Skip to main content

Уочи 1. маја међународног Дана рада, треба да знате!


У претходном периоду Синдикат српске полиције је кроз јасно изражени вољни елемент показао спремност за отворени партнерски дијалог са послодавцем како би се у што већој мери превазишли проблеми који оптерећују односе послодавац-радник.

У циљу реализације основних начела синдикалног рада и сопственог програма, ССП је, уз подршку чланства, предузео низ конкретних синхронизованих активности које су захтевале самопрегоран рад руководства и чланова Синдиката.

Синдикат српске полиције је веома успешно и аргументовано радио на идентификовању и образлагању проблема везаних за општи положај радника, као и на предлозима за њихово решавање. Осим тога јавно и аргументовано смо указали на услове који су омогућили разне облике корупције међу високим руководиоцима МУП, што је наишло на неподељену подршку јавности и самих радника МУП-а.

Међутим, упркос оваквом приступу, нисмо наишли на одговарајућу реакцију од стране руководилаца надлежних служби који, очигледно, веома успешно избегавају спровођење и усмених и писаних договора. Није то, додуше, случај само када је у питању њихов однос са нашим Синдикатом, али нам је то слаба утеха.

Иако је Споразум о социјалном дијалогу потписан са министром још 24.10.2012. године чињеница је да се исти углавном не поштује. Главни одбор ССП ће у наступајућем предиоду донети процену о перспективи овог Споразума, као и одлуку о потезима које ће, с тим у вези, повући.

Очито је да је послодавцу само стало да се пред јавношћу идентификује као партнер који је спреман на дијалог чиме се постижу јефтини политички поени, али који на све могуће начине опструише постигнуте договоре. Без икакве намере да се стварно посвети решавању проблема који се сваки дан нагомилавају, уз перфидно разједињавање радника МУП по „еснафским и сталешким“ основама, поједини руководиоци у МУП-у се практично стављају на страну безакоња, противно интересима свих радника Министарства и друштва у целини.

У прилог томе говори све тежи и материјални положај запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

Шта смо започели у намери да решимо:

 1. Проблем огромног броја самоубистава запослених у Министарству унутрашњих послова није решен. Предлог стратегије Централне психолошке службе МУП није усвојен. Садашњи начин рада психолога је катастрофалан и не даје прихватљиве резултате.
 2. Радни услови на терену (Југ Србије) у Жандармерији су катастрофални. Услови смештаја у Београду у бараци Кнеза Милоша 101 су испод сваког критеријума боравка.
 3. Радници управе граничне полиције у главном немају решене санитарне чворове и исправну воду.
 4. Реализацијаа набавка униформе за рад.
 5. Статус Полицијске бригаде и ИЈ92 уз лично обећање министра Ивице Дачића и даље је нерешен. Полицијска управа за град Београд још увек није завршила предлог систематизације.
 6. Активисти и функционера ССП и даље трпе дискриминацију по основу синдикалне припадности, многима је оспорено напредовање у служби док се они на руководећим местима замера и спречавају у обављању посла.
 7. Велики број запослених у МУП и даље нема важеће решење о распоређивању. Многи са решењем доживљавају мобинг „чистог стола“.
 8. Адресенти из Кабинета министра по правилу не одговарају ни на један допис у коме се траже одговори или одговорност несавесних и нестручних појединаца.
 9. Систематизација радних места у МУП је катастрофална са неслагањем папирне и електронске кадровске верзије.
 10. Омогућење обећаних премештаја за полицијске службенике, који то желе у циљу спајања породице и уштеде путних трошкова још није заживела, односно резултата за предане захтеве премештаја још нема.
 11. Правилник о путним трошковима за запослене;
 12. Проблем незаконите контроле боловања од стране официра МУП.
 13. Проблем незаконитог одузимања службене легитимације и оружја код оболелих са шифром „Ф“.
 14. Доношења акта о процени ризика за радно место.
 15. Дефинисање описа радних места у МУП.
 16. Усклађивање подзаконских аката у МУП са позитивним прописима и Законима Републике Србије.
 17. Набавка личне заштитне опреме за све полицијске службенике,
 18. Имплементација социјалне помоћи од 10.000 рс у зараду преко платног листића.
 19. Промену радног времена у седишту Министарства од 7,30 до 15,30 часова  и још много тога другог.

  Шеф службе за информисање и портпарол
Синдиката српске полиције
Драган 
Жебељан

 Београд, 30.04.2013.год.