Skip to main content

Mesec: jun 2017.

Heroje u policiji pamti još samo SSP

Pančevo, 28.06.2017. godine, – Veliki nacionalni praznik Vidovdan obeležio je i Regionalni centar Sindikata srpske policije u Pančevu. U organizaciji Srpskih ratnih veterana Pančeva i Udruženja ratnih vojnih invalida Pančeva izvšeno je polaganje venaca na spomenik palim borcima postavljen u centralnom gradskom parku.

Spomenik je pre godinu dana postavljen u slavu palih boraca iz Pančeva, koji su tokom ratova devedesetih braneći svoju državu dali ono najvrednije što su imali – svoje živote. Na spomeniku su ispisana imena poginulih vojnika i policajaca, koji su i ovde, baš kao što su bili u životu i ratu, zajedno, jedni uz druge.

Pored predstavnika udruženja boraca i veterana, juče su sa nama bili članovi porodica poginulih junaka. Ispred SSP cveće je položio naš istaknuti aktivista Nebojša Ristić, uz prisustvo zamenika predsednika sindikata Mila Lazarevića. Predsednik podružnice Srpskih ratnih veterana u Pančevu, gospodin Oliver Antonić, obratio se kraćim govorom u kojem okupljenima zahvalio na dolasku, čime su iskazali poštovanje poginulim herojima.

Nažalost, još jednom se pokazalo da država brzo zaboravlja one kojih više nema, a koji su je zadužili svojim životima, pa tako juče kod spomenika nije bilo načelnika niti bilo kog drugog predstavnika Policijske uprave u Pančevu, ali ni  predstavnika Vojske Srbije iz Pančeva. Još veću kritiku zaslužuje i još veću sramotu predstavlja odsustvo predstavnika drugih policijskih sindikata, kojima su usta puna gordosti i samohvale o svojoj veličini i zaštiti kolega.

Služba za informisanje SSP

Povređen saobraćajac kod Orlovače

Beograd, 28.06.2017. godine, – Danas je u popodnevnim časovima došlo do teške saobraćajne nezgode u kojoj je jedan naš kolega, saobraćajni policajac Dejan Đorđević (42) zadobio telesne povrede. Do nezgode je došlo na obilaznici oko Beograda, u blizini Orlovače. Kolega je zadobio velike rasekotine na glavi, poprilično je ugruvan ali je u svesnom stanju, verujemo da će biti sve u redu i želimo mu brz oporavak.

Ono što privlači posebnu pažnju svakako jeste to da je do nezgode došlo oko 15,00 časova, najverovatnije prilikom vršenja kontrole saobraćaja na obilaznici oko Beograda. Premada još uvek nisu razjašnjene sve okolnosti nezgode, prema prvim informacijama kojima raspolažemo, vozač vozila je zaspao za volanom, izgubio kontrolu i kolega nije uspeo da izbegne udarac. Dakle, ovo je direktan dokaz opravdanosti našeh zahteva upućenog ministru, kao i njegove brze reakcije i raspisivanja depeše kojom je naložena preraspodela radnog vremena u vreme kstremnih vrućina. Podsećamo da je danas temperatura u Beogradu, u jednom momentu, prelazila i 37 podeok na skali.

Svako razuman je takav potez ministra podržao, ali u jednom delu javnosti, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, pa čak i kod izvesnog broja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, na osudu i podsmeh su naišli i naš zahtev i ministrova reakcija. Komentari se najčešće svode na „nisu policajci razmaženi, moraju da rade i po suncu“! Da, moraju, to smo i naglasili, a i svaki policajac će profesionalno reagovati i zaštiti bezbednost ljudi i imovine, ali samo ako je to zaista neophodno.

Ni jedan saobraćajac neće odbiti da izađe na uviđaj i sličnu intervenciju, ali zaista nema potrebe za bilo kakvom redovnom kontrolom saobraćaja. Neće se policajac „istopiti na suncu“ ali nema ni potrebe izlagati opasnosti radi jurenja nekakvih rezultata ili punjenja budžeta. Videli smo, na ovim vrućinama su svi učesnici saobraćaja umorni i nervozni, poneki pospani, predstavljaju opasnost i po sebe i po druge.

Kolege, svedoci smo da se depeša ministra ne poštuje u potpunosti u svim organizacionim jedinicama, kao na primer na auto-putu gde se danima već sprovode celodnevne akcije na merenju brzine radarima. Pozivamo vas da nam ukazujete na propuste starešina, a mi ćemo dalje intervenisati u Direkciji policije ili kod načelnika konkretnog Sektora. Ne dozvolimo da nam se ovakvi slučajevi ponove usled odsustva savesti kod pojedinih starešina i zbog naše lenjosti da na propuste blagovremeno ukažemo.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Nepoštovanje radnih prava policajaca u združenim snagama

Beograd, 26.6.2017. godine, – Poučeni dosadašnjim iskustvima koja nam govore da naše policijske starešine probleme uglavnom guraju pod tepih, podstaknuti nekim iracionalnim strahovima skrivaju ih od onih koji su hijerarhijski iznad njih, poslali smo dopis ministru unutrašnjih poslova, dr Nebojši Stefanoviću, u kojem mu predočavamo kršenja radnih i ljudskih prava policijskih službenika angažovanih na terenu u združenim snagama. Izvor naših problema jeste samovolja pojedinih starešina Vojske Srbije i njihovo neshvatanje vremena u kom živimo i radimo.

