Skip to main content

Mesec: jul 2016.

Vojnici, vatrogasci i policajci ili silovatelji, ubice i dileri droge: o kome država zaista brine?!

Poslednjih dana svedoci smo pojačanih mera obezbeđenja državne granice, gde združenim snagama vojska i policija nastoje da imigrante spreče u ilegalnom prelasku granice. Među njima svakako i neki novi akteri bombaških i drugih terorističkih napada širom Evrope. Te nove okolnosti aktuelizovale su pitanje ocene odnosa države prema svojim „čuvarima“!

Sa terena stižu više nego poražavajuće vesti o (ne)uslovima rada i boravka pripadnika vojske i policije na terenu. Vesti prate i fotografije kao nemi, ali nepobitni svedoci tih katastrofalnih uslova.

U objektima nekadašnjih vojnih karaula, napuštenim pre deceniju i po, prepuštenim zubu vremena, nedostaje skoro sve osim zidova. Rasklimatana vrata, polupana stakla prozora, krovovi koji prokišnjavaju, toaleti nefunkcionalni ili ne postoje uopšte. Nedostaju osnovni higijenski uslovi, nedostaje voda za piće, u većini objekata nema struje, vojnici i policajci obeduju pod vedrim nebom, a nuždu obavljaju u obližnjim šumarcima… O bilo čemu drugom, suvišno je…

Nasuprot nama, koji zakone poštujemo i državu branimo, onima sa druge strane zakona ništa ne nedostaje. O njima brigu vode i država i silne nevladine organizacije. Njima su obezbeđeni svi „potrebni“ uslovi. Licima koja se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni, dakle silovateljima, ubicama, dilerima droge, lopovima i njima sličnim, obezbeđena je hrana i voda, normativno određena po visokim standardima, gde nijedna kalorija ne sme da ne bude na broju! Država ulaže i ogromna sredstva u renoviranje i izgradnju novih zatvora, kako bi se uskladili sa najvišim evropskim standardima, što je i razumljivo s obzirom na to da smo u 21. veku.

Ali nije logično, niti razumljivo, da na drugoj strani za nas koji sprovodimo zakone, koji čuvamo granice, omogućujemo ličnu i imovinsku sigurnost svih građana, ti visoki standardi ne važe. Za nas i nešto osnovno kao dostupnost vode za piće ili iole prihvatljivog smeštaja, predstavlja nedostižni „luksuz“.

Zašto država štedi najviše baš na svojim „čuvarima“? Kakvu poruku država time šalje? Da li su zato nama i jedinima umanjene plate u dva navrata? Zašto su dnevnice svedene na smešnu meru? Gledano sa strane, policajci i vojnici prolaze znatno lošije od zatvorenika! Koja je svrha krivične sankcije ako policajac, vojnik ili običan civil na slobodi prolazi lošije od osuđenog ubice, silovatelja ili dilera droge?  Kome je ova država „majka“ a kome „maćeha“, i da li to tako treba i da bude?

Da se ova priča ne završi samo na našim ličnim utiscima, daćemo i kratak pregled odredbi Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i poređenje sa našom tužnom sudbinom:

  • Član 105: Zatvorenik koji se radno angažuje ima pravo na naknadu za rad koja iznosi najmanje 20% od najniže cene rada u R. Srbiji, s tim što se za rad duži od punog radnog vremena (40 sati nedeljno) uvećava za 50% . Dakle radna dnevnica lica na izdržavanju kazne je oko 200 dinara minimalno, a naknada za prekovremeni rad je 50%. Nije potrebno podsećati da je dnevnica policajca 150 dinara, a naknada za prekovremeni rad 28,6%.
  • Član 106: Upravniku zatvora ostavljena je mogućnost da osuđenog posebno novčano nagradi. S druge strane, kod nas se retko nagrađuju oni koji to najviše zaslužuju. Takvi se, bili smo zimu svedoci, stavljaju na spiskove za otpuštanja, a nagrađivanja se najčešće sastoje u međusobnom nagrađivanju starešina.
  • Osuđenici imaju pravo na dnevni, nedeljni i godišnji odmor (u okviru zatvora, razume se). A koliko se poštuje pravo na dnevni i nedeljni odmor policajaca svima nam je poznato. Nažalost. Ni pravo na godišnji odmor nije uvek sveto.
  • Član 82: Ishrana osuđenika je besplatna i mora biti podobna da održi njihovo dobro zdravlje i snagu. Minimum tri obroka dnevno vrednosti najmanje 12.500 džula (3.000 kalorija), a onima koji rade na težim poslovima i porodiljama sledi posebna ishrana koju odredi lekar. Tu su svakako kuvana jela.
    Tako njima, a nas šta zapadne – „konzerve“, buđavi Đurđević, trulo voće  i sumnjivi keks ofarban u boju ambalaže.
  • Član 83: Osuđenom licu u svakom momentu mora da bude dostupna voda za piće. Za razliku od policajaca i vojnika na karaulama, kojima je i to luksuz!
  • Član 84: Osuđenici imaju pravo na besplatno rublje, odeću i obuću prilagođenu klimatskim prilikama, a ako to posao koji obavljaju zahteva – posebnu radnu odeću, obuću i opremu. Izgled odeće i obuće ne sme delovati omalovažavajuće i ponižavajuće. Država dakle brine i njihovim osećanjima, ali zato mi nosimo pocepanu, iskrpljenu i šarenoliku uniformu, i to ako je imamo, ako smo je kojim slučajem dobili ili često i sami kupili.

Neupućenim čitaocima sve ovo će delovati nadrealno i neverovatno, ali nama policajcima ne. Mi znamo da je situacija još tužnija i gora nego što ovaj tekst može da opiše. Naviknuti smo da trpimo i čekamo to neko „bolje sutra“ koje nikako da dođe. Došli smo u situaciju da se sindikati hvale, a zaposleni raduju pokojem kupljenom paketu vode ili sokova. Zaista smo dotakli dno.

A šaljive reči Nikole Pašića o potrebi ulaganja u zatvore, jer „Posle vlasti sigurno neću nazad u školu, al’ u zatvor moguće je.“ pokazaše se poprilično istinite – nijedna vlast vojsci, policiji i vatrogsascima ne poklanja pažnju koju zavređuju!

Član Statutarne komisije
Nikola Petrović

SSP u poseti pripadnicima IJP PU Bor  na terenu duž bugarske granice

Bor, 27.07.2016. godine, – Delegacija Sindikata srpske policije u sastavu Slađana Grujić, član Statutarne komisije i predsednik SG Bor i Ivan Milenković aktivista SG Bor, posetila je pripadnike IJP Policijske uprave Bor na terenu na karaulama u Gradskovu, Braćevcu i GP Mokranje, duž bugarske granice, i tom prilikom im donela flaširanu vodu, sredstva za higijenu kao i ostale stvari koje su im neophodne.

U odnosu na prethodnu posetu, kada su tu bili predsednici RC Bor i RC Zaječar, ima neznatnih poboljšanja u normalazaciji objakata u kojima oni borave zajedno sa pripadnicima vojske. Potrebno je uložiti još mnogo rada na uređenju  a na rasčišćavanju terena pomažu i meštani koji žive pored ovih karaula što je svakako pohvalno i dokazuje da policija još uvek uživa ugled kod tog stanovništva.

Nastavi sa čitanjem

Disciplinska prijava načelniku PS Trgovište!

O načelniku PS Trgovište Dejanu Zlatkoviću koji je ujedno i disciplinski starešina u PU Vranje Sindikat srpske policije pisao je u nekoliko navrata: Načelnik koji to nikako ne bi smeo da bude, Da li je ovaj načelnik na listi „prekobrojnih“ i tako dalje. Na inicijativu Predsednika SSP Lazara Ranitovića protiv njega je pokrenut disciplinski postupak i u prvostepenom postupku kažnjen je umanjenjem koeficijenta plate od 20%. Prikupili smo brdo informacija i dokaza o mogućim propustima i zloupotrebama i to prosledili ka Službi unutrašnje kontrole. SUK je na osnovu toga, za početak, prema njemu podneo krivičnu prijavu iz člana 359. KZ  „Zloupotreba službenog položaja“ . O svemu ovome upoznali smo v.d. direktora policije Vladimira Rebića, Kabinet ministra i ostale njegove nadređene.

Međutim, osim naše samostalne borbe i pomoći SUK, službeno nisu još uvek preduzete određene mere i radnje, a posle svega navedenog ovaj rukovodilac i dalje nastavlja da „tera po svom“. Nismo sigurni da li njega neko štiti, ali u ovoj maloj varošici na jugu Srbije, gde se uglavnom sve sazna, kruže čaršijske priče da je veoma jak i blizak sa lokalnim političkim moćnicima. Ali, bez obzira na to mi ćemo nastaviti da štitimo zaposlene i u ovoj PS i da preduzimamo odgovarajuća zakonom dozvoljena sredstva u okviru sindikalnog delovanja, u nastojanju da ubuduće nezakonite radnje sprečimo ili ih bar svedemo na minimum.

A da ne stajemo i da se nećemo povući ručnu, dokaz je i još jedna Inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka  prema načelniku PS Trgovište Dejanu Zlatkoviću, podneta od strane predsednika SSP RC Vranje Zorana Stojčića. Razlog podnošenja je izdavanje nezakonitog naređenja da policijski službenici PS Trgovište Dejan Manasijević i Aleksandar Tašić zaduže neispravno službeno vozilo, koje „jedva upali čak i na gurku“, gubi struju u toku vožnje, ima neispravne brisače i duga svetla, a za isto je postojala uredna prijava kvara.

Ovom prilikom želimo da pohvalimo aktiviste Sindikata srpske policije u ovoj organizacionoj jedinici –  Dejana Manasijevića predsednika SG Trgovište i Aleksandra Tašića – sekretara SG Trgovište, koji su  i pored velikih pritisaka da „spuste loptu“ hrabro nastupili i odbili ova nezakonita naređenja, što priznajmo, u praksi i na terenu ne bi smeo učiniti svako od nas . A poželjno je zato…

… Da bismo shvatili da je naša bezbednost na prvom mestu, pa tek onda bezbednost ostalih. Da nećemo voziti neispravna vozila. Da na ovaj način moramo izvršiti pritisak na rukovodioce da svoja vozila na ličnom zaduženju preusmere za potrebe službe. Da izvršimo pritisak i na MUP kako bi obezbedili dodatna sredstva za opravku neispravnih vozila. I što je najbitnije, da sačuvamo svoj život. I u tome moramo biti složni da bismo uspeli.

Izvod iz službene beleške:
„Marković je nama preneo naređenje koje je izdao Zlatković Dejan, te je Marković sa kolegama koji su bili u DS PS Trgovište na gurku upalio vozilo, i nama preneo da možemo da krenemo. Predočili smo mu da je vozilo neispravno i da sa njime ne možemo da idemo na izvršavanje zadataka, jer ne pali i ostalo. Marković je preneo Zlatković Dejanu da navedeni pol. službenici ne žele da koriste floridu jer je neispravna. Tada je Zlatković izdao naređenje da ukoliko ne žele da koriste floridu, napišu izjave zašto odbijaju da izvršavaju zadatke“

Ovom prilikom želimo i da „zahvalimo“ načelniku PS Trgovište koji će svojim primerom doprineti da se još više policijskih službenika ohrabri i shvati da je njihova bezbednost na prvom mestu, da bez ikakvog straha od odmazde i pretnjama kojekakvim izjavama postupe hrabro i odvažno kao kolege iz PS Trgovište. Oni su u toku ove teške situacije ispoštovali svu zakonsku regulativu i obavestili njegovog nadređenog starešinu  i što je najbitnijije posle svega sačinili službenu belešku i poslali je na dalju nadležnost.

Zbog toga apelujemo na sve zaposlene da ovakve i slične stvari prijave Sindikatu srpske policije, naravno uz priložene dokaze, a ostalo je sve na nama…

Služba za informisanje SSP

SG Apatin: turnir u basketu

Na terenima sportskog saveza grada Apatina, 22.07.2016. godine u vremenu od 17,00 do 20,00 časova, održan je turnir u basketu u organizaciji Sindikata srpske policije, sindikalne grupe Apatin.
Na turniru su učestvovale 4 ekipe i to: ekipa 1. bezbednosnog sektora, ekipa saobraćajnog sektora, ekipa PO Sonta i ekipa OKP-a. U dinamičnoj i fer atmosferi sa više atraktivnih pasova i prelepih koševa, više znanja i sportske sreće su pokazali igrači OKP-a koji su u finalu pobedili ekipu saobraćajnog sektora rezultatom 21:8. Pobedničku ekipu su činili: Turudija Vladimir, Maljković Jovan i Krec Jugoslav. U borbi za treće mesto, više volje i želje kao i znanja je pokazala ekipa 1. bezbednosnog sektora koja je odnela pobedu PO Sonta rezultatom 21:13.
Turnir su sudili Obradović Slobodan i Ugarković Nenad iz Apatina koji su profesionalni sudijski par u košarci i ovom prilikom želimo da im se javno zahvalimo na profesionalnom, fer i korektnom suđenju, kao i pomoći oko organizacije turnira. Pobednički pehar je ekipi OKP-a dodelio naš prijatelj sindikata i česti donator Marko Ćuća iz Apatina, koji se maksimalno zalaže za razvoj i promociju Sindikata srpske policije kako među građanima opštine Apatin, tako i Novog Sada i ovom prilikom želimo javno da se zahvalimo na svestranom zalaganju i nesebičnoj pomoći razvoju SG Apatin.
Treće poluvreme je održano u jednom ugostiteljskom objektu u Apatinu gde se okupilo oko tridesetak članova SG Apatin. Zahvalnost dugujemo i našem članu i glavnom kuvaru Bašić Zoranu koji je spremio odlični juneći gulaš za 30 ljudi. Za kraj želim da se zahvalim i našem članu i desnoj ruci u organizaciji turnira u basketu Vorkapić Srđanu.
Veliki odaziv i zainteresovanost članova je pokazala da je SG Apatin jaka sindikalna grupa u razvoju i u budućem periodu nastavićemo da promovišemo sindikat i borimo se za poboljšanje radno – pravnog statusa policijskih službenika.
                                                                                                                                Predsednik SG Apatin
                                                                                                                                 Aleksandar Mraović

Migrantska kriza: alarmantno stanje prema Bugarskoj!

Kao što je već poznato, suočen sa izmenjenim trasama priliva ilegalnih imigranata u zemlju, Odbor za bezbednost je pre par dana doneo odluku o raspoređivanju vojnih i policijskih snaga duž granice sa susednom Republikom Bugarskom. Te uduržene snage su već raspoređene ali su naišle na velike logističke probleme na terenu, što i ne čudi s obzirom na to da su ljudi smešteni u objekte koji stoje napušteni duži niz godina. Uprkos primetnim naporima predstavnika Direkcije i Uprave policije na koordinaciji i rešavanju problema to ipak ne ide dovoljno brzo pa smo se i mi, kao odgovorna sindikalna organizacija, uz konsultacije sa rukovodstvom MUP, uključili direktno na terenu.

Naši aktivisti, predsednik RC Bor Miroslav Stojimirović i sekretar Slaviša Krecojević izvšili su danas obilazak državne granice prema Republici Bugarskoj,  u delu koji se prostire na teritoriji opštine Negotin i delom teritorije grada Zaječara, a gde su od 21.07.2016.godine, obezbeđenje preuzele kombinovane patrole pripadnika MUP-a i Vojske Srbije, koji su stacionirani u objektima-karaulama koje je u ranijem periodu koristila VS i to karauli Braćevac , karauli Gradskovo, kao i u prostorijama SGP za OBDG Mokranje.

Nastavi sa čitanjem

Posebna naknada: neophodno je proširenje liste specifičnih područja!

Beograd, 21.07.2016. godine, – Zamenik predsednika Sindikata srpske policije Mile Lazarević uputio je danas dopis ministru unutrašnjih poslova Dr Nebojši Stefanoviću povodom novih okolnosti kada je u pitanju priliv ilegalnih migranata na područje Srbije.

Dopisom je zatraženo proširenje liste opština na čijim teritorijama se rad odvija u otežanim uslovima, a samim time i omogućavanje posebne naknade  u iznosu od 1800,00 dinara dnevno, za rad policijskim službenicima u tim zonama. Sadržaj dopisa prenosimo u celosti:

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministar Dr Nebojša Stefanović

Poštovani gospodine ministre,

U skladu sa usložavanjem bezbednosne situacije i širenjem migrantske krize i na područja van Kopnene zone bezbednosti, odnosno van opština Šid, Kanjiža, Bosilegrad i Preševo, te angažovanjem dodatnih snaga MUP R Srbije u novim zonama odgovornosti s tim u vezi, očekujemo od Vas da modifikujete Vašu Odluku 12188/215 tako što ćete i opštine u pograničnim područjima prema Bugarskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj definisati kao područja na kojima se rad obavlja u otežanim uslovima, odnosno kao područja u kojima za rad sleduje posebna naknada u visini od 1800, 00 RSD.

Nakon najnovijeg talasa priliva migranata izmenjenim rutama i trasama, na sednici Odbora za bezbednost, doneta je odluka o formiranju zajedničkih patrola pripadnika MUP i Vojske Srbije u područjima ugroženim ilegalnim prelascima granice. U skladu sa tom odlukom veliki broj policijskih službenika biće raspoređen van svog mesta rada, te im, po Uredbi Vlade RS, pripada dnevnica u visini od svega 150,00 dinara.

Uvereni smo da se i rad u ovim područjima obavlja u otežanim uslovima, isto kao i u područjima koja su beć definisana Vašom Odlukom, te zbog toga kao i u cilju izbegavanja pravljenja diskriminacije među policijskim službenicima angažovanim na poslovima iste vrste, smatramo opravdanim da kolege za taj rad dobiju adekvatnu novčanu naknadu, odnosno naknadu u iznosu od 1800,00 dinara dnevno.

S poštovanjem,

Zamenik predsednika
Mile Lazarević

Aparat koji život znači

Povišen krvni pritisak česta je pojava u policijskoj profesiji. Ova pojava je gotovo po pravilu prateći simptom u okviru psihosomatskih poremećaja kod policijskih službenika različitih linija rada. Ukoliko se blagovremeno ne otkrije i ne započene lečenje, hipertenzija može poprimiti hronični oblik i bitno ugroziti zdravlje policijskih službenika.

S tim u vezi, 2Sindikat srpske policije je, na predlog i u saradnji sa psihologom PU Zaječar, a u cilju zaštite i unapređenja zdravlja policijskih službenika, obezbedio aparat za merenje krvnog pritiska kako bi se stekli uslovi da se ova učestala pojava otkrije blagovremeno i da se, na taj način, pravovremeno započne se sa lečenjem. Tako će sada svi policijski službenici biti u prilici da prekontrolišu krvni pritisak u Policijskoj upravi i na taj način zaštite svoje zdravlje.

Između ostalog, Sindikat je obezbedio je i aparat za merenje šećera u krvi, tako da su se stekli uslovi za praćenje i kontrolisanje i ove zdravstvene promene u samoj Policijskoj upravi.

                                                                                          Predsednik SG Zaječar
  Igor Stojadinović

Propisi u klin, al Pera u ploču!

Beograd, 18.07.2016. godine, – Delegacija Sindikata srpske policije održala je sastanak sa rukovodstvom Jedinice za obezbeđenje, u prostorijama jedinice, sa početkom u 10,00 časova. Sindikat su predstavljali predsednik Lazar Ranitović, zamenik predsednika Mile Lazarević, predsednik SG UZO Mirko Jovnaš i član naše statutarne komisije Nikola Petrović. Ispred jedinice na sastanku su učestvovali komandant jedinice Milan Glišović, pomoćnik komandanta Petar Bogdanović i načelnik odeljenja za obezbeđenje DKP Goran Isaković.

Nakon pozdravnih i uvodnih reči, gde su rukovodioci JZO izrazili spremnost za saradnju i poštovanje prava radnika, pristupilo se radu po predviđenim temama, i vrlo brzo se pokazalo da je izražena volja kod pojedinaca u stvari samo deklarativna, tu pre svega mislimo na Petra Bogdanović, večitog i nezamenljivog pomoćnika, nekada načelnika Uprave, a sada komandanta Jedinice.

Podsećanja radi, pre dve godine SSP je tražio i, nakon velike bitke,  dobio izveštaje o nagrađivanju zaposlenih u ovoj jedinici. Ostali smo tada zaprepašćeni činjenicom da je tadašnji načelnik Tomašević od 30 mogućih meseci, uvećanu platu dobio čak 28 puta. Njegov zamenik Đukić je nagrađen 23 puta, ali pri vrhu „zaslužnih“ i nagrađenih se nalazio i pomoćnik načelnika Bogdanović sa ukupno 13 uvećanja plate. Da li je uopšte potrebno naglašavati da se uvek radilo o uvećanju u iznosu od 20%? Više oovome možete da pročitate na našem sajtu: http://ssp.org.rs/uzo-neverovatno-zaradili-14-plata-za-godinu-dana/ Čime su oni tada zasluživali silna uvećanja plate nismo sigurni, ali, možda se u nastavku teksta neke stvari razjasne!?

Nastavi sa čitanjem

Sedmi mesečni sastanak u Kabinetu ministra

Jedanaestog jula održan je sedmi po redu redovni mesečni sastanak Sindikata srpske policije i Radne grupe ministarstva za saradnju sa sindikatima. Radnom grupom je, u odsustvu državnog sekretara Milosava Miličkovića, predsedavao Sekretar ministarstva, gospodin Milorad Todorović.

Delegaciju Sindikata srpske policije predvodio je predsednik Lazar Ranitović,  u njoj su bili i zamenik predsednika Mile Lazarević, članovi Glavnog odbora Boban Đorđić i Nenad Jovanović, i sekretar RC Beograd Nenad Janićijević.

Nakon uvodnih reči državnog sekretara todorovića i predsednika Ranitovića prešlo se na rad po sledećim tačkama:

  1. Realizacija tema sa predhodnih sastanaka – Vranje

Napokon će u toku ove sedmice biti izvršena isplata posebne naknade za kolege koje nisu bile među „spornima“. Za ostale neće biti isplate pre nego li definitivno i pouzdano bude utvrđeno pravo na ostvarivanje te naknade. Što se tiče kašnjenja u realizaciji ovog pitanja, stav Direkcije policije jeste taj da, pošto nema predviđenog vremenskog roka za isplatu ovih prinadležnosti, onda ne postoji ni pravni osnov za odgovornost starešina koje su doprinele sprom rešavanju problematike i isplati novca tek nakon nekoliko meseci uporen borbe SSP.

Stav SSP jeste da smo i dalje nezadovoljni ovakvom pristupu poslodavca i da ćemo u dogovoru sa našim pravnim zastupnicima i članovima sindikata doneti odluku o eventualnom pokretanju sudskih sporova.

2. Problemi radnika zaposlenih u Odeljenju za ishranu i smeštaj

Navedenoj kategoriji zaposlenih se krše sva moguća radna prava prilikom celodnevnog rada na terenu (kopnena zona bezbednosti: Kadrova Čuka, Majdare, Kozjak, Trn, Vrepce, Tabalije; ali i na drugim mestima). U sistemu rada gde im radni dan počinje već u 05,00 ujutru a završava se negde oko 21,00 uveče, svakodnevno, dolazi do nepoštovanja satnice u radnoj nedelji, ne obračunava im se i ne isplaćuje zarađeno, krši se pravo na dnevni odmor u trajanju od 12sati najmanje… Pored toga, rad se obavlja u nehumanim uslovima (povišene temperature i vlažnosti vazduha, bez klimatizacije). Prisutan je i zabrinjavajuće veliki nedostatak osnovnih sredstava za rad, pogotovo sredstava za održavanje, pranje i čišćenje.

Odgovor predstavnika Sektora za materijalno-finansijske poslove, gospodina Cicvarića, je bio opširan ali se ukratko može podvesti pod „ne rade po ceo dan, imaju pauze između, to je terenski rad i dobijaju nadoknadu od 1800 dinara i niko se ne žali. a rukovodioci kažu da je sa opremom i sredstvima sve u redu i da ništa ne nedostaje.“.  Posebnu notu razgovoru na ovu temu dao je gospodin Goran Divjak iz Žandarmerije koji se, istina nepozvan i neprozvan, uključio na ovu temu. Inače, gospodin Divjak je poznat po tome što sa pitanjima u vezi sa poslovima i problemima u matičnoj jedinici obično nije upoznat ili informisan, te čeka stavove, tumačenja i instrukcije, ali danas je imao spreman odgovor, koji se slobodno može svrstati u domen eksperatskih. Dakle, on je izjavio da kuvari ne rade efektivno celi dan jer im za „sekcanje salame“ (kako se izrazio) ne treba više od pola sata. A da su posle slobodni.

Na pitanje predsednika SSP Lazara Ranitovića, da li on, Goran Divjak, na svom radnom mestu radi efektivno svih osam sati ili najviše dva do tri sata (kako je inače utvrđeno jednim nezavisnim istraživanjem na temu produktivnosti rada u administraciji), odgovorio je da radi svih osam sati i da mi to ne možemo da znamo jer ne sedimo sa njim u kancelariji. Sudeći po ovakvom odgovoru mogli bismo da zaključimo da je gospodin Divjak provodio dane i noći sa kuvarima u KZB, ali po rečima kolega iz žandarmerije, njega dole niko nije video godinama. Istine radi, moramo priznati da se gospodin Divjak pohvalno izjasni po pitanju odnosa tih radnika sa ostalim zaposlenima na terenu, prenevši impresije pripadnika žandarmerije o tome da su radnici u kuhinjama jako ljubazni i predusretljivi.

Predsednik statutarne komisije SSP Viktor Ratković izneo je realan i sprovodljiv predlog,kao rešenje ovih problema: angažovanje dodatnog broja zaposlenih u svim kuhinjama kako bi se organizovao rad u dve smene. I napomenuo da je neophodno da poslodavac ovoj kategoriji zaposlenih ponudi sklapanje sporazuma o vansudskom poravnjanju za refundaciju sredstava zakinutih u poslednje tri godine.

Gospodin Živković iz Direkcije policije, kao i sekretar Todorović, izjavili su da je to teško ostvarivo zbog manjka zaposlenih, ali i da je to klasičan terenski rad za koji se ne može obračunavati svaki sat već da se toj kategoriji zaposlenih svaki provedeni rad na terenu računa kao 8 sati rada, a da se nakon toga vrši preraspoedla radnog vremena. Smatraju da će to, uz navedenu nadoknadu od 1800 dinara zadovoljiti kuvare i druge radnike u kuhinjama na terenu.

Preporuka SSP kolegama u Odeljenju za ishranu i smeštaj jeste da se svojoj matičnoj jedinici obrate zahtevom za obračun viška sati (po sistemu svaki dan angažovanja – osam radnih sati). Ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć po tom pitanju, ili naiđu na neku prepreku ili odbijanje da se obrate nama u SSP.

3. Oprema na ličnom zaduženju policijskih službenika 

Član GO SSP Nenad Jovanović predočio je problem prisutan u večini organizacionih jedinica a tiče se zaduženja baterijskih lampi, noževa i opasača. Naime, budući da su lampe već stare a baterije dotrajale skoro da nikom iste nisu ispravne i funkcionalne te da se javlja problem kod razduživanja prilikom odlaska u penziju ali i samog rada na terenu. Predložio je da u svim jedinicama lapme budu razdužene od strane policijskih službenika, da se nabavi izvesna količina novih lampi kojim bi dežurna služba zaduživala radnike priliko izlaska na teren. Dobijen je odgovr da postoji depeša u tom smislu i da je to bilo potrebo da se odradi svuda, i uvede upravo ovaj predloženi sistem zaduživanja opreme.

Što se tiče noževa na ličnom zaduženju, gospodin Todorović se složio da policajcima nož i nije neophodna na terenu, te istakao da ni jednim normativnim aktom njihovo zaduženje nije ni predviđeno.

Što se tiče problema sa belim opasačima, koje duže saobraćajci, a koji se lako prljaju i oštećeuju, pogotovo prilikom njihovog angažovanja u IJP, dobijen je odgovor da su saobraćajci od skora u IJP i da će po tom pitanju nešto biti urađeno vrlo brzo. S tim u vezi naglašeno je i da se od radnika ne traži striktna jednoobraznost na službi, a pogotovo za vreme njihovog rada na terenu.

Jovanović je izneo i predlog da radnici prilikom odlaska u penziju, umesto sadašnje prakse dobijanja starijih modela pištolja, ubuduće uz odlazak u penziju sa sobom „ponesu“ pištolje koje duže godina, pa i decenijama,i za koje su i emotivno vezani. Gospodin Živković je dao odgovor da to nije moguće jer je upravo zbog manjka formacijskog oružja tako nešto i ukinuto.

  1. Nadoknada za kolege angažovane na obezbeženju muzičkog festivala Egzit

Predsednik sindikata Lazar Ranitović je zatražio da poslodavac iznađe načina da adekvatno nagradi policijske službenike angažovanje na uglednom međunarodnom festivalu, zbog složenosti i velikog obima posla. Predložio je da svi angažovani policijski službenici dobiju novčanu naknadu u visini od 1800 dinara po danu. dobijen je odgovor da o tome može samo ministar sa donese odluku, ali da smatraju da će to biti teško izvodljivo.

Kso drugu, rezervnu opciju, Ranitović je dao predlog da barem svi policajci budu nagrađeni uvećanjem koeficijenta plate za određeni iznos, bez obzira da li su pripadnici IJP ili ne. Gospodin Živković je izneo uverenje da će i to „teško ići, ali lakše nego posebna naknada“.

  1. Narušavanje ugleda Ministarstva unutrašnjih poslova

Zamenik predsednika sindikata Mile Lazrević ocenio je nedopustivim svojevrsno ćutanje, donosno neoglašavanje MUP demantijima na medijske manipulacije koji imaju za posledicu urušavanje, iovako niskog, ugleda Ministarstva. Kao poslednje drastične primere je naveo pisanje medija o navodnom oštećenju vozila direktora policije od strane sina narko dilera (što smo mi kao sindikat jedini demantovali u javnosti) i priče o navodnim zloupotrebama sa atestiranjem zaštitnih šlemova za pripadnike žandar,erij (što po našim proverama apsolutno nije tačno). Problem kod ovakvih medijskih napisa jeste što u njih, pored građana, lako poveruje i v eliki naših kolega, i da pre svega zbog njih, nadležne službeu MUP moraju reagovati i demantovati takve napise.

  1. Narušavanje privatnosti u SVS

Predsednik Ranitović je prisutnima postavio pitanje o depeši načelnika Sektora za vanredne situacije, Predraga Marića, kojom propisuje obavezu zaposlenima da uz redovne doznake lekara i lekarske komisije, ubuduće dostavljaju i lekarske nalaze, otpusne liste i sličnu dokumentaciju koja sadrži podatke o vrsti i poreklu bolesti, što je po našem mišljenju ne samo nedopustivo sa moralne tačke gledišta, već njeno sprovođenje predstavlja kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Niko od prisutnih se nije izjasnio da je video depešu, niti da zna nešto o tome, tako da nam preostaje da pitamo samog gospodina Marića ili ministra unutrašnjih poslova. Naravno, poverenik Šabiće se podrazumeva.

Pored ovih tačaka, bilo je govora i o povezivanju staža kolegi Janjiću u UGP RC prema Mađarskoj, kao i o isplati jubilarne nagrade za 2014. godinu kolegi Đokiću iz UGP RCprema BiH.

Služba za informisanje SSP

  • 1
  • 2