Skip to main content

РЦ према Хрватској: вози ко како стигне и како му се прохте!


Ужице, 10.05.2017. године, – Председник Синдиката спрске полиције Лазар Ранитовић упутио је данас допис начелнику Управе граничне полиције, генералу Миленку Божовићу. У допису му износи чињенице које потврђују наше, раније изнесене тврдње о нерационалном коришћењу службених возила у регионалном центру према Хрватској, као и уопште о чудним дешавањима, крупним пропустима и кршењу закона и права запослених. Допис преносимо у целости:

Уважени генерале,

тешка срца али овог пута ћете ипак морати да се сложите са нама! Упозоравали смо Вас на нелојалност Ваших сарадника, јавно смо Вас питали да ли им верујете! Стицао се утисак да Вам раде иза леђа, ми смо у то били убеђени. Нисте нам веровали, али још једном ћемо Вас подсетити и надамо се овог пута и уверити!

На једном од редовних месечних састанака Радне групе МУП за сарадњу са синдикатима, десетог новембра 2016. године, између осталог, изнели смо следеће тврдње:

„РЦГП према Хрватској има довољан број возила али оно што је проблем јесте нефункционална расподела истих. Имамо ситуацију да се користе у друге сврхе за вожњу старешина по Новом Саду и осталим местима где пребивају. Апсурд је да СГП за контролу преласка државне границе имају на коришћењу неколико возила док нам колеге из обезбеђења кисну и смрзавају се на терену. Сведоци смо да се возила на задужењу у станицама за КПДГ искључиво користе за возикање старешина…“

Нисте нам поверовали, наравно. Проверавали сте и поверовали добијеном извештају у ком је стајало да наши наводи не одговарају истини, да је коришћење возила у том регионалном центру искључиво функционално и оправдано! Али ми ћемо и овог пута чињеницама демантовати извештаје Ваших подређених!

Наиме, 28. априла ове године дошло је до саобраћајне незгоде у Новом Саду на Трифковићевом тргу, у којој су учествовала три возила, од којих је једно службено возило МУП Србије, „Peugeot 208“ регистарских ознака BG1069KD. Службеним возилом МУП управљао је полицијски службеник Драгош Алексић, шеф Одсека за обезбеђење државне границе РЦ према Хрватској. У незгоди је направљена мања материјална штета а према нашим сазнањима, изазвао ју је управо колега Алексић, непоштовањем знака за обавезно заустављање и због тога је против њега поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

Дакле, старешина РЦ, у радно време, преподневни часови, центар Новог Сада! Звучи познато? Или да поново наводимо горњи цитат нашег излагања са састанка Радне групе у новембру?

Не сумњамо да ће в.д. начелника РЦ Душко Шуман наћи оправдање за то „возикање старешина новосадским улицама“, а можда је та вожња заиста и била са разлогом, но оно што је зачуђујуће јесто то да, према сазнањима којима располажемо и која не морају бити обавезно и тачна, господин Алексић, у моменту изазивања саобраћајне несреће, није имао уредно издат налог за вожњу на своје име. То ћете лако проверити, број налога је следећи: 8044932/17. Чуди нас, али не и изненађује и то да непосредни старешина виновника незгоде, господин Душко Шуман није изашао на лице места током вршења увиђаја!

Господине Божовићу, очекујемо да у најраћем року извршите неопходне провере и дате нам одговор на следећа питања:

  • Да ли је вожња господина Алексића тог дана била предвиђена патролним листом или конкретним задатком?
  • Да ли је поштовано Упутство о начину коришћења службених возила?
  • На чије име је гласио налог за вожњу службеног возила „Peugeot 208“ регистарских ознака BG1069KD тог 28. априла ове године?
  • Да ли је и када поднет предлог за покретање утврђивања дисциплинске и материјалне одговорности полицијског службеника Драгоша Алексића?
  • Да ли је господин Душко Шуман образложио и оправдао свој неизлазак на лице места незгоде?
  • Постоје ли елементи одговорности господина Шумана у целом догађају, и шта ћете, евентуално, предузети поводом тога?

Верујемо да ћете по овом допису поступити без одлагања, проверити све чињенице и снагом личног ауторитета, као и функције коју обављате, допринети утвђивању потпуне истине и спровести све неопходне мере ради поштовања Закона о полицији и других прописа који регулишу ову материју!

Председник ССП
Лазар Ранитовић