Skip to main content


ZAŠTIĆENI KAO BELI MEDVEDI


Sve je počelo nakon međusobne tuče navijačko-huliganskih klanova.

Par minuta pre završetka utakmice Crvena Zvezda – Spartaks, na severnoj tribini međusobno se potuklo oko 200 navijača. Usledio je i izlazak sa tribina, ujedinjavanje učesnika tuče, koji bez ikakvog povoda napadaju pripadnike Žandarmerije. I ovog puta nisu birali koja će sredstva koristiti. Gađali su ih kamenjama, motkama, flašama i raznim rekvizitima.  Letelo je i prštalo na sve strane i tom prilikom, kamenom je pogođen u oko jedan pripadnik Žandarmerije.

Brzom intervencijom, masa navijača je razbijena i podeljeni u tri grupe, beže na različite strane. Na prvi pogled, divljanje je prestalo i situacije je bila pod kontrolom. Međutim, ovo je bio samo početak nemilih događaja.

Kretajući se ulicom Ljutice Bogdana, grupa od 70 huligana nailazi na saobraćajnog policajca koji u tom trenutku reguliše saobraćaj.  Uz prozivke, prilaze nezaštićenom i nemoćnom policajcu, skidaju mu kačket, ponižavaju, a zatim i skaču na njega. Oborivši ga na beton, huligani nastavljaju sa divljanjem. Šutirali su policajca, udarali  ga pesnicama u glavu, pljuvali, vređali…

U ovoj nesreći, kolega je imao sreće. Još jednom brzom intervencijom pripadnika OŽ Kraljevo, ova grupa se ponovo razbija u nekoliko manjih i beže u nekoliko pravca. Jedna grupa ušla je u kafić pored upravne zgrade Crvene Zvezde.

I treći put intervenišu pripadnici Žandarmerije.

Ulaskom u pomenuti kafić radi preduzimanja službenih radnji prema njima, ova grupa ponovo počinje da ih gađa, ovog puta, flašama, čašama i pikslama. Tom prilikom povrede u vidu posekotina dobijaju dva Žandarma.

Na kraju, nakon sveobuhvatne intervencije, privedeno je ukupno 32 huligana i predati su na dalje postupanje. Zanimljivo je da su ih prilikom dovođenja u prostorije područne PS, spremno dočekali njihovi ADVOKATI. A o njihovom ophođenju prema policijcima, uz prisustvo advokata, suvišno je pisati.

Sindikat srpske policije pohvaljuje požrtvovanje i hrabrost pripadnika OŽ Kraljevo, koji su i ovog dana pokazali visok stepen profesionalnosti.

Imajući u vidu sve češće napade na policajce, smatramo da u slučajevima asocijalnih ponašanja navijača ovakvog tipa, rešenje nije takozvano „proaktivno“ postupanje policije prema njima.  Razgovori sa huliganima ničemu ne vode, sudski procesi traju godinama, a u međuvremenu oni dobijaju vetar u leđa.  Očigledno je da ovo ničemu ne vodi. Juče su povređena četiri policijajca na dužnosti, a moglo ih je biti i više. Šta čekamo?

Član GO SSP
Srđan Trajković