Skip to main content

Dan: 11. avgust 2016.

Stara Pazova: Test integriteta u realnim uslovima!

O korupciji u policiji, o nepoštenim policajcima, o sumnjivim radnjama policijskih službenika nadugačko i naširoko se piše i kad ima osnova, a još češće kada nema. Očas posla se od muve napravi magarac, al šta da se radi… Normalno je da su policijski službenici po prirodi posla u žiži pažnje javnosti, pa se svaki, i najmanji, propust ili nedozvoljena radnja posmatraju pod posebnim svetlom. Ali ono što nije normalno i nikako ne može da bude dobro jeste ćutanje medija i javnosti, ali često i naših starešina i visokih funkcionera MUP-a, u situacijama kada naše kolege itekako zaslužuju javne pohvale i nagrade.

Kao ilustraciju toga imamo događaj od pre par dana kada su dvojica naših kolega, praktično, u realnim životnim uslovima, položili taj famozni test integriteta koji nam „obećavaju“, a kojim nam u stvari prete, već mesecima. Dvojica naših kolega, Pero Martić i Goran Bako, saobraćajni policajci u Policijskoj stanici Stara Pazova, prilikom rutinske kontrole u Novim Banovcima, zaustavili su vozilo „mercedes“ kojim je upravljalo lice poznato po nasilničkoj vožnji i vršenju raznih prekršaja. Umesto dokumenata, zatraženih na uvid, to lice iz džepa vadi izvesnu količinu novca i nudi ga policajcima u zamenu za alkotest. Nakon što su odbili mito i pozvali ga da izađe iz vozila, lice dodaje gas i uz salvu uvreda i sočnih psovki odlazi sa lica mesta, bežeći preko Batajnice i Nove Pazove. Nakon kraće potere lice je uspelo da pobegne, ali je nakon nekoliko dana pronađeno i privedeno. Dakle, imali smo klasičan primer testa integriteta na delu – policajci Martić i Bako su odbili ponuđeni mito i to na mestu i u vreme idealno za „muljanje“.

Ono što daje dodatnu notu ovoj priči, i budi nadu među nama policajcima, jeste reakcija dežurnog tužioca koji je, nakon konsultacija sa načelnikom policijske stanice Lazićem, navedenom izgredniku odredio pritvor do 30 dana, kvalifikujući njegovo ponašanje kao izvršenje dva krivična dela – davanja mita službenom licu (čl.368 KZS) kao i ometanje službenog lica u vršenju poslova bezbednosti (čl.23 st. 1 Zakona o JRM). Nikako ne želimo da izostavimo od pohvale nadležno tužilaštvo koje je sprovođenjem zakona, pokazalo da je moguća nepristrasna primena zakona naročito kada su žrtve policijski službenici čime se nedvosmisleno šalje jasna poruka svima – s jedne strane policijskim službenicima da neće biti glineni golubovi, da ih država ukoliko izvršavaju svoje zadatke u skladu sa zakonom štiti, dok s druge strane svi koji se ne budu libili da na ovakav ili bilo koji drugi način izvrše prekršaj, odnosno krivično delo prema službenom licu treba da znaju šta im sledi. Nadamo se da ovo neće biti jedan od usamljenih slučajeva određivanja pritvora kada su oštećeni policijski službenici i da se sa takvom negativnom praksom trajno prestalo.

Sindikat srpske policije javno pohvaljuje kolege Peru Martića i Gorana Baka jer su pokazali zavidan nivo ličnog i profesionalnog integriteta, a starešine iz PS Stara Pazova i PU Sremska Mitrovica pozivamo da iznađu način i kolege adekvatno nagrade.

Služba za infomisanje SSP
Mile Lazarević