Skip to main content

ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ…


Када се послодавац према својим запосленим односи као маћеха то може да се разуме. Јер послодавцу су плате радника увек велике, радници увек лењи, или бар недовољно вредни, захтеви радника неосновани, a радницима је увек учињено довољно или превише уступака и они треба да буду задовољни што уопште имају посао, јер су на тај начин већ привилеговани…

Али када су ово ставови оних којима је сврха и циљ заштита и унапређење положаја радника и повећање обима њихових права – синдиката – онда се то не може ни разумети, ни објаснити!

Јер, како другачије објаснити синоћње самохвалоспеве Полицијског синдиката Србије (ПСС) у којем се истичу њихови бројни „успеси“ у протеклих годину дана. Анализирајмо те успехе.

 • ПСС се хвали да је спречио усвајање Закона о ванредним ситуацијама и спречио издвајање ватрогасаца из МУП-а.

 • А истина је да је неиздвајање СВС из МУП-а последица тога што СВС нема сопствену логистику, већ мора да користи МУП-ову. А формирање логистике искључиво за потребе СВС би изискивало нова запошљавања, што је у садашњем тренутку мисаона именица. И истина је да ће ОВС, у процесу приступања ЕУ, кад-тад бити издвојен из МУП-а и бити засебна јединица.
 • Исто тако – истина је да ватрогасци већ скоро годину дана немају приправност. И истина је да им се приликом ванредног ангажовања и доласка у јединицу, а без изласка на терен, не плаћа прековремени рад, већ приправност! На овај начин ватрогасци су свакога месеца оштећени за неколико хиљада динара – Тражили смо тумачење појма приправност . Али то није тема за ПСС. Битно је да је СВС у оквиру МУП-а. А ја мислим да би ватрогасци више волели да су у оквиру комуналне полиције – више би их поштовали и више би им биле плате. А управо је то оно што их занима. И што занима свакога од нас.
 • ПСС се хвали да су разматране њихове примедбе на нови Закон о полицији.

 • А истина је да су представници ПСС-а пропустили да годину дана на пет јавних расправа (две у Београду и по једна у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу) изнесу бар једну једину реч критике на срамни Закон о полицији. Нигде их није било! И онда када је Закон о полицији већ ушао у хитну скупштинску процедуру усвајања, сетили се нечег…
 • А истина је да су само представници ССП (и НПСС у неколико наврата) вишесатно „тупили зубе“ пред неколико стотина грађана, колега, представника полицијских управа, МУП-а и бројних владиних и невладиних организација, а који су се окупљали на тим јавним расправама. Истина је да је након излагања представника ССП у Крагујевцу аплаудирала цела сала, укључујући и чланове радне групе за израду Нацрта Закона о полицији. Истина је и да је ССП Влади Републике Србије доставио преко 60 амандмана, од којих је половина усвојена. Истина је да је ССП и по уласку Предлога Закона о полицији у скупштинску процедуру Републичком одбору за законодавство и свим посланичким групама упутио (у писаној и у електронској форми) до тада неуважене амандмане – http://ssp.org.rs/amandmani-na-predlog-zakona-o-policiji/.
 • Истина јеpss-licemerje3 и да новим Законом о полицији и чланом 172. сваком од нас посао „виси о концу“. Истина је и да је прописано неуставно умањење путних трошкова – где би се они наплаћивали само у оквиру општине рада. Истина је и да је остављањем на вољу руководиоцу да одлучи који полицијски службеници морају бити ангажовани у време штрајка, ово свето радничко право практично укинуто. Истина је и да се тим законом покушава укинути цивилизацијско право на жалбу приликом годишњег оцењивања полицијских службеника. Е, такав Закон о полицији је очигледно добар за ПСС и очигледно га сматрају својим успехом!
 • И истина је да би ове накарадне дискриминаторске одредбе Закона о полицији одавно биле у примени да ССП, 15 дана од ступања закона, на снагу Уставном суду није поднео иницијативу за оцену уставности и законитости наведених и других одредби Закона о полицији – http://ssp.org.rs/ssp-podneo-inicijativu-za-ocenu-ustavnosti-zakona-o-policiji/. И истина је да је МУП застао са применом тих одредби до одлуке Уставног суда – http://ssp.org.rs/kabinet-ministra-cetvrti-mesecni-sastanak-u-2016-godini/.
 • ПСС се хвали учествовањем у комисији за избор осигуравајуће куће без расписивања тендера!

 • Без расписивања тендера?! Да ли ту уопште треба коментар?!
 • Можда само једно питање – да ли је ико из те комисије, па и представници ПСС-а тражио мишљење запослених, који издвајају новаца за те полисе?!
 • ПСС се хвали да је успео да повећа дневнице делу полицијских службеника са 150 на „око 2.000 динара“!

 • А истина је да ПСС уопште не познаје разлику између појмова „дневница“ и „посебна накнада“!
 • И истина је да полицијски службеници који остварују право на посебну накнаду раде у условима недостојних човека! Да спавају са пацовима „од две киле“! Понекад са њима и обедују заједно… онда када пацови пристану да једу буџаву Ђурђевић кобасицу, трулу поморанџу или покварени месни нарезак. Истина је и да су се ти мученици летос кували у контејнерима без климе, а да ће се зимус смрзавати! Истина је да и да су се поједини од њих купали на ливадама, спавали у мемљивим просторијама, радили у поцепаним униформама… Истина је и да ти полицајци раде на безбедносно најризичнијем подручју – што за њихов живот, што за њихово здравље! http://ssp.org.rs/quo-vadis-srbijo-policajci-u-nehumanim-uslovima-a-kriminalci-u-svili-i-kadifi/
 • И истина је да тај новац за посебне накнаде није из свог „џепа“ издвојио ни МУП, ни ПСС, већ Европска унија у оквиру пројекта решавања проблема миграната.
 • Где је био ПСС када смо се више месеци борили да се буђава и усмрдела Ђурђевић кобасица избаци из „јеловника“? Повуците из употребе залихе „Ђурђевића, здравље нема цену! И када смо писали дописе инспекцијама?
 • С друге стране, истина је и да остали полицијски службеници широм Србије целодневно обезбеђују којекакве утакмице, саборе, егзите, шетње, протесте за подругљивих 150 динара!
 • ПСС се хвали да је у 2016. „било 5% на плату“?!?

 • Било?!? Чуди ме да нису рекли и да је било 20.000 помоћи, само да се ми не сећамо… А можда ни смањења плата није било?! Можда је плата редовно повећавана у складу са стопом раста цена на мало?! Можда ни награђивање није укинуто? А можда смо сви ми луди и незасити?
 • Него узгред… Какве везе има ПСС са најављеним повећањем зарада у МУП-у? Да није ово захтев ПСС-а за повећање плате? http://ssp.org.rs/trazimo-isplatu-obecane-pomoci-i-povisicu-plate-od-najmanje-10/
 • И, опет узгред… Да ли ће полицајци са тих 5% (и када буде) можда добити више него ће добити друге јавне професије?
 • ПСС се хвали да је учествовао у формирању параправне комисије за „скидање са спискова“ „анализе ризика“ без јасних, јавних и правичних критеријума!

 • А истина је pss-licemerje2да је „анализа ризика“ пала несебичним ангажовањем ССП, НПСС и независних институција – Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, те ангажовањем на десетине адвоката у писању жалби, где је убедљивом правном аргументацијом МУП-у показана сва бесмисленост и незаконитост донетих решења, те да је МУП поклекао искључиво под силом права и правде!

Не могу да одолим и да не поменем гашење фејсбук странице ПСС-а и брисање комплетне архиве текстова са сајта ПСС-а – нигде доказа о реду пљувања, па реду улизивања министру Стефановићу и комплетном врху МУП-а. Нема чак ни оних пацова из КЗБ! Историја почиње 16. новембра 2016. године! Није ово „брисање историје“ патентирао ПСС, већ разни диктатори (http://www.blic.rs/riznica/istorije/pokusali-su-da-ih-izbrisu-iz-istorije-ali-ih-istorija-nije-zaboravila/0ltk27b), али ће ПСС остати уписан као први синдикат у историји који је то учинио.

И – напослетку, као и обично, изнова чујемо причу о ПСС-у као потписнику првог ПКУ за полицијске службенике. Ево, јавно – хвала ПСС-у на првом ПКУ за полицијске службенике (али не и једино заслужном)!

Хвала, али од прошлости се не живи! Тај први ПКУ је толико урушен да смо ми, иако са ПКУ, дошли у стање које је горе од оног пре постојања ПКУ.

Хвала! И ДОВИЂЕЊА! Не треба нам још један заступник послодавца!

Полицајац и синдикалац
Виктор Ратковић