Skip to main content

Непоштовање радних права полицајаца у здруженим снагама


Београд, 26.6.2017. године, – Поучени досадашњим искуствима која нам говоре да наше полицијске старешине проблеме углавном гурају под тепих, подстакнути неким ирационалним страховима скривају их од оних који су хијерархијски изнад њих, послали смо допис министру унутрашњих послова, др Небојши Стефановићу, у којем му предочавамо кршења радних и људских права полицијских службеника ангажованих на терену у здруженим снагама. Извор наших проблема јесте самовоља појединих старешина Војске Србије и њихово несхватање времена у ком живимо и радимо.

Допис преносимо у целости:

Поштовани господине министре,

Обавештавамо Вас да је тренутно на делу кршење радних права запослених у нашем министарству у већем обиму и то од стране руководилаца здружених снага ангажованих на контроли илегалних прелазака државне границе.

Наиме, одлуком Владе Србије, команда над здруженим снагама припадника војске и полиције поверена је официрима Војске Србије, што је и била логична одлука с обзиром на проблематику и задатке постављене пред те снаге. Да је то била мудра одлука показала је и пракса где је сарадња припадника двају државних органа на високом нивоу. Међу војницима и полицајцима на терену развијен је осећај солидарности и колегијалности те на том нивоу углавном не долази до било каквих проблема.

Оно што представља проблем јесте логистичка подршка и понашање појединих старешина Војске Србије који, срећом, представљају мањину међу великим бројем часних официра који свој посао обављају професионално.

Проблеми у логистичкој подршци здруженим снагама на терену огледају се у различитим условима смештаја и рада полицијских службеника на истим пословима, а у зависности од конкретних јединицама у којима су ангажовани. Тако имамо ситуацију да припадници Управе граничне полиције, ангажовани на редовним пословима, имају знатно квалитетнију и боље организовану исхрану, али и слободу кретања унутар или ван круга касарне и начин коришћења слободног времена након завршетка смене, у односу на припаднике интервентних јединица полиције ангажованих у здруженим снагама.

Додатне, рекли бисмо и значајније, проблеме полицијским службеницима доноси понашање појединих старешина Војске Србије, који вођени неким својим системом, организују распоред рада и издају наређења којима директно крше радна права полицијских службеника загарантована Посебним колективним уговором за полицијске службенике и Законом о полицији. Те проблеме смо већ у неколико наврата износили на састанцима са Радном групом МУП-а за сарадњу са синдикатима, али, с обзиром на то да су ти проблеми још увек у мањој или већој мери актуелни, то имамо потребу и обавезу да на њих укажемо и на овај начин. Иако су те неправилности разнолике и различитог обима и интензитета, углавном се ради о:

  • непоштовању законских ограничења у погледу дужине трајања дневног радног времена;
  • онемогућавању или недозвољавању дневног одмора;
  • одређивању приправности без икаквог налога;
  • онемогућавању слободног времена након одрађене смене;
  • забрањивању кретања у касарнама или ван њих у у цивилној одећи и слично.

Можемо имати разумевања за старешине Војске Србије у смислу да нису навикли на наш систем рада и поштовање одређених права, а што је у МУП-у одавно постало стандард, али их то непознавање прописа и обавеза које проистичу из тих прописа не аболира од одговорности. Напомињемо да до наведених кршења права запослених у МУП-у најчешће долази у јединицама ангажованим на подручју Рашке и Прешева.

Господине Стефановићу, очекујемо од Вас да, као министар унутрашњих послова, али и потпредседник Владе Србије, реагујете у оквиру својих овлашћења, испитате наше наводе и након тога изнађете начин да спречите даљна кршења радних права полицијских службеника. Тиме ћете свакако допринети одржавању високог морала и професионалности у нашим редовима, а тиме утицати и на одржавање достигнутог степена целокупне безбедности Србије.

С поштовањем,

Заменик председника ССП
Миле Лазаревић