Dopis prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine ministre,

Obaveštavamo Vas da je trenutno na delu kršenje radnih prava zaposlenih u našem ministarstvu u većem obimu i to od strane rukovodilaca združenih snaga angažovanih na kontroli ilegalnih prelazaka državne granice.

Naime, odlukom Vlade Srbije, komanda nad združenim snagama pripadnika vojske i policije poverena je oficirima Vojske Srbije, što je i bila logična odluka s obzirom na problematiku i zadatke postavljene pred te snage. Da je to bila mudra odluka pokazala je i praksa gde je saradnja pripadnika dvaju državnih organa na visokom nivou. Među vojnicima i policajcima na terenu razvijen je osećaj solidarnosti i kolegijalnosti te na tom nivou uglavnom ne dolazi do bilo kakvih problema.

Ono što predstavlja problem jeste logistička podrška i ponašanje pojedinih starešina Vojske Srbije koji, srećom, predstavljaju manjinu među velikim brojem časnih oficira koji svoj posao obavljaju profesionalno.

Problemi u logističkoj podršci združenim snagama na terenu ogledaju se u različitim uslovima smeštaja i rada policijskih službenika na istim poslovima, a u zavisnosti od konkretnih jedinicama u kojima su angažovani. Tako imamo situaciju da pripadnici Uprave granične policije, angažovani na redovnim poslovima, imaju znatno kvalitetniju i bolje organizovanu ishranu, ali i slobodu kretanja unutar ili van kruga kasarne i način korišćenja slobodnog vremena nakon završetka smene, u odnosu na pripadnike interventnih jedinica policije angažovanih u združenim snagama.

Dodatne, rekli bismo i značajnije, probleme policijskim službenicima donosi ponašanje pojedinih starešina Vojske Srbije, koji vođeni nekim svojim sistemom, organizuju raspored rada i izdaju naređenja kojima direktno krše radna prava policijskih službenika zagarantovana Posebnim kolektivnim ugovorom za policijske službenike i Zakonom o policiji. Te probleme smo već u nekoliko navrata iznosili na sastancima sa Radnom grupom MUP-a za saradnju sa sindikatima, ali, s obzirom na to da su ti problemi još uvek u manjoj ili većoj meri aktuelni, to imamo potrebu i obavezu da na njih ukažemo i na ovaj način. Iako su te nepravilnosti raznolike i različitog obima i intenziteta, uglavnom se radi o:

  • nepoštovanju zakonskih ograničenja u pogledu dužine trajanja dnevnog radnog vremena;
  • onemogućavanju ili nedozvoljavanju dnevnog odmora;
  • određivanju pripravnosti bez ikakvog naloga;
  • onemogućavanju slobodnog vremena nakon odrađene smene;
  • zabranjivanju kretanja u kasarnama ili van njih u u civilnoj odeći i slično.

Možemo imati razumevanja za starešine Vojske Srbije u smislu da nisu navikli na naš sistem rada i poštovanje određenih prava, a što je u MUP-u odavno postalo standard, ali ih to nepoznavanje propisa i obaveza koje proističu iz tih propisa ne abolira od odgovornosti. Napominjemo da do navedenih kršenja prava zaposlenih u MUP-u najčešće dolazi u jedinicama angažovanim na području Raške i Preševa.

Gospodine Stefanoviću, očekujemo od Vas da, kao ministar unutrašnjih poslova, ali i potpredsednik Vlade Srbije, reagujete u okviru svojih ovlašćenja, ispitate naše navode i nakon toga iznađete način da sprečite daljna kršenja radnih prava policijskih službenika. Time ćete svakako doprineti održavanju visokog morala i profesionalnosti u našim redovima, a time uticati i na održavanje dostignutog stepena celokupne bezbednosti Srbije.

S poštovanjem,

Zamenik predsednika SSP
Mile Lazarević

Depeša za poseban režim rada na ekstremnim temperaturama

Zamenik predsednika Sindikata srpske policije Mile Lazarević uputio je dopis ministru unutrašnjih poslova, dr Nebojši Stefanoviću, kojim je ukazao na neophodnost zaštite zaposlenih koji rade na otvorenom u uslovima ekstremno visokih temperatura i s tim u vezi podsetio na obaveze poslodavca na doslednu primenu propisa kojima je uređena bezbednost i zaštita zdravlja na radu, kao i na preporuku Vlade Republike Srbije iz 2007. godine upućenu poslodavcima da rad organizuju na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura (iznad 36°C), a naročito u periodu od 11 do 16h, ukoliko to dozvoljava proces rada.

