Narodna skupština Republike Srbije u svom prvom redovnom zasedanju, 22.3.2018. godine usvojila je Zakon o izmenama i dopunama zakona o policiji („Službeni glasnik“, broj 24/18) koji će stupiti na snagu 03.04.2018. godine.

Narodni poslanici su od 6. marta do 22. marta raspravljali o setu zakona iz oblasti bezbednosti i unutrašnjih poslova gde je tom prilikom podnešen veliki broj amandmana od strane narodnih poslanika od kojih je neznatan broj usvojen i postao sastavni deo predloga predmetnih zakona. Smatramo da je setu zakona posvećeno malo vremena obzirom na to od kolike su važnosti za bezbednost Republike i njenih građana, te bi se svakako da je bilo više vremena i prostora za rasprave o pojedinostima mogao bitnije unaprediti pre svih drugih predlog o zakona o izmenama i dopunama zakona o policiji pre njegovog usvajanja.

Ono što nas kao sindikalnu organizaciju tangira jeste stav poslodavca koji nije prihvatio set predloga koji smo uputili Radnoj grupi za izradu predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o policiji što je za razliku od usvajanja prethodnog Zakona o policiji iz 2015. godine kada je poslodavac saslušao, pogledao, kritički izanalizirao i uvideo da su predlozi Sindikata srpske policije kvalitetni i bitno poboljšavaju kako sam zakon tako i kasnije njegovo sprovođenje u praksi te ih prihvatio i uvrstio u predlog, dok sada smo se vratili korak unazad. Zašto je tako nije nam najjasnije, verujemo da samo partnerskim odnosom uz međusobnu saradnju i uvažavanje možemo unaprediti kako profesiju tako i bezbednost države i njenih građana i da nam je ako ništa drugo onda to zajednički cilj. Takođe, smatramo da nikome nije više stalo do unapređenja kako uslova rada, zaštite, poboljšanja i unapređenja ministarstva u celini, tako i bezbednosti građana, do nas koji sprovodimo zakone i potrebno je saslušati i uvažiti mišljenje, predloge i stavove zaposlenih preko njihovih predstavnika.

Koje predloge smo uputili imali ste prilike u prethodnim objavama tekstova da pročitate na sledećem linku: http://novi.ssp.org.rs/wp-content/uploads/2018/03/Neuvazeni-predlozi-SSP-a.pdf

A u prilogu možete preuzeti kompletan zakon o policiji sa integrisanim izmenama i dopunama koje smo objedinili na jednom mestu:

 

član Glavnog odbora SSP
Boban Đorđić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.