Skip to main content

Mesec: februar 2017.

Ministre, jeste li još uvek tu?

Danas je jednom od napadača na kolegu Borisa Jevrosimova ukinuta mera pritvora i određeno mu kućno zadržavanje uz nanogicu! A od same mere kućnog pritvora, smešnije je samo obrazloženje postupajućeg suda:
„Mera je zamenjena iz razloga što je ovom osumnjičenom pritvor ranije bio određen samo zbog postojanja razloga uznemirenja javnosti, a utvrđeno je da je u međuvremenu opao intezitet uznemirenja javnosti zbog navedenog događaja, te ne postoji potreba za merom pritvora, već se svrha može ostvariti merom zabrane napuštanja stana – kuće. Ukazujemo i da, ukoliko osumnjičeni prekrši određenu zabranu, protiv njega može biti određena teža mera.“

Što bi naš narod rekao „svako čudo za tri dana prođe“, slegla se prašina, nastavljaju po starom! Još jednom šalju poruku – sezona lova na policajce i dalje traje! Nema lovostaja! Stoga smo bili dužni da ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanović javno postavimo nekoliko pitanja:

Ministre Stefanoviću, treba li vas podsećati na gromoglasna obećanja uz svečano fotografisanje sa vašim omiljenim sindikalcem?
Šta ste uradili od tog dana da se nešto promeni u odnosu sudova i države prema policajcima?
Jeste li podneli neku inicijativu za izmene zakona?
Organizovali neki okrugli sto na tu temu?
Pozvali stručnjake i ljude iz struke, predložili zauzimanje stava i usaglašavanje sudske prakse?

Pitanja su hipotetička, a odgovor ne očekujemo, svima je jasno – NIŠTA SE NIJE PROMENILO, OPET STE OSTALI SAMO NA OBEĆANJU!!!

Imate i lepe fotografije za uspomenu, a SSP ima obraz i čast! Mi smo bili na ulici, ispred suda! Izrazili smo negodovanje i alarmirali javnost! Nakot toga, pozvali smo vas na sastanak, tražili razgovor o načinu iznalaženja rešenja za problem, niste nas udostojili bilo kakvog odgovora. Da li nemate vremena za svoje policajce il nas smatrate nebitnima?

Ovo danas je direktna posledica vašeg odbijanja da se prihvatite rešavanja problema.

Nema veze, bili smo ispred suda, doći ćemo i ispred Vlade RS!

 Predsednik SSP
Lazar Ranitović

U SINDIKAT PO PRAVA, U BANKU PO POZAJMICU!

Sindikat srpske policije osnovan je 2007. godine sa primarnim ciljem zaštite prava zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. Kako smo osnovani, tako i danas radimo – iskreno, direktno i beskompromisno. Pre svega poštenim odnosom prema zaposlenima svakodnevno dobijamo nove članove, bez podilaženja i korišćenja teškog materijalnog položaja kolega.

Moramo primetiti da je na sindikalnoj sceni danas jako malo sindikata koji zaslužuju ime „sindikat“ u punom smislu te reči, jer teško da se može reći da ispunjavaju osnovnu svrhu svog osnivanja. Uloga pojedinih sindikata danas, nažalost, svela se na to da izigravaju nekakvu „tampon zonu“ između poslodavca i opravdanih zahteva zaposlenih da se njihova radna prava poštuju u punoj meri, kao i to da rukovodiocima obezbede neke lične benefite.

Međutim, u poslednje vreme pojedini sindikati su počeli da se bave još perfidnijim stvarima, kao što su davanje nekakvih beskamatnih pozajmica. Kada malo dublje uđemo i pozabavimo se ovim problemom i uzmemo u obzir pojedine činjenice dolazimo do niza nelogičnosti, pa i malverzacija. Danas kada su kamate na kredite, slobodno možemo reći, nikada niže, uzimati pozajmicu i samo zbog toga biti član sindikata se ne isplati, evo i zašto:

Primer kredita kod Komercijalne banke AD Beograd:

PRIMER PONUDE ZA KREDITE ZAPOSLENIH U MUP-u

Akcijska ponuda

Kamata 4,9% fiksna period otplate 12 meseci
naknada za obradu kreditnog zahteva 0,5%
Primer:   Iznos kredita   50.000,00 rsd Visina rate      4,277.98
                   Iznos kredita 100.000,00 rsd Visina rate       8,555.97

 

Kamata 6,9%                         period otplate od 13-36 meseci
Naknada za obradu kreditnog zahteva 0,5%
Iznos kredita 100.000,00 rsd
Visina rate    3,083.04  na 36 mesci

 

Iz priloženog vidimo da ukoliko uzmete kredit u iznosu od 50.000 dinara na 12 meseci ukupno vraćate 51,335,76 dinara. Troškovi obrade su: 0,5% i izveštaj iz kreditnog biroa, sve zajedno 500 dinara. Jasno vidimo da su ukupni troškovi kredita manji od 2.000 dinara zajedno sa kamatom. Pti tome, zaista ne reklamiramo banke niti zaduženja kolega, samo ukazujemo na neke dileme koje se same nameću. Da li to pojedini sindikati postaju profitabilna udruženja?! Obzirom da članarina na godišnjem nivou iznosi oko 6.000 dinara dolazimo do činjenice da ukoliko bi se sindikat zadužio pod istim uslovima kod banaka a zatim dao pozajmicu zaposlenom bio bi u plusu!