SSP ne ulazi u opravdanost i neophodnost angažovanja velikog broja policijskih službenika za obavljanje rzličitih zadataka, poštujući obavezu zaštite javne bezbednosti i mira građana u punom obimu, ali smatramo da je, isto tako, neophodno pronaći način da i zdravlje zaposlenih u MUP bude zaštićeno u punom obimu.

Tim povodom ministru je predloženo da hitno raspiše jedinstvenu obavezujuću depešu kojom će biti precizirana zaštita zdravlja radnika od ekstremnih temperatura, a kako bi se sprečila oboljenja i povrede zaposlenih.

Dopis prenosimo u celosti:

Vlada Republike Srbije
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministru Dr Nebojši Stefanović

Poštovani gospodine ministre,

kao što Vam je verovatno poznato Republički hidrometeorološki zavod Srbije izradio je vremensku prognozu u kojoj za naredne dane predviđa ekstremno visoke temperature vazduha na teritoriji naše zemlje, koje će u pojedinim delovima zemlje dostizati i do 40 stepeni celzijusovih u hladu.

Uprkos tome što u Republici Srbiji zaposleni pri radu na ekstremno visokim temperaturama nisu zaštićeni posebnim propisom, niti je definisan pojam „rada na ekstremno visokim temperaturama“, Sindikat srpske policije smatra da se ne može ignorisati opasnost od nastupanja štetnih posledica po zdravlje zaposlenih, budući da je preventivno delovanje jedan od osnovnih principa zdravstvene zaštite stanovništva, kao i zaštite bezbednosti i zdravlja na radu.

Po preporukama Međunarodne organizacije rada (MOR), koje se odnose na određene delatnosti, deklarativno je propisano da se ni od jednog radnika ne može zahtevati da radi regularno pri ekstremnim temperaturama. Ovakve preporuke poštuju se u državama koje su ratifikovale međunarodne konvencije. Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu Republike Srbije definisna je obaveza poslodavca da obezbedi preventivne uslove za bezbedan i zdrav rad, kako ne bi došlo do nastanka povreda ili bolesti.

Vlada Republike Srbije donela je 2007. godine preporuku za poslodavce kojom se preporučuje da sprovedu organizaciju rada na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura (iznad 36 stepeni Celzijusa), a naročito u perioduod 11 – 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.  Propisi Republike Srbije su prilagođeni propisima Evropske Unije i Republika Srbija nema definisanu maksimalnu spoljnu temperaturu pri kojoj bi se morao obustaviti rad zaposlenih koji su izloženi štetnom uticaju visoke temperature.

Podsetićemo da je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne zaštite  još 20. juna 2012 godine izdala saopštenje koje se odnosi na rad radnika pri ekstremnim temperaturama, kao i da je bivši direktor policije, gospodin Milorad Veljović, 11.07.2011. godine raspisao depešu u tom smislu, ali se te preporuke uglavnom ne poštuju.

I sami znate da su policajci prinuđeni da nose i po dva ili tri odevna predmeta (majicu, košulju i fluorescentni zeleni prsluk za kontrolu i regulisanje saobraćaja) i da uniforma nije prilagođena za ovakve ekstremne klimatske uslove. Naravno, mnogi administrativni radnici rade u nehumanim i neuslovnim prostorijama, u kojima boravi često i više od deset ljudi, a da prostorije vrlo često nisu klimatizovane. Rad u takvim uslovima može da izazove razne zdravstvene probleme.

Pri radu zaposlenih na otvorenom, a kada su ekstremno visoke temperature obaveze poslodavaca su: da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno mere bezbednosti i zdravlja na radu. Mere koje poslodavci primenjuju u ovom slučaju su: organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i dr., što podrazumeva čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca, obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih i dr.

Štetno dejstvo visoke temperature na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i dr.

Kako bi sprečili oboljenja, povrede, konflikte ili suicid zaposlenih u MUP od Vas, kao odgovornog čoveka očekujemo da hitno reagujete i raspišete jedinstvenu obavezujuću depešu za Direkciju policije i sve sektore ministarstva kojom će biti precizirana zaštita zdravlja radnika od ekstremnih temperatura.

Molim Vas da učinite napore u cilju maksimalne zaštite zaposlenih, vodeći računa da pri tome javna bezbednost i mir građana ne budu ugroženi.

S poštovanjem,

Zamenik predsednika
Mile Lazarević

VOJNE STAREŠINE KRŠE PRAVA POLICAJACA!?

Svojim besprizornim ponašanjem i nepotrebnim „treniranjem strogoće“, u sazvežđe zvezda padalica na sajtu Sindikata srpske policije, među policijske starešine, umešao se sasvim iznenada jedan vojni starešina, izvesni major Petrić.

Naime, taj gospodin je izdao komandu po kojoj svi policajci treba da rade po 12 sati dnevno, a drugih 12 sati provode u pripravnosti, u uniformi. Bio je „velikodušan“ te dozvolio da u toj pripravnosti smeju da skinu čizme i opasač.

Dok patrole združenih snaga vojske i policije u sastavu od dva policajca i dva vojnika, pred noćnu smenu, kao dopunu osnovnoj večeri sačinjenoj od pire krompira i sićušne pljeskavice, dobijaju jednu paštetu na četiri čoveka, major Petrić se bahati za to vreme. Da dobro ste pročitali – četiri odrasla čoveka dele jednu paštetu!

Za to vreme major Petrić, navodno u funkciji komandanta sektora, vrši kontrolu patrole na terenu dolazeći terenskim vozilom iz Novog Pazara. Kontrola je potrebna naravno, ali postavlja se pitanje da li je neophodna baš takva kako je major sprovodi. Na područje Raške on dolazi okolnim, zaobilaznim putevima (radi efekta iznenađenja valjda) prelazeći najmanje 100 kilometara. A u toku noći napravi nekoliko takvih krugova pri čemu napravi nepotrebne troškove državi.

Nije teško izračunati da major Petrić, nepotrebno učestalim kontrolama, samo u toku jedne smene potroši novca koji bi bio dovoljan za, onako „izdašnim“ večerama, opskrbu barem jedne čete ljudi.

Dodatni apsurd čitavoj ovoj priči daje Uputstvo o postupanju združenih snaga, u kom, kako saznajemo, stoji i to da sve kontrole lica i vozila radi policijski službenik (naoružan pištoljem i bojevom municijom) a da ga za to vreme obezbeđuju pripadnici vojske praznim pištoljima i puškama. Verujemo da iza ovog genijalnog plana u uputstvu ne stoji spomenuti major, ne  znamo autora, al kapiramo da je neki mnoooogooo veliki stručnjak!

No, major Petrić nije glavni dasa samo tokom iznenadnih nepotrebnih noćnih kontrola. Ne, on se trudio da to bude i tokom dana. Pa je tako, isterujući neku svoju disciplinu, zabranjivao policijskim službenicima da van radnog vremena u kasarni, svoje slobodno vreme provode u trenerkama ili, nedaj bože u šorcevima i papučama. Svaki izlazak iz sobe ili odlazak u restoran, po njegovom naređenju, iziskivao je oblačenje uniforme. Do grada pustao samo po dvojicu kolega, naravno na samo dva sata. A sada je, kako već rekosmo, pojačao mere maltretiranja zaposlenih u MUP te je naredio nekakvu pripravnost.

Na žalbe policajaca naše starešine slegahu ramenima i govoraše „Vojska je nosilac posla, major je glavni!“. No, posle ovih,  najnovijih mera čisto sumnjamo da iko sme ostati nem i tolerisati takvu samovolju. Zakoni ove države moraju biti poštovani od strane svih građana i svih institucija pa i od strane Vojske i majora Petrića.

A šta mi da kažemo na to osim da sa čuđenjem konstatujemo kako je major zaista glavni dasa! Barem je bio do sada. Eto, dugo se školovao, namučio se da stigne do čina majora, samo on zna koliko muke i podilaženjima onima gore je to zahtevalo. Sada je njegovih pet minuta i iskoristiće ih! Naravno, na pogrešan način, neće ga pamtiti kao velikog vojskovođu već kao… Bolje da prećutimo!

Služba za informisanje SSP

POLICIJADA: rezultati, pehari, medalje, pobednici…

Nakon dvodnevnih sportskih takmičenja na prelepim sportskim terenima „Maksima kampa“ i širom Zlatibora uz učešće blizu 800 učesnika i gostiju, nakon celovečernjeg nezaboravnog druženja, završena je jubilarna deseta Policijada „Zlatibor 2017“. Bila je ovo prva dvodnevna Policijada, a po ocenama organizatoa, ali i učesnika, možda i najbolja od svih dosadašnjih, tako da smo prvi krug, prvu deceniju organizovanja najveće sportske manifestacije Sindikata srpske policije, ali najveće i u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, završili više nego uspešno.

Sa nama su ove godine bili gosti iz nekoliko sindikata iz Srbije, Slovenije i Bugarske. Kolege iz Bugarske su učestvovali i kao takmičari u malom fudbalu i pokazali su zavidno umeće. Kada sumiramo rezultate primetan je nastavak trenda podizanja kvaliteta i unapređenja dostignuća u većini sportskih disciplina. Iz godine u godinu raste i jača konkurencija u donedavno slabije zastupljenim disciplinama kao što su atletika i tenis u ženskoj konkurenciji. Posebno nam je drago što imamo sve više učesnica na Policijadi.

Ove godine smo imali i promociju sve popularnijeg sporta u Srbiji „Air softa“. Svi zainteresovani mogli su da vide oružje, isprobaju ga i osečete čari te discipline. Planiramo da već naredne godine ovo bude jedna od redovnih takmičarskih disciplina.

