Skip to main content

Mesec: oktobar 2017.

BEZ UBICA DECE NA ULICI!!!

Sindikat srpske policije pozdravlja uspešan završetak akcije fondacije „Tijana Jurić“ kojom su prikupljani potpisi na inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Kako je ranije danas saopšteno iz te fondacije, za samo nekoliko dana skupljeno je blizu sto hiljada potpisa građana. Tačan broj potpisa znaće narednih dana, nakon administrativno-tehničke obrade i predavanja Narodnoj Skupštini.

Navedena fondacija je pokrenula inicijativu sa idejom da ubice dece, maloletnika i trudnica budu kažnjavani osudama na doživotnu robiju i bez prava uslovnog otpusta. Bez obzira na primedbe i dileme pravnika bilo je divno videti prave reke ljudi, gde su po kiši i vetru čitave porodice strpljivo čekale na red da svojim potpisom pruže doprinos kako ubice dece ne bi slobodno šetale ulicama.

Bez ikakve sumnje, narod je iskazao jedinstven stav, sada je država na potezu. Svi odgovorni građani naše zemlje, a naročito roditelji, nemaju dilemu da li država mora učiniti taj važan korak u pravcu bezbednosti dece. Nebrojeni su primeri ubica povratnika koji nakon izdržavanja kazne ponavljaju najteža krivična dela i to se mora sprečiti.

Što se tiče očekivanja da će biti primedbi Saveta Evrope po ovom pitanju, mi smatramo da se produženjem same kazne ne ukida pravo osuđenika na ublažavanja kazne. Podsećamo javnost da je u Srbiji trenutno oko 70 kažnjenika osuđenih na kaznu od 40 godina zatvora od kojih je 35 osuđeno zbog silovanja i ubistava maloletnih lica. A posebno naglašavamo da je od njih čak 34 povratnika. Samo jedan ubica je imao čist dosije pre izvršenja zločina!

Verujemo da će država imati snage da sprovede volju naroda čime ćemo postati bezbednije društvo za naše najmlađe!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Memorijalni turnir „Heroji Juga 2017“

Vlasotince, 25.10.2017. godine – U organizaciji Sindikata srpske policije – Regionalni centar Leskovac, U SRC Vlasina sa početkom u 10,00 časova održan je VI memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom “Heroji Juga 2017“. Turnir je otvorio predsednik RC Leskovac Srđan Jović, a ispred GO SSP-a prisustvovali su članovi Srđan Trajković i Slaviša Dejanović. Na početku, u ime glavnog odbora SSP i predsednika sindikata Lazara Ranitovića, Slaviša Dejanović je pohvalio glavne organizatore memorijala i pozvao igrače na fer igru.

Iako su na vremene obavešteni i pozvani dopisom, ispred predstavnika poslodavca tj. ispred PU Leskovac se niko nije pojavio na otvaranju turnira, niti smo dobili ikakav odgovor.

Na turniru je učestvovalo 11 ekipa, među kojima je bila i ekipa policije Slovenije, te je i ove godine ovaj memorijalni turnir poneo epitet međunarodnog memorijalnog turnira.

Plasman ekipa:

  1. USP Beograd
  2. RC Leskovac
  3. RC Pančevo

Najbolji igrač  Stamenković Denis  -USP Beograd

Najbolji strelac Čorogar Bojan  -RC Pančevo

Najbolji golman Stojanović Danijel  -RC Leskovac

 

Fotografije sa memorijalnog turnira „Heroji Juga 2017“

 

Služba za informisanje SSP

ODVAJANJE KUKOLJA OD ŽITA!!!

Rukovodstvo Sindikata srpske policije poručuje svojim članovima ali i svim ostalim zaposlenim u MUP da se ništa epohalno ne događa, niti se pak sindikat raspada, kako tvrde oni koji su upravo u toj fazi. SSP je nikada jači i nikada brojniji, sa više od 1000 članova preko granice potrebne za priznavanje statusa reprezentativnog sindikata. Upravo ta činjenica jeste ono što dušebrižnike i plaši, jasno im je da uskoro slede pregovori za potpisivanje novog PKU, a naše učešće u tom procesu ne odgovara ni poslodavcu ni trenutno reprezentativnim sindikatima koji nisu opravdali poverenje zaposlenih i zato kontinuirano padaju.

Dok slavodobitno prikazuju brojno stanje PSS ti isti iz NSP svoje cifre kriju kao zmija noge! Zašto? Zašto ne prikažu naše brojno stanje te tako dokažu da se raspadamo? Razmislite! Nije teško zaključiti.

Suprotno tome, suprotno očekivanjima naših suparnika, SSP raste, brojniji smo negoli prvog pre prvog udara poslodavca na nas, kada su svi očekivali naše rušenje poput kule od karata. Stoga je na delu „Udar 2“ na SSP. Očajnički im je potrebno da zaistave naš rast, ali se istorija ne može zaustaviti, nikome to nije pošlo za rukom. Dinoaurusi su prošlost!

Navodna „sindikalna bomba“ i transfer godine, kako imenuju prelazak dvojice naših aktivista nisu ništa drugo do ČIŠĆENJE REDOVA Sindikata srpske policije!

SSP SE NIKADA NIJE CEPAO –
OD SSP-a SU OTPADALI!!!

Ne može nama NSP oduzeti nijednog člana. Jer mi se ne borimo za iste članove. Jer mi nemamo isti put i ne vodimo istu borbu. Naša je borba sindikalna, borba za radnička prava, za dostojanstvo policijske profesije, a njihova „borba“ je „borba“ za uskolične interese i život bez svojeg ja.

Idemo dalje. Svaki dan je za svakoga od nas prilika za jedan novi rešen problem, za jedan novi korak napred, za jednog novog člana i saborca!

MI ČLANOVE NE KUPUJEMO, NE NUDIMO ŠAKU PUNU ZLATA VEĆ ČISTE RUKE I ZLATNO SRCE!!!