Danas, kada postoji brdo nerešenih problema, pre svega oko poštovanja već postignutih prava, koja su to samo na papiru, izigravati „banku“ je sve samo ne ozbiljno! Danas, dok se vatrogascima-spasiocima iz Sektora za vanredne situacije ne izdaju nalozi za prekovremeni rad, a samim time se izbegava i plaćanje tog rada, danas, kada je donešen Pravilnik o solidarnoj pomoći u MUP-u kojim se ne samo bliže uređuju (što i jeste svrha pravilnika) nego se i ukidaju pojedini osnovi ostvarivanja prava na solidarnu pomoć koji već postoje u PKU za državne službenike, pojedini sindikati glume banke!

Nije zgoreg da se svi podsetimo koji je od sindikata potpisom dao saglasnost za ovakav Pravilnik, a sve na štetu zaposlenih?! Da li je slučajno to što se radi baš o sindikatu-banci?

Imamo situaciju da za zaposlene u MUP-u važi Zakon o budžetu, i sve zabrane koji on nosi, dok za pojedine kategorije zaposlenih u javnom sektoru taj isti zakon ne važi, te oni ostvaruju pravo na novogodišnju čestitku detetu do 15 godina starosti iako su direktni korisnici budžeta!  Danas nam sudovi presuđuju kako je topli obrok i regres uračunat u koeficijent naše plate, a na jednostavno pitanje niko ne zna odgovor – koliko je to u njegovom veličanstvu novcu!?

Katastrofalni uslovi na terenu, boravak u šatorima, nepravilno vođenje vremenika rada pripadnicima IJP, prikazivanjem nedeljnog odmora kroz raspored za vreme boravka na terenu, problemi oko spiskova sa posebnom naknadom, loša opremljenost, preko 30% vozila je u servisima konstantno! Krim tehnika nemajući osnovna sredstva za rad u 21. veku radi pomoću „štapa i kanapa“. Nažalost, ovde su pobrojani  samo neki od problema sa kojima se sreću zaposleni u MUP-u.

Hajde da im pomognemo da ostvare svoja prava pa im pozajmica, uzgred rečeno skuplja nego u banci, neće biti potrebna.

Koleginice i kolege u banku se ide po kredit u sindikat po radnička prava!

Služba za informisanje SSP
Nikola Petrović

Čigota ne želi Narcis – ali naređenje je naređenje!

Kao što smo već objavili u subotnjem tekstu, SSP je došao u posed dokumenta koji je ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poslao Republičkoj direkciji za imovinu kao ponudu za „vraćanje“ naših odmarališta. U tom dokumentu navedeno je i to da su stručne službe MUP izvršile analizu poslovanja ugostiteljskih objekata Odeljenja za ishranu i smeštaj i utvrdile da naše ministarstvo više nema potrebu za korišćenjem hotela „Narcis“ i „Promenada“.

Nažalost, na pitanja koja smo ovim povodom uputili najvišim rukovodiocima ministarstva dobili smo sleganje ramenima i odbijanje razgovora uz obrazloženje da ne znaju o čemu se radi! Takvim odgovorom niti smo zadovoljni, niti smo im poverovali.

U međuvremenu, alternativnim kanalima, pristigli su nam još neki dopisi zvaničnika MUP, između ostalih i taj koji govori o nerentabilnom poslovanju odmarališta, nemogućnosti novčanih ulaganja u adaptaciju i u kojem se daje predlog da MUP obavesti republičku agenciju kako više nema interes za korišćenjem hotela „Narcis“ i „Promenada“. Da li slučajno ili od sramote, uglavnom u potpisu nema imena načelnika već samo slabo čitljivog potpisa:

Odmaralista 012cut900
Predhodna načelnica ovog Odeljenja smenjena je pre više meseci, možda baš zbog protivljenja ovim planovima!? Kako god bilo, ovaj junak ostade neimenovan!

Stigao nam je i dopis od radnika odmarališta „Narcis“, naših koleginica i kolega, naših članova! U njemu oni postavljaju sijaset jako ozbiljnih pitanja, od toga zašto rukovodioci tih odmarališta nisu upoznati sa celom procedurom i namerom MUP da ih se reši, preko toga zašto u ponudi  koju potpisuje ministar stoji da se radi o hotelima, kad su objekti kategorizovani kao odmaralištima, pa do toga zašto su objekti ponuđeni rehabilitacionim centrima koji su i sami u haotičnom stanju i ne zna im se sudbina.

I zaista, sve ovo dobija primese političkih dilova i „nameštanja“ poslova, kako kolege tvrde! U dopisu oni iznose i saznanje da je predlog otuđenja objekata potekao upravo od načelnice Sektora za materijalno-finansijsko poslovanje Nataše Putnik, koja je, takoreći, juče došla u MUP. Takođe, oni postavljaju jako zanimljivo pitanje u vezi sa sudbinom gospođe Putnik – „Zašto se tako kratko zadržala?“. Da li oni znaju nešto što šira javnost ne zna? Da li je gospođa, u skladu sa svojim prezimenom, već otputovala iz MUP ili se sprema? Svakako je već nanela veliku štetu ovom inicijativom!

U priloženim fotografijama možete videti sva pitanja i tvrdnje koje iznose zaposleni u odmaralištima:

Odmaralista 001cut900 Odmaralista 002cut900

U priloženoj galeriji fotografija možete videti osnivački akt odmarališta „Narcis“ koji dokazuje da je osnivač istog naše ministarstvo, pa nikako ne može biti reči o „vraćanju“ već samo o PRE(O)DAJI. Takođe, u prilogu je i dopis Republičke direkcije koja RH Čigota obaveštava o tome da je potrebno da iskažu zainteresovanost za Narcis i da će isti biti predat njima na upravljanje.

Prema nezvaničnim informacijama kojima trenutno raspolažemo RH Čigota nije zainteresovan za preuzimanje Narcisa, ali uprkos tome – PREUZIMANJE ĆE BITI REALIZOVANO U NAREDNIH DVADESETAK DANA! 