Policijada je prilika da, pored sportskih takmičenja, proglasimo i najuspešnije među nama, da ih pohvalimo i nagradimo. Tako je ove godine zlatna medalja za iskazanu hrabrost i junaštvo otišla u ruke našeg aktiviste iz Kruševca Dejana Stojanovića, koji je za podvig već okitio nagradama MUP i Večernjih novosti. Zlatna medalja i priznanje „Dobar oficir“ dodeljena je načelniku PS Vrbas, gospodinu Vladu Glođoviću, poznatom fudbalskom sudiji, čoveku koji ceni naš rad i podržava nas, daje svoj nemerljiv doprinos i podizanju ugleda ministarstva mnogobrojnim akcijama na lokalnom nivou u opštini Vrbas, a zaposleni u policijskoj stanici imaju samo reči hvale za svog načelnika.

Srebrnu medalju „Sindikalac godine“ koju dodeljujemo najistaknutijem aktivisti sindikata u periodu između dve Policijade dobio je član Glavnog odbora SSP Nikola Petrović, koji ju je zaradio pre svega svojim radom na mestu predsednika SG OŽ Beograd, gde je zaista napravio svojevrsnu „revoluciju“ koja je rezultirala ostvarivanjem pojedinih prava zaposlenih u toj jedinici, na koja su čekali još od 2011. godine i potpisivanja prvog PKU za policijske službenike. Zlatna medalja sindikata za dugogodišnji rad i doprinos razvoju sindikata dodeljena je članu GO SSP, Miletu Lazareviću, koji je najveći doprinos dao na mestu šefa stručne Službe za informisanje i saradnju sa medijima, koju vodi već duže od tri godine.

Bila je ovo prilika i da priznanja dodelimo našim prijateljima iz sindikata sa kojim ostvarujemo saradnju ali i brojnim donatorima bez kojih bi bilo jako teško organizovati manifestaciju na ovom nivou, sa ovolikim brojem učesnika.

Ovde možete pogledati plasman ekipa i pojedinaca i dobijene pehare i medalje po disciplinama:

POLICIJADA „ZLATIBOR 2017“ REZULTATI 

  • MALI FUDBAL
  1. SG Arilje
  2. SG Prijepolje – granica
  3. RC Kragujevac

Najbolji igrač: Goran Cvijović (SG Arilje)
Najbolji golman: Saša Jovanović (RC Kragujevac)
Najbolji strelac: Ivailo Dancrev (Sindikalna alijansa „Sigurnost“ Bugarska)
Finale: SG Arilje – SG Prijepolje – granica 0:0 (penalima 3:2)

  • BASKET

žene:

  1. SG DS IJ 92
  2. SG Aranđelovac
  3. RC Novi Sad 1

Najbolja igračica: Milena Radulović (SG DS IJ 92)

muškarci:

  1. SG OŽ Kraljevo
  2. USP Beograd
  3. RC Leskovac

Najbolji igrač: Srđan Sekulić (SG OŽ Kraljevo)

  • ODBOJKA

muškarci:

  1. SG Prijepolje
  2. RC Niš
  3. RC Užice

Najbolji igrač: Željko Sredojević (SG Prijepolje)

Finale: SG Prijepolje – RC Niš = 2:0

  • NADVLAČENJE KONOPCA
  1. SG OŽ Kraljevo
  2. SG Užice
  3. RC Kragujevac
  • STRELJAŠTVO

žene:

  1. Radica Stojanović (SG Kruševac)
  2. Maja Tovčević (SG Aerodrom)
  3. Biljana Petrovć (SG Kruševac)

muškarci:

  1. Đorđe Janjić (RC Novi Sad)
  2. Dragiša Tripković (SG Kosjerić)
  3. Bojan Vranić (SG OŽ Kraljevo)
  • TENIS

žene:

  1. Jasmina Lečić (RC Požarevac)
  2. Ana Tomašević (RC Novi Sad)
  3. Milena Radulović (SG DS IJ 92)

muškarci:

  1. Duško Josipović (RC Novi Sad)
  2. Nenad Vezirović (SG Šid)
  3. Viktor Ratković (SG Prijepolje)
  • STONI TENIS

žene:

  1. Katarina Živulović (SG Aranđelovac)
  2. Ivana Đurković (SG Aranđelovac)
  3. Jelica Ćebić (SG Ljubovija)

muškarci:

  1. Dragan Poljaković (SG Negotin)
  2. Želimir Pjević (RC Novi Sad)
  3. Goran Danilović (SG Brus)
  • TRČANJE

1000m žene:

  1. Aleksandra Jakovljević (RC Valjevo)
  2. Katarina Živulović (SG Aranđelovac)
  3. Biljana Šiljković (RC Novi Sad)

2000 m muškarci:

