Skip to main content

Dan: 8. decembar 2016.

SSP ove godine jedini Deda Mraz!

Poštovane koleginice i kolege, danas je na teren poslata hitna depeša u sve organizacione jedinice povodom širenja glasina da će poslodavac ove godine da obezbedi poklon paketiće za decu zaposlenih starosti do 15 godine, kako je inače predviđeno u važećem PKU za državne organe.

Nažalost, u depeši se potvrđuje ono na šta smo mi u SSP već upozoravali, te i takve priče šire zlonamerni pojedinci iz samo njima poznatih razloga. Kao što je već ranije rečeno, takva vrsta novčanih davanja zabranjena je Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu i poslodavac nema mogućnost isplate božićne nagrade, sve i da je obezbeđen novac. A nije naravno, svi već znamo kako finansijski stojimo i da nam kasne isplate i onih davanja koje su u obavezi da redovno izmiruju, onih koje smo zaradili.

Odredba Zakona o budžetu koja nam donosi zabranu!
Odredba Zakona o budžetu koja nam donosi zabranu!

Svojevrsnu zabunu i pravu konfuziju kod zaposlenih izazvali su pojedini „veliki“ sindikati koji su najavili da ove godine neće deliti paketiće deci svojih članova, pravdajući se nedostatkom novca i prebacujući loptu u dvorište poslodavca. Time su postigli samo to da, i ovako zbunjene i sluđene kolege, izgube dodatno vreme i novac popunjavajući i čekajući u redu na predavanje, nažalost, beskorisnih zahteva.

Sve i da poslodavac dodeljuje paketiće zaposlenima to nikako ne abolira sindikate i SSP će sa velikim zadovoljstvom ispuniti svoju obavezu i još jednom svima pokazati i dokazati da se mudrim i skromnim poslovanjem sve može postići.

Sindikat srpske policije će i ove godine, kao i svih predhodnih, da obraduje vaše najmlađe i najmilije organizovanjem novogodišnjih priredbi i podelom paketića. To je naša obaveza ali i zadovoljstvo! Osmeh srećnog deteta ništa ne može da nadomesti!

Možete pročitati depešu koju je načelnica Sektora za ljudske resurse MUP Srbije, gospođa Katarina Tomašević danas uputila na teren (08 broj 46/2016) koja potvrđuje naše navode:

depesa-paketici

Služba za informisanje SSP

APEL: Predsedniče, premijeru, gospodo ministri, pomozite da policajci konačno dobiju SVOJ krov nad glavom!

Beograd, 8.12.2016 – Konačno, i na opšte zadovoljstvo zaposlenih u MUP-u, dočekana je vest da će posle dugogodišnje nepravde biti rešeno stambeno pitanje i stambeni status zaposlenih u MUP-u kojima su dodeljeni stanovi predhodnih godina, ali koji to pravo nisu mogli ostvariti usled pravnog vakuuma uzrokovanog izmenama zakonskih i podzakonskih akata, odnosno novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Vlada je na sednici 17.11.2016. godine konačno usvojila Predlog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Međutim, 2.12.2016. godine, nakon objavljivanja članka u dnevnom listu „Blic“ o mogućim zloupotrebama u pogledu omogućavanje otkupa državnih vila od strane državnih funkcionera, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović je dala saopštenje za javnost da će iz Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada biti uklonjeni članovi 153, 154. i deo člana 152, a koji se odnose na pitanje prava otkupa stanova u javnoj svojini.

Poštujući novinarsko zanimanje i profesiju, više je nego očigledno da je u konkretnom slučaju na svojevrstan način „zloupotrebljena“ novinarska profesija, imajući u vidu da se zakonska rešenja u konkretnom slučaju odnose samo na „obične“ ljude koji dugi niz godina čekaju da reše svoje životne i egzistencijalne muke i probleme u pogledu stambenog statusa.

stanoviNaime, odredbama članova 152, 153. i 154. predloženog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada se ni na koji način i ni pod kojim uslovima nije predviđena mogućnost da se stanovi koje koriste državni funkcioneri po osnovu „službeni stanovi“ mogu otkupiti. Predmetni članovi isključivo se odnose na mogućnost otkupa stanova koji su dodeljeni zaposlenim u zakonom sprovedenom postupku po Uredbi o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika državne svojine („Službeni glasnik RS”, br. 41/02, 76/02, 125/03, 88/04, 68/06-US, 10/07, 107/07 i 68/09) i Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini („Službeni glasnik RS”, br. 102/10 i 117/12 – US). Postupku dodele stanova prethodio je oglas ili konkurs na kojem su mogli da učešće uzmu svi zaposleni u organu ili organizaciji, pod strogo definisanim uslovima i pravilima.

S druge strane, članovima 152, 153. i 154. je isključena mogućnost otkupa stanova koje državni funkcioneri koriste kao „službene stanove u javnoj svojini“, jer je kao preduslov predviđeno jedino ukoliko se stan koristi po osnovu ugovora o zakupu na određeno vreme i na osnovu pravosnažne odluke o dodeli stana u zakup donete u skladu sa skladu sa navedenim uredbama.

Za službene stanove koji se koriste na osnovu predmetnih uredbi ne postoje niti se sačinjavaju ugovori o zakupu, već ugovori o privremenom korišćenju stana na vreme dok traje obavljanje službene dužnosti, jer se takvi stanovi koriste dok traje državna funkcija državnim funkcionerima, bez naknade za stanovanje, osim obaveze plaćanja dažbina i tekućeg održavanja.

Na osnovu navedenog nedvosmisleno se da utvrditi i zaključiti da je isključena svaka mogućnost otkupa bilo kakvih službenih stanova ili vila u javnoj svojini kroz stilizaciju članova 152, 153. i 154. predloženog Zakona.