Služba za informisanje SSP

Peti memorijalni turnir „Južnobanatski heroji“

Pančevo, 25. 2.16991684_823358947804652_2659563506785384020_o 2017. godine, – Sindikata srpske policije Regionalni centar Pančevo organizovao je peti memorijalni turnir „Južnobanatski heroji“, u znak sećanja na policajce sa teritorije Policijske uprave Pančevo, koji su živote izgubili tokom rata 1999. godine na teritoriji Kosovu i Metohiji.

Svečanom otvaranju turnira pored članova porodica nastradalih kolega prisustvovali su i gradonačelnik Pančeva gospodin Saša Pavloc, načelnik Policijske uprave Pančevo gospodin Nikola Popovac i predsednik SSP gospodin Lazar Ranitović. Na turniru je nastupilo 14 ekipa koje su bile raspoređene u dve grupe, koje su se takmičile u Pančevu i Banatskom Novom Selu. Turnir je svečano otvorio načelnik PU Pančevo, Nikola Popovac. Nakon što je turnir otvoren predstavnici sindikata i policijske uprave  sa članovima porodica nastradalih policajaca, položili su vence na Novom groblju u Pančevu.

Predsednik RC Pančevo Nebojša Ristić, domaćin i organizator memorijalnog turnira u obraćanju prisutnim učesnicima, gostima i medjima izjavio je:

„Prošlo je već 19 godina od kada je na Kosovu i Metohiji, poginulo pet policajaca sa teritorije policijske uprave Pančevo. Sindikat srpske policije, u znak sećanja na stradale kolege, već peti put održava memorijani turnir u malom fudbalu pod imenom “Južnobanatski heroji”. Kolege ne treba zaboraviti, ne trebamo da ih ostavimo po strani, već svakodnevno da nam bude u sećanju njihov lik i rad. Ostavili su iza sebe porodice koje žive, i svakodnevno nam se obraćaju za pomoć.“

Predsednik SSP16832258_823359154471298_3726889234026514879_n Lazar Ranitović je poručio da „Ovaj turnir, iako je posvećen policajcima koji su radili u Policijskoj upravi Pančevo, bio je prilika da se svi podsete i ostalih nastradalih kolega, koji su zajedno sa nama bili u rovovima na kosovu, ili su živote izgubili obavljajući redovne poslove na teritoriji gradova, oni su živote dali radi bezbednosti građana Srbije!“

„Država nije država, ako nema istoriju i sećanje na nju.“, kazao je gradonačenik Saša Pavlov, koji je prisustvovao otvaranju memorijalnog turnira. Kako je kazao iz tog sećanja treba izvući prave zaključke kako bi znali da se ponašamo u budućnosti: „To je opšte načelo koje treba da prohvatimo. Ovo je jedan od razloga zašto Gradska uprava podržava održavanje ovog turnira u znak sećanja na poginule. Jako je bitno da se sećamo tih žrtava.“

Služba za informisanje SSP

U LOZNICI TRI GODINE BEZ PRITVORA – Skuplja dara nego mera

Sindikat srpske policije već duže vreme ukazuje na rasipanje novca iz budžeta, novca koji su poreski obveznici izdvojili za unapređenje svoje lične i imovinske bezbednosti. Ali čini nam se da nadležni ostaju gluvi na naše ukazivanje, nastavlja se uskraćivanje prava radnika koje neminovno dovodi do kasnijih utuženja i sudskih troškova, novčane kazne po pravnosnažnim presudama ne isplaćuju pravovremeno već čekaju izvršitelje i plaćaju penale.

Bezbroj je primera rasipanja novca a mi danas, kao samo još jedan u nizu tih primera nedomaćinskog poslovanja MUP i države Srbije, prenosimo izvrstan tekst lista „Lozničke novosti“, objavljen 24. februara na istoimenom portalu u potpisu T.M.S.

VIŠE OD TRI GODINE  PS U LOZNICI BEZ PRITVORSKE JEDINICE – Skuplja dara nego mera

Zbog toga što prostorija za zadržavanje osumnjičenih osoba ne ispunjava potrebne uslove, loznički policajci već duže od tri godine takva lica odvoze do susednih policijskih stanica. Za osumnjičenog kome je određeno zadržavanje do 48 sati, najmanje četiri puta moraju da odu do kolega kod kojih ga privremeno “smeštaju”. Nadležni znaju za ovaj problem koji će biti rešen kada bude novca.

Loznička policija duže od tri godine osumnjičena lica ne zadržava u svojoj zgradi jer prostorija koja je za to korišćena ne ispunjava potrebne uslove. Umesto da budu u Loznici, osumnjičena lica policija prevozi do susednih Malog Zvornika, Bogatića ili Šapca. O tom problemu nadležni su blagovremeno obavešteni, ali situacija još uvek nije promenjena.

Lozničke novosti su o ovome svojevremeno pisale, a na nedavni pokušaj da od PU u Šapcu zvanično saznamo da li se nešto u međuvremenu promenilo dobili smo pisani odgovor – “Poštovani, nismo u mogućnosti da Vam dostavimo tražene podatke”, dok nam je od Biroa MUP iz Beograda u telefonskom razgovoru rečeno da će “problem biti rešen, ali za to trenutno nema novca”.

U lozničkoj PS  na ovu temu nisu mogli da govore, ali neki od policajaca su potvrdili da je situacija nepromenjena i da osumnjičene voze do susednih policijskih stanica koje imaju uslove da ih zadrže u svojim objektima. Ako osumnjičenog kome je određeno zadržavanje treba da odvezu do Šapca, onda ga prvo prebace do tog grada, pa se vrate prazni, kada treba da se pojavi pred nadležnim pravosudnim organima, ponovo idu po njega. Tako najmanje četiri puta pređu relaciju Loznica-Šabac, odnosno četiri puta po 56 kilometara, pri čemu osim troškova za gorivo stanica, koja inače, kuburi sa voznim parkom, ostaje u tom periodu i bez dva policajca koji voze osumnjičenog.

U odgovoru PU Šabac koji smo dobili pre tačno četiri godine navedeno je da se prema preporuci Zaštitnika građana prostorija za zadržavanje u PS u Loznici od prvog septembra 2013. godine ne koristi za zadržavanje osumnjičenih lica. O stanju prostorija u više navrata je obaveštena Direkcija policije i Uprava policije u Beogradu, dostavljen je i dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova, Upravi za zajedničke poslove. Tražen je novac za renoviranje i uređenje prostorija, ne samo u Loznici, nego i u ostalim policijskim stanicama u sastavu PU u Šapcu, ali do današnjeg dana u Loznici nisu počeli radovi. Tada je saopšteno da se prostorija za zadržavanje nalazi u prizemlju zgrade policije. Prostorija za zadržavanje je mala, ima nešto manje od pet kvadratnih metara, ruinirana, zidovi nisu okrečeni, higijena je loša. Nije omogućen dotok svežeg vazduha u dovoljnoj meri kao ni prirodne svetlosti. Ležaj čini betonska klupa koja je opremljena dušecima i ćebadima. Grejno telo postoji u prostoriji, ali ne i mokri čvor i alarm. U funkciji je instalirani video- nadzor, ali je loše rezolucije i ne pokriva uglove cele prostorije. U lozničkoj policiji nisu mogli da komentarišu ovaj problem koji im evidentno otežava rad jer se nekada desi da u istom danu po dva puta moraju da “taksiraju” osumnjičene do susednih policijskih stanica,

Inače, zgrada PS u Loznici je najstarija u gradu. Sazidana je u poslednjoj deceniji 19. veka i korišćena je kao zgrada opštine, suda, i nemačkog zatvora tokom Drugog svetskog rata. Posle je ovde useljena policija, iako zgrada nije namenski rađena za njene potrebe i tu je već decenijama. Zgrada je, inače, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. – T.M.S


Služba za informisanje SSP

Odmarališta na doboš, pa radnici na ulicu!?

Kada smo pre oko godinu dana vodili bitku sa poslodavcem oko odobravanja korišćenja naših objekata na rate putem administrativne zabrane, verovali smo u uspeh, ali ne i u to da će on tako kratko trajati! Videli smo odsustvo dobre volje i nezainteresovanost, ali nismo znali da  moćnici MUP imaju druge planove i druge interese!

Njih interesi zaposlenih apsolutno ne zanimaju!!!

Ni interesi korisnika tih odmarališta, a kamoli zaposlenih u njima. Ne zanima njih sudbina radnika u Narcisu i Promenadi, njih interesuje profit! Pa da li je to veličanstvo profit jedino merilo u ovoj našoj Srbiji? Proklamovane uštede postaju matrica oko koje se sve vrti i zbog koje se sve zaboravlja. I poštovanje zakona i kolektivnih ugovora ostaju po strani, radna i ljudska prava se bezočno gaze!  Dokle???

Zašto MUP prodaje porodičnu srebrninu? Rasprodaju ono što su generacije pre njih gradile i čuvale! Ko se olako odriče i objekata i ljudi? I to onih atraktivnih. Kako to da objekat na Goču, koji je sigurno manje posećen, nije na prodaju? Možda zato što plac i objekat nisu atraktivni za kupca? Možda, unapred određenog, izabranog!?

Tvrdnja kako ti objekti ne posluju rentabilno, možda i stoji, ali namena radničkih odmarališta svakako i nije stvaranje profita za poslodavca već omogućavanje pristojnog odmora običnom smrtniku!

Uostalom, naše ministarstvo nije poznato kao štedljivo, naprotiv. MUP je samo prošle godine potrošio više od milijardu dinara za plaćanje izvršnih presuda. Koje, uzgred budi rečeno, nisu plaćane dobrovoljno već uz izvršne naloge i dodatne troškove od po 100.000 dinara po svakoj presudi! Treba li podsećati da MUP baca pare školujući akademce za biro za nezaposlene? Umesto u službu nakon diplomiranja, ti momci i devojke idu na biro i u privatne firme! Novac rasipaju na svakom koraku i onda mi treba da poverujemo kako im je proradio instikt štednje i racionalnosti, i to baš kod naših odmarališta!?

Gospodo, došli ste u MUP voljom naroda, narod vam je svojim glasovima dao pravo da upravljate ministarstvom i to pravo vam niko ne spori, ali vam mi zaposleni nismo dali pravo da otuđujete našu imovinu. Vi ćete, koliko već sutra možda otići iz MUP-a, a mi smo ti koji ostajemo decenijama! Nama ta odmarališta trebaju! Ionako bednu platu ste nam samnjili i velikoj većini zaposlenih, regresirane cene u našim odmaralištima su jedine prihvatljive. A nemali je broj nas kojima su čak i te cene previsoke! Mislite o tome malo, ne samo o tome kome namestiti posao! Budite malo dobri i svojim podređenima ne samo tajkunima!

SSP je došao u posed dokumenta kojim ministar dr Nebojša Stefanović nudi „vraćanje“ naših odmarališta Republičkoj direkciji za imovinu i u kojem se navodi da su stručne službe MUP izvršile analizu poslovanja ugostiteljskih objekata Odeljenja za ishranu i smeštaj i utvrdile da naše ministarstvo više nema potrebu za korišćenjem hotela „Narcis“ i „Promenada“.

Na pitanja koja smo ovim povodom uputili najvišim rukovodiocima ministarstva dobili smo sleganje ramenima i odbijanje razgovora uz obrazloženje da ne znaju o čemu se radi! Takvim odgovorom niti smo zadovoljni, niti smo im poverovali. Nastavljamo da istražujemo ovu temu i nastavak, sa pikantnijim detaljima, tek sledi!

Odmaralista 003cut900

Služba za informisanje SSP

„Komandire, koje je vozilo najbolje?“ – „Službeno, izvršioče, službeno!“

Dugogodišnji, svima nama dobro poznati, problem sa nedostatkom patrolnih vozila, ne dotiče sve zaposlene podjednako. Načelnike i komandire baš nimalo ne pogađa neispravnost vozila ili nedostatak goriva. Naviknuti su na udobna vozila i teško ih se odriču. Međusobno se čak i šale na račun toga, pa na pitanje o tome koja marka i model vozila su najbolji, oni horski uglas odgovaraju „službeno je vozilo je najbolje vozilo“. Pa da, nema registracije, servisa, kupovine pneumatika niti bilo kakvog održavanja! Službeno vozilo može i u četvrtoj preko šina i u trećoj na trotoar!

Nekad je i "101" bio nedosanjani san komandirima!
Nekad je i „101“ bio nedosanjani san komandirima!

Svi ministri supokušavali, barem zvanično, da suzbiju zloupotrebe korišćenja vozila, ograničavali su kategorije zaposlenih sa pravom na vozilo na „lično zaduženje“, ali se to nekako uvek pokazalo nedovoljnim. Mic po mic, sve bi se, kao po nekom pravilu, kroz samo par meseci vraćalo na staro!

Navikli smo mi da gledamo i to kako svako novo vozilo u policijskoj stanici najpre prođe kroz ruke načelnika i komandira, pa tek nakon par godina, kad stigne neko novije i luksuznije, ono prvo odlazi policajcima. Tek kao polovno, u poluispravnom stanju, vozila stižu u redovne ili sektorske patrole! Kažem, navikli smo, al nekad gospoda pređu granicu… Nekad baš ne znaju za meru!

Komandir jedne policijske stanice u PU za grad Beograd ovih dana je otišao na teren. Na 21 dan. Četrnaest dana će provesti u nastavnom centru u Kuli, i još jednu sedmicu na Mitrovom Polju. I povezao je auto, naravno! Ali da je povezao ono koje inače koristi, ni po jada. Ne, taj gospodin komandir nije se odvezao do Kule službenim vozilom „pežo 307“ sa civilnim registarskim tablicama, koje koristi već duži vremenski period. Pežo je ostavio svom zameniku da se ovaj ne pati gradskim autobusom dok ga menja, a on je za ovu priliku sebi specijalno obezbedio plavo-belog golfa 6.

Ministre, za pojedine komandire ove mašine da spremiš!
Ministre, za pojedine komandire ove mašine da spremiš!

Da li je u pitanju nekakav osećaj prestiža ili nešto drugo, nije nam poznato, niti nam previše smeta. Ono što sve zaposlene u toj stanici iritira jeste činjenica da je to vozilo praktično oduzeto patrolama koje su ga do sada koristile! A sada patrole, umesto golfa, voze stari, poluraspadnuti „fiat punto“. Na tom puntu je retko šta ispravno pa tako nije ni sistem ventilacije i grejanja. Zbog uvlačenja izduvnih gasova, nesnosnog smrada, ali i opasnosti od trovanja gasovima, ljudi su prinuđeni da se smrzavaju.

Zaista, šta reći na to? Novo i ispravno vozilo, bezbedno za korišćenje i po zdravlje zaposlenih, stoji danima na parkingu u Kuli, a policijski službenici mogu da biraju: da cvokoću dok rade ili rizikuju trovanje izduvnim gasovima!

Namerno nismo imenovali policijsku stanicu čiji komandir pokazuje ovoliki stepen bezosećajnosti i odsustva stida! Namerno, jer očekujemo reakciju rukovodstva Policijske uprave za grad Beograd, načelnika Veselina Milića i njegovih pomoćnika, koji će sasvim lako utvrditio kom komandiru je reč. Ali verujemo da će proverom otkriti barem još nekoliko sličnih slučajeva bahaćenja starešinskog kadra i zlopaćenja običnih policajaca! Onih, koji svojim radom na terenu zarađuju i platu i vozilo tom istom komandiru!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Štetne nabavke: pretnja po bezbednost Srbije

Beograd, 21.2.2017. godine, – U kongresnoj sali hotela Zira, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Finansiranje bezbednosti za 21. vek“, koja se sastojala iz tri panela. Na konferenciji su se okupili relevantni sagovornici iz institucija sektora bezbednosti, nezavisnih regulatornih tela, međunarodni stručnjaci i predstavnici civilnog društva.  Između ostalih, učestvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, šef odseka za unutrašnje poslove Delegacije EU u Srbiji Nicolas Bizel, predstavnica Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga gospođica Burdsy Anna Marie i šefica za regulativu Uprave za javnu nabavku Daliborka Srećkov.

Skup je realizovanBAN_8747-696x464 kao završna konferencija projekta „Pro kjur: jačanje cilivlnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti“. Na drugoj panel diskusiji „Štetne nabavke: pretnja po bezbednost Srbije“ jedan od izlagača bio je i predstavnik Sindikata srpske policije, zamenik predsednika Mile Lazarević. U delegaciji našeg sindikata, kao jedinog zvanično pozvanog sindikata iz Ministarstva unutrašnjih poslova, bili su i naši mladi aktivisti, predsednik SG Loznica  dr Goran Nikolić i predsednik SG Čukarica Nikola Pavlović.