“Dobrovoljno, bez ikakvih pritisaka i na ličnu procenu smo pristupili Nezavisnom sindikatu policije. Nezavisni sindikat policije već duže vreme daleko bolja opcija što smo današnjim prisutpanjem i zvanično potvrdili”

Ovim rečima, ničim izazvan, obratio se javnosti naš bivši aktivista i tako pokušao da opravda motive prelaska u NSP. Psihologija nije nauka od juče, a ona kaže da je moć podsvesti veoma jaka. Kada neko ima potrebu da se brani i to radi, pri tome negira nekakve pritiske, zaista je sve jasno i nema mnogo potrebe dalje polemisati. Njegove reči su najbolja potvrda tačnosti informacija koje stižu do nas – njih dvojica su ucenjeni i kupljeni. Ucenjeni nečim što će pre ili kasnije isplivati na površinu, kupljeni rukovodećim radnim mestima, plaćenim odsustvima i službenim vozilima na ličnom zaduženju.

Ova slavljenička izjava, kako je „NSP bolja opcija“, tačna je donekle. Za članove ne može biti tačna ama baš nikako, ali je u potpunosti tačna za sindikalne aktiviste, koje već tri dana niko ne viđa na radnim mestima. Neće ih više ni viđati, osim u službenom autu. Da, za njih je to znatno bolja opcija – oslobađanje radne obaveze i službeno vozilo na raspolaganju! Jasno je da su lažima i zbunjivanjem određenog broja ljudi uspeli da ih ubede u isčlanjenje iz SSP-a, ali će sve to biti kratkog daha.

Sindikat srpske policije ostaje jedini istinski borac za radna prava zaposlenih. Dok su drugi napredovali u službi potpisujući izdaju štrajka ili više od 1500 zaposlenih, mi smo radili sve suprotno od toga, borili se i izborili, srušili „Analizu rizika“, srušićemo i taj kvazi-sindikat i poslati ga na đubrište istorije. To je sindikat u kojem član nije ni jedan od brojnih bivših predsednika, to je sindikat kog se oni stide i preziru sadašnje rukovodstvo. I to puno govori!

Glavni odbor SSP

Ne davati bilo kakve izjave!!!

ZAHTEV ZA DAVANJE IZJAVE NA OKOLNOSTI DOGAĐAJA PRE POKRETANJA DISCIPLINSKOG POSTUPKA

Mada smo o ovome često govorili i dalje se neretko susrećemo sa slučajevima gde su kolege davale izjave na okolnosti navodne povrede službene dužnosti pre pokretanja disciplinskog postupka. I, po pravilu, same sebi (ili svom kolegi) „stavili omču oko vrata“.

Zaposleni nije dužan da po nalogu-zahtevu starešine piše ili daje izjavu o okolnostima događaja povodom koga će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak, odnosno, povodom koga je data inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka.

Takav nalog-zahtev starešine je nezakonit, i protivan je načelima disciplinskog postupka, a u prvom redu pravu na odbranu.

Razlozi:

1. Članom 2. stavom 3. Uredbe o načinu sprovođenja disciplinskog postupka u Ministarstvu unutrašnjih poslova („Sl. glasnik RS“, 26/2017, u nastavku: Uredba) propisano je da „pre pokretanja disciplinskog postupka, zaposleni nije dužan da se izjašnjava na okolnosti povrede službene dužnosti“.

2. Policijski službenik ne zna razloge zbog kojih treba da piše izjavu, a onda se takva njegova izjava koristi prilikom pokretanja disciplinskog postupka (prilikom podnošenja zaključka), a takođe i kao dokaz u samom disciplinskom postupku.

3. Članom 5. Uredbe propisano je da se u disciplinskom postupku „održava usmena rasprava na kojoj zaposleni ima pravo da izloži svoju odbranu“.

4. Članom 5. stavom 2. Uredbe je propisano da da zaposleni ima pravo da se brani po sopstvenom opredeljenju: davanjem usmene ili pisane odbrane, ili ćutanjem, odnosno, sam ili u prisustvu branioca. Nalaganjem da prethodno daje pisanu izjavu – a naročito bez prethodnog predočavanja njemu osnovnih procesnih prava na odbranu (u pomenutom smislu) direktno se nalaže okrivljenom da mora davati odbranu, i to kroz formu izjave, čime mu se uskraćuje pravo na odbranu kao jedno od osnovnih načela disciplinskog postupka – preciznije, uskraćuje mu se pravo opredeljivanja da li će uopšte da daje bilo kakvu odbranu, a ako hoće, da li će to raditi samostalno ili uz prisustvo branioca, odnosno da li u usmenoj formi na raspravi ili kao pisanu odbranu.

5. Članom 106. Zakona o opštem upravnom postupku („Sl. glasnik RS“, broj 18/2016, u nastavku: ZUP) propisano je da organ postupka u ispitnom postupku (a što je po svojoj formi i sadržini i disciplinski postupak) dužan da upozori stranku i svedoka da mogu da uskrate davanje izjave, odnosno svedočenje po za to propisanim uslovima.

6. Zahtev za davanjem izjave pre pokretanja disciplinskog postupka je u suprotnosti sa članom 9. stavom 1. ZUP-a – kojim je propisano da je „organ dužan da strankama omogući da uspešno i celovito ostvare i zaštite svoja prava i pravne interese“.

7. Čak i kad se radi o uzimanju informacije u formi prikupljanja obaveštenja od građanina (član 226. Zakonika o krivičnom postupku), i tada se građanin mora pozvati i upoznati sa razlogom pozivanja.

Dakle, zahtevom da zaposleni daje izjavu čak i pre nego što mu je uručen zaključak o pokretanju disciplinskog postupka predstavlja grubo kršenje izričite odredbe o tome da zaposleni svoju izjavu izlaže na usmenoj javnoj raspravi.

Služba za informisanje SSP

JEDAN POLICAJAC NA ULICI NIJE DOVOLJAN

Užice, 21.10.2017. godine, – Povodom učestalih, sve brutalnijih napada na policijske službenike predsednik Sindikata srpske policije, gospodin Lazar Ranitović, uputio je dopis ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću.

Ma koliko statistika pokazivala smanjenje broja napada na policajce, svi smo mi svedoci svakodnevnih i sve bestijalnijih napada. Samo u poslednjih sedam dana beležimo napade na saobraćajce u Prokuplju i Užicu, svima poznat napad na koleginicu u Novom Sadu, ali i javnosti nepoznat slučaj napada na koleginicu i na službene prostorije na Novom Beogradu.

