Skip to main content

Mesec: januar 2018.

Policijska brigada: radio samo dve smene i nagrađen uvećanjem plate od 15%

Anketa –  nagrađivanje samo za odabrane, izazvala je popriličnu pažnju zaposlenih. To ne pokazuje broj datih glasova za neku od ponuđenih opcija, glasalo je tek nešto malo manje od dve stotine osoba. Ali broj poruka i komentara, ostavljenih u inboks naše Fejsbuk stranice, uz obaveznu naznaku „mene nigde ne spominjite“ to itekako pokazuje.

U anketi smo na postavljena pitanja ostavili mogućnost glasanja za neku od tri organizacione jedinice MUP, za koje nam i inače najčešće stižu primedbe o neujednačenoj praksi nagrađivanja zaposlenih. Jedna od najčešćih poruka koje smo dobijali u inboks glasila je otprilike kao „A gde vam je tu…“ i u nastavku bi sledilo ime jedinice u kojoj je pošiljalac poruke zaposlen. A najčešće su nas pitali za Sektor za vanredne situacije, Upravu granične policije, Policijske uprave Novi Sad, Sombor, Pančevo, Niš…

Anketa je pokazala zanimljive rezultate. Ma koliko to glasačko telo bilo usko, jer 200 osoba svakako nisu pravi reper (pitanje je i da li su svi oni zaposleni u MUP), ono u dobroj meri može da ukaže na to kako navedene jedinice vide naše koleginice i kolege. Tako se, možda i očekivano, na prvom mestu , sa čak 60% dobijenih glasova našla Jedinica za obezbeđenje. Verovatno delom i pod utiskom nekih naših nalaza i predhodnog perioda (što možete videti na sledećem linku UZO: Neverovatno, zaradili 14 plata za godinu dana). Daleko iza JZO, sa mnogo manjim brojem glasova plasirane su Žandarmerija i Policijska brigada. Tu je redosled odredilo nekoliko glasova pa je potpuno nebitan njihov međusobni redosled.

I dok JZO  nosi teret bivšeg rukovodstva koje se godinama čašćavalo i samonagrađivalo, jedna druga jedinica se danas krije iza ranije stečenog ugleda. U našoj anketi je osvojila najmanji broj glasova, ali je tačan odgovor na postavljena pitanja ipak Policijska brigada.

U Policijskoj brigadi je tek pre par dana, po prvi put, javno objavljen spisak nagrađenih za decembar 2017. godine. Naravno, to je dugo bila tajna u toj jedinici i tek nakon intervencije rukovodstva sindikata u Policijskoj upravi za grad Beograd, komandant te jedinice konačno je dozvolio isticanje spiska nagrađenih. Uvidom u spisak razjašnjeno je i to zašto je nagrađivanje u brigadi bila tako dugo skrivana tajna i zašto je time kršena naredba ministra? Među 52 nagrađena u toj jedinici čak 29 sa spiska su rukovodioci različitog nivoa. Ono što posebno privlači pažnju ali i vređa inteligenciju svih pripadnika jedinice jeste uvećanje plate čoveku, naravno starešini, koji je u decembru odradio svega 0dve smene u trajanju od ukupno 16 radnih sati. Živo nas zanima koji je to njegov tako izuzetan doprinos jedinici u tom mesecu?

Kao što već rekosmo, dok JZO verovatno nosi teret ranijeg lošeg rada prethodnog rukovodstva, s druge strane sadašnje rukovodstvo Policijske brigade, pre svega komandant Dušan Puvača, ovakvim postupcima srozava dugogodišnji ugled koji ta jedinica uživa među kolegama širom ministarstva. Taj ugled pripadnici brigade su decenijama gradili, u miru i u ratovim. Danas se njime olako igraju! Većinu ranijih komandanata pripadnici jedinice su poštovali i voleli! Sigurni smo da tako nešto danas nije slučaj!

Na kraju gospodinu Puvači možemo da poručimo i to da se do poštovanja i ljubavi zaposlenih ne dolazi nagrađivanjem starešina niti lobiranjem i pozivanjem kolega da za vas glasaju u anketama za omiljenog kolegu! To se dobija marljivim i odgvornim radom, stavljanjem interesa zaposlenih ispred svog ličnog!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

OBEZBEDITE TRUDNICAMA I PORODILJAMA POVIŠICU

Užice, 16.01.2018. godine, – Predsednik sindikata srpske policije, gospodin Lazar Ranitović uputio je danas dopis nekolicini najodgovornijih zvaničnika u Srbiji. Tema dopisa je svojevrsna nepravdama prema našim koleginicama koje se trenutno nalaze na trudničkom ili bolovanju radi nege dece, a kojima plata nije uvećana nakon januarske povišice od 10% koju smo mi ostali dobili.

Pitanje je jednostavno – jesmo li svi mi iskreno protiv „bele kuge“ ili nismo? Hoćemo li učiniti sve što je u našoj moći ili nećemo?

Dopis prenosimo u celosti:

Predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić
Predsednica Vlade Republike Srbije, gospođica Ana Brnabić
Potpredsednik Vlade RS i ministar unutrašnjih poslava RS, gospodin dr Nebojša Stefanović
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna davanja, gospodin Zoran Đorđević
Ženska parlamentarna mreža, gospođa Marija Obradović

Poštovani,

u vreme kada Srbija odumire, kada se rađa nikad manji broj dece, dok mladi odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom a mi ostajemo među najstarijim stanovništvom u Evropi i svetu, mi sebi dozvoljavamo luksuz da u nepovoljan položaj stavljamo trudnice i mlade majke.

Kao što znate, primenom odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom došlo je do toga da najnovije povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru neće osetiti pomenuta, naročito osetljiva kategorija zaposlenih – trudnice i porodilje.

Jasna je namera države Srbije da pomogne u podizanju nataliteta, što je demonstrirano nizom mera. Uostalom, Srbija je jedina država u okruženju u kojoj porodilje primaju naknadu zarade u iznosu od 100%. Činjenica je i da zakon datira iz 2002. godine i da sadašnja vlast nije odgovorna za njegovo osmišljavanje i usvajanje. Ali za primenu itekako jeste. A pogotovo za preduzimanje mera radi otklanjanja nedostataka u tom zakonu.

Apelujemo na Vas, da iz domena svojih ovlašćenja i uticaja koji imate, što formalnih, što realnih, doprinesete izmenama pomenutog zakona, neophodnim radi otklanjanja njegovih anomalija – ako smo iskreno opredeljeni podizanju nataliteta onda to dokažimo i na ovom primeru. Omogućimo da te žene dobiju povišicu baš kao i ostali zaposleni!

