Skip to main content

Dan: 13. april 2017.

Hoće li biti te solidarne pomoći i ko će je obezbediti?

Beograd, 13.4.2017. godine, – Danas je Komisija za proveru ispunjenosti uslova za dodelu solidarne pomoći Ministarstva unutrašnjih poslova, sudeći prema izveštajima, održala dva odvojena sastanka sa reprezentativnim sindikatima:

– Na prvom sastanku održanom sa Nezavisnim sindikatom policije, rečeno je da će novca biti skoro pa u izobilju, da će svi zahtevi biti rešeni u najkraćem mogućem roku, a novac stiže jako brzo, evo, samo što nije…

– Na drugom sastanku, održanom sa predstavnicima Policijskog sindikata Srbije, rečeno je da novca nema, da se mora štedeti, ako bude ušteda biće i pomoći za zahteve iz prošle godine, a da 2017. nije uopšte u planu…

Naravno, Komisija je održala jedan zajednički sastana k sa predstavnicima oba sindikata, ali izveštaji sindikata su takvi da se stiče utisak da oni nisu bili na istom sastanku i razgovarali sa istim predstavnicima poslodavca.

Neverovatno zaista, ali mi verujemo da je istina, kao i uvek, negde na sredini. Ovakve stvari samo potvrđuju naše tvrdnje da je zaposlenima u MUP pod hitno potreban treći reprezentativan sindikat, koji će ih na pravi način zastupati pred poslodavcem i realno i pravoremeno ih izveštavati, ma koliko gorke vesti bile!

Služba za informisanje SSP

FREAKING NEWS: Hitna sednica Vlade Srbije

Kako informativna služba SSP saznaje od svojih izvora bliskih Vladi Republike Srbije, premijer i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić zakazao je za danas u 12, 00 časova hitnu, proširenu sednicu Vlade, na kojoj će učestvovati i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: kako rešiti problem sa platnim listićima za radnike MUP-a i sprečiti eventualno izlivanje tog problema na ulice većih gradova u Srbiji. Obraćanje premijera-predsednika javnosti na vanrednoj konferenciji za medije očekuje se oko 14 časova.

Celokupno zamešateljstvo pokrenuo je naš izveštaj sa sastanka sa Radnom grupom za saradnju sa sindikatima od 10. o.m. odnosno izjava pomoćnika direktora policije Bogoljuba Živkovića koji je na sastanku izjavio da, zbog nedostatka papira na kojima se vrši štampa obračunskih lista, radnici MUP ne mogu redovno dobijati obračunske listiće, ali da će u duhu dobre saradnje sa sindikatima, Ministarstvo svakom zaposlenom koji se pojedinačno obrati obračunskoj službi omogućiti dobijanje istog. Na ovu informaciju prvi je reagovao je ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je u telefonskom razgovoru sa premijerom-predsednikom ukazao na neodrživost ovakvog stanja u Ministarstvu, podsećajući ga na svoju izjavu od 2014. godine da su svi poslodavci, uključujući i državne organe dužni da poštuju zakon, da redovno izdaju platne listiće, u suprotnom za poslodavca slede velike novčane kazne, kao i da je to rešenje bilo jedno od krucijalnih izmena koje je tada novi Zakon o radu doneo.

U veoma žustrom, direktnom razgovoru sa ministrom Nebojšom Stefanovićem, premijer-predsednik je ukazao da je nedopustivo da, i pored značajnag smanjivanja svih primanja zaposlenih u MUP-u, sada imamo problem i sa obračunskim listićima. Ministar se složio sa stavom premijera-predsednika, ali je naveo i da bez dodatnih smanjenja dnevnica sa 75 na 30 dinara navedeni problem nije moguće rešiti, jer, kako je rekao, ne radi se tu samo o obračunskim listama, već se, zbog nedostatka sredstava uglavnom ne izdaju ni rešenja za godišnji odmor. „O tonerima, zastareloj tehnoligiji i ostalom da ne govorim“ – dodao je ministar.

Premijer-predsednik je od Saveta za nacionalnu bezbednost zatražio hitnu procenu mogućih implikacija u vezi sa navedenim problemom, sa posebnim osvrtom na eventualno izlivanje na ulice većih gradova u Srbiji, uz bojazan da bi ovaj problem mogao postati jedan od zahteva protesta studenata koji se ovih dana dešavaju širom Srbije.

Informativna služba SSP je pokušala da proveri navedene informacije, ali je naišla na zid ćutanja kod svih kojima se obratila. Izuzetak je, naravno, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji se ljubazno odazvao našem pozivu i koji je, kada je čuo naše pitanje, kratko odgovorio da nije upoznat sa navedenim problemom, ali da će, kada bude izabran za predsednika Vlade, sve svoje kapacitete usmeriti ka njegovom rešavanju.


fake news

Ovo je naravno samo plod bujne mašte našeg insajdera iz MUP kojem ni posle višedecenijskog rada u državnim organima nije jasno da se zakoni donose reklame radi, a njihova primena očekuje od puke sirotinje. U ovom slučaju zakon moraju da poštuju sitni igrači, preduzetnici i mala i srednja preduzeća, dok tajkune i državne organe ne dotiče. Odgovorni su dosta visoko, previsoko za domašaj naših slabašnih pravosudnih službi!

A naš poslodavac, premijer i svi ministri odreda, baš ni najmanje se ne uzbuđuju na teškoće sa kojima se susrećemo! To što je dnevnica policajca na terenu, u šumi, pod šatorom, jedva 150 dinara, dok je dnevnica stranačkih aktivista na brojanju glasačkih listića (presavijanih il popeglanih, svejedno) čak 2-2.500 dinara, jasno govori svakome ko želi da čuje!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević