepodnošljivi smrad za koji pretpostavljamo da dolazi od uginulih , raspadnutih leševa miševa i pacova.

Drugi kontejner koji služi kao kuhinja je u još lošijem stanju. Na njemu se vrata ne zatvaraju, prozori se ne otvaraju a pod praktično da i ne postoji. Iz tih razloga, kontejner je na neki način jazbina glodara, sa kojima policijski službenici bukvalno dele hranu koju ponesu na prelaz.

Na graničnom prelazu nema tekuće vode, te se u letnjim mesecima koristi cisterna (plastična) od 3000 litara. Korišćenje je moguće samo preko leta jer preko zime voda mrzne.  Na visokim temperaturama voda u cisterni pozeleni i dobija miris bare tako da nije za upotrebu,  kako za ličnu higijenu tako i za pranje posuđa.

U većini slučajeva zaposleni se vodom snabdevaju tako što se ponižavaju i mole putnike koji idu do okolnih sela da im napune balone koje koristimo.

Toalet za policijske službenike i carinske radnike koji su na graničnom prelazu nalazi se u sklopu prelaza .

To je objekat ozidan blokovima u sredini kojeg se nalazi rupa i koji bi trebao da predstavlja poljski wc  takozvani čučavac.

O higijeni kako prostorija u kojima borave tako i pomenutog toaleta brinu policijski službenici koji rade na graničnom prelazu.

Takođe, napominjemo da se u prvom pomenutom kontejneru nalazi i sva skupa tehnika (računari, ruter, čitači putnih isprava…).

Od juna meseca svake godine, sa dolaskom toplijih dana, ruter preko koga se vrše sve provere i na koji su priključeni i računari i čitači putnih isprava, usled velikih vrućina unutar kontejnera, pišti i signalizira da se pregrejao te je uglavnom van funkcije (biva naloženo policijskim službenicima da ga isključe da se ne bi pokvario a JAKO je skup). Svo vreme kada je glavni ruter van funkcije t.j. ne radi, nije moguće vršiti kontrolu lica i vozila koja prelaze granicu kroz sisteme MUP-a.

Pitamo se čija bi krivica bila da za vreme kada je ruter isključen prođe lice ili vozilo koje se potražuje. da li dežurnog postupajućeg policijskog službenika ili onog ko nije obezbedio odgovarajuće uslove za rad?

Na graničnom prelazu ne postoji nadstrešnica te za vreme padavina kisnu  kako policijski službenici tako i putnici koji prelaze granicu .

Radnicima Uprave carine za ovih 17 godina, koliko radi granični prelaz, kontejner za smeštaj je zamenjen već 3 puta ( tri nova kontejnera).

Na graničnom prelazu ne postoji septička jama a ni kanalizacija  te sva otpadna voda curi direktno iza kontejnera i leglo je smrada i zaraze. Verovatno iz tih razloga policijski službenici koji rade na graničnom prelazu Neštin često otvaraju bolovanja usled stomačnih tegoba, a zabeležen je i slučaj žutice.

Kancelarijski nameštaj  je u očajnom stanju što je takođe dokumentovano  fotografijama.

Zaključak:

Za ovih 17 godina, koliko i postoji ovaj prelaz, na licu mesta pristune su bile razne delegacije, kako iz MUP-a tako iz vladajućih struktura Države Srbije i svi su se zgražavali uslovima na graničnom prelazu i obećavali hitno rešavanje svih problema i sve se završavalo samo na obećanjima. Kako je granični prelaz ogledalo Države Srbije i putnici koji dolaze kod nas  svakako da stiču pogrešan utisak na osnovu prve slike na koju nailaze. Ili je to možda pravi i zaista realan utisak?

Molimo Vas da realno sagledate ove iznete probleme, sa kojima se suočavaju zaposleni na GP Neštin i da, ukoliko je moguće, iste rešite u potpunosti ili delimično. Učinite sve što je u Vašoj moći da uslove rada barem upristojite u dovoljnoj meri da se zaposleni na tom prelazu osećaju kao ljudi, a ne kao robovi na prinudnom radu.

Predsednik sindikata
Lazar Ranitović

Picture1Picture2Picture3Picture5

Picture6Picture6

 

Picture7Picture8Picture9Picture10Picture11Picture12Picture13Picture14Picture15Picture16Picture17Picture18Picture19Picture20Picture21Picture22Picture23Picture24Picture25

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.