Skip to main content

Саобраћајцу увиђајцу глава је у торби!


Шта још треба да се деси па да неко у Управи саобраћајне полиције и у Дирекцији полиције почне да ради свој посао? Да ли чекамо да неко погине па да одговорни у министарству предизму кораке у циљу занављања безбедносне и сваке друге опреме неопходне за нормално обаваљање свакодневних послова саобраћајних полицајаца?

Нико, иолеoprema s2 упућен у катастрофално лоше стање опремљености саобраћајне полиције ова постављена питања неће окарактерисати као малициозна или злонамерна! Напротив!

Синдикат српске полиције показао је знатно већу бригу по безбедност запослених него ли они којима је то обавеза и у опису радног места! У више наврата смо указивали послодавцу на запуштености опреме и возила, као и на ургентност набавки заштитних средстава. Али одговор је скоро увек исти – НЕМА НОВЦА!!! Евентуално нам кажу да се ради на томе, процедуре су у току, очекују ускоро… и слично! То никако није одговор који нас може и сме задовољити. Наши људи свакодневно излазе натерен стављајући главу у торбу!

Децембра месецаoprema s прошле године писали смо о томе како су наши активисти у Зајечару успели да пронађу донаторе и набаве нужну опрему за увиђајце (Тежак положај саобраћајаца увиђајаца) за шта је посебно заслужан председник наше синдикалне групе у том граду Игор Стојадиновић.

Хаотично стање са опремом у МУП је посвуда. Пре само десетак дана, представници нашег регионалног центра у Новом Саду пронашли су начин да то стање хаоса делимично и привремено ублаже. За полицијске службенике Полицијске испоставе за пут М-22, уз помоћ донатора, обезбеђено је 4 преносива ротациона светла, погодна за коришћење на свим службеним возилима приликом обезбеђења лица места саобраћајних незгода. Не треба ни подсећати да исправних возила, и то само делимично, нема ни за прсте једне руке у било којој организационој јединици а да је исправност ротација упитна на сваком возилу!

Донатор ССП-аoprema је платио и поправку 7 телеблицева, као и оспособљавање три рефлектора, који су саставни део опреме у власништву МУП а који су годинама неисправни стајали у магацинима. Наравно, изговор за непоправљање био је добро познат – нема новца!

Нажалост, средства донатора су ограничена и скопчана са добром вољом добронамерних људи! Али то није трајно решење нити је сврха постојања синдиката финансирање послодавца! Наш посао је да МУП натерамо да почне испуњавати законске обавезе према својим запосленима и њиховој безбедности на раду!

Да не драмимоoprema s3 без везе нити тек да бисмо нешто писали говори нам и несрећа која се догодила пре пар дана и у којој су повређена два полицијска службеника и озбиљно оштећено једно службено возило. И то баш на делу ауто-пута који покрива саобраћајна полиција Полицијске управе Нови сад. Приликом вршења увиђаја на лицу места предходне незгоде, упркос осветљеном службеном овзилу са упаљеним ротационим светлом, дошло је до налетања возила. Пуком срећом колеге су задобиле лаке телесне повреде и нису теже пострадали!

До када ћемо се уздати у срећу? Хоће ли послодавац урадити нешто да у 21. веку наша безбедност на раду не зависи од среће?

Синдикат српске полиције ће наставити да помаже у заштити колега, али и појачати активности усмерене ка приморавању послодавца да испуни своје законом прописане обавезе! Апелујемо да ХИТНО ПОЧНУ ДА СЕ БАВЕ СВОЈИМ ПОСЛОМ или ће се њима бавити Управа за безбедност и здравље на раду!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић