Užice, 10.05.2017. godine, – Predsednik Sindikata sprske policije Lazar Ranitović uputio je danas dopis načelniku Uprave granične policije, generalu Milenku Božoviću. U dopisu mu iznosi činjenice koje potvrđuju naše, ranije iznesene tvrdnje o neracionalnom korišćenju službenih vozila u regionalnom centru prema Hrvatskoj, kao i uopšte o čudnim dešavanjima, krupnim propustima i kršenju zakona i prava zaposlenih. Dopis prenosimo u celosti:

Uvaženi generale,

teška srca ali ovog puta ćete ipak morati da se složite sa nama! Upozoravali smo Vas na nelojalnost Vaših saradnika, javno smo Vas pitali da li im verujete! Sticao se utisak da Vam rade iza leđa, mi smo u to bili ubeđeni. Niste nam verovali, ali još jednom ćemo Vas podsetiti i nadamo se ovog puta i uveriti!

Na jednom od redovnih mesečnih sastanaka Radne grupe MUP za saradnju sa sindikatima, desetog novembra 2016. godine, između ostalog, izneli smo sledeće tvrdnje:

„RCGP prema Hrvatskoj ima dovoljan broj vozila ali ono što je problem jeste nefunkcionalna raspodela istih. Imamo situaciju da se koriste u druge svrhe za vožnju starešina po Novom Sadu i ostalim mestima gde prebivaju. Apsurd je da SGP za kontrolu prelaska državne granice imaju na korišćenju nekoliko vozila dok nam kolege iz obezbeđenja kisnu i smrzavaju se na terenu. Svedoci smo da se vozila na zaduženju u stanicama za KPDG isključivo koriste za vozikanje starešina…“

Niste nam poverovali, naravno. Proveravali ste i poverovali dobijenom izveštaju u kom je stajalo da naši navodi ne odgovaraju istini, da je korišćenje vozila u tom regionalnom centru isključivo funkcionalno i opravdano! Ali mi ćemo i ovog puta činjenicama demantovati izveštaje Vaših podređenih!

Naime, 28. aprila ove godine došlo je do saobraćajne nezgode u Novom Sadu na Trifkovićevom trgu, u kojoj su učestvovala tri vozila, od kojih je jedno službeno vozilo MUP Srbije, „Peugeot 208“ registarskih oznaka BG1069KD. Službenim vozilom MUP upravljao je policijski službenik Dragoš Aleksić, šef Odseka za obezbeđenje državne granice RC prema Hrvatskoj. U nezgodi je napravljena manja materijalna šteta a prema našim saznanjima, izazvao ju je upravo kolega Aleksić, nepoštovanjem znaka za obavezno zaustavljanje i zbog toga je protiv njega podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Dakle, starešina RC, u radno vreme, prepodnevni časovi, centar Novog Sada! Zvuči poznato? Ili da ponovo navodimo gornji citat našeg izlaganja sa sastanka Radne grupe u novembru?

Ne sumnjamo da će v.d. načelnika RC Duško Šuman naći opravdanje za to „vozikanje starešina novosadskim ulicama“, a možda je ta vožnja zaista i bila sa razlogom, no ono što je začuđujuće jesto to da, prema saznanjima kojima raspolažemo i koja ne moraju biti obavezno i tačna, gospodin Aleksić, u momentu izazivanja saobraćajne nesreće, nije imao uredno izdat nalog za vožnju na svoje ime. To ćete lako proveriti, broj naloga je sledeći: 8044932/17. Čudi nas, ali ne i iznenađuje i to da neposredni starešina vinovnika nezgode, gospodin Duško Šuman nije izašao na lice mesta tokom vršenja uviđaja!

Gospodine Božoviću, očekujemo da u najraćem roku izvršite neophodne provere i date nam odgovor na sledeća pitanja:

  • Da li je vožnja gospodina Aleksića tog dana bila predviđena patrolnim listom ili konkretnim zadatkom?
  • Da li je poštovano Uputstvo o načinu korišćenja službenih vozila?
  • Na čije ime je glasio nalog za vožnju službenog vozila „Peugeot 208“ registarskih oznaka BG1069KD tog 28. aprila ove godine?
  • Da li je i kada podnet predlog za pokretanje utvrđivanja disciplinske i materijalne odgovornosti policijskog službenika Dragoša Aleksića?
  • Da li je gospodin Duško Šuman obrazložio i opravdao svoj neizlazak na lice mesta nezgode?
  • Postoje li elementi odgovornosti gospodina Šumana u celom događaju, i šta ćete, eventualno, preduzeti povodom toga?

Verujemo da ćete po ovom dopisu postupiti bez odlaganja, proveriti sve činjenice i snagom ličnog autoriteta, kao i funkcije koju obavljate, doprineti utvđivanju potpune istine i sprovesti sve neophodne mere radi poštovanja Zakona o policiji i drugih propisa koji regulišu ovu materiju!

Predsednik SSP
Lazar Ranitović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.