Naime, dva napadača su, jureći za čovekom koji je stao zaštitu nedužnoj devojci, stigli do policijskog odeljenja u Bloku 45, u kom je nesrećno čovek pokušao da nađe spas. Odgurnuvši policijsku službenicu sa vrata upali su u službene prostorije, prebili nesrećnog čoveka i pobegli sa lica mesta.

U oba slučaja, naše koleginice su ostale prisebne i nisu posegle za službenim oružjem, nažalost bile su povređene one ili nedužni građani, ali su verovatno srećne što nisu na mestu kolege iz Tutina. Nisu upotrebile oružje, nisu zaglavile u zatvor, na pravdi boga.

Ali to nije ono što treba da nas teši i da nas čini srećnima. Moramo najpre sebe zaštititi da bismo mogli građanima obezbediti sigurnost i bezbrižan život. Za tako nešto nam je potrebna pomoć države i stoga je predsednik SSP od ministra tražio dve stvari: pooštravanje zakonskih odredbi i hitnu zabranu obavljanja poslova na terenu od strane jednog samog policijskog službenika.

Dopis upućen ministru prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine ministre,

rukovodstvo Sindikata srpske policije veoma ceni Vaše izjave date predstavnicima medija povodom učestalih napada na policijske službenike. Verujemo i da svi naši članovi prepoznaju Vaš trud koji ulažete u nastojanja da javnosti približite položaj policajaca u društvu, njihov napor i žrtve koje svakodnevno daju u cilju održavanja bezbednosti građana i njihove imovine.

Po prvi put je jedan ministar unutrašnjih poslova progovorio rečnikom Sindikata srpske policije, jasno i glasno rekao da su napadi na policijske službenike na njihovim radnim mestima nedopustivi i da država koja tako nešto toleriše nije i ne može biti bezbedna ni za svoje građane. Obilasci povređenih policajaca, od Vas lično ili od strane Vaših najbližih saradnika, takođe pokazuju Vašu brigu i puno znače tim koleginicama i kolegama ali i svim ostalim policijskim službenicima.

Već smo Vas ranije pohvalili što ste deklarativno stali u odbranu policijskog posla i policajaca, što sad opet činite, ali smatramo da to nije dovoljno. Smatramo da i mi sami možemo da učinimo nešto konkretno kako bismo smanjili šanse da policajci budu mete napada. Potrebno je promeniti način organizacije službe u cilju dostizanja višeg stepena bezbednosti policijskih službenika.

Stoga predlažemo da hitno raspišete instruktivnu depešu kojom ćete zabraniti obavljanje bilo kog službenog zadatka na terenu od strane jednog policijskog službenika, izuzev obezbeđenja objekata i obavljanja poslova školskog policajca. SSP je mišljenja da je neophodno upućivati najmanje dva policijska službenika na obavljanje bilo kog pozorničkog i patrolnog zadatka, sve dok klima u društvu ne bude trajno promenjena a potencijalni napadači na policajce obeshrabreni izvešnošću kažnjavanja dugogodišnom robijom

Od Vas, ministre, kao potpredsednika Vlade Republike Srbije, kao potpredsednika vladajuće stranke, koja ima odlučujući uticaj na kreiranje državne politike i usvajanje zakona u Skupštini, očekujemo da pokrenete inicijativu za izmene propisa koji regulišu procesuiranje vinovnika krivičnih dela u vezi sa ovlašćenim službenim licima. Takođe, neophodne su i određene zakonske izmene u pogledu liberalizacije uslova za upotrebu vatrenog oružja od strane policijskih službenika.

Verujemo da ćete razumeti razloge zbog kojih tražimo navedeno i da ćete preduzete neophone mere na zaštiti Vaših zaposlenih.

S poštovanjem,

predsednik sindikata
Lazar Ranitović

 

Prokuplje: napad na policajca bez kazne!

Kako smo došli do toga da nas napad na policajca više ne iznenađuje? Da nam to postane svakodnevica i da se čudimo se kad smena prođe bez incidenata! Sindikat srpske policije smatra da je odgovor krajnje jednostavan i leži u ne/postupanju pravosudnih organa.

Tužioci i sudije veoma blagonaklono gledaju na napadače. Izgovore za njihovo puštanje na slobodu biraju vrlo maštovito.

Tako smo u četvrtak uveče imali napad na policajca u Prokuplju. Vozač D.A. (54) odbija da se podvrgne alkotestiranju i udara saobraćajca pesnicom u glavu. Psuje, preti osvetom, preti vezama „u vrhu“, ali ga povređeni policajac zajedno sa kolegom iz patrole uspeva da savlada i privede.

Policajac J.D. (39) srećom prolazi samo sa lakom telesnom povredom a napadač i nakon privođenja nastavlja svoju malu predstavu. I dalje odbija alkotestiranje, pa postupajući lekar konstatuje vidno alkoholisano stanje. Napad na policajca dobija i svoj policijski epilog – biva mu određeno policijsko zadržavanje.

A onda ovu malu predstavu nastavljaju napadač i njegov advokat izgovorima, ali i tužilac saosećanjem, šta će čovek, osetljive je duše. Pusta napadača na slobodu uz obrazloženje da isti mora da se brine o starom i bolesnom ocu. Tako da taj napadač opet uveliko uživa vozeći ulicama Prokuplja a saobraćajci u šoku!

Da nije tragično bilo bi smešno. Ali ništa čudno, pa mi živimo u državi gde je atentator na premijera pušten na slobodu pod sličnim izgovorom – trgovački je putnik, izdržava porodicu!

Predsednik SSP Lazar Ranitović poručuje: „Uzaludne su izjave ministra o zaštiti policijskih službenika, džaba naši apeli i protesti na ulicama – pravosuđe jednostavno vapi za promenama. Tužioce i sudije neko mora da podseti sa koje strane zakona treba da budu! To je osnovni uslov postojanja pravne države a samim time i pravne zaštite policijskih službenika.“

Napad na policajca nije nešto neobično, ima ih u svakoj državi, svaka budala može da nas napadne. Ali taj napadač mora da zna da mu nakon toga obavezno predstoji dugogodišnja robija! Drugog leka nema.

