Skip to main content

Dan: 24. april 2017.

Budžet u suficitu, policija u deficitu!

Dugo najavljivanje reforme policije, inovacije u ljudskim resursima, sistem vrednovanja rada, interni konkursi i karijerno napredovanje, ta celokupna materija, ostaće i ove godine samo mrtvo slovo na papiru u pojedinim Policijskim upravama. Ma koliko lepo zamišljeno i isplanirano u teoriji, neće biti i realizovano u praksi.

Naime, ocenjivanje radnika za rad i osposobljenost, u prvom planiranom ciklusu, do 30. juna, neće biti moguće jer jednostavno neće ni biti izvršena obuka i provera policijskih službenika u segmentu rukovanja vatrenim oružjem.

Pre samo par godina imali smo sličnu situaciju kada, zbog nedostatka pištoljske municije nije izvršeno redovno gađanje bojevom municijom. Opravdanje je bilo, ono uvek popularno – nedostatak novčanih sredstava. Al dobro, tada je to bilo „opravdano“ a krivac, naravno, ona štetočinska predhodna vlast, koja je razorila državu i dovela je do bankrota.

Danas je već druga priča. Država je štedela i štednjom se spasla od bankrota, nema više te opasnosti. Ali nema ni bilo čega drugog. Nema dnevnica kakve su nekada bile, nema opreme, nema vozila, zaštitnih prsluka i antifona, nema mesa u restoranima, često nema hrane i vode na terenu, seminare i licence plaćaju sami zaposleni, odmarališta poklanjamo… Toliko se štedi da se ponekad zaboravimo ko smo, šta radimo i kome služimo.

Ovde godine gadjanjenije bojeva municija problem, nje ima dovoljno. Ali, valjda smo se previše istrošili kupujući municiju pa nema za druge stvari. O ceni koju plaćamo za tu municiju, nekom drugom prilikom, ta tema zaslužuje poseban tekst. Uzgred budi rečeno, neki zli jezici tvrde da smo i konzervirane hrane kupili u količini dovoljnoj za tri godine, da je za to kriva sada već bivša načelnica Sektora za materijalno-finansijsko poslovanje. Prva ili druga? Je l i ta druga već bivša? Kao da je to i bitno, načelnica kupila, smenili je, al konzerve su tu, pa kako nam bude! Odgovarao nije niko.

Danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, jedno od najvećih i najbitnijih u državi, sa verovatno i najvećim budžetom, nema novca da obezbedi ni stvari poput ramova-držača meta, a možda ni same papirne mete. Zaista zvuči neverovatno ali MUP je organizatorima obuke u pojedinim Policijskim upravama dao nezvaničan, ali pouzdan odgovor, da u budžetu nema opredeljenih sredstava za tu namenu. Pa naravno da nema novca i da nije planiran, a i zašto bi kada se u velikoj većini Policijskih uprava već godinama instruktori snalaze kako znaju i umeju. Instruktori obezbeđuju donacije, koriste lična poznanstva i prijateljstva te obezbeđuju ramove i mete!

Jesmo li državni organ ili nečija privatna prćija koja ostavlja radnicima da se snalaze i brukaju.

A godišnja ocena i bazične kompentencije nek sačekaju neka bolja vremena! Ili da se neko od načelnika snađe, ako već ne smeju saopštiti istinu direktoru i ministru!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Članovi SSP na 30. Beogradskom maratonu

BEOGRAD – 22. april 2017. godine održan je jubilarni 30. beogradski maraton. Tačno u 10,00 časova krenule su polumaratonska i maratonska trka, u 10,15 časova startovala je i Trka zadovoljstva. Učešće u jubilarnom i dobro  poznatom Beogradskom maratonu uzelo je nekoliko desetina hiljada takmičara uključujući i takmičere iz nekoliko desetina zemalja sveta sa svih kontinenata.

18109836_1180753728703393_1571747796_n18090541_1529129357117291_1454207162_oMeđu takmičarima tradicionalno učešće uzima nemali broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije iz svih organizacionih jedinica, kako u sedištu, tako i van sedišta Ministarstva, koji su ujedno članovi Sindikata  srpske policije i red je da ih pomenemo i pohvalimo. Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade RS dr Nebojša Stefanović poželeo je uspeh svim pripadnicima MUP-a u maratonu svestan činjenice da velik broj pripadnika uzima učešće u ovoj sportskoj manifestaciji čime se podiže ugled profesije i njenih pripadnika na jedan od najlepših načina, a to je afirmacija sporta među mladiima kroz učešće u sportskim manifestacijama.