Na ovom izuzetno posećenom događaju, posebnu pažnju privukli su odgovori koje je Lazarević izneo na postavljena pitanja u vezi sa sprovođenjem javnih nabavki u MUP i načinom kontrole tih postupaka sa aspekta sindikata. On je, između ostalog dao i sledeće odgovore:

  • Sa kojim16934027_10211730554240815_1835177380_n se problemima u radu suočava policija kada je reč o nabavkama u Ministarstvu unutrašnjih poslova?

U postavljenom pitanju kriju se u stvari dva potpitanja. Ako mislite na to sa čime se rukovodstvo MUP suočava prilikom javnih nabavki, ja neću biti adekvatan sagovornik jer zaista nemam uvid u same tokove planiranja, pokretanja i sprovođenja postupaka javnih nabavki ali mislim da su sve te faze kritične. Zaista previše često „padaju“ tenderi, čitavi postupci se ponavljaju iznova, predugo traju a nabavke kasne… Stiče se utisak da zaposleni koji rade na tim poslovima trpe velike pritiske sa više strana. Vrlo je moguće da oni nisu ni dovoljno obučeni i stručni a kod postavljanja samih uslova nabavki najverovatnije nisu potpuno samostalni već podležu diktatima zainteresovanih moćnika, bilo iz samog ministarstva, bilo velikih dobavljača. Nekada, zbog loše isplaniranog budžeta, oni uvedu zabranu nagrađivanja zaposlenih, kasne iplate prinadležnosti zaposlenima, ali, u principu, rukovodstvo MUP ili policije, kako vi kažete, ne trpi bilo kakvu odgovornost pa bi se moglo reći da ni nemaju nikakvih problema, možda se eventualno neko zastidi i pocrveni.

Ono što ja moguBAN_8510-e1487758854708 direktno da posvedočim jeste druga strana medalje – odnosno ono sa čime se policijski službenici i drugi zaposleni suočavaju kao posledicom traljavo sprovedenih javnih nabavki. Zaposleni se svakodnevno suočavaju sa nedostatkom osnovne opreme, vozila, pocepanom uniformom koju ne mogu da zamene jer su magacini prazni a u slobodnoj prodaji je nema (za razliku od vojnih uniformi), pocepanom obućom, zaštitnim prslucima sa isteklim garantnim rokovima. Suočavamo se sa neispravnim vozilima, bez zimskih pneumatika, sa neispravnom signalizacijom… Dobijamo čarape najmanjeg broja 46, nabavljene od firme registrovane za trgovinu voćem!

Nedostaje osnovni potrošni materijal kao što je papir za štampanje, toneri za štampače, spajalice, makaze, lepak… To kupuju zaposleni lično ili preko pojedinih sindikata i onda zaposleni u stvari finansiraju poslodavca, što je van pameti. O starosti računarskih konfiguracija i njihovoj nemogućnosti da podrže novije programe izlišno je govoriti. U našem ministarstvu, verovali ili ne, i dalje je u upotrebi Windows 2000, i Office paket iz 2003. godine.

Da li je potrebno naglašavati svu apsurdnost činjenice da MUP Srbije ulaže veliki novac u hajtek laboratorije Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra, čija potreba nikako nije sporna, ali pri tome u potpunosti zaboravlja da opremi armiju forenzičara uviđajaca koji na terenu treba da prikupe tragove i napune te iste laboratorije!? Tim ljudima mesecima nedostaje i najosnovniji materijal za izazivanje i fiksiranje tragova. Njima nedostaju i rukavice kojim bi zaštitili tragove od kontaminacije ali pre svega da zaštite svoje zdravlje!

Naveo sam vam16933737_10211730547120637_1286050427_n samo neke od primera, teško je u ovom momentu svega se setiti i pobrojati taksativno sve posledice loše sprovedenih javnih nabavki sa kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, jer ih je zaista mnogo. To bi zahtevalo jedan poseban skup posvećen samo toj temi i na njega pozvati predstavnike svih linija rada u MUP. Imali biste svega da se naslušate.

  • Na koji način sindikati zaposlenih mogu uticati na javne nabavke u MUP?

To je jako interesantno ali i logično pitanje, ali da bi vam na njega odgovorio moram vam najpre prikazati trenutno stanje. Najkraće rečeno, odgovor bi danas glasio: sistema nema, kako se koji sindikat snađe i izbori. Jer poslodavac, iz njemu poznatih razloga, izbegava da u celi postupak javnih nabavki, od inicijalnih planiranja, preko realizacije pa sve do evaluacije urađenog, uključi sindikate. Pri tome predstavnici poslodavca koriste zakonske odredbe koje im idu na ruku, oni naime nemaju zakonsku obavezu uključivanja čak ni reprezentativnih sindikata u proces javnih nabavki i to naravno koriste. A i zašto ne bi ako znamo da od strane reprezentativnih sindikata u policiji nismo ni videli bilo kakvu inicijativu u tom smislu, nisu pokazali zainteresovanost niti volju da poslodavca na tako nešto privole.

Sindikat srpske policije u više navrata tražio je uključivanje naših predstavnika u te postupke ali naravno odbijeni smo pod izgovorom da nismo reprezentativni, mada zakon tu ne pravi razliku prema statusima sindikata, a mi svakako ispunjavamo uslove reprezentativnosti. A odgovor na pitanje zašto i zvanično nemamo taj status možda baš leži u tome što mi stalno plivamo protiv struje, postavljamo nezgodna pitanja. Između ostalih i pitanja u vezi sa javnim nabavkama.

Naši aktivisti su prvi otkrili i u potpunosti dokumentovali aferu u vezi sa nabavkom uniforme i obuće za policijske službenike, koju su kolege iz DRPKO sistematizovali u studiju „Borbene patike bez borbe“. Ta afera je rezultirala krivičnim procesuiranjem nekoliko neposrednih izvršilaca u Sektoru za materijalno-finansijsko poslovanje MUP, rukovodioci su se tom prilikom, da tako kažem „izvukli“, ali slobodno možemo da tvrdimo kako je taj naš rad dobrim delom doprineo i smeni načelnice tog sektora, mada ona nije bila direktan potpisnik tih spornih ugovora.

To je plastičan primer da sindikat, mada zvanično izopšten iz procesa, ipak može da ima izvestan uticaj, i to značajan, i da vrši pritisak na rukovodioce državnog organa zadužene za sprovođenje postupaka javne nabavke. U prilog tome govori i to što je SSP i prošle godine, ukazujući na nedopustivo loš kvalitet hrane koju je MUP nabavljao od izvesnog dobavljača iz Srema i delio kolegama na terenu, utvrdio da MUP ni nema ugovor sa tom firmom. Poslodavac je bio „prinuđen“ da formira komisiju koja je na terenu utvrdila da hrana ne ispunjava ni minimum kvaliteta, te je ubrzo uklonjena, a dobavljač zamenjen drugim. Pukom srećom, nije došlo do bilo čijeg trovanja, možda baš zahvaljujući brzoj reakciji poslodavca nakon što smo ih alarmirali. Nakon toga usledio je višemesečni nedostatak mesa u restoranima MUP,  što opet može biti klasičan pokazatelj nesposobnosti da se sprovede javna nabavka, za razliku od nabavke obuće gde se jasno radilo o zloupotrebama.

Ono što u znatnojBAN_8686-e1487758963837 meri otežava rad sindikata po pitanju javnih nabavki jeste to da zbog obima kršenja prava radnika u MUP-u, sindikati imaju pune ruke posla, pa prosto ne mogu fizički da postignu da proprate javne nabavke, pogotovo ako su u startu isključeni iz postupka.

Tako da bi, neki zaključak mogao glasiti: poslodavac izbegava saradnju, zakonskih obaveza nema, ali ipak na kraju sve zavisi od zainteresovanosti i upornosti konkretnog sindikata i stručnosti njegovih aktivista. Uvek se nešto može uraditi i stvari pomeriti sa mrtve tačke. Mada, je svakako potrebno raditi na regulativi kojom bi poslodavac bio primoran na saradnju sa relevatnim sindikatima!

  • Šta je veća pretnja u sistemu javnih nabavki – zloupotrebe ili neznanje?

Oboje mogu biti podjednako štetni u datom momentu, naneti ogromne štete po poslodavcai doneti nesagledive posledice po zaposlene ali i po građane Srbije. S tim, što se neznanje uvek može otkloniti, učenjem, usavršavanjem, doobukom… i to mnogo lakše nego zla namera. Teško ćemo nekog zlonamerno odvratiti od pričinjavanja štete. Za zloupotrebe je lek uspostavljanje sistema odgovornosti – izopštavanje iz procesa i sankcionisanje tih ljudi.

  • Koji je najbolji put do postizanja „vrednosti za novac“ u javnim nabavkama u sektoru bezbednosti?

Da bi za uloženi novac dobili pravu vrednost javna nabavka mora da bude pre svega svrsishodna, odnosno opravda i u pravom momentu. Potrebno je strateško dugoročno planiranje i poštovanje usvojenih standarda.

Da bismo, na primer, dobili nabolji kvalitet uniforme i obuće za policijske službenike za najmanje novca, potrebno je da već danas, javnost i svi potencijalni dobavljači, znaju standarde uniforme i obuće, okvirni termin nabavke i količinu koja će biti potraživana. To bi dalo dovoljno vremena da se više proizvođača pripremi pa i prilagodi potrebama MUP što bi neminovno dovelo do većekonkurencije i ušteda pri nabakama.

Nažalost, zbog odsustva dugoročnog planiranja, ali i novca, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kada će biti ponovna nabavka uniforme i pripadajućih delova, ali niko ne zna ni tačnu količinu. I dalje se od javnosti skriva broj policijskih službenika po linijama rada i vrstama uniformi i opreme koju duže.

Služba za informisanje SSP

Dokle bre više, Popadiću?

Za jednu državu koja se makar geografski nalazi usred Evrope u 21. veku neverovatna je količina kršenja zagarantovanih radničkih pa i osnovnih ljudskih prava u Odeljenju materijalno-finansijskih poslova za PU za grad Beograd. Još neverovatnija je tolerancija strahovlade koju je zaveo jedan čovek u tom Odeljenju, krajnje diskutabilnih moralnih i stručnih kvaliteta.

Naime protiv nekoliko radnika, tadašnje logistike PU za grad Beograd, pokretano je više disciplinskih pa čak je pokrenut i krivični postupak uz spektakularno hapšenje. Naravno, u svim postupcima oni su oslobođeni apsolutno svih optužbi. Uprkost tome, ili možda zahvaljujući tome, nije ih zaobišla ni famozna „analiza rizika“. Međutim, kao pravni, ali i moralni pobednici u ovom slučaju oni i dalje trpe posledice jer su se usudili da se brane. A onaj ko im je podnosio neosnovane inicijative, kako se ispostavilo, za disciplinske postupke i krivične prijave, ne snosi nikakvu odgovornost.