Verujemo da je svima nama zajednički interes mlada i zdrava Srbija, te da ćete poslušati naš apel i učiniti sve što je u Vašom moći!

Služba za informisanje SSP

DODELJENA PRIZNANJA NAJBOLJIM POLICAJCIMA U 2017.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dodelio je priznanja najboljim pripadnicima MUP-a u 2017. godini u kategorijama najhrabriji policijski službenik, najposvećeniji policajac i omiljeni kolega.

Stefanović je rekao da je MUP s više od 42.000 ljudi „velika porodica“ čije su najveće vrednosti zajedništvo, kolegijalnost i timski rad.

„Pripadnici MUP-a su u 2017. godini zaplenili više od četiri tone narkotika, očuvali javni red i mir, izdali građanima više od 20.000 ličnih dokumenata, obezbeđivali državnu granicu, gasili požare“, kazao je ministar na svečanosti u beogradskom Pozorištu na Terazijama.

On je ocenio da je žiri koji je odlučivao o najboljim policajcima u prošloj godini imao „veoma težak, gotovo nemoguć zadatak“.

„Jednako sam ponosan i na sve pripadnike MUP-a koji su u 2017. godini doprineli da se građani osećaju bezbedno“, kazao je ministar i izrazio očekivanje da će dodela nagrada najboljim policajcima, koja je ove godine održana prvi put, postati tradicionalna manifestacija.

Podsećamo kako je upravo Sindikat srpske policije nešto ovako uveo u MUP. Još 2013. godine uveli smo priznanje za starešine „Plaketa dobar oficir“ i „Plaketa dobar rukovodilac“ i za najhrabrije kolege „Plaketa za hrabrost i junaštvo„. Drago nam je da i ministarstvo počinje da ceni napore i podvige koleginica i kolega, stoga pozdravljamo ovu akciju i nadamo se da će postati tradicionalna!

Odlukom žirija koji su činili predstavnici MUP-a i medija, najhrabriji policajac je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Miljan Kijanović koji se prilikom intervencije u Kraljevu 28. septembra prošle godine bacio na muškarca koji je pretio da će aktivirati bombu.

„Nesebično rizikujući svoj život, Kijanović se u trenutku ulaska u prostoriju u kojoj je osumnjičeni zatočio nekoliko osoba kojima je pretio aktiviranjem ručne bombe, bez zaštitne opreme bacio na osumnjičenog koji je već izvadio osigurač, uhvatio ga za ruke i sprečio da aktivira bombu čime je zaštitio živote građana i svojih kolega“, piše u odluci žirija.

Izražavajući zahvalnost za dodeljenu nagradu, Kijanović je kazao da ona predstavlja priznanje svim pripadnicima MUP-a i veliki podstrek da u svakom trenutku u budućnosti budu spremni da zaštite bezbednost i živote građana.

„Ponosan sam na sve kolege koji su učestvovali u intervenciji te večeri. Smatram da bi svi pripadnici moje jedinice i MUP-a učinili isto što sam ja uradio. To je naš posao, naš poziv“, kazao je Kijanović.

Nagrada za najposvećenijeg policajca pripala je načelniku Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja kokaina, heroina i marihuane Službe za prevenciju narkomanije Uprave kriminalističke policije Nikoli Đokoviću koji je u 17 akcija u 2017. godini predvodio tim koji je uhapsio 89 osoba i zaplenio 1,5 tona marihuane, 305 kilograma kokaina, 107 kilograma hašiša, 17 kilograma ekstazija i osam kilograma amfetamina.

Glasovima zaposlenih u MUP-u, nagrada u kategoriji „Omiljeni kolega“ pripala je zameniku komandira Policijske ispostave u Policijskoj stanici Aleksandrovac Dejanu Jovanoviću koga su kolege opisale kao „požrtvovanog, nesebičnog, odanog poslu, hrabrog, nepristrasnog prema kolegama i građanima“.

Plakete za izuzetnu hrabrost dodeljene su Branislavu Milenkoviću iz požarevačke Policijske uprave i pripadniku vatrogasno-spasilačke jedinice iz Novog Sada Miliji Radoviću, dok su za izuzetnu posvećenost nagrađeni Vuk Milosavljević, Tanja Bogosavac, Momčilo Sovilj, Blagoje Aleksić i Dragoslav Blagojević.

Svečanosti u Pozorištu na Terazijama prisustvovali su ministri odbrane i rada, Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević.

Izvor: N1 TV

General Božović: TELEFONE NIKO NEĆE ODUZIMATI, ALI…

Beograd, 11.01.2018. godine, – Povodom velikog uznemirenja zaposlenih u Upravi granične policije, nastalog nakon depeše načelnika u vezi sa korišćenjem mobilnih telefona, Sindikat srpske policije nastavlja sa pokušajima da iznađe što bezbolnije kompromisno rešenje, u korist kolega.

Danas je u palati „Srbija“ održan je sastanak između načelnika UGP, generala policije Milenka Božovića i zamenika predsednika SSP Mileta Lazarevića na kojem su razjašnjene neke nedoumice i dodatno osvetljena pozadina ovakve instrukcije zaposlenima.

Najpre, je potrebno istaći da se ovde ne radi ni o kakvom hiru bilo koga iz Ministarstva unutrašnjih poslova već pre svega o procesu uvođenja jedne od antikoruptivnih mera, što je i ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 24, na putu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i reformi državne uprave i usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa tekovinama EU.

Stoga je stanovište MUP da depeša nipošto neće biti povučena.

S druge strane, general Božović je pojasnio da niko nikome neće oduzimati mobilne telefone i druga sredstva za komunikaciju već je zabranjeno korišćenje istih ISKLJUČIVO TOKOM RADA U KABINI. Zaposleni telefon može ostaviti bilo gde – u svom automobilu, u svom ormariću, kod vođe smene u dežurnoj službi… Metalne kase su predložene radi imovinske sigurnosti. Takođe, starešine neće pregledati niti pretresati zaposlene pre ulaska u kabinu. Bilo gde izvan kabine, u dežurnoj službi, u patrolnoj delatnosti, prilikom PD pregleda, na zakonskoj pauzi… slobodno je korišćenje mobilnih telefona. Naravno, uz poštovanje osnovne radne kulture.

Lazarević je upoznao načelnika sa stavom SSP po ovom pitanju, da odluku o apsolutnoj zabrani telefona smatra drakonskom i da je bilo svrsishodnije kazniti one koji čine profesionalne propuste u radu nego kažnjavati sve zaposlene. Dodao je i to da se principijelno slažemo da korišćenje mobilnih telefona ne sme ići na uštrb profesionalnog rada i obavljanja zadataka. Upozorio je da tu treba biti oprezan i ne dozvoliti da sve to ode u drugom pravcu i bude pretvoreno u lov na veštice. Naveo je, pri tome, primer komandira u jednoj stanici granične policije, koji je pratio koleginicu do toaleta i zabranjivao joj korišćenje telefona. To je zaista sramotno i ispod svakog nivoa oficirske časti. Zatražio je od načelnika da starešinama u UGP pojasni na šta tačno se odnosi zabrana kao i da ih upozori na neophodnost poštovanje zakonitosti ali i ljudskosti u postupanju prema podređenima.

Načelnik Božović je obećao da će na predstojećim godišnjim analizama rada u Regionalnim centrima jedna od obaveznih tačaka dnevnog reda biti i tema zabrane korišćenja mobilnih telefona.

Sindikat srpske policije smatra da odluka o apsolutnoj zabrani korišćenja telefona nije dobra i nastavićemo da se borimo za njeno modifikovanje. Do tada možemo dati sledeće preporuke i pojašnjenja koleginicama i kolegama:

  • Zabrana korišćenja mobilnih telefona odnosi se isključivo na rad u kabinama;
  • U svim drugim situacijama dozvoljena je korišćenje telefona, ali ne nauštrb profesionalnog obavljanja radnih zadataka;
  • Mobilne telefone niste dužni predati bilo kome od starešina, niti vam ih iko može oduzeti prilikom dolaska na posao ali ih slobodno možete odložiti i na pauzi uzimati i koristiti;
  • Mi vam preporučujemo da telefone odložite na neko prigodno mesto. Ukoliko očekujete važan poziv zamolite kolege u dežurnoj službi da vas obaveste i obezbede zamenu radi oabvljanja takvog poziva;
  • Ukoliko telefon ipak unesete sa sobom u kabinu NIPOŠTO IH NE KORISTITE I NE JAVLJAJTE NA BILO ČIJE POZIVE. sigurno će biti i (zlo)namernih poziva od strane starešina, radi kontrole!
  • U slučaju da vam starešine, na bilo koji način, zabranjuju ili onemogućavaju korišćenje telefona izvan kabina – obratite nam se za pomoć.

Nažalost, po svemu sudeći, UGP neće dugo ostati usamljena po ovom pitanju. Vrlo brzo se nešto slično može da očekuje i u svim drugim linijama rada, u većini organizacionih jedinica. Uskoro će biti zabranjeno korišćenje mobilnog telefona saobraćajnom policajcu za vreme regulisanja saobraćaja ili obavljanja kontrole vozača i vozila, policajcu i žandarmu ispred objekta koji štite i slično.

Služba za informisanje SSP

Prvi mesečni sastanak u Kabinetu u 2018.

Beograd, 10.1.2018. godine – U Palati Srbija održan je prvi redovni mesečni sastanak Sindikata srpske policije sa Radnom grupom za saradnju sa sindikatima u MUP-u u 2018. godini. Radnom grupom, u odsustvu državnog sekretara Dijane Hrkalović, predsedavao je pomoćnik direktora policije Slobodan Malešić, a delegaciju SSP-a su činili predsednik Lazar Ranitović, zamenik predsednika Mile Lazarević, generalni sekretar Viktor Ratković i član Glavnog odbora Siniša Ćuk.

Razgovaralo se o sledećim temama:

1. Solidarna pomoć

  • Završena je 2017. godina, a nisu obrađeni svi zahtevi za solidarnu pomoć. U kom roku će ti zahtevi biti obrađeni, rešenja podeljena, a solidana pomoć isplaćena?
  • Dragan Cvetković, pomoćnik načelnice Sektora za ljudske resurse, upoznao je da su svi zahtevi za solidarnu pomoć iz 2016. godine završeni, a ukoliko se ipak desi da je nešto propušteno, to će se rešavati po hitnom postupku, odmah čim se Sektoru sugeriše. Smatra da razlog da ti zahtevi eventualno nisu rešeni može biti ili što neko nije dopunio traženu dokumentaciju ili ukoliko žalbena komisija poništi rešenje MUP-a i vrati predmet na ponovno odlučivanje.
  • U pogledu zahteva za solidarnu pomoć za 2017. godinu, gospodin Cvetković je prisutne informisao da je Sektor za ljudske resurse završio preko 3.000 predmeta, da je u preko 1.000 zahteva od podnosilaca zahtevao dopunu dokumentacije, te da će se svi nerešeni zahtevi za solidarnu pomoć iz 2017. godine rešavati svakodnevno, a da će isplate po biti ili mesečno ili kvartalno, zavisno od toga kako MUP bude opredeljivao sredstva za ovu namenu.
  • Istovremeno, Sektor će kontinuirano obrađivati zahteve za solidarnu pomoć iz 2018. godine, gde će se, zbog prirode zahteva (jednostavnost dokazivanja i fiksan iznos pomoći) najbrže biti rešavani zahtevi koji se tiču rođenja dece i smrti članova uže porodice zaposlenih. U pogledu isplate, takođe je planirano da se isplata vrši mesečno ili kvartalno.

2. Isplata novogodišnjih poklon-čestitki onima kojima to nije učinjeno

  • Proces isplate novogodišnje čestitke doneo je niz grešaka koje su donekle i razumljive. Neke su bile u korist radnika, ali su mnogo češće bile one na štetu zaposlenih.
    Kada će biti izvršena isplata novogodišnjih čestitki kolegama koji su to pravo ostvarili, a novac ipak nisu dobili krajem prošle godine?
  • I na ovo pitanje odgovor je dao gospodin Cvetković, rekavši da je tačno da je bilo grešaka, ali da su one razumljive jer je za veoma kratko vreme Sektor za ljudske resurse obradio podatke i izradio preko 80.000 rešenja po ovom osnovu. Navodi da su te greške uočene i da je Sektor reagovao poslavši depešu svim organizacionim jedinicama MUP-a da izvrše provere i dostave spisak kolega kojima novac nije isplaćen. Rok za dostavljanje podataka je 15. januar, nakon čega će biti izrađena rešenja, po osnovu kojih će biti vršena isplata.
  • Pomoćnik načelnik Sektora za materijalno-finansijske poslove Drago Bjelica je saopštio da se isplata ovih novogodišnjih čestitki može očekivati krajem januara.

3. Retroaktivni obračun i isplata radnog vremena provedenog u putu u OŽ Kraljevo

  • U Odredu žandarmerije u Kraljevu, u skladu sa dogovorom zaposlenih i poslodavca, planiran je retroaktivan obračun radnog vremena provedenog u putu za period od 1.12.2016. do 30.5.2017. godine i isplata novca po tom osnovu.
    Iako su od strane zaposlenih podneti zahtevi za sklapanje sporazuma o vansudskom poravnanju i sve to iz OŽ Kraljevo prosleđeno Sektoru za ljudske resurse na realizaciju, do današnjeg dana se ništa ne dešava. To, razumljivo, uzrokuje veliko nezadovoljstvo zaposlenih i ukoliko se dogovor uskoro ne realizuje, zaposleni će podneti tužbe, što će imati za posledicu dodatne troškove po MUP.
  • Dragiša Anđelković, šef Odseka za saradnju sa sindikatima, saopštio je da nema razloga za brigu i da će u narednih nekoliko dana početi potpisivanje tih sporazuma, na osnovu kojih će se posle vršiti isplata zaposlenima. Pojašnjava da je problem bio u tome što su pripadnici OŽ Kraljevo prethodno već bili podneli tužbu kojom je bio obuhvaćen i decembar 2016. godine, pa kako ne bi došlo do preklapanja tog meseca i kroz tužbe i kroz sporazum, izvršena je korekcija, pa će sporazumi biti sklopljeni za prvih pet meseci 2017. godine.
    Sektor za ljudske resurse ocenio je kao izuzetnu našu inicijativu kojom će biti ubrzano rešavanje ovog problema, posebno što će se na taj način izbeći nepotrebni sudski troškovi koji nikome nisu u interesu.

4. Nepravilno evidentirana pripravnost u OVS u Somboru – VSJ Apatin

  • U toj organizacionoj jedinici ne samo da nije ispravljena samovolja načelnika i zaposlenima isplaćeno realno ostvareno radno vreme u stanju pripravnosti za novembar 2017. već je isto to ponovljeno i u decembru. Gospodin se drznuo, samovoljno ili uz nečiju podršku u Sektoru za vanredne situacije, da ponovi falsifikovanje vremenika rada.
    Tražimo otklanjanje štete po zaposlene, tj. obračun i isplatu zarađenog, ali i pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti načelnika OVS u Somboru.
  • Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić je saopštio da je po prijavi SSP-a SVS izvršio kontrolu, a da kontrolu uporedo vrši i Sektor unutrašnje kontrole. Navodi da je načelnik OVS u Somboru planom pripravnosti za septembar, oktobar i novembar 2017. godine bio predvideo da pripravnost vatrogasaca-spasilaca VSJ Apatin ne može preći 40 sati. Međutim, tamošnji v.d. komandira je načelniku OVS u Somboru dostavio na potpis naloge za pripravnost vatrogasaca-spasilaca prema kojima su vatrogasci-spasioci za te mesece ostvarili pripravnost reda veličine 160-170 sati. Kako je taj iznos sati izlazio iz okvira planiranog, načelnik OVS u Somboru je te naloge vratio naznačivši da se nalozi za pripravnost izdaju u okviru planiranog. Iz do sada utvrđenog činjeničnog stanja, Nikolić smatra da najverovatnije postoji odgovornost v.d. komandira VSJ Apatin jer je pokušao da evidentira pripravnost u iznosu višem od planiranog.
  • Predstavnici SSP-a su naglasili da je, sa stanovišta vatrogasaca-spasilaca potpuno irelevantno to koliko je planom pripravnosti bilo predviđeno sati pripravnosti, jer taj podatak vatrogascima-spasiocima nije bio poznat, pa im je stoga potrebno izdati naloge za pripravnost i izvršiti isplatu prema faktičkom stanju, tj. prema vremenu za koje je njima bila određena pripravnost (pisano ili usmeno).
  • Međutim, u vezi sa ovom temom nismo uspeli da usaglasimo mišljenje sa članovima Radne grupe, pa će ovaj slučaj biti tema i nekih budućih razgovora i sastanaka.

 

5. Depeša UGP 3/8 broj 02/18 od 4.1.2018 (oduzimanje telefona)

  • Dana 4.1.2018. godine UGP je poslala depešu kojom je naložena zabrana korišćenja mobilnih telefona, tableta i drugih privatnih elektronskih uređaja u kabinama na graničnim prelazima. Istovremeno ste komandirima stanica granične policije naložili da obezbede odgovarajuću prostoriju/prostor (metalnu kasu ili drugi pogodan, obezbeđen prostor) gde će policijski službenici prilikom otpočinjanja rada odložiti svoje uređaje, a nakon završetka rada ih preuzeti.
    Ovim povodom uputili smo dopis načelniku UGP za povlačnje ovde depeše, jer ne postoji zakonski osnov za oduzimanje uređaja. Uz to, time se smanjuje operativnost radnika, jer se nemali broj informacija od operativnih veza dobija putem mobilnih telefona u vreme trajanja smene. Saglasni smo da treba viršiti proveru rada policijskih službenika i da treba sankcionisati one koji se neprofesionalno odnose prema građanima i koriste mobilne telefone prilikom kontrole putnika i prtljaga, ali depeša u ovakvom obliku ne može opstati.
  • Predsedavajući Radnom grupom Slobodan Malešić je naglasio da je zbog enormnog broja podnetih pritužbi građana na rad policijskih službenika koji obavljaju graničnu kontrolu, a koje se odnose upravo na korišćenje mobilnih telefona i drugih multimedijalnih uređaja za vreme vršenja granične kontrole, predmetna depeša prosto iznuđena i da se ona neće povlačiti, već mora opstati u sadašnjem sadržaju.
  • Gospodin Malešić je naglasio da se zabrana korišćenja mobilnih telefona odnosi samo na kabine na graničnim prelazima i da će policijski službenici mobilne telefone odlagati u obezbeđene kase i druge prostore samo za vreme rada u kabinama, a da će u slučaju hitnih i drugih neodložnih poziva policijskog službenika koji radi u kabini privremeno zameniti drugi policijski službenik.
  • Međutim, i pored razumljivog cilja koji se želi postići ovom depešom, izneli smo protivljenje zahtevajući da se ukine naređenje odlaganja mobilnih telefona, već da se pojedinci koji svojim neprofesionalnim odnosom narušavaju ugled službe sankcionišu. Dakle, da se sankcionišu „izgrednici“, a ne „cela vojska“, ali je gospodin Malešić još jednom ponovio da UGP neće menjati sadržaj predmetne depeše.
  • Na postavljeno pitanje: Koji je zakonski osnov za oduzimanje mobilnih telefona – nismo dobili odgovor. Na pitanje da li će komandiri vršiti spoljni pregled zaposlenih u slučaju da zaposleni izjavi da ne poseduje mobilni telefon, iako ga poseduje i, ukoliko hoće – po kom osnovu? – dobili smo odgovor da to neće biti slučaj. Na pitanje da li će biti sankcionisani zaposleni koji izričito odbiju da odlože telefon, ali ga ne budu koristili u toku rada u kabinama, već ga budu držali u džepovima? – odgovor gospodina Malešića je bio odrečan, naglasivši da će se sankcionisati isključivo KORIŠĆENJE mobilnih i drugih multimedijalnih uređaja u kabinama.

6. Izmene i dopune Zakona o policiji

  • Kada se očekuje donošenje izmena i dopuna Zakona o policiji?
  • Od predstavnika Radne grupe smo informisani da je Predlog izmena i dopuna Zakona o policiji ušao u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen u toku aktuelnog zasedanja Narodne skupštine, ali da se ne može znati tačan datum, jer to ne zavisi od MUP-a, već od dinamike rada Narodne skupštine

7. Otkup stanova u javnoj svojini

  • Novembra 2017. godine informisani da je radna grupa okončala svoj rad na izradi predloga uredbe kojom će biti regulisana predmetna materija, te će Vlada, nakon pribavljanja saglasnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva finansija, ovu uredbu usvojiti. Međutim, još uvek nema nikakvih dešavanja na tom planu. Gde je problem?
  • Dobili smo informaciju da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture još uvek nije dalo saglasnost na predloženi tekst uredbe, a da članovima Radne grupe nije poznat razlog, jer nemaju kontakt sa navedenim ministarstvom.

Takođe, zbog određenih sitnih nepravilnosti u radu dogovoreno je organizovanje posebnih sastanaka sa načelnicima policijskih uprava u Somboru, Kraljevu i Čačku.

Generalni sekretar SSP
Viktor Ratković

IZABERIMO NAŠEG PLAZINU ZA NAJOMILJENIJEG KOLEGU

Predrag Plazinić (35) iz Policijske stanice Novi Beograd omiljeni je kolega najveće stanice u MUP Srbije! Kao takav ušao je u najuži krug za izbor najomiljenijeg kolege u čitavom ministarstvu!

30. klasu Srednje škole unutrašnjih poslova završio je 2001. godine! Od prvog dana karijeru započeo na Novom Beogradu gde i danas radi. U januaru 2006. godine završio je osnovni kriminalističko-tehnički kurs i na poslovima forenzike radi do danas! Više puta nagrađivan zbog rezultata rada i zalaganja. (Jednom je i kažnjen zbog nenošenja šapke. J) Oženjen je i otac dvoje dece.

U Sindikatu srpske policije aktivan je od 2012. godine, najpre kao sekretar Sindikalne grupe Novi Beograd a od prošle godine je zamenik predsednika Regionalnog centra Beograd. Kolege su poverenje, dato mu masovnim članstvom u stanici, još jednom potvrdili glasajući za njega!

SSP poziva sve članove ali i sve koleginice i kolege da izdvoje malo vremena i svojim glasom doprinesu da titula „NAJOMILJENIJI KOLEGA“ ode u prave ruke – u ruke Predraga Plazinića!

Podsećamo vas da je glasanje moguće isključivo putem službene intranet mreže, od ponedeljka 07,00 do utorka 16,00 sati. Link se nalazi na naslovnoj strani portala. Sam proces glasanja vam neće oduzeti više od par minuta. Potrudimo se i pobedimo!

Pobedimo pojedine visoke oficire MUP koji su u najuži krug ušli naređujući podređenima da glasaju za njih! Sada svoje snove pokušavaju ostvariti (neki bi rekli i komplekse izlečiti) pozivajući policijske stanice redom, moleći i ubeđujući ljude da glas daju baš njima!

Služba za informisanje SSP

ODUZIMANJE MOBILNIH TELEFONA JE NEZAKONITO: GENERALE, POVUCITE DEPEŠU!

Dana 3.1.2018. godine organizacionim jedinicama Uprave granične policije upućena je depeša kojom se zabranjuje korišćenje mobilnih telefona, tableta i drugih privatnih elektronskih uređaja u kabinama na graničnim prelazima. Istovremeno ste komandirima stanica granične policije naložili da obezbede odgovarajuću prostoriju/prostor (metalnu kasu ili drugi pogodan, obezbeđen prostor) gde će policijski službenici prilikom otpočinjanja rada odložiti svoje uređaje, a nakon završetka rada ih preuzeti. U depeši se navodi da je razlog izdavanja ovakvih naredbi to što upotreba navedenih uređaja dovodi do smanjenja pažnje policijskih službenika, neadekvatnog i nepotpunog obavljanja granične kontrole, a što u konačnosti rezultira propustima u radu u vidu nepotpune granične kontrole, udaljavanja lica sa graničnog prelaza pre završene granične kontrole, predugo zadržavanje lica tokom granične kontrole i slično.

U dopisu upućenom načelniku UGP generalu policije Milenku Božoviću predsednik SSP Lazar Ranitović ističe da SSP razume ovu problematiku, ali da se ne možemo saglasiti sa merama naloženim depešom.

Naime, ne postoji pravni osnov da se zaposlenima oduzimaju mobilni telefoni na mestu rada ukoliko oduzimanje nije u svrhu vođenja pretkrivičnog, krivičnog ili prekršajnog postupka. Takođe, Uredbom o načinu sprovođenja disciplinskog postupka u MUP-u nije predviđeno oduzimanje predmeta u svrhu pokretanja ili vođenja disciplinskog postupka.

U tom smislu oduzimanje mobilnih telefona na radnom mestu predstavljalo bi nezakonito i neovlašćeno postupanje.

U prilog iznetom je i stav Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iznet avgusta 2016. godine da poslodavac, odnosno predstavnik poslodavca, u marketima „Sunce“ nije ovlašćen da zaposlenom prema svom nahođenju oduzima lične stvari (mobilne telefone) i da ih vraća kada on to želi ili odredi.

Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da mobilni telefoni i slični uređaji koje građani u savremenom, informacionom društvu koriste (tableti, pametni satovi, pametni fotoaparati itd.) na više načina predstavljaju neodvojivi deo ličnosti vlasnika, ali, veoma često, i sredstvo za rad. U tom smislu, oduzimanje mobilnih telefona (osim što je nezakonito) ili zabrana korišćenja mobilnih telefona sasvim sigurno demorališe sve zaposlene, a naročito one koji svoj posao obaljaju stručno, visokoproduktivno i visokokvalitetno, a koji žele da, s vremena na vreme, pogledaju svoje telefone kako bi možda proverili zdravlje članova svoje porodice ili ih jednostavno koristili kao kratak predah od posla.

Naravno da SSP ne podržava preteranu upotrebu mobilnih telefona ili bilo kakvu upotrebu mobilnih telefona koja za posledicu ima smanjenje efikasnosti i kvaliteta obavljenog posla i opravdano nezadovoljstvo građana. Naprotiv – izričitog smo stava da je takvo ponašanje policijskih službenika neodgovorno i da šteti ugledu policijske profesije i Ministarstva unutrašnjih poslova u celini i u tom smislu pozivamo sve zaposlene u MUP-u da korišćenje mobilnih telefona svedu na najmanju moguću meru, da ih koriste samo kada je to neophodno i kada to ne ometa redovan proces rada.

SSP očekuje da će general Božović odmah povući predmetnu depešu, te da će zajedno sa svojim najbližim rukovodstvom osmisliti drugačiji način kojim će sprečiti da upotreba mobilnih telefona i drugih multimedijalnih uređaja ometa normalno odvijanje procesa rada, a da se time istovremeno ne krše zakonske odredbe ili demorališu zaposleni.

 

Dopis predsednika Ranitovića možete pročitati u nastavku.

 

Služba za informisanje SSP-a

Dodela novogodišnjih paketića u organizaciji SSP

Tokom 2017. godine Sindikat srpske policije je imao mnoštvo aktivnosti usmerenih na zaštitu prava zaposlenih, proteste na ulici, pokretanje peticija, pregovora i sporazuma, sportskih aktivnosti, memorijalnih turnira… A na kraju godine, kada se svode računi, ide ono najlepše – prilika da obradujemo decu naših članova.

I mada je ove godine poslodavac ispunio svoju zakonsku obavezu i deci zaposlenih starosti do 15 godina, za zadnje četiri godine, isplatio novogodišnju poklon čestitku u iznosu od 1000 dinara po detetu i godini, naš sindikat se nije krio iza toga. Kao i svake godine do sada, i ove smo odvojili velika novčana sredstva i ispunili svoju statutarnu obavezu regulisanu transparentim Pravilnikom o materijalno-finansijskom poslovanju i deci naših članova starosti do 10 godina širom Srbije podelili novogodišnje paketiće, odnosno vaučere za njihovu kupovinu.

Prilikom dodele paketića, u zavisnosti od želja članova i uslova za rad sindikata, aktivisti SSP su širom Srbije organizovali i dodatne aktivnosti – pozorišne predstave, svečane dodele zahvalnica, proslave itd. Dečji osmesi uz igru, njihova sreća i radost se ne može meriti ni sa čim i to je jedan veliki doživljaj koji je našim aktivistima dao vetar u leđa i podstrek za dalji rad u 2018. godini, gde ih sigurno očekuju još veća iskušenja u sindikalnoj borbi.

A evo kako je sve to izgledalo:

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

NOVA SINDIKALNA GRUPA SSP – OKP KRALJEVO

 

U sali Policijske uprave Kraljevo održana je prezentacija Sindikata srpske policije i nakon toga je formirana naša nova sindikalna grupa – SG OKP Kraljevo, koju čine koleginice i kolege, pripadnici Odeljenja kriminalističke policije u Kraljevu. Prezentaciju rada sindikata su održali, i na mnogobrojna pitanja okupljenih odgovarali, predsednik sindikata Lazar Ranitović i članovi Glavnog odbora Darko Ocokoljić iz Srđan Trajković, koji je ujedno i predsednik našeg Regionalnog centra Kraljevo.

Za predsednika novoformirane sindikalne grupe imenovan je kolega kriminalistički policajac Nikola Salević (kontakt broj telefona 066/889-4559).

Naša velika sindikalna porodica od danas je bogatija za još jednog člana. Zaposleni u MUP širom Srbije prepoznaju iskrenu borbu i pošten rad SSP i masovno nam pristupaju. Činjenica je da smo već godinama jedini sindikat sa konstantnim rastom i prilivom članova. Trenutno smo po brojnosti drugi sindikat u MUP, čak za nekoliko stotina članova smo brojniji od reprezentativnog PSS.  Tako da je pitanje dana kada će i MUP zvanično utvrditi ono što su nam zaposleni odavno priznali poverenjem – SSP je reprezentativan sindikat koji može i treba da predstavlja sve zaposlene u ministarstvu.

Novim članovi sindikata želimo dobrodošlicu i čestitamo na pravom izboru a predsedniku grupe, Nikoli Saleviću, dajemo punu podršku i želimo puno uspeha u radu na ostvarivanju prava zaposlenih u OKP Kraljevo.

Služba za informisanje SSP

Predsednik SSP Lazar Ranitović – REKAPITULACIJA 2017.

Ova protekla, više nego burna 2017. godina za Sindikat srpske policije donela je niz velikih iskušenja. U njoj smo proslavili desetogodišnjicu od osnivanja ali smo se i suočili sa možda i najtežom situacijom u tom decenijskom postojanju. Uprkos svemu Sindikat srpske policije završava ovu godinu sa nikad brojnijim članstvom – ima nas više od 7500! Formirali smo veliki broj novih sindikalnih grupa. Pokušavali su da nam preotmu aktiviste i članstvo, a uspeli su samo da odvedu Brankoviće!

No, namera ovog teksta nije priča uvezi sa problemima u radu samog sindikata, već kratak prikaz urađenog i započetog na rešavanju problema sa kojima se susreću naši članovi, zbog kojih i postojimo! Još dok su drugi praznovali i odmarali prošlog januara, mi smo već radili punom parom, pa ćemo krenuti od samog početka godine. Neke teme smo pokretali više puta, neki rešeni problemi pojavljivali su se u drugim jedinicama, tako da je naš rad mnogo širi i obimniji od ovde prikazanog.

Poštovane koleginice i kolege, kao što i sami možete da uvidite prostim čitanjem ovog teksta, ne postoje teme koje SSP izbegava ili pitanja koja ne smemo da postavimo! To odlično znaju svi oni koji su nam se obratili molbom za pomoć! Poznato je da imamo čak 15 stalno angažovanih advokata i da nas niko ne može ućutkati jer smo čista obraza, neukaljanog ličnim interesima! Naša stara parola je „Zadovoljan član, jak sindikat!“ I zato…

MOŽE BITI SAMO JEDAN SINDIKAT SRPSKE POLICIJE!!!

JANUAR

  • Pomoćna policija. Pitali smo čemu ili kome bi ona služila. Uredba Vlade o njenom osnivanju ekspresno je povučena.
  • Društvena odgovornost. Učestvovali smo u velikom broju humanitarnih akcija, dobrovoljno davali krv, delili paketiće deci sa posebnim potrebama u Beogradu i Kruševcu.
  • Naknada za rad u otežanim uslovima. Tražili smo proširenje odluke za naknadu za rad u posebnim uslovima na opštine Raška, Novi Pazar, Sjenica i Tutin.
  • Prijem u radni odnos svršenih studenata KPA. Već na januarskom mesečnom sastanku smo postavili ovo pitanje, nastavili smo i kasnije da ga ponavljamo iznova i iznova. To je rezultiralo prijemom više od 300 studenata u ovoj godini!
  • Interni konkursi i privremeni premeštaji. Ukazivali smo na bespotrebno komplikovanje administracije i loše efekte primene internih konkursa na izvršilačka radna mesta. Rezultat toga jeste njihovo ukidanje predviđeno predloženim izmenama i dopunama Zakona o policiji.
  • Patrolna vozila. Nastavili smo da poslodavca podsećamo na ono što su i rukovodioci MUP odlično znali – katastrofalno loše stanje voznog parka. Rezultat je usledio krajem leta – podeljeno je više od 700 novih patrolnih vozila.
  • Zabrana nagrađivanja starešina u Direkciji policije i zaposlenih u drugim delovima MUP. Insistirali smo na ukidanju zabrane nastale krajem 2016. pravdane problemima u budžetu MUP. Naši argumenti su prihvaćeni.
  • Sudski troškovi i rasipanje novca. Ukazivali smo na neracionalnost pojedinih odluka, na nesavestan rad rukovodilaca koji uskraćivanjem prava radnika prave bespotrebne troškove ministarstvu u kasnijim sudskih troškovima. Pozvali smo ministra da preduzme mere u tom pravcu. Smatramo da je bilo pozitivnih promena ali da prostora za napredak ima i dalje.
  • Broj policijskih službenika. Ukazali smo javnosti na činjenicu da je policajaca na ulici malo, nedovoljno. Da čuvena „analiza rizika“ nije bila ni potrebna – kriminalce treba oterati iz službe drugim metodama. Pozvali smo ministra da zaposli još novih, mladih policijskih službenika. To je i činjeno u nekoliko navrata u 2017. te je zaposleno ukupono 747 policijskih službenika, svršenih studenata KPA i polaznika COPO.
  • Nedostatak opreme za kriminalističku tehniku. Izneli smo poražavajuće podatke i pred poslodavca i pred javnost. Forenzičari su ostavljeni da se „snalaze“. Hroničan nedostatak osnovnih sredstava za rad je ublažen u dobroj meri tek početkom jeseni, potpisivanjem trogodišnjeg ugovora o snabdevanju.
  • Fizičke provere. Ukazali smo na nelogičnost izmena pravilnika koja donosi fizičke provere zaposlenima starosti do 50 godina (ranija granica bila 45) ali i na realne probleme kod ocenjivanja zaposlenih iz gađanja vatrenim oružjem. Nažalost, ovde nismo naišli na dobar prijem kod poslodavca, nema promena.
  • Država na kolenima. Nakon brutalnog prebijanja kolege u Novom Sadu kulminiralo je sve ono na šta smo godinama ukazivali – sve češći i sve brutalniji napada na policijske službenike su nedopustivi. Pozvali smo i ministra i javnost da nas podže i zaštite.
  • Informacioni sistem. Ukazali smo na postojanje realne opasnosti da nam informacioni sistem oživi kolaps. Nema redovnog ulaganja i zanavljanja opreme, nema ulaganja u ljude kroz zapošljavanje stručnjaka, obuku i usavršavanje postojećih resursa. Rezultat su ozbiljne nabavke (nažalost i dalje daleko od realno potrebnog) opreme posle dužeg vremena.

FEBRUAR

  • Obilazili smo kolege na terenu u hladnim i zavejanim pograničnim delovima.
  • Na vreme smo (07.02.) ukazali na nepravilan obračun plate i postojanje realne opasnosti od velikog broja utuženja;
  • Protest na ulici u Novom Sadu (06.02.) i sastanak sa nosiocima pravosudnih funkcija;
  • Tražili smo zajedničku akciju ministarstva i svih sindikata na polju zaštite policijskih službenika;
  • Nehumani uslovi rada u Jedinici za obezbeđenje
  • Tražili smo veće dnevnice za deminere u SVS
  • Ukazivali smo na lošu ishranu ljudi na terenu
  • Upozorili smo zaposlene na sudske troškove tužbi kojim ih obmanjuju reprezentativni sindikati
  • Ukazivali na loš sistem ocenjivanja
  • Tražili opremanje patrola saobraćajne policije radi povećanja njihove bezbednosti na putu
  • Tražili da putni troškovi ne budu obračunavani po novom ZOP
  • U javnosti govorili o šteti zbog nesvrsishodnih javnih nabavki
  • Branili smo i odbranili odmarališta na Zlatiboru i Vrnjačkoj Banji
  • Održavali smo sećanja na poginule kolege organizovanjem memorijalnih sportskih takmičenja

MART

  • Kritikovali smo Pravilnik o pripravnosti jer je ništa više od prepričanih članova ZOP;
  • Ostvarili smo saradnju sa Samostalnim sindikatom putara Srbije
  • Kritikovali smo uredbu o ocenjivaru u kojoj jedna od odrebi glasi  „Ako je ocenjivač rukovodilac unutrašnje organizacione jedinice, ocenjivač je ujedno i kontrolor“.
  • Potencirali smo nedostatak jasnih propisa o poslovima nespojivim sa policijskim. (izmenama ZOP konačno će biti jasna situacija u vezi sa dodatnim radom zaposlenih)
  • Tražili smo da godišnje ocene zaposlenih budu javne
  • Prvi smo kritikovali Pravilnik o solidarnoj pomoći koji ju je praktično ukinuo u pojedinim osnovama

