Skip to main content


Napadnuti policajci na Novom Beogradu u romskom naselju


U Novom Beogradu 08.11.2011. godine oko 21.10 časova, pored romskog naselja u blizini „Belvila“ policijski službenik  i policijski službenik-pripravnik, primetili su da  više lica romske nacionalnosti pokušavaju da se elektro kablovima priključe, sa svoje barake na instalaciju  javne ulične rasvete.
S obzirom da je policijski službenik uočio izvršenje krivičnog dela, primenio je zakonsko  ovlašćenje – legitimisanje lica, kako bi utvrdio identitet osumnjičenih. Tom prilikom izdato je i naređenje licima da se udalje od stubova ulične rasvete. Čekajući proveru podataka o legitimisanim licima,  iz pravca romskog naselja prema policiji počelo je da doleće kamenje i staklene boce, tom činu su se pridružili i prisutni legitimisani.
Prilikom napada policijski službenik je pokušao da zadrži jedno lice, ali iznenada, iza leđa policajca zadesila se romkinja koja je ugrizla policajca za nogu, on je ubrzo je pogođen više puta kamenicama i staklenom bocom  u predelu tela i vrata, zadobivši lake povrede.
Zbog nemogućnosti da odbrani policajca pripravnika (koji nema zakonsa ovlašćenja u upotrebi sredstava prinude) i sebe, policajac je  pozvao pomoć.  Ubrzo zatim, na lice mesta dolaze dve auto patrole PI Novi Beograd i dve patrole „Interventne jedinice 92“.
Po pristizanju policijskog pojačanja, prisutni građani su se razbežali u dubinu romskog naselja, ali u jednom trenutku iz naselja je doletela kamenica koja je razbila  prednje vetrobransko staklo vozila „Interventne jedinice 92“.  Policija je privela dve maloletne i jednu punoletnu osobu u PS Novi Beograd gde će uz konsultaciju sa državnim tužiocem biti dalje procesuirani.
„Policija i ako je svakodnevno na udaru raznih obesnih i nervoznih građana redovno obavlja svoje poslove, kao što se i vidi, spremna je i daje život da u borbi protiv kriminala dok pomaže građanima u nevolji. Zbog toga molimo sve građane da imaju obzira i razumevanja prema problemima koje policija svakodnevno ima.“ – Ističe Marko Virijević, predsednik SG Novi Beograd.
Što se same države tiče ona nema efikasan mehanizam ili ne želi da zaštiti svoje policajce koji su postali meta za napade ili odstrel. Našeg ministra Ivicu Dačića, ministarku pravde Snežanu Malović i predsednika države Borisa Tadića, sve sudije i tužioce javno pitamo, dokle će nepoštovanje zakona, loša sudska praksa i mala kaznena politika prema osuđenima ići daleko? Da li je poruka ove države da u njoj vlada bezakonje i praksa da se kriminalcima, huliganima i vandalima povlađuje i da se stimulišu da se i dalje bave poslom kao i ranije ili će država, političari i sudstvo, osim deklarativne osude, preuzeti konkretne radnje da zaštite policajce i građane Srbije?
Od ministra Dačića, tražimo da se više posveti unutrašnjim problemima u policiji, i da jasno policajcima stavi do znanja šta preduzima i šta će konkretno preduzeti da se spreče napadi na policajce. Prigodna retorika i deklarativna osuda i dalje ne daje rezultate!
U Beogradu  09.11.2011