Skip to main content

Dan: 21. februar 2017.

Dokle bre više, Popadiću?

Za jednu državu koja se makar geografski nalazi usred Evrope u 21. veku neverovatna je količina kršenja zagarantovanih radničkih pa i osnovnih ljudskih prava u Odeljenju materijalno-finansijskih poslova za PU za grad Beograd. Još neverovatnija je tolerancija strahovlade koju je zaveo jedan čovek u tom Odeljenju, krajnje diskutabilnih moralnih i stručnih kvaliteta.

Naime protiv nekoliko radnika, tadašnje logistike PU za grad Beograd, pokretano je više disciplinskih pa čak je pokrenut i krivični postupak uz spektakularno hapšenje. Naravno, u svim postupcima oni su oslobođeni apsolutno svih optužbi. Uprkost tome, ili možda zahvaljujući tome, nije ih zaobišla ni famozna „analiza rizika“. Međutim, kao pravni, ali i moralni pobednici u ovom slučaju oni i dalje trpe posledice jer su se usudili da se brane. A onaj ko im je podnosio neosnovane inicijative, kako se ispostavilo, za disciplinske postupke i krivične prijave, ne snosi nikakvu odgovornost.

Tom čoveku, načelniku Odeljenja, gospodinu Zoranu Popadić, dozvoljeno je da nesmetano nastavi svoje neprofesionalno i neljudsko ophođenje prema zaposlenima. On i dalje sprovodi neki vid zlostavljanja nad njima, iako su dobili pravosnažna rešenja o povratku na stara radna mesta, nakon što im je istekla mera privremenog udaljenja. Mada to treba da podrazumeva i platu u punom iznosu, oni i dan danas primaju samo deo plate kao da je privremeno udaljene i dalje na snazi, iako im rešenje  o vraćanju na radno mesto glasi od 01.12.2016 godine.  Da apsurd bude još veći, jednom od kolega u rešenju o privremenom udaljenju, s obzirom da je jedini član koji izdržava porodicu, stoji da mu se zarada isplaćuje u iznosu od 2/3, dok on mesecima unazad pa i dan danas prima samo  ½!

Ukoliko se i dalje nastavi sa ovakvom praksom, koja će neminovno na kraju imati sudski epilog, onih milijardu i dvesta miliona dinara, planiranih budžetu MUP za isplate po tužbama, neće biti ni približno dovoljno! I opet će oni koji su te troškove izazvali proći nekažnjeno!

Prilikom privremenog udaljenja istima su naravno oduzete i službene legitimacije, ID kartice, službeni telefoni… Ta sredstva im još uvek nisu vraćena a vraćeni su na posao, pa postavljamo pitanje kako oni ulaze u zgrade ministarstva? Kako neko kontroliše kretanje lica kroz objekte MUP-a koja nemaju odgovarajuće legitimacije, na osnovu  čega!?

Da li gospodin Popadić smatra da je iznad suda pa ne uvažava odluke istog? Ili ga neko iznad njega štiti i podržava u ovakvom ophođenju prema zaposlenima? Stiče se utisak da on ima neku jaku podršku, jer ovo nisu njegovi prvi „ispadi“. Njegovu „profesionalnost i pravičnost“ u radu najbolje poznaju radnice zaposlene na održavanju objekta Policijske uprave za grad Beograd, pisali smo o tome u više navrata:
Veselinu Miliću: rešiti probleme radnica na održavanju higijene
Nastavljen rad na rešavanju problema u u pravi za logistiku PU za grad Beograd
Održan sastanak sa Ivanom Jovanović pomoćnikom načelnika PU za gead Beograd

Izmišljao je Popadić toplu vodu i tokom prošle godine kada je uveo pravilo da prilikom overe dokumenata u obračunskoj službi, zaposleni moraju da dostavljaju i potvrdu da su zaposleni u MUP. Dakle, onom ko ti je obračunao platu i izvršio isplatu novca, bilo je potrebno dokazivati da radiš upravo kod njega! Nelogično? Ma neee… Genijalno, kako samo to on zna! (Načelniče, što prosto, kad može komplikovano? )

A na temu profesionalnosti i kolegijalnosti imale bi puno toga da kažu i neke od Popadićevih koleginica po funkciji (načelnice), koje su i same doživele velike neprijatnosti od njega. O tome ćemo tek da pišemo!

Može se postaviti i pitanje šta je pozadina svega ovoga? Da li i kome smetaju pošteni i savesni radnici, jer oni svakako to jesu o tome potvrđuju oslobađajućim presudama?  U svakom slučaju  Sindikat srpske policije kao organizacija koja je osnovana pre svega sa ciljem zaštite prava članova i zaposlenih neće nemo stajati po strani. Preduzećemo sve potrebne mere kako  bi se ovakvim stvarima, nestručnošću i javašluku u Ministarstvu stalo na put! Prvi korak će biti razgovor sa Popadićevim pretpostavljenima, da vidimo šta oni imaju da kažu na ovu temu!

Služba za informisanje SSP
Nikola Petrović

Ukidanje naknade za putne troškove?

Očigledna je namera Ministarstva unutrašnjih poslova da po bilo koju cenu sprovede mere štednje preko leđa zaposlenih.  Mi, obični izvršioci sve to razumemo, jer smo vremenom navikli i ništa nas više ne može iznenaditi. Kako bi se pojedinci iz MUP-a  dodvorili svojim rukovodiocima, a  verovatno na osnovu njihovog genijalnog plana već sutradan napredovali, setili su se još jednog načina da se uštedi novac. Ovi „stručnjaci“ su budžetom za 2017. godinu predvideli drastično smanjenje iznosa stavke razdeo 422 – troškovi putovanja.

Ako malo bolje razmislimo i sklopimo kockice,  u ovoj godini možemo očekivati usvajanje i primenu čuvene Uredbe o načinu i uslovima ostvarivanja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada. Ovom Uredbom praktično se ukida pravo na refundiranje realnih troškova putovanja zaposlenih od strane poslodavca, što će sigurno izazvati veliko nezadovoljstvo, gnev i bes svih onih koji svakodnevno putuju više stotina kilometara da bi došli na posao. Krivica nije njihova, ljudi su prinuđeni da putuju usled nestručne i katastrofalne organizacije i planiranja rada, što je sasvim neka druga tema. Kada spominjemo krivce, ne možemo zaboraviti i podršku jednog reprezentativnog sindikata kao učesnika (ne)radne grupe formirane upravo iz tog razloga. Njihova podrška u donošenju štetnih akata nas i ne čudi, kad su pomogli poslodavcu u sprovođenje analizi rizika, ovo će za njih biti „mačji kašalj“. A drugi reprezentativni sindikat u ovoj (ne)radnoj grupi nije ni učestvovao, valjda su imali bitnijih stvari, možda organizaciju novogodišnjih paketića.

Nastavi sa čitanjem