Skip to main content

Dan: 20. oktobar 2016.

SSP – sam protiv svih

Svakodnevno na adresu Sindikata srpske policije pristižu mnogobrojni zahtevi za pomoć sa problematikom iz radno-pravnog odnosa. U skladu sa internim aktima sindikata, poštujući hijerarhiju i u saradnji sa svojim aktivistima na terenu pokušavamo svim dozvoljenim sredstvima pomoći kolegama i kolegenicama. Prioritet u ovakvim i sličnim stvarima dajemo svojim članovima, koji odvajajući 1% od teško zarađene plate, članarinom omogućavaju nesmetano funkcionisanje sindikata. Međutim paradoks u svemu ovome je da u poslednje vreme imamo više molbi i zahteva za pomoć od strane ostalih zaposlenih – članova drugih sindikata, nego od svojih članova. Vodeći se moralnim načelima, da smo pre svega ljudi „u istom košu“, Sindikat srpske policije izlazi u susret i pomaže im, ali  do određenih granica. Zašto  baš tako?

Pod određenim granicama smatramo uložena sredstva i napore da pomognemo članovima ostalih sindikata, jer nam se oni i najviše obraćaju. Ta sredstva zavise od više faktora: problematike, troškova i vremena.

  1. Problematika – prioritet imaju  članovi SSP, pa tek ostali;
  2. Troškova – u ovakvim slučajevima, gde se radi o članovima drugih sindikata koji iz nekog razloga ne žele da pristupe SSP, čak i kada im pomognemo, ulažemo minimalna novčana sredstva upravo iz tog razloga;
  3. Vremena – u zavisnosti od slobodnog vremena aktivista koji već rešavaju probleme svojih članova i minimalnih uloženih novčanih sredstava. U ovakvim i sličnim slučajevima, za razliku od ostalih sindikata, Sindikat srpske policije nikada nije postavljao uslov potpisivanja pristupnice, već je određivao prioritete u rešavanju. A prioriteti će uvek biti naši članovi.

Koristimo ovu priliku da iskažemo razočaranje načinu pristupa pojedinih kolega i kolegenica kojima pomognemo, rešimo određeni problem, gde pre svega reprezentativni sindikati nisu mogli ili hteli da reše, a oni nam okrenu leđa i tako u krug. Ovakvo njihovo ponašanje je jedan od nekoliko bitnih uticajnih faktora zbog kojih se nalazimo u ovoj teškoj situaciji. Nije im bila dovoljna analiza rizika, da se osveste i trgnu iz zimskog sna. A svi dobro znaju da se Sindikat srpske policije najoštrije suprotstavio poslodavcu i najviše uticao na njen krah, čak po cenu dobijanja dugo čekane reprezentativnosti. Dok je u isto vreme jedan reprezentativni sindikat podržao otpuštanje zaposlenih i kočio nas u borbi – SLIKA.

Setimo se samo kako su nas uveravali da su suhomesnati proizvodi proizvođača „Đurđević“ kvalitetna hrana, prve kategorije i čak u komentarima na javnoj fejsbuk stranici SSP komentarisali kako na „ovakav način hoćemo da pridobijemo članstvo“. Naravno, i tu smo dokazali naše sumnje, i uz pomoć zaposlenih sa terena povukli ovog sumnjivog dobavljača. Njegovo mesto zauzeo je kvalitetan i pouzdan „Zlatiborac“. Kako bi jedan reprezentativni sindikat prikrio svoj nerad i greške, koristeći demagogiju, hvalio se na sva zvona kako je to njihov uspeh, jer se jedan njihov aktivista, inače po službenoj dužnosti nalazio u Komisiji, oformljenoj na našu inicijativu.

I na kraju, ne smemo zaboraviti i čuvenu Uredbu o načinu ostvarivanja naknade troškova za dolazak i odlazak sa posla, gde postoji mogućnost velike nepravde prema zaposlenih u MUP-u, naravno uz podršu jednog reprezentativnog i pasivnost drugog reprezentativnog sindikata.

Nećemo  zaboraviti i manje sindikate, pojedine sa jasnim i definisanim ciljevima – u saradnji sa određenim rukovodećim kadrovima, koji se nalaze u beleškama našeg sindikata, a neki su na našu inicijativu i kažnjeni, pokušavaju da oslabe SSP vrbovanjem članstva kupovinom štampača, punjenjem tonera, širenjem laži i sl. Naravno, takvi ne mogu da se izbore sa radno-pravnom problematikom, što je i svrha sindikata, tako da ih i razumemo, ovo je jedino sredstvo za postizanje cilja. Na zaposlenima je da odluče na koju će stranu.

Za razliku od ostalih, cilj Sindikata srpske policije nije samo da zaposleni potpiše pristupnicu, već isključivo izgradnja međusobnog poverenja i razumevanja na relaciji sindikat-član, kako bi u nekoj budućoj situaciji, na naš znak „JURIŠ“ svi bez ustručavanja i ikakvih sumnji bili spremni da zajedno i u što većem broju nastupimo u borbi za naša prava. Jer, sindikat čine članovi. Što nas je više, to smo jači…

Ovom prilikom apelujemo na sve sindikate:  Pomozite nam, zajedno smo jači. I ako ne možete iz vama znanih razloga, molimo vas, samo nas nemojte sabotirati u radu.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić