Požarevac, 28.02.2017. godine, – Delegacija Sindikata srpske policije održala je radni sastanak u Policijskoj upravi Požarevac sa načelnikom uprave gospodinom Srđanom Lazić i zamenikom načelnika uprave gospodinom Sašom Milenkovićem. Ispred SSP učešće su uzeli zamenik predsednika sindikata Mile Lazarević i predsednik našeg Regionalnog centra u Požarevcu Jovica Savić.

Ovo je bio prvi sastanak našeg sindikata sa novim načelnikom uprave, gospodinom Lazićem, pa je, pored oficijelnog dela u kojem smo razgovarali o radnim pravima zaposlenih i problemima koji se dešavaju u praksi, sastanak protekao u nešto ležernijoj atmosferi gde su razmotrene mogućnosti saradnje policijske uprave i SSP po pitanju unapređenja rada same službe ali i načinima učešća policije u široj društvenoj zajednici i podizanju ugleda ministarstva.

Prva tema je bio način vođenja evidencija radnih sati zaposlenima upućenim na poseban zadatak, u združene snage na obezbeđenju državne granice. Naime, prvobitne nedoumice su otklonjene i radnicima se naknadno upisuje realno provedeno vreme na radu, ali ni to nije u potpunosti pravedno niti u skladu sa mišljenjem ministarstva za rad niti stavom Direkcije policije. Načelniku Laziću je predočeno da je jedino ispravan način obračuna radnih sati onaj gde se svakom zaposlenom obračunava najmanje 8 radnih sati dnevno, te da nije pravedno čoveku na terenu, sa ograničenim kretanjem i zabranom napuštanja objekata u rasporedu voditi nedeljni odmor. Jer, zaista, kakav je to odmor sa ograničenom slobodom kretanja u otežanim uslovima boravka? Načelnik nije bio upoznat sa mišljenjem Ministarstva rada niti sa stavom Direkcije policije, ali je preuzeo obavezu kosultacije sa nadređenima i izneo svoj lični stav, da on svakako neće imati ništa protiv takvog obračuna, naprotiv. Usaglasili smo se i da će to izazvati određene probleme u funkcionisanju policijskih stanica, ali da se taj „višak“ radnih sati, koji se neminovno pojavljuje, ne mora po svaku cenu „popeglati“ u tekućem mesecu, već u nekom razumnom roku. Uostalom propisi dozvoljavaju rok od 6 meseci za preraspodelu radnog vremena.

Razgovarali smo i na temu određivanja pripravnosti pojedinim kategorijama zaposlenih u nekim policijskim službenicima. Prema našim informacijama dolazilo je do izvesnih propusta u samoj proceduri gde nisu izdavani pojedinačni nalozi za pripravnost već su na oglasnim tablama isticani zbirni spiskovi zaposlenih kojima se određuje ta obaveza pa se dešavalo da pojedinci ostanu bez te naknade. Načelnik Lazić je izneo tvrdnju, kojoj mi nemamo razgloga da ne verujemo, kako se svim zaposlenima u statusu pripravnosti, zakonom predviđena, naknada obračunava i isplaćuje, te da to ne sme predstavljati problem jer zaposleni imaju pravo na uvećanje zarade, a i radi se o maloj novčanoj naknadi. Ukoliko se ipak pojavi neki propust, nema razloga da isti ne bude ispravljen u najkraćem roku!

Predsednik SSP RC Požarevac Jovica Savić upoznao je načelnike sa namerama SG Petrovac na Mlavi da i ove godine organizuje tradicionalni memorijalni turnir u malom fudbalu „Kup mlavskih heroja“ u čast kolega iz tog kraja, tragično nastradalih tokom rata 1999. godine. Iskoristio je priliku i da načelnike pozove kao goste tog turnira, ali i na predstojeću „Policijadu 2017“ koja će u organizaciji sindikata biti održana sredinom juna na Zlatiboru. Načelnik Lazić je izjavio da pozdravlja i podržava organizacije svih sportskih manifestacija i druženja kolega, a posebno kada je u pitanju održavanje sećanja na nastradale kolege.

Gospodin Lazić je najavio da rukovodstvo PU Požarevac planira izvesne aktivnosti za Dan policije u tom gradu, a u cilju promocije ministarstva i policije u javnosti i među građanima. Upitao nas je da li može da očekuje podršku ili aktivno učešće Sindikata srpske policije na realizaciji zamišljenih aktivnosti, što smo sa zadovoljstvo prihvatili i obećali svaku moguću pomoć sindikata, jer nama je, pored unapređenja radnih prava zaposlenih, jedan od prevashodnih ciljeva svakako i podizanje ugleda službe u javnosti i povratak poverenja građana u policiju.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.