Tom čoveku, načelniku Odeljenja, gospodinu Zoranu Popadić, dozvoljeno je da nesmetano nastavi svoje neprofesionalno i neljudsko ophođenje prema zaposlenima. On i dalje sprovodi neki vid zlostavljanja nad njima, iako su dobili pravosnažna rešenja o povratku na stara radna mesta, nakon što im je istekla mera privremenog udaljenja. Mada to treba da podrazumeva i platu u punom iznosu, oni i dan danas primaju samo deo plate kao da je privremeno udaljene i dalje na snazi, iako im rešenje  o vraćanju na radno mesto glasi od 01.12.2016 godine.  Da apsurd bude još veći, jednom od kolega u rešenju o privremenom udaljenju, s obzirom da je jedini član koji izdržava porodicu, stoji da mu se zarada isplaćuje u iznosu od 2/3, dok on mesecima unazad pa i dan danas prima samo  ½!

Ukoliko se i dalje nastavi sa ovakvom praksom, koja će neminovno na kraju imati sudski epilog, onih milijardu i dvesta miliona dinara, planiranih budžetu MUP za isplate po tužbama, neće biti ni približno dovoljno! I opet će oni koji su te troškove izazvali proći nekažnjeno!

Prilikom privremenog udaljenja istima su naravno oduzete i službene legitimacije, ID kartice, službeni telefoni… Ta sredstva im još uvek nisu vraćena a vraćeni su na posao, pa postavljamo pitanje kako oni ulaze u zgrade ministarstva? Kako neko kontroliše kretanje lica kroz objekte MUP-a koja nemaju odgovarajuće legitimacije, na osnovu  čega!?

Da li gospodin Popadić smatra da je iznad suda pa ne uvažava odluke istog? Ili ga neko iznad njega štiti i podržava u ovakvom ophođenju prema zaposlenima? Stiče se utisak da on ima neku jaku podršku, jer ovo nisu njegovi prvi „ispadi“. Njegovu „profesionalnost i pravičnost“ u radu najbolje poznaju radnice zaposlene na održavanju objekta Policijske uprave za grad Beograd, pisali smo o tome u više navrata:
Veselinu Miliću: rešiti probleme radnica na održavanju higijene
Nastavljen rad na rešavanju problema u u pravi za logistiku PU za grad Beograd
Održan sastanak sa Ivanom Jovanović pomoćnikom načelnika PU za gead Beograd

Izmišljao je Popadić toplu vodu i tokom prošle godine kada je uveo pravilo da prilikom overe dokumenata u obračunskoj službi, zaposleni moraju da dostavljaju i potvrdu da su zaposleni u MUP. Dakle, onom ko ti je obračunao platu i izvršio isplatu novca, bilo je potrebno dokazivati da radiš upravo kod njega! Nelogično? Ma neee… Genijalno, kako samo to on zna! (Načelniče, što prosto, kad može komplikovano? )

A na temu profesionalnosti i kolegijalnosti imale bi puno toga da kažu i neke od Popadićevih koleginica po funkciji (načelnice), koje su i same doživele velike neprijatnosti od njega. O tome ćemo tek da pišemo!

Može se postaviti i pitanje šta je pozadina svega ovoga? Da li i kome smetaju pošteni i savesni radnici, jer oni svakako to jesu o tome potvrđuju oslobađajućim presudama?  U svakom slučaju  Sindikat srpske policije kao organizacija koja je osnovana pre svega sa ciljem zaštite prava članova i zaposlenih neće nemo stajati po strani. Preduzećemo sve potrebne mere kako  bi se ovakvim stvarima, nestručnošću i javašluku u Ministarstvu stalo na put! Prvi korak će biti razgovor sa Popadićevim pretpostavljenima, da vidimo šta oni imaju da kažu na ovu temu!

Služba za informisanje SSP
Nikola Petrović

Ukidanje naknade za putne troškove?

Očigledna je namera Ministarstva unutrašnjih poslova da po bilo koju cenu sprovede mere štednje preko leđa zaposlenih.  Mi, obični izvršioci sve to razumemo, jer smo vremenom navikli i ništa nas više ne može iznenaditi. Kako bi se pojedinci iz MUP-a  dodvorili svojim rukovodiocima, a  verovatno na osnovu njihovog genijalnog plana već sutradan napredovali, setili su se još jednog načina da se uštedi novac. Ovi „stručnjaci“ su budžetom za 2017. godinu predvideli drastično smanjenje iznosa stavke razdeo 422 – troškovi putovanja.

Ako malo bolje razmislimo i sklopimo kockice,  u ovoj godini možemo očekivati usvajanje i primenu čuvene Uredbe o načinu i uslovima ostvarivanja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada. Ovom Uredbom praktično se ukida pravo na refundiranje realnih troškova putovanja zaposlenih od strane poslodavca, što će sigurno izazvati veliko nezadovoljstvo, gnev i bes svih onih koji svakodnevno putuju više stotina kilometara da bi došli na posao. Krivica nije njihova, ljudi su prinuđeni da putuju usled nestručne i katastrofalne organizacije i planiranja rada, što je sasvim neka druga tema. Kada spominjemo krivce, ne možemo zaboraviti i podršku jednog reprezentativnog sindikata kao učesnika (ne)radne grupe formirane upravo iz tog razloga. Njihova podrška u donošenju štetnih akata nas i ne čudi, kad su pomogli poslodavcu u sprovođenje analizi rizika, ovo će za njih biti „mačji kašalj“. A drugi reprezentativni sindikat u ovoj (ne)radnoj grupi nije ni učestvovao, valjda su imali bitnijih stvari, možda organizaciju novogodišnjih paketića.

Nastavi sa čitanjem