Takođe, Predlogom Zakona isključena je i mogućnost otkupa/kupovine vila i stanova kojima gazduje-raspolaže DIPOS, jer se takvi stanovi koriste u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, Zakonom o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u državnoj svojini, u skladu sa Uredbom o uslovima i otuđenju nepokretnosti neposrednom pogodbom,davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda, a ne u skladu i na osnovu Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini.

Dakle, članovi 152, 153. i 154. Predloga Zakona o stanovanju i održavanju zgrada se odnose isključivo na stanove u javnoj svojini koji su bili predmet dodele na osnovu Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini. Samim tim, predloženi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada se ne može poistovećivati, niti dovoditi u vezu sa Predlogom Zakona o uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini R. Srbije, koji je predsednik R. Srbije Tomislav Nikolić početkom avgusta 2015. godine vratio na ponovno odlučivanje.

Ovim povodom predsednik Sindikata srpske policije uputio je dopis predsedniku države Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorani Mihajlović i ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću, kao i dnevnom listu „Blic“, sa apelom da snagom autoriteta i snagom argumenata na temelju zaštite prava i građana, utiču da se članovi 152, 153. i 154. predloga Zakona o stanovanju i održavanju zgrada usvoje u svom izvornom obliku i blagovremeno spreči nepravda u odnosu na veliki broja građana i njihovih porodica koji godinama unazad uz izdvajanje nemalih materijalnih sredstava za zakup stanova, čekaju da se ispravi dugogodišnja pravna nepravda.

U dopisu se podseća da se SSP godinama zalagao i argumentovano ukazivao na probleme u kojem su našle mnoge naše kolege, njihove porodice, kao i deca i supruge stradalih, poginulih i zaslužnih policijskih službenika, te da se na predmetni dopis gleda kao na vapaj zaposlenih koji je SSP samo iskazao.

Generalni sekretar SSP
Viktor Ratković

Budućnost MUP-ovih odmarališta dovedena u pitanje

Jedna od tema Sindikata srpske policije na sledećem redovnom mesečnom sastanku sa Radnom grupom  MUP-a zaduženom za saradnju  sa sindikatima biće i provera nezvaničnih informacija koje smo dobili a koje se tiču eventualne prodaje ili predaje omarališta MUP-a nekom drugom ministarstvu.

Informacija ide u pravcu toga da odmarališta više nisu potrebna MUP-u. Podsećamo da je u ranijem periodu Sindikat srpske policije, uvidevši problem sa funkcionisanjem pomenutih odmaralištima i maksimalnom iskorišćenju kapaciteta, kao način za prevazilaženje problema i spajanja korisnog i zadovoljstva, izdejstvovao da omarališta mogu koristiti radnici MUP-a uz višemesečno plaćanje putem administrativne zabrane na platu. Time se postiglo da u vreme „krize“ radnici MUP-a  mogu lakše da koriste ova odmarališta (čije su cene smeštaja dosta niže od komercijalnih) a i da rad ti odmarališta bude održiv, jer je bilo reči da zbog malog broja gostiju odmarališta ne posluju rentabilno.

Kada malo bolje sagledamo situaciu, ispada da, dok se mi kao odgovorna organizacija trudimo da se ta odamrališta „razrade“, neko drugi čini upravo suprotno. Naime pred sam početak zimske sezone imamo situaciju da „Cvetna Dolina“ na Goču ne radi, tačnije kuhinja je van funkcije, dok se ista renovira u odmaralištu „Promenada“ u Vrnjačkoj Banji. Za to vreme na Zlatiboru u odmaralištu „Narcis“ nemoguće je rezervisati sobu. Za smeštaj u pomenutom hotelu, na jednoj od naših najlepših planina, vlada veliko interesovanje kao i uvek, ali navodno se „čeka“ nekakva depeša.

Šta se krije u pozadini svega ovoga, videćemo uskoro. Da li je u pitanju nečija namera da se sva odmarališta MUP-a u potpunosti ugase i izopšte iz MUP-a, kako bi se kasnije privatizovala i komercijalizovala (slično kao i sa privatizacijom društvenih preduzeća)? A možda je po sredi samo nečija nebriga i nemar?

Naposletku nezaobilazna i najbolnija tema za nas kao sindikat je: Šta će biti sa radnicima tih odmarališta, smeši li im se otkaz?

Ko će preuzeti odgovornost za nedomaćinsko poslovanje? Ko će biti odgovoran ako od nečega potpuno funkcionalnog napravi pustoš, a od radnika socijalne slučajeve i izazove troškove otpremnina?

Dok je, na državnom nivou, u toku akcija „letujmo i zimujmo u Srbiji“, s ciljem pospešivanja domaćeg turizma kao jedne od privrednih grana koja donosi novac direktno u budžet  Republike Srbije, na inicijativu premijera, Vlada RS odlučila je da akciju podrži subvencijom vaučerima u iznosu od 5000 dinara, ovde na delu imamo sasvim suprotno postupanje. Neka druga ministarstva, na primer  „energetike“ i prosvete, imaju svoja odmarališta koja funkcionišu uspešno dugi niz godina. Pozitivne primere možemo videti i u zemljama u okruženju  (koje su pritom i članice EU) Hrvatska, Bugarska itd.

Sindikat srpske policije ne samo da ne može nego i nema pravo da na ovu pojavu ćuti i ne reaguje, a naročito jer su radna mesta koleginica i kolega u pomenutim odmaralištima dovedena u pitanje.

Služba za informisanje SSP
Nikola Petrović