APRIL

  • Kritikovali smo Uredbu o načinu sprovođenja disciplinskog postupka u MUP koja prediđa mogućnost da disciplinski sudija ne bude pravnik.
  • Pokrenuli smo postupak pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova radi otklanjanja nedoumica u primeni PKU;
  • Po prvi put u MUP sklopljen je sporazum o vansudskom poravnjanju za naplatu viška radnih sati, naravno zaslugom SSP.
  • Tražili smo izradu legitimacija za sve zaposlene u MUP, što će biti realizovano predviđenim izmenama ZOP.
  • Učestvovali smo na Prvomajskoj uličnoj šetnji sindikata u Beogradu

MAJ

  • Skupili smo više od 14000 potpisa kolega za Peticiju za pokretanje inicijative izmene pojedinih odredbi ZOP i drugih propisa koji regulišu radna prava zaposlenih u MUP. Tražili smo:
  1. Ukidanje čl. 172 ZOP – prezumpcija nevinosti (biće ukinut izmenama ZOP)
  2. Izmenu čl. 167 kojim je regulisano napredovanje u služvi (ukidanje proseka od najmanje 4)
  3. Izmenu čl. 189 koji su praktično ukinuta naknada za putne troškove (biće ukinut izmenom ZOP)
  4. Izmene čl. 176 kojim je regulisana solidarna pomoć (izmenama ZOP nešto će biti ispunjeno, a nešto će putem izmene podzakonskog akta)
  5. Izmene čl. 154 u vezi sa rasporedom rada (najmanje 48 sati unapred)
  6. Izmene članova 124-128 u vezi sa upotrebom vatrenog oružja (proširiti onove za upotrebu)
  7. Povećanje iznosa dnevnica (delimično već izmenjeno za pojedine aktivnosti, od sledeće gdine očekujemo podizanje vrednosti svih dnevnica sa 150 na 900 dinara)
  8. Sprečavanje primene Zakona o sistemu plata u javnom sektoru na policijske službnike (primena je odložena)
  9. Vraćanje regresa i toplog obroka, odnosno iskazivanje naknade u novcu
  10. Poništenje predloga za prodaju Narcisa i Promenada (postupak otuđenja je obustavljen)
  11. Izmene ZOP po pitanju nabavke uniforme i građanskog odela (podeljenja je uniformi za Žandarmeriju, Policijsku brigadu i UGP, uskoro se očekuje i podela pripadnicima IJP)
  12. Jednokratno povećanje zarade u iznosu od 10% (upravo se realizuje u januaru 2018.)
  13. Uračunavanje vremena provedenog u putu u radno vreme (realizovano odmah nakon predaje peticije)

JUN

  • Kritikovali smo loš Pravilnik o psihološkoj pomoći
  • Tražili smo utvrđivanje liste težih bolesti i povreda van rada
  • Opet smo ukazivali na loše strane stalnog odlaganja usvajanja sistematizacije
  • Tražili smo hitnu nabavku vozila, ukazivali na probleme sa računanjem radnog vremena, internim konkursima, kašnjenju u isplati naknada…
  • Održali smo jubilarnu desetu Policijadu i to po prvi put u trajanju od dva dana.
  • Žalili smo se na kršenje prava policajaca od strane vojnih starešina
  • Tražili smo (i dobili depešu) zaštitu pri radu na ekstremno visokim temperaturama

JUL

  • Tražili smo (i dobili) posebnu naknadu za angažovane na obezbeđenjima Egzita i Guče
  • Podsećali smo na nepravdu načinjenu prema kolegama sa teritorije KiM učinjenu krajem 2013. godine
  • Ukazivali smo na nedopustivo loše uslove rada i nedostatak vozila i opreme u SVS
  • Po ko zna koji put ukazivali na lošu ishranu na terenu
  • Pomagali smo uspehe naših vatrogasaca na međunarodnim takmičenjima
  • Tražili smo smenu načelnika SVS nakon tragične smrti kolege vatrogasca

AVGUST

  • Tražili smo primenu instituta pripravnosti i za starešine u Direkciji policije i pripadnike VSJ, kojima je pravo na naknadu prećutno zabranjeno.
  • Ukazali smo na probleme sa elektronskim ocenjivanjem radnika kao i sa greškama i propustima starešina (izdejstvovali smo instruktivnu depešu)
  • Podržali smo pooštravanje kazni za upotrebu petardi
  • Aktivno smo učestvovali u izradi predloga izmena i dopuna ZOP

SEPTEMBAR

  • Rešili smo problem sa obračunom radnog vremena u IJP Šabac
  • Pohvalili smo kapitalni nabavak čak 700 patrolnih vozila
  • Ukazali smo na loše uslove rada saobraćajne policije u Novom Sadu (rešeno ubrzo nakon toga)
  • Žalili smo se zaštitniku prava građana povodom nekih nezakonitosti u novoj sistematizaciji
  • Pisali smo disciplinske prijave komandirima
  • Izdejstvovali smo zaposlenje supruge pokojnog kolege vatrogasca iz Niša i ćerke pokojnog policijskog službenika iz Velike Plane

OKTOBAR

  • Pozdravili smo ministra koji je konačno stao u zaštitu policajaca
  • Ukazivali smo na nedopustivost kontrole bolovanja na način kako to zamišljaju pojedini komandiri
  • Tražili smo izmene pravila službe i zabrane intervencija od strane jednog policijskog službenika (Izrada akta je u toku)
  • Podržali smo inicijativu za uvođenje doživotne kazne zatvora za izvršioce zločina nad decom
  • Tražili smo uvećanje plate za dodatno opterećenje kolega koji predaju u školama, u projektu „Osnovi bezbednosti dece“ (ministar nagradio sve predavače)
  • Rešavali smo brojne probleme u Upravi granične policije

NOVEMBAR

  • Podržali smo akciju „Čepom do osmeha“
  • Tražili smo isplatu novogodišnje poklon-čestitke deci zaposlenih, objašnjavali proceduru i postupak ostvarivanja prava
  • Usprotivili smo se političkoj zloupotrebi policije u Pećincima
  • Uspeli smo da veliki broj naših amandmana postane sastavni deo predloga izmene ZOP

DECEMBAR

  • Podneli smo tužbe za isplatu naknade za višak sati u JZO, s obzirom na nerazumevanje starešina u toj jedinici
  • Još početkom novembra saopštili smo, a početkom decembra i potvrdili, da očekujemo isplatu jednokratnog novčanog bonusa svim zaposlenima
  • Izborili smo se za instruktivnu depešu ministra kojom su potvrđene preporuke usvojene u postupku mirenja koji je sprovela RAMRRS
  • Podelili smo paketiće svoj deci naših članova uzrasta do 10 godina, ali isto tako i deci pokojnih kolega, deci sa posebnim potrebama u Kruševcu.

Vaš predsednik
Lazar Ranitović