Skip to main content

Dan: 22. septembar 2017.

Nova sistematizacija – obraćanje Zaštitniku građana

Užice, 22.9.2017. godine, – Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović danas je uputio dopis Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću. U dopisu, koji možete pogledati na priloženim fotografijama, Zaštitnika građana upoznajemo sa dešavanjima u Policijskoj upravi Novi Sad, u kojoj se na delu sprovodi nova sistematizacija i tom prilikom dolazi do kršenja osnovnih radnih prava zaposlenih kod raspoređivanja policijskih službenika.

Ono što nas kao sindikalnu organizaciju posebno zabrinjava jeste da je PU Novi Sad pilot-projekat sprovođenja nove sistematizacije celog MUP-a i da u skoroj budućnosti slično mogu da očekuju i svi ostali zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Sindikat srpske policije svakako podržava preko potrebne reforme ministarstva, posebno Direkcije policije, ne želeći ni jednog momenta da ulazi u diskreciona prava poslodavca. Ono što očekujemo i insistiraćemo na tome, jeste da prilikom planiranih promena ne dođe do pogoršanja uslova rada zaposlenih, da ne budu oštećeni umanjenjima zarada niti da im budu kršena radna prava zagarantovana našim i međunarodnim propisima.

Od Zaštitnika građana očekujemo da hitno reaguje i preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdio opravdanost naših zamerki i time sprečio da u sličnu nedoumicu ili problem dođu ostali policijski službenici MUP Srbije.

Disciplinska prijava načelniku i komandiru!

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović obratio se načelniku Policijske uprave Niš predlogom da na osnovu Uredbe o načinu sprovođenja disciplinskog postupka u MUP-a i odredbe čl. 2.  Uredbe, pokrene inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskih službenika samostalnog policijskog inspektora Đorđević Velibora načelnika PS Ražanj, samostalnog policijskog inspektora Lazarević Ljubiše Komandira  PI za bezbednost na železnici i zamenika komandira iste narednika Ivanović Obrada.

Uprkos ukazivanju na kršenje prava radnika i nepoštovanje zakona i instruktivnih akata Direkcije policije, pomenuti rukovodioci su nastavili da svesno i namerno krše pomenute akte, čime su zaposlenima naneli nesagledivu štetu kako u pogledu poštovanja njihovog privatnog života i mogućnosti da planiraju svoje obaveze i svoje slobodno vreme, tako i u materijalnom smislu jer im nisu adekvatno obračuni i plaćeni ostvareni radni sati.

Na fotografijama možete pogledati ceo dopis predloga: