Skip to main content

Ко се то плаши ССП?


Јуче је један, некада бројан, никада велики, синдикат у полицији, на свом сајту објавио текст којим инсинуира то да ће Министарство унутрашњих послова да поклони статус репрезентативности Синдикату српске полиције. А све због великог и превеликог, страха од тог „моћног“ синдиката.

Да ли ико од читалаца овог текста може да поверује у такво нешто? МУП ће нама да поклони статус репрезентативног синдиката само да би напакостио неком трећем???

Али, у страху су велике очи, па и бујна машта!

А истина је крајње једноставна – након што нам је МУП незаконито спроведеним поступком одбио да призна статус репрезентативног синдиката, тадашњи председник ССП Глишо Видовић упутио је жалбу другостепеном органу – Одбору за утврђивању репрезентативности синдиката и удружења послодаваца, формираном при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Одбору је требало више од годину дана да нашу жалбу уопште и погледа те нам је почетком јуна ове године стигао захтев за допуну документације уз жалбу, што смо ми наравно учинили.

Одбор је тромо тело, које се састаје једном у шест месеци, и што су тек ових дана послали сличне дописе свим „заинтересованим“ синдикатима у оквиру МУП, односно оним синдикатима који су активно настојали да нам статус оспоре, заједно са представницима послодавца. Таквих синдиката је било неколико, али су у јавност изашли само представници тог синдиката. Да ли осталим синдикатима није занимљив или чудан тајминг поступања поменутог Одбора није нам познато, али чињеница је да саопштење колега из тог синдиката одише страхом, нервозом и злонамерним инсинуацијама.

Када се само сетимо времена утврђивања нашег статуса, почетка 2015. године, времена највеће љубави послодавца и тог синдиката, након краха штрајка и двоструког умањења зарада, времена заједничког фотографисања и саопштења министра и „великог“ и вечитог председника тог синдиката. Било је то време у ком је тај господин у министарство улазио ногом отварајући врата. Али љубав није потрајала… Умешао се неко трећи. А сада се плаше неког четвртог, односно ССП-а.

Само заборављају да синдикализам не подразумева љубав према министру и послодавцу уопште. Синдикализам је вечита борба две, по природи посла и интереса, супростављене стране. Зна то и послодавац врло добро и стога нам никада и неће поклонити било шта. Постојеће стање му одговара у потпуности. Не треба му прави репрезентативни синдикат, онај који ће да се бави својим послом, да се бори за права свих запослених, без страха због компромитованог председника или добијених противуслуга.

ispisnica-pss
Да ли је све већи број исшчлањења узрок напада?

Ћутао је тај синдикат месецима, није постојао на синдикалној сцени, ћутао и исчекивао начин повратка под скуте министра, ал га није дочекао. Сад се пробудио, притиснут финансијским недаћама и немогућношћу да финансира своју обавезу куповања пакетића деци својих чланова. Диже прашину и галами, скривајући оно што се не може скрити. Цар је го! Војска га масовно и неповратно напушта!

А што се љубавних проблема послодавца и тог синдиката тиче, можемо им поручити да их сами решавају. Ништа нам никада није поклоњено те нам најмање треба репрезентативност на коју би пала сенка сумње! Од Одбора у ком седе представници власти не очекујемо много, спремни смо, и очекујемо да и они подлегну под утицај послодавца и одбију нам статус који су нам чланови дали својим поверењем.

Статус репрезентативног синдиката смо одавно заслужили и уколико буде неопходно доказиваћемо га и доказаћемо га на суду! Верујемо да је у овој земљи остало барем мало правде. Наравно, не плашимо се ни поновног процеса утврђивања пред комисијом МУП-а јер се у међувремену бројно стање драстично променило у корист ССП а на штету тренутно репрезентативних синдиката.

Колеге, репрезентативци (ускоро бивши), да ли је код вас по среди параноја? Зашто никада и нигде не сарађујете са било кojим синдикатом у МУП? Зашто ни данас не позивате било кога на сарадњу? Плашите се да вам неко не преузме славу и заслуге или су вам акције неискрене а намере нечисте?

Запитајте се зашто вас ниједан од 28 синдиката није подржао!

Председник ССП
Лазар Ранитовић

А како је било у време љубави између послодавца и тог синдиката, можете читати у нашем тексту од 26.03.2015. године:
Закон је на нашој страни, али..

 

    Захтев Одбору
Захтев Одбору
   Датум предавања
Датум предавања
   Допис Одбора
Допис Одбора