Beograd, 26.6.2017. godine, – Poučeni dosadašnjim iskustvima koja nam govore da naše policijske starešine probleme uglavnom guraju pod tepih, podstaknuti nekim iracionalnim strahovima skrivaju ih od onih koji su hijerarhijski iznad njih, poslali smo dopis ministru unutrašnjih poslova, dr Nebojši Stefanoviću, u kojem mu predočavamo kršenja radnih i ljudskih prava policijskih službenika angažovanih na terenu u združenim snagama. Izvor naših problema jeste samovolja pojedinih starešina Vojske Srbije i njihovo neshvatanje vremena u kom živimo i radimo.

Dopis prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine ministre,

Obaveštavamo Vas da je trenutno na delu kršenje radnih prava zaposlenih u našem ministarstvu u većem obimu i to od strane rukovodilaca združenih snaga angažovanih na kontroli ilegalnih prelazaka državne granice.

Naime, odlukom Vlade Srbije, komanda nad združenim snagama pripadnika vojske i policije poverena je oficirima Vojske Srbije, što je i bila logična odluka s obzirom na problematiku i zadatke postavljene pred te snage. Da je to bila mudra odluka pokazala je i praksa gde je saradnja pripadnika dvaju državnih organa na visokom nivou. Među vojnicima i policajcima na terenu razvijen je osećaj solidarnosti i kolegijalnosti te na tom nivou uglavnom ne dolazi do bilo kakvih problema.

Ono što predstavlja problem jeste logistička podrška i ponašanje pojedinih starešina Vojske Srbije koji, srećom, predstavljaju manjinu među velikim brojem časnih oficira koji svoj posao obavljaju profesionalno.

Problemi u logističkoj podršci združenim snagama na terenu ogledaju se u različitim uslovima smeštaja i rada policijskih službenika na istim poslovima, a u zavisnosti od konkretnih jedinicama u kojima su angažovani. Tako imamo situaciju da pripadnici Uprave granične policije, angažovani na redovnim poslovima, imaju znatno kvalitetniju i bolje organizovanu ishranu, ali i slobodu kretanja unutar ili van kruga kasarne i način korišćenja slobodnog vremena nakon završetka smene, u odnosu na pripadnike interventnih jedinica policije angažovanih u združenim snagama.

Dodatne, rekli bismo i značajnije, probleme policijskim službenicima donosi ponašanje pojedinih starešina Vojske Srbije, koji vođeni nekim svojim sistemom, organizuju raspored rada i izdaju naređenja kojima direktno krše radna prava policijskih službenika zagarantovana Posebnim kolektivnim ugovorom za policijske službenike i Zakonom o policiji. Te probleme smo već u nekoliko navrata iznosili na sastancima sa Radnom grupom MUP-a za saradnju sa sindikatima, ali, s obzirom na to da su ti problemi još uvek u manjoj ili većoj meri aktuelni, to imamo potrebu i obavezu da na njih ukažemo i na ovaj način. Iako su te nepravilnosti raznolike i različitog obima i intenziteta, uglavnom se radi o:

  • nepoštovanju zakonskih ograničenja u pogledu dužine trajanja dnevnog radnog vremena;
  • onemogućavanju ili nedozvoljavanju dnevnog odmora;
  • određivanju pripravnosti bez ikakvog naloga;
  • onemogućavanju slobodnog vremena nakon odrađene smene;
  • zabranjivanju kretanja u kasarnama ili van njih u u civilnoj odeći i slično.

Možemo imati razumevanja za starešine Vojske Srbije u smislu da nisu navikli na naš sistem rada i poštovanje određenih prava, a što je u MUP-u odavno postalo standard, ali ih to nepoznavanje propisa i obaveza koje proističu iz tih propisa ne abolira od odgovornosti. Napominjemo da do navedenih kršenja prava zaposlenih u MUP-u najčešće dolazi u jedinicama angažovanim na području Raške i Preševa.

Gospodine Stefanoviću, očekujemo od Vas da, kao ministar unutrašnjih poslova, ali i potpredsednik Vlade Srbije, reagujete u okviru svojih ovlašćenja, ispitate naše navode i nakon toga iznađete način da sprečite daljna kršenja radnih prava policijskih službenika. Time ćete svakako doprineti održavanju visokog morala i profesionalnosti u našim redovima, a time uticati i na održavanje dostignutog stepena celokupne bezbednosti Srbije.

S poštovanjem,

Zamenik predsednika SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.