Skip to main content

А ко ће се извинити саобраћајним полицајцима?


Ударна вест у дневним новинама Блиц „Саобраћајна полиција понизила породиљу“, а која се потом проширила брзином ветра у осталим штампаним и електронским медијима само је најсвежији пример односа грађана Србије и медија према запосленима у  Министарству унутрашњих послова. И док „независна“ истраживања различитих агенција и изјаве политичара на све стране, говоре како расте поверење грађана у полицију и да је то заслуга увек тренутно владајуће структуре, на терену су ипак ствари много другачије.

Довољно је просто извртање чињеница и то све једним кликом миша послати читанијим новинама и ето полицајца на стубу срама. Још ако је трудница или породиља, не дај Боже политичар не опраше га Дунав ни Сава. Покушао је Министар унутрашњих послова  др Небојша Стефановић да, као портпарол МУП-а, „помогне“ и мало спусти лопту али нажалост то тако лако не иде. Утицај медија на целокупно друштво је огроман јер народ верује у оно што му се сервира. У овом случају народ је поверовао да је саобраћајни полицајац И.Р. понизио породиљу. А човек је само радио свој посао. И одрадио га, професионално по правилима службе.

Приликом редовне контроле саобраћаја 20.12.2015. године, око 23 часова у Булевару мира, саобраћајни полицајци СПИ Југ  заустављају путничко моторно возило у којем се налазила А.Р. Приликом провере и увидом у регистрациону налепницу установљено је да је регистрација истекла 10. августа 2015. године, што је и потврђено провером преко система везе. Поступајући по Закону, саобраћајни полицајац И.Р. сачињава Записник и искључује горе поменуто возило из саобраћаја. Поред уверавања да је возило регистровано, негодовања и окретања телефонских бројева  А.Р. се представља као мајка детета од три месеца мислећи да ће тим поступком да „омекша“ полицајца И.Р. Међутим није успела, ЗОБС је јасан и породиље нису изузете од његове примене. Каснијом провером утврђено је да је грешке запослених у МУП ипак било, али никако у поступању саобраћајне полиције. Наиме, приликом уноса датума регистрационе налепнице у систем, услед ненамерне људске или системске грешке догодило се то да је унешен погрешан датум. Нећемо залазити у то како власник возила приликом постављања те налепнице није приметио датум на њој, али незамисливо је то да је исти тај власник брже-боље послао медијима неку врсту притужбе, усмерену према саобраћајним полицајцима.

Извињење од стране Министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића које је јавно упутио Београђанки А.Р. је нешто што је било логично у овој непријатној ситуацији. Али не можемо а да се не запитамо, ко ће се извинити саобраћајним полицајцима који су свој посао одрадили по Закону, а  један је пуним именом и презименом етикетиран од стране новинара као неко ко понижава породиљу? А исти тај полицајац је родитељ троје деце.

Министре, морате превентивно деловати, позивамо Вас да предузмите све што је у Вашој надлежности како би стали на пут оваквом омаловажавању полицијске професије путем медија, јер ако они наставе овако, стратегија да полиција буде сервис истих тих грађана ће убудуће бити само мртво слово на папиру. С друге стране, Синдикат српске полиције ће колеги И.Р. пружити сву неопходну помоћ како би скинуо љагу са свог имена.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић