Skip to main content

Mesec: decembar 2016.

UZBUNA U ŽANDARMERIJI

Prema najnovijim informacijama sa terena, u beogradskom odredu Žandarmerije u toku je neviđena hajka na zaposlene koji su se „drznuli“ da krenu u borbu za svoja prava! Akcenat je naravno na članovima našeg sindikata, našim aktivistima i prema Sindikatu srpske policije u celini.

Komandiri i komandirčići daju sebi za pravo da na ispraćaju smene prete kolegama rečima „Od Nove Godine će sve biti drugačije, zbog SSP-a!“ Trude se da spreče zaposlene da izbore svoja prava, obećavaju im „nezgodne“ smene u rasporedu, savetuju ih „dobronamerno“ da odustanu od zahteva…

A ljudi su samo zatražili uvid u svoje vremenike rada i naloge za službene zadatke za poslednje tri godine!!! Čega se to plaši rukovodstvo odreda ukoliko je rađeno sve po zakonima a ljudima pošteno plaćen rad? Ili pak nije pa se na ovaj način nadaju izbeći odgovornost?

Gospodo starešine, neće vam to proći!

Predsednik SSP Lazar Ranitović razgovarao je večeras sa komandantom jedinice, gospodinom Goranom Dragovićem, koji je zgrožen ponašanjem svoji podređenih. Komandant je obećao da će se lično založiti da takvi pritisci budu obustavljeni još večeras! Takođe, naglasio je svoj stav, podudaran sa stavom direktora Rebića i ministra Stefanovića, da svaki rad mora da bude plaćen! Svaki minut! Da uopšte ne sme biti polemike na tu temu, niti za tako neštoima razloga!

Verujemo u iskrenost komandanta i nadamo se da će mobing i zlostavljanje zaposlenih prestati! Ali opet poručujemo onima koji su to radili i rade (a oni će se sami prepoznati) da neće ostati nekažnjeni! Protiv svih ćemo podneti odgovarajuće inicijative i prijave! Naši pravni zastupnici su posebno inspirisani za tu vrstu „stručnjaka“.

Ministru unutrašnjih poslova, direktoru Policije i komandantu Žandarmerije, ovom prilikom, postavljamo i jedno logično pitanje: Kome je u interesu da, u osvit novogodišnjih praznika, u vreme pojačanih mera bezbednosti zbog opasnosti od terorizma, unosi nemire i širi nezadovoljstvo među pripadnicima jedinice? Nama u sindikatu sigurno nije do toga!

Pojedince podsećamo na Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu i savetujemo da prouče član 152. Krivičnog zakonika Srbije.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Retrovizor 2016: osvrt na proteklu godinu

Kraj ove 2016. nije bio ni približno dramatičan poput one prošle, kada su nam ministar i tadašnji direktor uručili čestitku u vidu „analize rizika“ odnosno direktne pretnje otkazima za skoro 1500 naših koleginica i kolega. Ili „kriminalaca“ kako ih tada nazvaše.

No, ni kraj ove godine nije mogao da protekne bez „kriminilaca“ u policijskim redovima!!! Ponovo smo u osvit praznika stavljeni na stub srama, samo nas sada ne otpuštaju već „masovno hapse“. Bilo je to spektakularno hapšenje zaista, uz duge cevi i maskirane žandarme! Ma bili su tu svi elementi za jeftin, loše režiran holivudski film.

Korupcije u redovima zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova svakako ima. U svim sektorima, ne samo u Direkciji policije, kako se često stiče pogrešan utisak u javnosti. Sindikat srpske policije oduvek se zalagao za borbu protiv korupcije i svih vidova kriminala u MUP, uostalom najveći broj naših članova čine policajci pa je to i normalno i sasvim prirodno. Svako ko ne zaslužuje uniformu, ne treba ni da je nosi! Moramo povući jasnu liniju između „nas“ i „njih“! Na ulici ili u zatvoru moraju završiti svi koji to zasluže, ali bez izuzetka, bez ikakve zaštite za bilo koga. Ne sme biti popusta ni za čistačicu ni za generala!

SSP se zalagao za tri „D“ u našem ministarstvu: dekriminalizaciju na svim nivoima, depolitizaciju i decentralizaciju. I danas to tražimo ali procesi idu u suprotnim smerovima. MUP i policija su sve politizovaniji, za rukovodeća mesta na skoro svim nivoima presudan je politički uticaj, struka je u zapećku! Od decentralizacije nije bilo ništa, naprotiv. Logistika i ljudski resursi su centralizovani u toj meri da su postali neefikasni i praktično beskorisni! A dekriminalizacija je posebna priča…

Sudeći po rezultatima rada Sektora unutrašnje kontrole, korupcija i sav kriminal u MUP počinju i završavaju se na nivou običnog policajca, onog na pozornici ili u patroli! Ponekad, slučajno, rekli bismo, u tu mrežu zaluta i neki pomoćnik komandira, zamenik načelnika… Budući da Zakonom o policiji delokrug rada SUK nije ograničen na taj najnižini nivo zaposlenih, postavlja se nekoliko pitanja:

  • Da li je SUK uočio postojanje kriminala na višim nivoima u MUP?
  • Ako nije, da li smatraju da takvog kriminala i nema ili sebe smatraju nesposobnim da istraže kriminal na višim nivoima?
  • A ako su detektovali postojanje kriminala kod rukovodilaca u MUP, neka nam pokažu šta su uradili po tom pitanju ili odgovore zašto nisu, zašto to ne procesuiraju?
  • Da li ih je strah da diraju u „osinjak“ ili ih je neko „dobronamerno“ posavetovao da tu ništa ne čačkaju?

I baš kao što smo prošle godine poručili ministru da se, kod određivanja spiskova „nepodobnih i nečasnih“, predviđenih za otkaz, olako oslonio na tadašnjeg direktora i njegove načelnike Policijskih uprava, slično mu možemo poručiti i sada. Da, ministre, korupcije ima među policajcima, što zbog teških uslova rada i malih primanja, a što zbog sve lošije selekcije kod prijema u radni odnos. Verujte nam, ministre, da je najveći uzrok kriminala kod policajaca upravo to što su oni svedoci nekažnjenog kriminala ogromnih razmera među svojim rukovodiocima, od srednjeg i višeg nivoa rukovođenja.

Krenuli ste, ministre, sa smenama načelnika, napravili nekoliko pravih rezova i odličan izbor novih rukovodioca i za to ste od nas dobili čestitku i javno priznanje. Ali smo i tada naglasili da ste tek zagrebali po površini i da tu ne smete stati… Da veliki broj načelnika nije za smenu već za lišenje slobode i krivično procesuiranje! Imenovanje novog direktora policije je pravi potez u tom smeru, izabrali ste čoveka za čije ime se afere ne vezuju, repovi ne vuku… Iskoristite njegov autoritet i poštovanje koje uživa kod policajaca.

Na tom putu imaćete iskrenu i bezrezervnu podršku SSP.

Da to nisu prazne reči, olako stavljene na papir, mogu potvrditi naša dela. Mi smo sindikat koji je ove godine podneo tri krivične prijave protiv rukovodilaca u MUP. Podneli smo desetak inicijativa za pokretanje disciplinskih postupaka zbog povreda službenih dužnosti od strane starešina i zbog povreda prava zaposlenih! Da kod nas nema zaštićenih niti selektivne pravde govori i to da smo podneli krivičnu prijavu i protiv jednog našeg aktiviste koji se usudio da proneveri novac članova. Naravno, iznos je bio sitan, nadoknađen, a taj gospodin je smenjen sa funkcije i isključen iz članstva. (Sada je on, nažalost, aktivista u jednom drugom sindikatu, al to ne govori o njemu, već o tom sindikatu!)

O uočenim nelogičnostima i sumnjama na ozbiljan kriminal na najvišem nivou obaveštavali smo i ministra i SUK u više navrata. To je rezultiralo sa nekoliko krivičnih prijava koje sektor podneo protiv više lica. Postignutim smo samo delimično zadovoljni jer ostaje gorak ukus u ustima kada neko kaže da je za aferu kod nabavke borbenih patika odgovorno tek nekoliko referenata. Smatramo da to nije moglo biti realizovano bez učešća, ili barem blagoslova, nekog na visokoj poziciji u Sektoru za materijalno finansijske poslove. Da ne bude zabune, afera je iz vremena bivšeg ministra, u vreme načelnika Kojića, mada i Nedeljkovićku smeniše bez obrazloženja. Ali zato afera sa crvljivim mesom nije iz prošlog vremena, vrlo je aktuelna. I vrlo nerešena i dalje ko, kad, kako i zašto!?

Sa tom praksom ukazivanja na kriminal u vrhu MUP nastavićemo i u 2017. Pozivamo sve koleginice i kolege da nam dostavljaju takve podatke, svi oni koji nemaju poverenja u svoje starešine ili SUK, neka informacije dostave nama a mi ćemo se potruditi da kriminalcima zagorčamo život.

Naravno, pozivamo i kolege iz SUK da nam se obrate ukoliko naiđu na zid, ukoliko im neko zabrani istragu, ako ih neko sabotira i onemogućava rad.

Ne znamo da li je ministru Stefanoviću poznato da sindikati u MUP danas najveću muku imaju da zaštite njegov autoritet! Da, izgleda paradoksalna situacija, ali je zaista tako. Ministrovi potčinjeni su ti koji ne poštuju njegovo ime i njegov potpis, masovno krše prava radnika zagarantovana njegovim potpisom. Od nepoštovanja odredbi PKU, preko podzakonskih akata koje je usvojio, do Odluke o posebnoj naknadi za rad u otežanim uslovima koju je doneo. Rukovodioci na različitim nivoima trude se da se obesmisle postojanje tih akata, tumače ih svako prema svom nahođenju, ređaju se depeše na depešu, a nered sve veći!

Ne bismo bili fer a da ne pomenemo i nekoliko dobrih stvari u ovoj godini na izmaku. Posle dužeg vremena započela je nabavka nekoliko stotina preko potrebnih patrolnih vozila. Svakako je velika stvar i to što je po prvi put isplaćena solidarna pomoć u skladu sa PKU za državne organe! Iskreno verujemo, i to smo već pomenuli, izbor novog direktora je jako bitna stvar za policiju!

Ali nikako ne smemo zaboraviti očajno stanje u kom se našao budžet MUP. Budžet je pred pucanjem upravo zbog nekadašnjeg odnosa MUP prema zaposlenima, brutalno su nam gazili radna prava, a sad je to stiglo na naplatu. Nažalost ili na sreću, glavni krivac više nije u ministarstvu.

Ne smemo zaboraviti ni donošenje novog Zakona o policiji sa svim svojim retkim vrlinama i  mnogobrojnim manama na koje smo javno ukazivali i pre njegovog usvajanja. Taj zakon je ukinuo prezumpciju nevinosti za policijske službenike, doneo je niz nelogičnosti i praktično će ukinuti naknadu za troškove dolaska na posao i odlaska sa posla! Nekoliko hiljada zaposlenih, koji prevaljuju stotine kilometara dnevno, naći će se u teškoj situaciji. Poslodavcu je opet bilo komplikovano da procesuira nekolicinu onih koji zloupotrebljavaju to pravo lažnim prijavama boravka, pa je odlučio da kazni sve putnike! Naravno, da će i to pasti na sudu, da će uslediti tužbe i kasnije manogo veći troškovi za ministarstvo, ali kao da to nikog ne zanima.

Sektor za vanredne situacije i dalje je ni na nebu ni na zemlji a ljudi zbunjeni i sluđeni, zabrinutu za svoju sudbinu i egzistenciju svojih porodica! Vatrogasaca spasilaca sve manje, sve stariji i bolesniji. Administrativnih radnika sve više. Oprema i vozila neadekvatna, istrošena i nebezbedna, starija čak i od vatrogasaca samih! Da li se SUK ikada bavio mogućnostima korupcije u upravi za preventivu?

Nažalost, reprezentativni sindikati pali su i na ovom ispitu kao nebrojeno mnogo puta do sada. Jedan sindikat, poznat po takvoj politici, složio se sa predlogom Uredbe, a drugi, u višemesečnom zimskom snu, nije našao vremena da ode do ministarstva i uloži neku primedbu. Ovaj prvi pravi koktele, nešto slavi (pitamo se šta) a ovaj drugi sad nešto diže galamu i prašinu, pokušavajući da zabašuri činjenicu da deci svojih članova nije obezbedio paketiće.

Ali, dobro, legitimitet su ima dali članovi, pa neka im oni i oduzmu, mi ćemo raditi svoj posao i dalje. Borićemo se za sva radna i ljudska prava i za svakog zaposlenog, bez obzira na sindikalnu pripadnost. I kod „analize rizika“ nismo delili kolege, tražili smo kompletno poništenje, vraćanje svih zaposlenih na stara radna mesta i u tome smo uspeli.

Nadamo se da u 2017. nećemo imati toliko ozbiljnih iskušenja i nezahvalnih poslova, da ćemo dogodine u ovo vreme imati razloga da slavimo. I mi kao sindikat i svi zaposleni!

Sledećeg leta slavićemo desetogodišnjicu svog postojanja, a verujemo, i dobijanje statusa reprezentativnog sindikata u MUP. Tek tada će zaposleni, ali i poslodavac, shvatiti šta znači i na delu videti istinski reprezentativni sindikat!

Može biti samo jedan SSP!

Predsednik SSP
Lazar Ranitović

SG OŽ Kraljevo: paketići za decu ratnih vojnih ivalida

U organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva, u prisustvu predstavnika Ministarstva ministarstva za rad, grada Kraljeva i boračkih organizacija, deci ratnih vojnih invalida su podeljeni novogodišnji paketići. Za dodelu četrdesetak paketića Udruženju je pomogao Sindikat srpske Policije, Sindikalna grupa Žandarmerija Kraljevo.

Podeli paketića su prisustvovali naši aktivisti predsednik SG OŽ Kraljevo Željko Isailović i predsednik RC Kraljevo Srđan Trajković i tako još jednom pokazali kako dolicijski službenici svuda i na svakom mestu dokazuju svoju humanost, čuvaju sećanje na kolege koji su dali život za Srbiju, pomažu onima koji su narušili svoje zdravlje i ostali invalidi.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Dragan Popović posetio je grad Kraljevo, zajedno sa predsednikom Saveza boračkih organizacija Republike Srbije Dejanom Marjanovićem. Goste i predsednika Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva Voislava Vukašinoviće je najpre primio gradonačelnik dr Predrag Terzić sa pomoćnikom za socijalna pitanja i članom Gradskog veća za oblast rešavanja pitanja invalida rata i porodica poginulih boraca.
Nakon sastanka, predstavnici Ministarstva, grada Kraljeva i Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva, položili su venac na Spomen-obeležje poginulim borcima u ratovima 1991-1999. godine ispred zgrade Gradske uprave grada Kraljeva. Državni sekretar i gradonačelnik Kraljeva su se sastali sa članovima Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva. Na sastanku je bilo reči o problemima sa kojima se ratni vojni invalidi i borci, kao i članovi njihovih porodica, susreću, o tome šta je do sada urađeno kako bi bili rešeni, kao i o tome kakva je državna politika po ovom pitanju.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao značaj sastanka sa predstavnikom Ministarstva i udruženjima jer je bilo reči o promenama koje će se uskoro desiti i koje će poboljšati položaj ratnih vojnih invalida u našoj zemlji.
„Mislim da je sastanak bio konstruktivan i da je veoma dobro što ratni vojni invalidi mogu direktno da se obrate onim ljudima koji o njima brinu i što ne moraju da odlaze u Beograd kako bi razgovarali o svojim problemima. Mislim da će i detinjstvo dece ratnih vojnih invalida biti srećije ukoliko država bude više brinula“, izjavio je gradonačelnik.

Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva Voislav Vukašinović je istakao da je položaj ratnih vojnih invalida mnogo bolji nego što je bio.
„I država i grad su predezeli mnogo toga za poboljšanje odnosa prema nama. Sada možemo da razgovaramo na drugarskoj osnovi, kako bismo rešili mnogobrojne probleme. Nama imponuje to što sada aktivno učestvujemo u izradi Nacrta novog zakona koji se bavi boračkom i invalidskom zaštitom“, naglasio je Vukašinović.

Služba za informisanje SSP

Rekordna zaplena heroina na graničnom prelazu Horgoš

HORGOŠ – 19.12.2016. godine na graničnom prelazu sa Republikom Mađarskom zaplenjena je rekordna količina od 39,4 kg heroina od strane policijskih službenika Stanice granične policije Horgoš.

horgos-1Prilikom redovne kontrole na izlazu iz zemlje u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa za carinjenje, u ponedeljak zaustavljen je automobil marke „nisan“ albanskih registarskih oznaka, kojim je troje albanskih državljana, članova porodice, putovalo iz Albanije ka Mađarskoj. Odličnom procenom kolega automobil je izdvojen za detaljnu kontrolu, pa je najpre u podu ispod patosnice ispred suvozačevog sedišta primećena metalna ploča koja nije fabrička. Kada je skinuto suvozačevo sedište i otvorena pomenuta naknadno umetnuta ploča, u šupljini poda vozila je uočeno pet paketa obmotanih žutom lepljivom trakom, koji su oblikom i načinom pakovanja ukazivali na to da se radi o nekom narkotiku i jedan paket bele boje takođe sumnjivog sadržaja. Između paketa su se protezali žica i kanap, čija namena u prvom trenutku nije bila poznata, te je s toga iz bezbednosnih razloga dalja kontrola bila obustavljena do dolaska kontra-diverzione ekipe MUP-a, dok su kolege SGP Horgoš obezbedile lice mesta. Albanski državljani su lišeni slobode i određena im je mera zadržavanja do 48 časova nakon čega će uz krivičnu prijavu biti predati Višem tužilaštvu u dalju nadležnost. Očito se radi o opojnom sredstvu namenjenom tržištu Evropske unije čija ulična vrednost iznosi više miliona evra.

horgos-4 horgos-3

Sindikat srpske policije želi da istakne ovakve rezultate kolega koji profesionalnim radom, ličnim zalaganjem i dubokom svešću ogromne većine zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova kada je u pitanju borba protiv svih oblika kriminala doprinose bezbednosti Republike Srbije, regionu ali i zemljama EU, što predstavlja satisfakciju za dalji rad. Sigurno da se ovakav odnos prema radu može okarakterisati dubokim patriotizmom i da zaposlini ne mere nivo patriotizma visinom dnevnice. S druge strane svakako da je nepohodno i potrebno pre svega da bi se održao visok nivo motivacije za rad, ali i podsticaj na druge zaposlene kako bi imali visoke rezultate rada,  adekvatno nagraditi zaposlene koji su doprineli ovom istorijskom rezultatu kada je u pitanju zaplena narkotika na graničnom prelazu Horgoš.

Služba za informisanje SSP
Boban Đorđić

 

 

SSP Bačka Palanka: donacija putničkog vozila

Sindikat srpske policije nastavlja da, uz veliku pomoć društveno odgovornih kompanija, pomaže u opremanju i unapređenju rada policijskih stanica. Potpuno smo svesni činjenice da to nije osnovna svrha postojanja niti rad kojim jedan pravi sindikat treba da se ponosi, ali smo svesni i očajnog stanja u kom se srpska policija danas nalazi.

Policijskoj stanici u Bačkoj Palanci, kao i većini drugih, preko potrebno je svako vozilo tako da će im dobrodoći potpuno nov automobil „Dačija sandero“ koji je im je u ime sindikata predao naš aktivista Milenko Selaković.

Naravno, SSP ne raspolaže novčanim sredstvima za kupovanje automobila poslodavcu, već je ovom prilikom samo posrednik i neophodna logistička podrška u nastojanju da automobil što brže posluži kolegama iz Bačke Palanke. Zasluge i naša zahvalnost idu na adresu privatnog preduzeća „DIV TRADES“ DOO sa sedištem u tom gradu, odnosno vlasnika firme Zorana Kneževića, koji je iz svojih sredstava kupio automobil i poklonio ga pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova radi efikasnijeg rada i poboljšanja opšte bezbednosti u Bačkoj Palanci.

Svakako, treba napomenuti da je ova donacija dobrim delom plod izuzetno dobre saradnje rukovodstva Policijske stanice Bačka Palanka sa opštinskim i privrednim subjektima ali da je presudnu ulogu i najveći doprinos ovome dao naš aktivista Selaković, koji iz dana u dan potvrđuje da ga krase kvaliteti neophodni jednom istinskom sindikalcu.

Služba za informisanje SSP

Spomenik palim borcima u ratovima devedesetih

Pančevo, 24.12.2016. godine, – Danas je u centru grada Pančeva podignut spomenik u čast palim borcima, pripadnicima Vojske i Policije koji su svoje živote izgubili tokom ratova devedesetih godina, od 1991. do 1999. godine.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od gospodina Oktavijana Sekešan predsednika organizacije Srpski ratni veterani Pančevo, a podržana je od strane Sindikata srpske policije.

Ideja da se podigne spomen obeležje stara je petnaestak godina i konačno, posle 17 od završetka stradanja u ratovima devedesetih, podignut je spomenik na kom su uklesana imena poginulih boraca iz Pančeva.

Prigodnim rečima članovima porodica poginulih, prijateljima, ličnim poštovaocima i predstavnicima organizacija koje poštuju pale u ratovima obratili su predsednik udruženja boraca Todor Stojanović i predstavnik Sindikata srpske policije Nebojša Ristić.U ime predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića i lično ime Dušana Bajatovića obratio se Ivan Đoković, član Vlade Vojvodine.

Predsednik organizacije Srpski ratni veterani Pančevo koja je spomenik i podigla Oktavijan Sekešan izvinio se i poginulima što im se spomenik diže posle tako dugo vremena a reči izvinjenja uputio je i njihovim porodicama. Kako je istakao veterani spomenik daju gradu i porodicama kako bi bio mesto okupljanja i sećanja.

Svečano otkrivanje spomenika bila i prilika da se podele zahvalnice, a posebna zahvalnost upućena je Dušanu Bajatoviću koji je lično preko udruženja Srpskih ratnih veterana donirao novac za podizanje spomenika.

Porodice, prijatelji i poštovaoci na spomeniku ponovo su videli svoje ali sada po prvi put u centru Pančeva gde su im imena na jednom mestu. Prostor za zajedničko sećanje na poginule u ratovima 90-tih u centru Pančeva je stvoren.

Kratko obraćanje15723925_1061150423997058_476225777_n predsednika SSP RC Pančevo Nebojše Ristića prenosimo u celosti:

Poštovane koleginice i kolege, poštovane porodice palih boraca, gospodine Đokoviću, dragi sugrađani, velika je čast danas biti na ovom mestu. Velika mi je čast prilika koju imam, da se obratim prisutnima u ime svih kolega koji pamte, sećaju se i poštuju žrtve ljudi koji su dali za slobodu Srbije ono najvrednije što su imali, dali su svoje živote. Oni su dali živote, nisu imali sreće da u slobodi uživaju, da uživaju gledaju svoju decu kako rastu, neki nisu ni imali priliku da postanu roditelji. Oni su žrtvujući živote otišli pravo u legendu, u nezaborav. A mi smo dužni da održimo sećanje na njih, da nikada ne izbledi. Ovaj spomenik će nam pomoći u tome, nas će podsećati a novim generacijama govoriti o tim junacima, usmeravajući ih na pravi put – put ponosa i časti! I zato hvala gospodinu Oktavijanu na inicijativi i gospodinu Dušanu Bajatoviću na ogromnom pomoći koju je pružio, hvala i svima drugima koji su dali svoj doprinos da danas stojimo ispred ovog predivnog obeležja. Neka je večna slava našim junacima!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Petarde STOP!!!

Sindikat srpske policije u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, kao društveno odgovorna organizacija, upozorava javnost na opasnost koja naše mališane vreba od raznih pirotehničkih sredstava! Apelujemo na roditelje da pojačaju nadzor nad svojom decom kako bi  na vreme sprečili neželjene i vrlo ozbiljne posledice koje pirotehnička sredstva mogu da izazovu.

Ministarstvo petarde-stop2unutrašnjih poslova će preduzeti, sigurni smo, sve mere, u skladu sa zakonom, u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, kako bi se na najmanju moguću meru sveli šanse da ova sredstva dođu u posed dece. Ali za uspeh u toj borbi i sprečavanje neovlašćene prodaje pirotehnike neophodna je pomoć čitavog društva, odnosno svest svih građana o razmerama opasnosti koje imaju pirotehnička sredstva.

Društvena odgovornost je bitan segment uspešne borbe protiv svih vidova kršenja zakona pa i neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava. Zbog toga pozivamo građane da, ukolio uoče lica koja vrše neovlašćenu prodaju pirotehničkih sredstava, o tome obavezno obaveste policiju na dobro poznat broj telefona „192“.

Podsećanja radi,petarde-stop3 prodaja pirotehničkih sredstava je dozvoljena samo ovlašćenim prodavnicama uz sertifikat o bezbednosti. Zakonom o javnom redu i miru, članom 17.  definisan je prekršaj koji glasi: „Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novačnom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.“ Dok u stavu 3. je predviđen kvalifikovani oblik koji glasi: „ Ko prekršaj izvrši u grupi od tri ili više lica – kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana“.

Danas tuđe, sutra može biti tvoje dete! Ne bacajmo petarde!

Služba za informisanje SSP
Boban Đorđić

Najplaćeniji državni poslovi

Prenosimo vam tekst preuzet sa portala „Blic“, autorke Slađane Vukašinović, objavljen 20.12.2016.godine u 21.15 časova.

ISTRAŽIVANJE BLICA Ovo su najbolje plaćeni poslovi u državnim službama

Ako se armija nezaposlenih vodi onim da je „državna služba najbolja družba“, onda bi morala da zna da su u toj družbi najplaćeniji oni koji rade u „Koridorima“, a najmanje u Upravi carina. Tako bar pokazuje istraživanje „Blica“, koje nije obuhvatilo nezavisne institucije i agencije, iako se finansiraju delimično ili u celini iz budžeta.

prosecna-plata-drzavna

Jezik brojki je neumoljiv, pa se iz njega jasno vidi da je tri puta unosnije raditi u „Koridorima Srbije“, gde je prosečna plata 115.000 dinara, nego u Upravi carina, gde mesečno može da se zaradi nešto više od 38.000 dinara. Da paradoks bude veći, najmanje plate ima služba koja srpski budžet puni sa 44 odsto.

Međutim, i niže plate u javnom sektoru i dalje su misaona imenica za radnike mnogih privatnih firmi. A, uz nameštenje za državu kao poslodavca, često idu i relaksiranije radno vreme, mnogobrojne povlastice, dugi odmori… Zato i ne čudi što je po svim anketama državni posao i dalje najveći mamac za nezaposlene.

Srećnika je u poslednje vreme ipak manje jer je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali rupe u zakonu i partijske veze i pored toga nađu način da se još neki ćata ugura u državnu službu. Zato ova tabela može biti i svojevrsni vodič za one sa nekom vezom, gde je najbolje da se oni ili njihova deca udome.

To udomljavanje za Ranku Savić, predsednicu Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije, građane Srbije skupo košta:
– Zapošljavaju se ljudi ne sa validnom diplomom, već poželjnom partijskom knjižicom, pa dobijamo lošu uslugu koju plaćamo. Državni posao je partijski plen i zato je jagma za njim velika. Osim što svi plaćamo partijskog aktivistu koji ima dobru platu, on dobija i sigurnost stalnog radnog mesta. Takvi imaju veća prava od ostalih, teže im je uručiti otkaz, veće su im otpremnine, plaćeni su im prekovremeni rad, topli obrok, regres, prevoz, dnevnice za putovanja… Praktično, ovi radnici imaju sve ono za šta se sindikati bore, odnosno upravo je u tom segmentu zadržano ono najbolje iz samoupravljačkih sistema – primećuje Savićeva.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, kaže da ga ne čudi što je državni posao za sve partijske kadrove investicija sa najvećom kamatom.

– Nije samo reč o većim platama, već i manjem radu. Naime, efektivan rad u državnoj administraciji je svega tri sata i 50 minuta, a njegovog kolege u realnom sektoru sedam sati i 10 minuta – konstatuje Rajić.

Bilo kako bilo, „Blic“ vam predstavlja podugačak spisak iz kojeg sami možete da zaključite ko je eventualno preplaćen, a ko plaćen manje.

Služba za informisanje SSP

Ko tu koga kinji ili štiti?

Pre par dana na našem sajtu smo objavili tekst pod naslovom “Razvojni put komandira Zdjelara“ u kojem smo dali kratak prikaz neprofesionalnih i nedopustivih postupaka pomenutog gospodina prema podređenima u svojoj policijskoj stanici. Takođe, osvrnuli smo se i na njegov poslednji ispad kada je javno, na Fejsbuk stranici jednog sindikata, optužio naše aktiviste u Šidu, ali i celo rukovodstvo sindikata, da su monstrumi i da su zli.

U tekstu se navodi i logična pretpostavka da ga je u tim radnjama štitio neko iznad njega u lancu komandovanja u Upravi granične policije, odnosno njegov neposredno pretpostavljeni – načelnik Regionalnog centra prema Hrvatskoj, gospodin Mile Jandrić.

Kad ono…

Od kolege, koji je, iz sasvim razumljivih razloga, želeo da ostane anoniman, saznadosmo da komandir Nikola Zdjelar nema problem samo sa svojim podređenima. Ne, on ima problem sa većinom ljudi u svom neposrednom okruženju. Zdjelara, po njegovim sopstvenim rečima niko ne voli i niko ne razume, ni policijski službenici niti rukovodioci u SGP Morović, SGP Šid, SGP Srem, PU Sremska Mitrovica… Protiv njega su u svojevrsnoj „zaveri“, kako kaže, bili i svi svedoci na suđenju za klevetu jer su svi od reda svedočili protiv njega. Čak i sudija je bio deo te zavere, te ga je na kraju osudio na visoku novčanu kaznu, oslonivši se na izjave svedoka a ne uzevši njegove argumente u obzir. U grupu ljudi koji ga progone on je svrstao i pomenutog načelnika Mileta Jandrića koji mu je dva puta podnosio zahtev za pokretanje disciplinskog postupka zbog težih povreda službene dužnosti. Ocenio ga i ocenom dva „2“ za rad u 2015. godini…

Komandir Zdjelar je išao čak dotle da se u pisanom obraćanju načelniku UGP, generalu Milenku Božović, požalio da ga „niko ne primećuje“, tačnije, da se kolege u SGP Srem i SGP Šid ponašaju na krajnje čudan način. Citiramo Zdjelara: „odnose se prema meni kao da i nisam prisutan među njima, kada iz nekog službenog razloga budem prinuđen doći u njihove stanice“.

Kaže Zdjelar i da je zbog takve situacije u više navrata tražio od načelnika RC Jandrića i predhodnog načelnika UGP Nenada Banovića da ga smene sa dužnosti, ali da se to nije desilo jer ga „niko neće“ u PU Sremska Mitrovica „zbog mrlja u karijeri, koja je, inače, bila besprekorna sve dok Mile Jandrić nije postao njegov pretpostavljeni“!

Eto, tako govori i piše komandir Zdjelar. Da ne bude zabune, ništa od ovoga nije „rekla-kazala“, sve ovo je napisao i svojeručno potpisao komandir Zdjelar.

Da, na kraju, ali jako bitno i puno govori o svemu – gospodin Nikola Zdjelar i dalje je komandir SGP nečijom voljom! Sistem i dalje štiti bahate starešine to je bar jasno. Takvi su na ceni, verni su i poslušni. Naređenja naravno da ne odbijaju pa makar i po cenu kršenja prava zaposlenih i ugrožavanja njihovog zdravlja.

Ali, SSP će saznati ko Zdjelara drži na mestu komandira, čijom voljom je tu i dalje! Nećemo im dati mira!

Služba za informisanje SSP

Težak položaj saobraćajaca-uviđajaca

Zaječar, 16.12.2016. godine, – Predstavnici Sindikata srpske policije RC Zaječar, Igor Stojadinović i Andrija Jering, u prisustvu  direktora JKP ‘’ZAJEČARPARKING’’ Nenada Vasilijevića, u prostorijma OSP Zaječar, načeliniku OSP Zaječar Draganu Miletiću zapisnički su predali preko potrebna obezbeđena tehnička sredstva, uređaje, opremu i potrošni blokovski materijal, neophodne  za sprovođenje poslova ‘’uviđaja saobraćajnih nezgoda’’ i to:

  1. venile za uzimanje uzoraka krvi, opis VAC.LI-Hep., 10ml, plastična-300 komada;
  2. obrasce “Skica“ lica mesta saobraćajne nezgode – 1000 komada i obrasce “Situacioni plan“ lica mesta saobraćajne nezgode-1000 komada u bloku A4;
  3. laserski daljinomer marke “Boš“- 1 komad, ciklometar- 1 komad, metar merne dužine 5m-3 komada, metar merne dužine 10m- 2 komada, merne trake dužine 50m-4 komada, baterijske lampe-5 komada, torbu za smeštaj uviđajne opreme-1 komad i
  4. digitalni foto-aparat, marke Nikon Coolpix S6700-1 komad.

Pomenuta donacija je prethodno opredeljena kao prioritetna i neophodna za normalan rad i funkcionisanje, između predstavnika SSP RC Zaječar i  predstavnika Odeljenja saobraćajne policije u Zaječaru, Saobraćajne policijske ispostave Zaječar.

Za pomenutu donaciju veliku i iskrenu zahvalnost dugujemo direktoru i menadžmentu JKP “ZAJEČARPARKING“, kao i načelniku OSP Zaječar glavnom policijskom inspektoru Draganu Miletiću koji je blagovremeno prepoznao ozbiljnost situacije i nedostatak određene opreme, uređaja, sredstava i blokovskog potrošnog materijala, neophodnih za profesionalno obavljanje poslova “uviđaja saobraćajnih nezgoda“.

Ovim činom još jednom smo dokazali da kao sindikat nismo samo kritički nastrojeni, već da smo tu da uvek pružimo ruku pomoći i prijateljstva, zarad stvaranja boljih uslova za nesmetan rad naših koleginica i kolega.

Dana 12.07.2007 godine, Prof. Dr Milan Vujanić je u svom predgovoru zbornika radova stručnog seminara “UNAPREĐENJE POSLOVA OBEZBEĐENJA LICA MESTA I VRŠENJE UVIĐAJA SAOBRAĆAJNIH NEZGODA“, održanog u Beogradu jasno i precizno izneo:

VRŠEĆI UVIĐAJ SAOBRAĆAJNE NEZGODE, SAOBRAĆAJNA POLICIJA IMA ČETIRI OSNOVNA ZADATKA:

  1. Obezbeđenje mesta na kome se dogodila saobraćajna nezgoda i sprečavanje nastanka novih štetnih događaja,
  2. Pružanje pomoći povređenim  licima i organizovanje njihovog hitnog transporta do zdravstvene ustanove;
  3. Samostalno vršenje uviđaja ili učešće u vršenju uviđaja u cilju obezbeđivanja kvalitetnih dokaza za sudski postupak i važnih informacija za praćenje i unapređenje stanja bezbednosti saobraćaja;
  4. Neposredno regulisanje saobraćaja u cilju uspostavljanja optimalne protočnosti saobraćaja uz maksimalnu bezbednost u zoni saobraćajnih nezgoda.

DA BI NAVEDENE I DRUGE ZADATKE USPEŠNO IZVRŠAVALA, SAOBRAĆAJNA POLICIJA MORA BITI DOBRO OPREMLJENA I STRUČNO OSPOSOBLJENA.

Te “netako“ davne 2007. godine, na osnovu predloga i upornosti “eminencije“ iz domena saobraćajne i pravne nauke, Prof. dr Milana Vujanića, Prof. dr. Krsta Lipovaca, asistenta Mileta Vukašinovića sa Kriminalističko policijske akademije, generala, tadašnjeg načelnika Uprave saobraćajne policije Stojadina Jovanovića, izvinjavamo se što ostale nismo spomenuli, a svakako im dugujemo veliku zahvalnost, potrudili su se da svo svoje znanje, umeće i iskustvo iz oblasti saobraćajne i pravne nauke pretoče u jedinstveni projekat “UNAPREĐENJE POSLOVA OBEZBEĐENJA LICA MESTA I VRŠENJE UVIĐAJA SAOBRAĆAJNIH NEZGODA“, koga je podržala Vlada Republike Srbije u okviru Nacionalnog investicionog plana.

Smatrali smo da je 2007. godina svakako prelomna godina, od koje je trebalo da usledi boljitak za saobraćajnu policiju u Srbiji i to po osnovu:

  1. nabavljenih 45 savremenih i funkcionalnih vozila za obezbeđenje lica mesta i uviđaje (12 kombi vozila tkzv. pokretne kancelarije i pokretne labaratorije i 33 opremljena putnička-specijalna vozila kao pokretne labaratorije) koji su bili snabdeveni sa 45 kompleta za obezbeđenje lica mesta i 45 kompleta-nesesera za vršenje uviđaja koji su između ostalog sadržali 45 najsavremenijih digitalnih fotoaparata sa blicevima, 12 dvd kamera, 45 laptop računara sa štampačem i skenerom za upotrebu u vozilu i dr.
  2. osposobljeno je 50 starešina saobraćajne policije i 960 saobraćajnih policajaca u Srbiji za pravilno i efikasno korišćenje nabavljenih vozila, uređaja i opreme u svakodnevnom radu.

Kako god da izgleda ali ne možemo a da ne pohvalimo tadašnjeg predstavnika poslodavca, koji je u okviru poslova Uprave saobraćajne policije u delokrugu rada “Obezbeđenje lica mesta i vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda“ počeo da uvodi pravi red, a od svojih pripadnika je stvarao prave profesionalce, samostalne, žargonski rečeno, “uviđajno-operativne radnike“, a mislimo na kompaktnu celinu “saobraćajnog policajca i krim. tehničara“.

Svakako jedinstveni projekat ove vrste imao je itekako ostvarive ciljeve:

  1. Brži izlazak policije na mesto saobraćajne nezgode;
  2. Brže i kvalitetnije zbrinjavanje povređenih lica u saobraćajnim nezgodama;
  3. Kvalitetnije obezbeđenje lica mesta saobraćajne nezgode;
  4. Obezbeđenje bolje protočnosti saobraćaja kroz efikasnije regulisanje saobraćaja u zoni saobraćajne nezgode;
  5. Obezbeđenje veće bezbednosti učesnika u saobraćaju, posebno u zonama u kojima se neposredno vrši uviđaj saobraćajne nezgode;
  6. Izrada kvalitetnije uviđajne dokumentacije od značaja za dalju analizu, vođenje krivičnog ili prekršajnog postupka, kao i za nadoknadu nastale materjalne štete u saobraćajnoj nezgodi,
  7. Stvaranje kvalitetene baze podataka o saobraćajnim nezgodama sa ciljem upravljanja bezbednošću saobraćaja.

Posle skoro jedne decenije realizacije projekta “Unapređenje poslova obezbeđenja lica mesta i vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda“, Upravi saobraćajne policije postavljamo sledeća pitanja:

  1. U kom stanju tehničke ispravnosti su namenska vozila obezbeđena projektom za poslove obezbeđenja lica mesta i vršenje uviđaja SN?
  2. Da li postoji i u kakvom je stanju oprema za obezbeđenje lica mesta i vršenje uviđaja SN?
  3. Šta i koliko ste od opreme za obezbeđenje lica mesta i vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda obnovili i dopunuli u zadnjih pet godina?
  4. Koliko trenutno imate radno angažovanih starešina i policijskih službenika na poslovima uviđaja saobraćajnih nezgoda?
  5. Ko i zbog čega je naložio samo fiktivno postojanje uviđajnih patroli (izuzimamo SPI za vršenje uviđaja SN u Beogradu i specijalizovana odeljenja i grupe u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu), a njihov delokrug rada više bazirao ka poslovima kontrole učesnika u saobraćaju?
  6. Da li, gospodo, smatrate u da je u toku obavljanja 12-časovnog radnog vremena policijskog službenika u fiktivnoj “Uviđajnoj patroli“, policijski službenik psihički spreman i fizički sposoban da u 11. satu bude upućen na vršenje uviđaja SN sa, nedao bog, poginulim ili povređenim licima, a da je u prethodnih 11 sati svog rada, radio na merenju brzine radarom 3 sata, radio na opštoj kontroli učesnika u saobraćaju 3 sata, postupao po nalozima i naredbama na zaduženju 3 sata, radio na ostalim poslovima koji ne spadaju u delokrug rada bezbednosti saobraćaja 2 sata. Šta nam o tome može reći vaša foteljaška statistika i vaše tabelarne analize i prikazi?
  7. Koliko Vas iz Uprave saobraćajne policije je u periodu pre dolaska na poslove visokih oficira imalo terenskog rada i angažovanja na poslovima vršenja uviđaja saobraćajne nezgode?
  8. Koliko trenutno na području R.Srbije imate rukovodioca na nivou OSP, SPI i PS koji nemaju završen osnovni kurs za regulisanje i kontrolu saobraćaja i kurs za vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda?
  9. Koliko ste u zadnjih pet godina organizovali kurseva za regulisanje i kontrolu saobraćaja i kurseva za vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda?
  10. Kada ćete policijskim službenicima, koji su pripadnici specijalizovanih uviđajnih patrola, poboljšati radni status,  unaprediti njihov hijerarhijski položaj i izboriti se za povećanje platnog koeficijenta?

Dok Vi gospodo lepo razmislite i date nam odgovore na prvih deset pitanja, mi ćemo se svakako potruditi da nadomestimo našim koleginicama i kolegama neophodnu opremu, uređaje i sredstva za rad. Sve ovo ne činimo iz razloga naše promocije, već iz razloga kako bi iste zaštitili, prvobitno od sve većeg prisustva stresa koji direktno prouzrokuje nedostatak neophodne opreme od koje direktno zavisi kvalitet njihovog rada. Nedostatak opreme, uređaja i sredstava za obezbeđenje lica mesta i vršenje uviđaja SN na licu mesta  direktno može dovesti u opasnost njihov život i život učesnika SN, i prouzrokovati nesagledive posledice. Svakako je važno naglasiti, da ti isti nedostaci policijske službenike kao direktne izvršioce mogu dovesti u neopovoljan položaj, da sutra odgovaraju disciplinski ili, nedao bog, krivično, jer tužioca ili sudiju ne zanima da li si imao čime i sa kim da obezbediši lice mesta SN, učesnike, vozilo, trag…,  da  izmeriš, fotografišeš ili izuzmeš…

                                                                                          Predsednik SG Zaječar
   Igor Stojadinović