Šta još treba da se desi pa da neko u Upravi saobraćajne policije i u Direkciji policije počne da radi svoj posao? Da li čekamo da neko pogine pa da odgovorni u ministarstvu predizmu korake u cilju zanavljanja bezbednosne i svake druge opreme neophodne za normalno obavaljanje svakodnevnih poslova saobraćajnih policajaca?

Niko, ioleoprema s2 upućen u katastrofalno loše stanje opremljenosti saobraćajne policije ova postavljena pitanja neće okarakterisati kao maliciozna ili zlonamerna! Naprotiv!

Sindikat srpske policije pokazao je znatno veću brigu po bezbednost zaposlenih nego li oni kojima je to obaveza i u opisu radnog mesta! U više navrata smo ukazivali poslodavcu na zapuštenosti opreme i vozila, kao i na urgentnost nabavki zaštitnih sredstava. Ali odgovor je skoro uvek isti – NEMA NOVCA!!! Eventualno nam kažu da se radi na tome, procedure su u toku, očekuju uskoro… i slično! To nikako nije odgovor koji nas može i sme zadovoljiti. Naši ljudi svakodnevno izlaze nateren stavljajući glavu u torbu!

Decembra mesecaoprema s prošle godine pisali smo o tome kako su naši aktivisti u Zaječaru uspeli da pronađu donatore i nabave nužnu opremu za uviđajce (Težak položaj saobraćajaca uviđajaca) za šta je posebno zaslužan predsednik naše sindikalne grupe u tom gradu Igor Stojadinović.

Haotično stanje sa opremom u MUP je posvuda. Pre samo desetak dana, predstavnici našeg regionalnog centra u Novom Sadu pronašli su način da to stanje haosa delimično i privremeno ublaže. Za policijske službenike Policijske ispostave za put M-22, uz pomoć donatora, obezbeđeno je 4 prenosiva rotaciona svetla, pogodna za korišćenje na svim službenim vozilima prilikom obezbeđenja lica mesta saobraćajnih nezgoda. Ne treba ni podsećati da ispravnih vozila, i to samo delimično, nema ni za prste jedne ruke u bilo kojoj organizacionoj jedinici a da je ispravnost rotacija upitna na svakom vozilu!

Donator SSP-aoprema je platio i popravku 7 telebliceva, kao i osposobljavanje tri reflektora, koji su sastavni deo opreme u vlasništvu MUP a koji su godinama neispravni stajali u magacinima. Naravno, izgovor za nepopravljanje bio je dobro poznat – nema novca!

Nažalost, sredstva donatora su ograničena i skopčana sa dobrom voljom dobronamernih ljudi! Ali to nije trajno rešenje niti je svrha postojanja sindikata finansiranje poslodavca! Naš posao je da MUP nateramo da počne ispunjavati zakonske obaveze prema svojim zaposlenima i njihovoj bezbednosti na radu!

Da ne dramimooprema s3 bez veze niti tek da bismo nešto pisali govori nam i nesreća koja se dogodila pre par dana i u kojoj su povređena dva policijska službenika i ozbiljno oštećeno jedno službeno vozilo. I to baš na delu auto-puta koji pokriva saobraćajna policija Policijske uprave Novi sad. Prilikom vršenja uviđaja na licu mesta predhodne nezgode, uprkos osvetljenom službenom ovzilu sa upaljenim rotacionim svetlom, došlo je do naletanja vozila. Pukom srećom kolege su zadobile lake telesne povrede i nisu teže postradali!

Do kada ćemo se uzdati u sreću? Hoće li poslodavac uraditi nešto da u 21. veku naša bezbednost na radu ne zavisi od sreće?

Sindikat srpske policije će nastaviti da pomaže u zaštiti kolega, ali i pojačati aktivnosti usmerene ka primoravanju poslodavca da ispuni svoje zakonom propisane obaveze! Apelujemo da HITNO POČNU DA SE BAVE SVOJIM POSLOM ili će se njima baviti Uprava za bezbednost i zdravlje na radu!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.