Skip to main content

Баталите пиротехнику, поубијасмо се без рата!


Застрашујућа вест која нам стиже из околине Чачка, да је десетогодишњој девојчици разнет грудни кош на породичном весељу приликом активирања „топовског удара“ од стране једног од гостију, поново отвара стара питања и буди неверицу!

Колико је још повређене деце и одраслих потребно пре него што се дозовемо памети?

Упркос редовним предновогодишњим апелима Синдиката српске полиције, упркос апелима  Министарства унутрашњих послова да се избегава употреба пиротехничких средстава, да се купују, ако се већ купују, само она „слабија“ средства и само код проверених трговаца, ситуација је из године у годину све лошија. Једноставно, људи остају глуви на апеле, очигледно да нам разум није јача страна. Не помажу ни бројни примери попут овог најсвежијег, где људи бивају тешко повређени и неретко остају трајни инвалиди. Изгледа да само лична трагедија има ефетка, тек онда људи схвате опаснот али је тада обично већ касно.

Да као друштво не бисмо чекали нереално, на свест већине грађана, потребно је да држава предузме одлучније кораке у настојању да се сузбије (зло)употреба пиротехнике. Кад превенција затаји, потребно је појачати репресију, те позивамо министра Небојшу Стефановића да МУП иницира измене одговарајућих прописа у том смеру.

С обзиром да је за тако нешто ипак потребно време, ми још једном апелујемо на грађане да не купују пиротехничка средства разорне снаге, али и позивамо трговце да приликом продаје тих средстава купце добро упознају са начином њихове употребе безбедним и за кориснике и за околину!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Овде можете прочитати вест са Медиапортала:

 

http://www.mediaportal.rs/2017/08/21/umalo-tragedija-porodicnom-slavlju-cacku-devojcici-10-topovskim-udarom-raznet-grudni-kos/