Skip to main content

Dan: 1. maj 2016.

Međunarodni praznik rada!

Danas je prvi maj, Međunarodni praznik rada! Širom sveta sindikati obeležavaju taj praznik raznim manifestacijama. Protestnim šetnjama, demonstracijama nezadovoljstva položajem radničke klase, prigodnim obraćanjima radničkih vođa. Toga kod nas neće biti, jer se praznik rada ove godine poklopio sa najvećim hrišćanskim praznikom Vaskrsom. Mada se vođe velikih sindikalnih centrala ni ranijih godina nisu proslavili po tom pitanju, danas bi zaista bilo neprimereno pozivati ljude na javne skupove.

Inače, Međunarodnim praznikom rada na 01. maj obeležava se uspomena na velike radničke štrajkove i demonstracije održane u Čikagu 1886. godine. Osnovni zahtev štrajkača je bio uvođenje osmočasovnog radnog vremena. Oko 80.000 radnika tog dana je bilo na ulicama bez ijednog incidenta. Trećeg maja usledili su sporadični sukobi i tuče između štrajkača i štrajkbrejkera (ako vam zvuči poznato podsetite se septembra 2014. godine, imali smo i mi štrajkbrejkere, srećom, tuče nismo imali), ali to nije umanjilo intezitet protesta pa su vlasti iskoristile policiju koja je tog dana, prilikom suzbijanja nereda, ubila 4 člana sindikata.

A onda su tu nevinu puštenu krv osetili političari, ti stari lešinari. Odnekud se među radnicima pojavili anarhisti i pozvali radnike da se naoružaju, huškajući ih protiv policije, ali to nije naišlo na veći odjek pa se narednog dana okupilo samo 3000 radnika. No, to nije smetalo da neko od anarhista aktivira eksplozivnu napravu i ubije 7 a rani 67 policajaca.

Kao epilog tih sukoba dobili smo poraz radnika i smrt policajaca. Sprega vlasnika kapitala i političara nemonovno je dovela do tragedije i do poraza radničke klase u celini. Jer policajci nisu ništa drugo do pripadnici radničke klase.

Da li se, i koliko, od tog vremena, nešto promenilo u Srbiji, procenite sami. Da li smo okrenuli točak istorije, pa, od visoko dosegnutih radničkih prava u vreme socijalizma, stigli na početak divljeg kapitalizma i ponovnu borbu za osnovna prava? Od velikih slavlja, roštilja, prasetine i uranaka, vraćamo se u stanje u kojem nema razloga bilo šta slaviti.

Danas smo, više nego ikada, bliži ulici i trgovima nego izletištima!

Šef službe za infomisanje SSP
Mile Lazarević