Služba za informisanje SSP

Kontrola bolovanja je osetljivo pitanje

U odbranu radničkih prava
RODOLJUB ŠABIĆ: Petljanje Vlade u bolovanje može da bude krivično delo

Kontrola bolovanja je u prošlosti često bila tema kojom se  bavio Sindikat srpske policije. Ukazivali smo na nedopustivost samovolje policijskih starešina kojima je kontrola bolovanja najčešće bila sredstvo za nekakvo disciplinovanje radnika. Naši pravni zastupnici godinama vode bitke u odbrani članova sindikata protiv kojih su pokretani disciplinski postupci zbog navodne zloupotrebe bolovanja. A „zloupotrebe“ su navodno bivale utvrđene upravo kršenjem zakona koji regulišu ovu oblast. Apelovali smo na ministre i direktore policije, ali smo bivali prinuđeni i da podnosimo odgovarajuće disciplinske i krivične prijave protiv pojedinih starešina. (Kontrole bolovanja – još jedna pobeda SSP, Dopis ministarstvu zdravlja)

Danas je ponovo to pitanje aktuelizovano, kontrola bolovanja zaokuplja pažnju šire javnosti nakon poslednjih izjava vlasnika nekih privatnih preduzeća ali i usled nespretnih reakcija čelnika ministarstva za rad i ministarstva zdravlja.

Naravno, kao i nebrojeno puta do sada, deluje kao da je u odbrani radničkih prava najglasniji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. U stvari, gospodin Šabić ukazuje na kršenje zakona koje donosi kontrola bolovanja ukoliko bude sprovedena na predviđeni način. Još jednom se dokazuje da je odbrana zakona ujedno i odbrana radnih prava, da zakoni bivaju kršeni najčešće na štetu radnika, a vrlo često obratno.

Prenosimo kompletan tekst objaljen na sajtu Poverenika:

„VANREDNE KONTROLE BOLOVANJA“ – BEZ OSNOVA U ZAKONU

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je 5.10.2017. postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu zdravlja, povodom vesti objavljenoj na veb sajtu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koju su preneli mnogi mediji, a u kojoj se između ostalog navodi: „Ministri Vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja… kao i na koji način će se on sprovoditi… ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan…“

Imajući u vidu da bilo kakav mehanizam kontrole bolovanja podrazumeva obradu podataka o ličnosti, i to podataka koji su po zakonu naročito osetljivi, Poverenik je od oba ministarstva zatražio da se u roku od tri dana izjasne o tome šta navedeni „pilot projekat“ kao i „dogovoreni mehanizam kontrole bolovanja“ podrazumevaju, koji je pravni osnov za navedenu obradu podataka o ličnosti, kao i o nizu drugih relevantih pitanja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, iako kreator navedenih vesti, u ostavljenom roku nije dalo nikakvo izjašnjenje.

Ministarstvo zdravlja je u zadatom roku dalo izjašnjenje. U svom izjašnjenju Ministarstvo je navelo da ono ne stoji iza vesti o vanrednoj kontroli bolovanja, te da ministar zdravlja niti Ministarstvo, nisu davali nikakve izjave s tim u vezi, niti dostavljali medijima saopštenja u vezi s tim pitanjem.

Ministarstvo je u izjašnjenju takođe navelo da je, kako je to Poverenik i naglasio otvarajući postupak nadzora, postojeći mehanizam kontrole bolovanja predviđen članom 164. Zakona o zdravstvenom osiguranju, te da u skladu sa sadržinom te zakonske odredbe zdravstvena inspekcija Ministarstva ne vrši nadzor nad ostvarivanjem bolovanja.

Nezavisno od toga koliko vesti o „pilot projektu“ i „dogovorenom“ mehanizmu kontrole bolovanja imaju realan osnov, Poverenik će Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, a i Vladi Srbije, (budući da je predsednica Vlade i nakon otvaranja postupka nadzora davala izjave kojima je najavljivana „vanredna kontrola bolovanja“), uputiti odgovarajuća upozorenja.

Poverenik još jednom upozorava na činjenicu da zdravstveni podaci spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka, čija se zaštita osim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti dodatno jemči i Zakonom o pravima pacijenata. Organi vlasti su u obavezi da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje podrazumevaju obradu ovih podataka na način van onog koji je izričito predviđen i uređen važećim zakonom. Što se kontrole bolovanja tiče, u slučaju sumnje u zloupotrebu prava na bolovanje, poslodavci imaju pravo da koriste mehanizme utvrđene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Međutim, tim mehanizmi ne predviđaju nikakva ovlašćenja i aktivnosti Vlade ili ministarstava. Ideja da bi se te aktivnosti mogle zasnivati na nekakvim „pilot projektima“ i „mehanizmima kontrole bolovanja“ dogovorenim sa bilo kim, bila bi izraz pogrešnog diletantskog tumačenja zakona ili nečeg goreg, ali u svakom slučaju upuštanje u takve aktivnosti dovelo bi do kršenja više zakona, masovnog kršenja prava građana i samim tim izvršenja velikog broja kažnjivih prekršaja, čak i krivičnih dela.


Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

GRANIČNA POLICIJA – mnoštvo problema

Beograd, 12.10.2017. godine, – U sedištu Uprave granične policije u Palati Srbija održan je radni sastanak između predstavnika te uprave i delegacije Sindikata srpske policije. Delegaciju sindikata sačinjavali su predsednik sindikata Lazar Ranitović, zamenik predsednika Mile Lazarević, predsednica SG Bela Palanka Jelena Tasić i Bratislav Minčić sa SGP Gradina. Granična policija, jedna od najvećih uprava u ministarstvu, svoje predstavnike imala je u najvišem rukovodstvu koje je predvodio načelnik, general Milenko Božović.

Na sastanku je razmatran zaista veliki broj tema. Ukazano je na dosta materijalno-tehničkih problema i predložena su određena organizaciona rešenja koja mogu da unaprede funkcionisanje službe i uslove rada zaposlenih. Ovde ćemo pobrojati samo neke od njih, one koji su blizu realizacije, dok ćemo na ostalim problemima u narednom periodu raditi zajedno sa rukovodstvom UGP.

  • SGP Gradina

Ukazali smo na probleme u ovoj stanici a koji se tiču pre svega neprofesionalnosti rukovodilaca. Oni svojom nestručnošći i bahatosti pojedinaca dovode do onemogućavanja korišćenja prava zaposlenih. Načelnik UGP je naredio hitnu kontrolu u toj stanici i preduzimanje aktivnosti na otklanjanju utvrđenih propusta.

  • Spajanje stanica za obezbeđenje i kontrolu granice

U sklopu velikih organizacionih promena i usvajanja novog Pravilnika o unutrašnjom uređenju i sistematizaciji radnih mesta biće izvršeno i spajanje stanica granične policije. Za sada nisu poznati svi detalji o eventualnom ukidanju pojedinih radnih mesta, ali najverovatnije do toga neće doći. U novoformiranim jedinicama će rukovodioci biti postavljeni uz poštovanje pravila karijernog napredovanja i internih konkursa.

  • Sudbina SGP Sjenica

Zbog specifičnog položaja navedena stanica će najverovatnije biti ukinuta. Ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva će biti disclocirani, odnosno preuzeti od strane drugih jedinica. Zonu odgovornosti će podeliti Tutin i Prijepolje uzimajući u obzir konfiguraciju terena.

  • Opšti i konkretni problemi zaposlenih u radu na sprečavanju ilegalnih prelazaka državne granice

Ukazali smo na veliki broj problema u funkcionisanju svakodnevnog rada zaposlenih u sklopu saradnje sa združenim snagama kojim komanduju pripadnici Vojske Srbije. Jednostavno, sistemi rada vojske i policije jesu srodni ali se razlikuju dovoljno da to u radu stvara probleme našim članovima. Rukovodstvo UGP će izneti probleme Direkciji policije koji će dalje u kontaktu i koordinaciji sa rukovodstvom Vojske Srbije pokušati da reše problematiku.

  •  Naknada za rad u otežanim uslovima i nagrađivanje

Još jednom smo ukazali na nepravdu prema pripadnicima granične policije. Nepravda se ogleda u tome da rade pojačano u teškim uslovima, da obavljaju znatno više poslova od pridodatih pripadnika združenih snaga. Više i od pripadnika stranih policija, a da pri tome jedini ne dobijaju nikakvu nadoknadu uz osnovnu platu. Pri tome se pojedine lokalne starešine pozivaju na nekakvu zabranu nagrađivanja dobijenu od strane načelnika Božovića. Načelnik je to oštro demantovao i naredio hitno slanje depeše na teren u kojoj će naglasiti potrebu redovnog nagrađivanja i stimulisanja zaposlenih u tim jedinicama.

  • Prevoz pripadnika granične policije do mesta rada

Prilikom odlaska do samog mesta rada zaposleni neretko provedu i po nekoliko sati u vožnji, i u odlasku, i u povratku. Posebno smo apostrofirali problem policijskih službenika koji su istovremeno i vozači. Oni pored redovne smene od 12 sati moraju ostati pribrani i skoncentrisani te voziti kolege po nekoliko sati. Tražimo da se ti sati vozačima uračunaju u radno vreme. Ili da se služba organizuje na neki drugi način kako bi se ljudima olakšalo. Načelnik je predložio nekoliko modaliteta koje će primeniti zavisno od dužine trajanja samih putovanja, zavisno od brojnosti ljudstva i mogućnosti promene režima rada.

  • Mobilni čitači dokumenata

Mobilni čitači nedostaju na skoro svakom železničkom i rečnom prelazu ali i na dobrom broju drumskih. Uređaji su dosta skupi a budžet ograničen. Kod uređaja dobijenih putem donacija dolazi do problema sa uvezivanjem na sistem, a to mora da reši Sektor za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije. Često je problem i sa jačinom signala ili naponom struje na terenu. Rešavanje većine ovih problema očekuje se tokom naredne godine.

Materijalno-tehnički problemi u pojedinim stanicama:

  • GP Jamena – elektrifikacija

Objekat navedenog prelaza nema svu potrebnu dokumentaciju. To izaziva određene probleme za koje je prava adresa Sektor zamaterijalno-finansijsko poslovanje.

  • SGP Šid – vozila i voda

U poslednjih par dana je izvršena dodela novih vozila i stanje je porpavljeno u znatnoj meri. Stanica je snabdevena tehničkom vodom a pijaća se doprema redovno iz Lafantane, u dovoljnim količinama.

  • GP Sot – nadstrešnice, javna rasveta, toaleti

Pri kraju je projekat izgradnje potpuno novog objekta, raspisan je tender. Tokom 2018. godine biće kompletno rešeni dugogodišnji problemi na ovom prelazu.

  • GP Šid železnički – problem smeštaja SGP Srem

Dobijena je donacija od Švajcarske, predviđeno je proširenje kapaciteta SGP Srem Šid, sva potrebna odobrenja su prikupljena, postojeći objekat će biti srušen i sve spojeno u jednu novu i veću zgradu.

  • SGP Batrovci i Šid – nedostatak ljudstva

Već ovih dana stiže novih 48 službenika u UGP, svršenih akademaca, što će znatno popraviti stanje. Načelnik očekuje dodatno proširenje primenom nove sistematizacije jer se intezitet saobraćaja i broj prelazaka granice konstantno uvećavaju.

  • SGP Šid – prostorije za zadržavanje

Problem se sastoji u nedobijanju potrebnih sertifikata za te prostorije, to nije lako rešiti ali se čine napori u tom pravcu.

  • Nova uniforma

Očekuje se dobijanje kompletne nove uniforme u narednom periodu.

  • Održavanje higijene na graničnim prelazima

Ovo je ozbiljan problem koji je moguće rešiti zapošljavanjem radnika na poslovima održavanja higijene i načelnik je dao nalog da se krene u realizaciju putem ugovora o „privremeno povremenim“ poslovima.


Ovim sastankom samo nastavili rad kojim doprinosimo da granična policija bude pravo ogledalo Srbije. Možete pročitati nekoliko naših ranijih tekstova gde je glavna tema bila upravo granična policija:
http://ssp.org.rs/http:/media.ponuda.ssp.org.rs/general-milenko-bozovic/ 

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

DESETI MESEČNI SASTANAK U KABINETU

Beograd, 10.10.2017. godine, – Održan je deseti redovan mesečni sastanak delegacije Sindikata srpske policije koju je predvodio predsednik Lazar Ranitović i Radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova za saradnju sa sindikatima kojom je u odsustvu predsedavajuće rukovodio zamenik predsednika, gospodin Slobodan Malešić.