18052654_1180753708703395_577425350_n 18035476_1525201840843376_343639744_nNa 30. jubilarnom maratonu učešće su uzeli članovi Sindikata srpske policije, Regionalnog centra Pančevo Vladimir Ristić, koji je učestvovao u polumaratonu predstavljajući sindikat i svoj regionalni centar. Ristić je trku završio odličnim vremenom 2.20,47.  Iz pomenutog regionalnog centra učestvovao je i Aleksandar Adamov iz Vršca koji je takođe zabeležio odličan rezultat kao i pravni zastupnik RC Pančevo, advokat Đorđe Bokšan. Nenad Jovanović iz Policijske stanice Voždovac,  član Regionalnog centra Beograd takođe je uzeo učešće u maratonu.

18034269_1114927315279074_7802430142726729027_n 18136371_771128986378392_1578403675_nOve godine zabeleženo je učešće velikog broja javnih ličnosti iz kulturnog i političkog života pored aktivnih sportista. Pobednik u muškoj konkurneciji 30. jubilarnog maratona je kenijac Stiven Katam sa vremenom 2.21,11. Drugo mesto zauzeo je naš atletičar Darko Živanović sa vremenom 2.29,40. Pobednica u ženskoj konkurenciji je naša iskusna atletičarka Olivera Jevtić sa vremenom 2.37,59, dok je drugoplasirana bila Tijana Simović sa vremenom 2.41,45.

Verujemo da je među hiljadama takmičara bilo još članova SSP ali nama nisu dostavljeni podaci o tome, te im se unapred izvinjavamo.

Služba za informisanje
Boban Đorđić

RAJ NA ZEMLJI – RAJ NA POKLON!

Odmarališta radnika Ministarstva unutrašnjih poslova, „Narcis“ na Zlatiboru i „Promenada“ u Vrnjačkoj Banji, nakon višedecinijskog uspešnog rada odjednom postaju nerentabilna i neodrživa. Barem tako stoji u nalazu koji prezentuju nadležni u Sektoru za materijalno finansijsko poslovanje i odluci koju potom potpisuje ministar. Odluci kojom našu imovinu poklanja drugome!

A imovinu poklanjamo kao nefunkcionalnu, jer navodno svi prihodi, sva naplata u našim objektima odlazi u budžet države Srbije, dok plate zaposlenih i sve materijalne nabavke plaća naše Ministarstvo unutrašnjih poslova. Razumno, reklo bi se, jer zaista se nikome ne isplati da finansira nešto za budžet drugoga! Ali… Ko je to tako ustrojio i od kad to traje? Koji genije je pristao na tako nešto? Sadašnji ministar i načelnik Sektora? Ili neki od njihovih predhodnika? Sasvim svejedno, nebitno je za celu priču.

Da li je isti18034783_10212312050457857_1313943942_n sistem poslovanja u svim ostalim restoranima u MUP? Da li da uskoro očekujemo i njihova gašenja i prebacimo se svi u pekare, hamburgedžinice i ostale trovačnice nezdravom hranom? Možda je nedostatak mesa u restoranima, koji nazivaju „trenutnim“, mada traje već skoro godinu dana, u stvari uvod u takvu sudbinu i restorana i zaposlenih u njima?

Zašto načelnici u Sektoru za materijalno-finasijske poslove ne predlože, a ministar, koji je i podpredsednik Vlade, podrži i izgura izmenu sistema poslovanja??? To je vrlo lako realizovati i tako spasiti dva naša odmarališta i nekoliko desetina zaposlenih u njima! Naravno, ukoliko je sistem poslovanja pravi razlog za predlog ovog velikodušnog poklona!

Podsećamo i ministra i javnost – odmaralište Narcis na Zlatiboru nalazi se u najlepšem delu planine, u samom centru na skoro 90 ari placa. Nezvanične procene govore da samo vrednost tog zemljišta iznosi više od 5 miliona evra!

Ministre, u MUP-u ste tri godine. Navedite nam jedan objekat izgrađen u vašem mandatu! Ako ga slučajno i ima, ma koliko malo bio vredan, ni njega nemate pravo da nekome poklonite. A pogotovo nemate pravo da poklonite imovinu koja je naša već decenijama! Nemate pravo da radnicima oduzmete jedinu šansu za jeftin odmor, za beg od svakodnevnog posla i stresa. Za barem kratkotrajni beg iz beznađa u kojem smo zahvaljujući baš državi!

Vi ste došli skoro, možda već sutra odete na neku bolju poziciju u državnoj vlasti, a mi ostajemo ovde! Decenijama! Ne odlučujte o našoj imovini bez nas!

Služba za informisanje SSP