  1. Milorad Trifunović (SG Lazarevac)
  2. Željko Sredojević (SG Prijepolje)
  3. Dragan Višnjić (SG Inđija)
  • PECANJE (muškarci)
  1. Goran Ibrić (Doljevac)
  2. Ivan Lazarević ( Petrovac na Mlavi)
  3. Siniša Đorđević (Doljevac)
  • ŠAH (muškarci)
  1. Ademi Sead (SG Bujanovac)
  2. Imeri Fatmir (SG Preševo)
  3. Dalibor Maksimović (OŽ Kraljevo)
  • PIKADO

žene:

  1. Marija Ćitić (SG Užice)
  2. Ljiljana Mandić (SG DS IJ 92)
  3. Biljana Šiljković (RC Novi Sad)

muškarci:

  1. Blažo Lučić (SG Rakovica)
  2. Milan Biberdžić (RC Novi Sad)
  3. Savo Burić (SG Lazarevac)

SVEUKUPNI POBEDNIK – RC NOVI SAD

Poslednji pozdrav kolegi i aktivisti Milanu Miloševiću

S velikom tugom u srcu, ali i velikim ponosom što je bio jedan od nas, obaveštavamo sve članove Sindikata srpske policije i sve koleginice i kolege, da je juče 18. juna, iznenada preminuo naš aktivista Milan Milošević iz Niša, poznatiji pod nadimkom Meklaud.

Milan je bio osnivač i dugogodišni predsednik Sindikalne grupe SSP – Vatrogasno-spasilačka jedinica Niš. Jedno vreme je obavljao i funkciju člana Glavnog odbora SSP. Ostavio je neizbrisiv trag u sindikatu, mnoge manje ili veće bitke vodili smo i prebrodili zajedničkim naporima. O njemu kao čoveku najbolje svedoči brojnost sindikalne grupe i poverenje koje su mu kolege dali da ih zastupa i bori se za njihova radna prava.

Iza sebe je ostavio suprugu Goricu i sina Milijana.

Sahrana će biti obavljena u utorak 20. juna u 13,00 časova na Novom groblju u Nišu.

Zainteresovani članovi sindikata mogu se obratiti rukovodstvu SSP RC Niš radi organizovanog odlaska na poslednji ispraćaj i pozdrav Milanu.

Služba za informisanje SSP

Otvorena 10. jubilarna Policijada

Zlatibor, 16.06.2017. godine, – Na prelepim sportskim  „Maksima kampa“, u prisustvu blizu 800 učesnika i gostiju, svečano je otvorena jubilarna deseta Policijada „Zlatibor 2017“ koju tradicionalno organizuje Sindikat srpske policije.

Najveću sportsku manifestaciju u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova otvorio je predsednik SSP gospodin Lazar Ranitović koji se u svom govoru na kratko osvrnuo na položaj zaposlenih danas, ali je pre svega izrazio zahvalnost članovima na ogromnom odzivu i poželeo im fer borbu, sportske uspehe i lepo druženje van sportskih terena.

Sa nama su ove godine gosti iz nekoliko sindikata iz Srbije, Slovenije i Bugarske.

Nakon svečanog otvaranja otpočela su takmičenja u većini od 12 sportskih disciplina, uglavnom su odigrani kvalifikacioni mečevi, ali su pale i prve medalje. U subotu rano ujutru startuju sportski ribolovci a nešto kasnije i nastavak takmičenja u svim ostalim disciplinama. Završetak takmičenja je planiran za kasno popodne a proglašenje pobednika i dodela nagrada najuspešnijim ekipama i pojedincima je predviđeno za večernje sate, neposredno pre početka svečane večere za sve učesnike 10. Policijade.

U prilogu možete videti nekoliko fotografija sa otvaranja i održanih takmičenja. Opširniji izveštaj, sa podacima o svim postignutim rezultatima i pobednicima po disciplinama, očekuje vas nakon završetka Policijade.

Služba za informisanje SSP

X POLICIJADA: Spisak učesnika, ekipa, satnica, propozicije, ostale informacije…

Zlatibor, 16.6.2017 – Danas i sutra, 16. i 17. juna na sportskim terenima širom Zlatibora biće održana jubilarna X Policijada Sindikata srpske policije.

U prilogu su spiskovi učesnika u pojedinačnim sportovima i prijavljenih ekipa, kao i informacije o vremenu i mestu održavanja takmičenja, podaci i kontakt telefoni rukovodilaca takmičenja po sportskim disciplinama, kao i propozicije za svaki od sportova.

MALI FUDBAL
Sistem takmičenja: 23 ekipe: 7 grupa po 3 ekipe, proplasirana ekipa iz grupe nastupa u 1/4 finalu, kao i pobednik duela između dve preostale ekipe.
Rukovodioci takmičenja: Viktor Ratković 064/8716878, Boban Đorđić 064/8005733 i Slaviša Dejanović 064/8005689.
Vreme i mesto odigravanja: petak 16-20h i subota od 9h na terenu studentskog odmarališta „Ratko Mitrović“.

BASKET
Sistem takmičenja: muškarci – 17 ekipa: 3 grupe po 4 ekipe i 1 grupa sa 5 ekipa, dve prvoplasirane idu u 1/4 finale; žene – 5 ekipa po sistemu svako sa svakim.
Vreme trajanja utakmice: 10 minuta ili do 16 poena.
Vreme i mesto održavanja: petak 16-20h i subota od 10h na terenima ispred odmarališta „Sunčani breg“.
Rukovodioci takmičenja: Nikola Petrović 064/8716632 i Darko Ocokoljić 064/8716747.

ODBOJKA
Sistem takmičenja: 8 ekipa: po kup sistemu.
Vreme trajanja utakmice: na dva dobijena seta do 25 poena na dva razlike.
Vreme i mesto odigravanja: subota od 10h, teren ispod studentskog odmarališta „Ratko Mitrović“.
Rukovodilac takmičenja: Duško Ristanović 060/6029000.

NADVLAČENJE KONOPCA
Sistem takmičenja: 8 ekipa: po kup sistemu.
Vreme i mesto odigravanja: petak u 17.00h 1/4 finale i u subota od 14.00h 1/2 finale, finale i za 3. mesto, teren ispod studentskog odmarališta „Ratko Mitrović“.
Rukovodilac takmičenja: Goran Ristanović 064/2046636.

PECANJE
Vreme i mesto održavanja: organizovan polazak autobusom ispred odmarališta „Sunčani breg“ na jezero Vrtuci u subotu u 5h.
Broj učesnika: 24.
Rukovodilac takmičenja: Stanko Josipović 064/9309321.

TENIS
Sistem takmičenja: kup sistem (19 takmičara u muškoj i 9 u ženskoj konkurenciji).
Mesto i vreme odigravanja: teniski tereni „Gajevi“, subota od 9h.
Rukovodilac takmičenja: Viktor Ratković 064/8716878.

STONI TENIS
Sistem takmičenja: 33 takmičara u muškoj konkurenciji po kup sistemu i 6 u ženskoj sa dve grupe od po tri takmičarke, nakon čega dve prvoplasirane igraju 1/2 finale.
Vreme i mesto održavanja: petak od 16-20h i subota od 9 časova (u ženskoj konkurenciji samo u subotu od 9 časova.
Rukovodilac takmičenja: Goran Mitić 064/8005400.

TRČANJE
Propozicije: 1.000m za žene (9 takmičarki) i 2.000m za muškarce (14 takmičara).
Vreme i mesto održavanja: u petak u 18h okupljanje na platou ispred odmarališta „Sunčani breg“ radi organizovanog odlaska do staze.
Rukovodilac takmičenja: Darko Ocokoljić 064/8716747.

STRELJAŠTVO
Disciplina: vazdušna puška (32 takmičara u muškoj i 6 takmičarki u ženskoj konkurenciji).
Vreme i mesto održavanja: u petak u 16.30h okupljanje na platou ispred odmarališta „Sunčani breg“ radi organizovanog autobuskog prevoza do streljane u Sevojnu.
Rukovodilac takmičenja: Miroslav Luković 064/5100910.

ŠAH
Vreme i mesto održavanja: subota od 10h u studentskom odmaralištu „Ratko Mitrović“ (11 takmičara).
Rukovodilac takmičenja: Zoran Šestović 064/7066101.

PIKADO
Vreme i mesto održavanja: petak u 16h na terenima ispred odmarališta „Sunčani breg“, nakon čega će 16 najboljih takmičenje nastaviti u subotu od 9h (96 takmičara i 25 takmičarki).
Rukovodilac takmičenja: Ana Pantić 064/8005757.

Žreb za sva takmičenja biće održan u petak ujutru, nakon čega će biti objavljene žrebne liste.

Ugodan provod, lepo druženje i puno sreće i uspeha!

Služba za informisanje SSP-a

Policijada – bilten 2017
Prijavljene ekipe i info

DESETA POLICIJADA „ZLATIBOR 2017“

Obaveštavamo članove Sindikata srpske policije da su pripreme za jubilarnu desetu Policijadu „Zlatibor 2017“ u punom jeku. Ova sportska manifestacija koja je kroz godine postala zaštitni znak našeg sindikata, po prvi put biće dvodnevna i održana u petak i subotu 16. i 17. juna na sportskim terenima širom prelepe planine Zlatibor.

Srebrna olimpijka, Tijana Malešević, otvorila je prošlogodišnju manifestaciju.

Ove godine sa nama će se družiti naši dragi gosti, koleginice i kolege iz Sindikata policije Slovenije i Alijanse „Sigurnost“ iz Bugarske. Takođe, naši gosti će ove godine biti i sindikalci iz Samostalnog sindikata putara Srbije, iz sindikata duge tradicije, koji je prepoznao SSP kao istinskog borca za radnička prava zaposlenih.