S obzirom da smo, kao i uvek, pripremili veliki broj tema sa nerešenim problemima zaposlenih, odmah se pristupilo radu koji je potrajao oko sat i po.

Teme o kojima smo razgovarali:

Pitanja sa prošlih sastanaka:

  • Potpisivanje Sporazuma dogovorenog uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Ministarstvo je stava da je sve dogovoreno prihvatljivo, da vodi do preciziranja tumačenja kolektivnih ugovora i do unapređenja radnih prava zaposlenih, ali je problem što bi takav Sporazum, nakon potpisivanja od strane ministra, automatski trebao da postane sastavni deo Posebnog kolektivnog ugovora, koji bi morali da potpišu i predsednici reprezentativnih sindikata koji se do sada nisu odazivali. Naravno, ništa novo od njih, ali smo izdejstvovali da od strane MUP bude poslata instruktivna depeša na teren, koja će sadržavati sve što je dogovoreno sa Sindikatom srpske policije i predstavnicom RAMRRS.

  • Pomoć pri zapošljavanju ćerke pokojnog komandira u Velikoj Plani.

Dobijeno je uveravanje da je postupak razmatranja mogućnosti i iznalaženja rešenja otpočeo. To je i u skladu sa predviđenim izmenama Zakona o policiji, gde će poslodavac biti u obavezi zapošljavanja nekog od članova porodice poginulih kolega. 

  • Iz Sektora za vanredne situacije nismo dobili povratne informacije u vezi sa predloženim Sporazumom o vansudskom poravnanju niti rezultate obećane analizle u OVS koje smo eksplicitno naveli.

Zakazan je hitan poseban sastanak sa načelnikom SVS Predragom Marićem, koji će voditi državni sekretar Dijana Hrkalović, već za četvrtak 12. oktobar.

  • Evidentiranje +12-časovnog radnog vremena u Intervetnim jedinicama policije, konkretno u PU Vranje i PU Sremska Mitrovica, koji su upućeni na ispomoć u Preševo, odnosno Šid. Dogovoreno je da će gospodin Malešić razgovarati sa načelnikom Uprave policije Zoranom Alimpićem da se to pitanje reši i ujednači praksa sa ostalim policijskim upravama.

Gospodin Malešić je tražio kompletan spisak konkretnih Policijskih uprava u kojima se odredbe o prekovremenom radu ne poštuju kako bi se on lično pozabavio tim problemom. Naveli smo sledeće uprave: Subotica, Novi Sad, Niš i Vranje. Očekujemo hitno ispravljanje propusta nadležnih, a nastavićemo da pratimo stanje na terenu i reagovati u skladu sa tim.

Pitanja dostavljena za današnji sastanak:

  1. Povećanje plate i jednokratna pomoć zaposlenima u MUP

Imali smo prilike da čujemo u medijima izjave, kako predsednika i premijerke, tako i ministra, da će pripadnicima MUP biti uvećana zarada u visini od 10%. Kada će uslediti predviđeno povećanje zarade i da li će svim zaposlenima biti jednako uvećanje? Takođe, ministar je najavio opredeljivanje jednokratne pomoći zaposlenima, te nas zanima da li postoje projekcije koliki iznos bi to mogao biti, kada bi usledila isplata i da li bi svi zaposleni u MUP dobili?

Ministarstvo za sada ne raspolaže preciznim i apsolutno pouzdanim informacijama sa kojima bi smelo da izađe u javnost, ali očekuje takve informacije do kraja nedelje. S tim, što se naglašava da će uvećanja plate sigurno biti, uz nepoznanicu tačnog iznosa uvećanja.

  1. Dnevnice zaposlenih u MUP

Visina dnevnice zaposlenih u MUP obračunava se na osnovu Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, pripadnici Vojske Srbije izuzeti su i njima je dnevnica iznosila 800 dinara da bi nedavno na predlog ministra odbrane bila povećana na iznos od 1.100 dinara. Pripadnicima MUP iznos dnevnice i dalje je 150 dinara uz izuzetak određenih teritorija i određenih vrsta poslova. Da li je planirano i kada može da usledi usklađivanje po uzoru na VS, odnosno da li se planira povećanje dnevnica za policijske službenike u neko dogledno vreme?

Dobijen je odgovor da su ti iznosi vojnih dnevnica analogni našim dodacima za rad u područjima sa otežanim uslovima i da se ne radi o gome da svi vojnici dobijacu tolike dnevnice na svojim angažovanjima. Mi smatramo da to nije tačno u potpunosti i insistiramo da se pokuša dobiri uvećanje dnevnica za zaposlene u MUP, barem do tog iznosa od 1100 dinara a da ćemo biti zadovoljni tek onda kad visina dnevnica bude vraćena na nekadašnjih 2500 dinara. (Sasvim slučajno, ali u skladu sa našim zahtevima, uveče je premijerka Ana Brnabić izjavila da država planira uvećanje iznosa dnevnica baš na nivo tih famoznih 1100 dinara. To može da govori da, ili prisutni predstavnici MUP u Radnoj grupi nisu bili dovoljno informisani, ili da nisu bili potpuno iskreni prema SSP).

  1. Solidarna pomoć

Bliži se kraj godine i vreme za isplatu solidarne pomoći za 2017. godinu. Komisija još nije formirana. Kada će ministar formirati Komisiju i kada će otpočeti sa radom i obradom zahteva, kao i kada se može očekivati isplata?

Komisija je formirana i pre par dana započela sa radom. Pregledani su svi preostali zahtevi iz 2016. godine i mahom su pozitivno rešeni. Pregledano je i oko 810 zahteva iz ove godine. Zahtevi za pomoć za rođenje deteta obrađeni su zaključno sa 30. septembrom a iznos odobrenih pomoći je 47.220 dinara, rešenja su u procesu izrade a isplata će uslediti u narednih petnaest dana. Komisija nastavlja redovan rad sve do kraja godine.