Moramo naglasiti da kada neko spomene radničke sportske igre u Ministarstvu unutrašnjih poslova, svi odmah pomisle na POLICIJADU u organizaciji Sindikata srpske policije. A zašto je to tako najbolje govore sledeće činjenice:

– Ovo će biti 10. po redu „Policijada“;
– Oko 800 je očekivani broj učesnika i gostiju;
– 12 je broj zastupljenih sportskih disciplina u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Masovan odziv članova, kao i veliko interesovanje za učešće kod ostalih zaposlenih u MUP, definitivno otklanja dilemu, ako je uopšte i postojala, o opravdanosti organizovanja sportsko-zabavnih manifestacija u periodu kada svi radnici u Srbiji, pa i svi zaposleni u MUP, svakodnevno gube svoja radna prava izborena još pre stotinak godina. Uspomene sa prošlogodišnje, ozarena lica koleginica i kolega na svakoj do sada održanoj Policijadi, je ono što nam ne dozvoljava da posustanemo i prekinemo tradiciju. „Policijada“ je zaštitni znak SSP, ali je odavno postala i simbol celog MUP. Jedinstvena je prilika za privremeni beg od surove stvarnosti, kratkotrajno opuštanje i druženje policajaca, vatrogasaca, žandarma, kuvarica i svih drugih radnika MUP, čija su zanimanje izuzetno stresna.

Podsećamo da je i dalje na snazi ranija odluka rukovodstva Sindikata srpske policije da zbog velikog interesovanja radnika MUP, mogućnost učestvovanja u sportskim disciplinama na „Policijadi“ imaju samo članovi našeg sindikata. Takođe, podsećamo vas da svi zaposleni imaju pravo na plaćeno odsustvo sa rada zbog učešća u sportskim takmičenjima u organizaciji sindikata a u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Za sve učesnike policijade obezbeđene su majice sa obeležjima sindikata, večera prvog dana a drugog dana manifestacije sendviči za doručak, užina u toku dana i svečana večera uz neograničeno piće. Dužni smo podsetiti i one nedobronamerne, kojih nažalost uvek ima, da celu manifestaciju finansiraju donatori i sami učesnici plaćanjem kotizacije za učešće. Novac od sindikalne članarine ne koristi se za ovo druženje!

Nagrade za najuspešnije pojedince.

Žrebanje (izvlačenje) po sportskim disciplinama predviđeno je za 15. jun u 18,00 časova a raspored će biti istaknut na oglasnim tablama i podeljen svim kapitenima ekipa.
Sportske discipline koje će ove godine biti na policijadi su:
• Mali fudbal
• Basket
• Šah
• Ribolov
• Streljaštvo (vazdušnom puškom)
• Odbojka
• Rukomet
• Nadvlačenje konopca
• Tenis
• Pikado
• Trčanje
• Stoni tenis

Ove godine, po prvi put, imaćemo i promociju sportske discipline „Air soft“ koju će održati kolege iz Udruženja ljubitelja taktičkih, ekstremnih i Airsoft sportova A.S.K.A. iz Lazarevca.

Turistička organizacija „Zlatibor“ obezbediće vodiče za obilazak Zlatibora i okoline. Učesnici Policijade koji se ne takmiče u nekoj od disciplina imaće mogućnost da obiđu atraktivne turističke destinacije kao što su etno selo Sirogojno, Stopića pećina i vodopade u Gostilju. Sve je ovo besplatno u organizaciji našeg sindikata samo je takođe obavezna blagovremena prijava za kolege „turiste“ radi uspešne organizacije.

Podsećanja radi, na devetoj po redu Policijadi prošle godine 750 članova SSP. Nakon celodnevnih sportskih takmičenja i turističkih obilazaka usledilo je druženje uz muziku koje potrajalo do duboko u noć. Ljudi su bili prezadovoljni i organizacijom i uslovima koje pružaju mnogobrojna sportska borilišta. Neki su se radovali pobedama i medaljama, neki malo tugovali zbog nesrećnih poraza, ali ono što je najvažnije to je da je sve prošlo bez ijedne sportske povrede ili ma kakvog incidenta, i svi učesnici su odlazeći poneli lepe uspomene uz samo jedno pitanje „Kada će sledeća Policijada?“.

Organizacioni odbor „Policijade 2017“, sa predsednikom odbora i šefom stručne Službe za sport Slavkom Puzovićem, na čelu, očekuje da ovogodišnja manifestacija po svim kriterijumima nadmaši prošlogodišnja dešavanja, dovede veći broj učesnika, donese još više druženja i zabave kao i vredne sportske rezultate. RC SSP Užice se već dokazao kao uspešan domaćin policijada, a ovo će biti već šesta koja se održava na Zlatiboru.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju su vam predsednici vaših sindikalnih grupa i regionalnih centara, kao i predsednik organizacionog odbora Slavko Puzović ( 064/800-55-20).

Šef službe za informisanje
Mile Lazarević

  • 1
  • 2