  1. Materijalno tehnička sredstava

Da li će u 2018. godini biti nabavke vozila za Upravu kriminalističke policije, građanskih odela za pripadnike UKP, kao i vozila i opreme za pripadnike SVS? Smatramo da to treba da budu prioriteti kod planiranja budžeta MUP za narednu godinu. Kriminalistička tehnika i dalje nema osnovna potrošna sredstva!

Nacrt budžeta MUP je već izrađen prema iskazanim potrebama svake organizacione jedinice, vođeno je računa o svemu ali će konačno opredeljivanje sredstava biti izvršeno tek nakon što Ministarstvo finansija da poslednju reč, odnosno odobri sredstva za potrebe MUP (taj iznos će skoro sigurno biti umanjen u odnosu na iskazane potrebe u nacrtu budžeta).

Što se kriminalističke tehnike tiče, ugovor je potpisan pre oko mesec i po dana. Isporuka materijala kreće ovih dana u skladu sa rokovima iz samog ugovora.

Za Sektor za vanredne situacije u toku je sprovođenje postupka nabavke 35 vozila, a realizacija se očekuje sredinom naredne godine.

  1. Uvećanje koeficijenta plate za pojedine kategorije zaposlenih

Započeti projekat Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete pod nazivom: „Osnovi bezbednosti dece“, doneo je i nove poslova policijskim službenicima koji, pored redovnih zadataka, drže predavanja po osnovnim školama, te je potrebno zbog dodatnog opterećenja uvećati koeficijent zarade ovim zaposlenima, što je javno najavio ministar.

Predstavnici Radne grupe se ne slažu sa našim zahtevom jer smatraju da taj proces mora biti organizovan u radno vreme te tu nema mesta „dodatnom opterećenju“. Naravno da to nije tako, da policijskom službeniku svakako nije u opisu radnog mesta dužnost držanja predavanja učenicima osnovnih škola i da to predstavlja dodatno optorećenje, pogotovo što je, uprkos zamisli, u praksi tu nastavu nemoguće organizovati tako da se uklopi u redovno radno vreme. Nismo zadovoljni odgovorom i nastavićemo da insistirano na iznalaženju rešenja za ovaj problem.

  1. Grubo kršenje prava zaposlenih u Policijskoj stanici za bezbednost na železnici Niš

Od strane komandira i zamenika komandira navedene stanice, permanentno se krše odredbe PKU za policijske službenike kao i naredba direktora policije izdata pisanim putem kroz depešu 03 broj 253/15 od dana 11.6.2015. godine, koja se odnosi na sačinjavanje rasporeda rada 48 časova unapred. Dalje, nepravilna primena odredbi koje se odnose na plaćeno odsustvo povodom dobrovoljnog davanja krvi, vođenja staničnih evidencija u pogledu radnih sati gde se policijskim službenicima prouzrokuje materijalna šteta. Sindikat srpske policije dopisom broj: 3844-01/17 od 20.9.2017. godine obratio se načelniku PU Niš koga je upoznao sa predmetnim kršenjem navedenih prava zaposlenih i predlogom za pokretanje disciplinskog postupka protiv komandira i zamenika komandira PSBŽ Niš, kako do današnjeg dana nije prestalo sa kršenjem prava zaposlenih niti su protiv odgovornih preduzete mere obraćamo se Vama kako bi izvršili provere i naložili da se postupanje dovede pod okrilje pozitivnopravnih propisa a da se odgovorni sankcionišu.

U Policijsku upravu u Nišu biće poslata kontrola iz Uprave policije koja će nakon utvrđenog stanja preduzeti sve potrebne mere – izdačće odgovarajuće instrukcije ali će i sankcionisati propuste odgovornih lica.

  1. Planovi u okviru SVS

Među zaposlenima dolaze oprečne (dez)informacije koje se tiču SVS, odnosno da li će ostati pri MUP ili će preći u nadležnost Ministarstva odbrane ili postati zasebna Direkcija pri Vladi R. Srbije?

Šta će biti sa Operativnim centrima ( ranije Centri za obaveštavanje) i kakav će status imati zaposleni u njima (trenutan OSL)?

Šta će biti sa operativnim centrima van sedišta odeljenja. Npr. Odeljenje za VS u Užicu ima 2 (dva) operativna centra. Jedan se nalazi u Užicu u sedištu Odeljenja, a drugi u Bajinoj Bašti. Ima nekoliko takvih OC van sedišta na teritoriji R. Srbije. Ako se ukidaju, kakva je sudbina zaposlenih u njima? Isto za Civilnu zaštitu (CZ) i za zaposlene na tim poslovima. Šta se planira sa CZ i kakav će status zaposleni u CZ imati (trenutno OSL)?

Nezvanično dolaze razne (dez)informacije, od toga da se spajaju neke uprave pri SVS, neke gase, pa do toga, da se ozbiljno razmatra mogućnost vraćanje poslova CZ i Operativnih centara u Ministarstvo odbrane.Takođe, nezvanično stižu (dez)informacije da će zaposleni izgubiti status ovlašćenih slžbenih lica, i da će dobiti status državnih službenika i nameštenika, a samim tim i poprilično manje plate.  Ako je to tačno, kada se planira, da li će biti neko izuzet od gubljenja statusa i da li će zaposleni zadržati postojeće benefite (beneficirani radni staž, značku, dodatak na OSL)?

Sektor za vanredne situacije definitivno ostaje u sastavu MUP, to pitanje je rešeno i stavljeno ad akta. Svi postojeći Operativni centri će opstati a zaposleni će zadržati statuse, neće biti umanjenja prava. Detaljnije o navedenom ćemo razgovarati na sastanku u četvrtak.

  1. Pripravnost starešina u Policijskoj upravi Novi Sad

I posle dodatnih objašnjenja u vezi sa planovima određivanja pripravnosti u toj upravi i dalje nikome od starešina uniformisanog sastava policije ne biva određen status pripravnosti, mada zaposleni i dalje bivaju svakodnevno pozivani iz razno-raznih potreba. Pokušaj da se problem prevaziđe, prostim ovlašenjem vođama smena da određuju zadržavanja je neuspeo i nedeletvoran, jer starešine ne rade samo zadržavanja već još puno pratećih poslova. Da li je rešenje da starešine pogase telefone i ogluše se o pozive za pomoć svojim zaposlenima!? Mi smatramo da to nije pravi način, ali takođe nije normalno ni da se status pripravnosti asolutno ukine i kada potrebe tako nešto iziskuju. Smatramo to diskriminacijom starešina u odnosu na druge kategorije zaposlenih. Naglašavamo i da takav problem ne postoji u većini drugih Policijskih uprava.

Gospodin Malešić je predložio da naredne sedmice bude organizovan poseban sastanak u Direkciji policije na kojem bi učestvovao načelnik PU Novi Sad sa saradnicima i delegacija Sindikata srpske policije, kako bi bio prevazićene nesuglasice i trenutna slaba saradnja na tom nivou.

  1. Dopisi bez odgovora u Policijskoj upravi Novi sad

Načelniku PU Novi Sad upućeno je dva dopisa od strane našeg aktiviste, predsednice SSP RC Novi Sad Ane Tomašević, i to 11. i 18. septembra, na koje nismo dobili aposlutno nikakav odgovor osim ćutanja. Oba dopisa Vam dostavljamo u prilogu ovog akta a ovde Vam ukratko objašnjavamo probleme:

– U prvom dopisu, poslatom jedanaestog septembra, ukazujemo na nepravilan obračun radnih sati policijskim službenicima te uprave koji na poslu provedu duže od 12 radnih časova čime radna prava zaposlenih bivaju grubo narušena uz kršenje nekoliko propisa koji regulišu tu materiju. Prema prilično pouzdanim informacija kojima raspolažemo Odeljenje policije PU NS i dalje je na stanovištu da neće potpisivati naloge za prekovremen sate te ćemo biti prinuđeni da ljudima omogućimo pravnog zastupnika i mogućnost da svoja prava ostvare sudskim putem. Rukovodioci ne pišu naloge po usmenom naređenju, jer niko ne želi da ih potpiše, te iz straha ćute i čekaju napismeno tumačenje da bi postupili drugačije, t.j. po zakonu.

Ovaj problem će biti rešavan na predstojećem sastanku rukovodtsva PU Novi Sad i delegacije našeg sindikata kao i u okviru ranije postavljenih tema (više o tome pogledajte na početku ovog izveštaja).

–  U dopisu poslatom osamanestog septembra ukazujemo na katastrofalno loše, povremeno i opasne po život, uslove rada Odeljenja saobraćajne policije u PU Novi Sad. Mada je pomenuto stanje manje-više nepromenjeno već duže vreme i problem je opštepoznat, nama nikakv odgovor nije stigao. Stoga Sektoru za materijalno-finansijske poslove postavljamo pitanje da li im se neko iz te uprave ikada obraćao po ovom pitanju? Ako jeste, da li je i za kada planirana sanacija objekta, odnosno kada možemo očekivati odobravanje sredstava za tu namenu? Ukoliko se pak niko nije obraćao po ovom pitanju, molimo Vas da pošaljete kontrolu i proverite naše navode u dopisu iz priloga.

Sredstva za rešavanje ovog problema su odobrena, tender završen, izvođač izabran. Prvi majstori ulaze u posao već u četvrtak 12. oktobra. Nadamo se da će problem zaista biti definitivno rešen, a radovi obimni i sveobuhvatni, da neće sve biti svedeno samo na „zamazivanje i zapušavanje rupa“.

     10. Problemi u Upravi granične policije

Za četvrtak 12. oktobar zakazan je poseban sastanak sa delegacijom UGP jer teme predviđene za razgovor svojim obimom i kompleksnošću znatno prevazilaze ovaj današnji sastanak.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

ODRŽAN JE TREĆI MEMORIJAL „HEROJI TIMOČKE KRAJINE“

Rukovodstvo Regionalnog centra Zaječar Sindikata srpske policije ne dozvoljava da izbledi sećanje na kolege koji su za ovu državu dali ono najvrednije što su imali – svoje živote. I ove godine je održan memorijalni turnir u streljaštvu u kom je učešće uzelo nekoliko ekipa iz tog kraja, sa teritorije Timočke Krajine. Najuspešnija je bila ekipa iz grada domaćina, ekipa Saobraćajne policijske ispostave Zaječar.

Ove godine je dobijena podrška grada Zaječara a na inicijativu i predlog gradonačelnika Boška Ničića, grad je finansirao izradu zlatnika sa likom narodnog junaka, hajduka Veljka Petrovića, koji su dodeljeni predstanicima porodica poginulih heroja. U ime grada zlatnike je uručila zamenica gradonačelnika Marina Milić a goste su dočekali i pomoćnici gradonačelnika Elena Petrović i Saša Ivanović.

U večernjem programu, nakon završetka takmičenja, predstavnicima porodica poginulih kolega prigodne sindikalne plakete uručio je predsednik Sindikalne grupe SSP Zaječar Igor Stojadinović, koji je u svom obraćanju okupljenim, pored zahvalnosti svima koji su dolaskom uveličali ovaj memorijal i izraza najiskrenijeg poštovanja članovima porodica, posebno naglasio pomoć grada Zaječara, SUBNOR-a i Udruženja novih boraca tog grada. Istakao je i to da će sećanje na pale heroje biti negovano dokle god i Sindikat srpske policije bude postojao.

Ispred GO SSP prisutni su bili član Glavnog odbora Darko Ocokoljić i zamenik predsednika SSP Mile Lazarević, koji je pozdravio goste u ime Glavnog odbora i predsednika sindikata Lazara Ranitovića, pohvalio glavne organizatore memorijala Igora Stojadinovića i Andriju Jeringa, te naglasio značaj očuvanja uspomena na kolege. Dodao je i to da danas sve češće policajci postaju heroji i u mirnodopskim uslovima, ali i uverenje da su i vodeći ljudi države konačno progovorili jezikom našeg sindikata, shvativši da će sudskom zaštitom policajaca zaštiti i samu državu. Poželeo je svima okupljenima da ničije ime od njih nikada ne bude upisano na nekoj memorijalnoj ploči već da častan poziv policajca obavljaju sve do penzije.

Služba za informisanje SSP

  • 1
  • 2