Skip to main content

Mesec: maj 2016.

Vrnjačka Banja: Jović hapsi i na godišnjem odmoru

Jednom policajac – uvek policajac. Naravno, to važi ukoliko je čovek pravi! A kolega Ivan Jović, policijski službenik PS Vrnjačka Banja, pravi je i čovek i pravi policajac! To je dokazivao na delu nebrojeno puta, poslednji put pre par dana.

Čini se da Ivana prati neka luda sreća ili jednostavno ima pravi osećaj. Premda je saobraćajni policajac i nije mu osnovna dužnost sprečavanje kriminaliteta, on već treći put van radnog vremena hapsi izvršioce krivičnih dela teške krađe, na delu, odnosno za vreme izvršenja dela. Prošle godine je tokom noći 6/7. maj u Kraljevu uhapsio kriminalca tokom obijanja prodavnice.

Ovog puta je njegovom zaslugom,banja 19. maja, slobode lišeno četiri lica, izvršioca teške krađe na račun oštećenog preduzeća Eletroprivrede Srbije – Elektrodistribucije Kraljevo. Ivan je te noći primetio vozilo sa utovarenom većom količinom kablova i četiri licau njemu. Pozvao je kolege u pomoć i nastavio da, svojim privatnim vozilom, prati to sumnjivo vozilo na magistralnom putu, negde oko 15 kilometara ukupno. Vozilo je zaustavljeno, lica privedena a navedena roba vraćena vlasniku.

Oštećeno preduzeće, je načelniku PU Kraljevo poslalo pismo zahvalnosti u kojem naglašavaju dosadašnju dobru saradnju, ističu požrtvovanje i efikasnost policijskih službenika te uprave i posebno se zahvaljuju i izriču pohvale na račun kolege Ivana Jović koji je reagovao van dužnosti u svom slobodnom vremenu na godišnjem odmoru.

Naravno, to preduzeće možda i ne zna da je Zakonom o policiji, usvojenim 05. februara ove godine, u članu 42. precizirana dužnost policijskih službenika van radnog vremena. Dobro je da i zbog svih kolega malo pojasnimo taj član 42. ZoP koji glasi:

„Policijski službenici u statusu ovlašćenih službenih licadužni su da obavljaju policijske poslove i primenjuju policijska ovlašćenja i van radnog vremna, osim u slučaju iz člana 38. stav 1. ovog zakona.

Policijski službenici koji preduzmu radnje iz stava 1. ovog člana ostvaruju sva prava iz radnog odnosa.“

(pojašnjenja radi, čl.38 st.1 se odnosi na slučajeve kada policijski službenik, zbog bolovanja, preda službeno oružje i legitimaciju starešini)

Dakle, kolegi Joviću, nakon ove intervencije, slede sva prava iz radnog odnosa. A to podrazumeva da je on momentom započinjanja intervencije promenio status i više nije bio običan građanin, već službeno lice, i više nije bio van radnog vremena. To znači da ima tretman kao da se nalazio na radu i shodno tome pravo da zahteva isplatu pripadajućih naknada za to vreme (kao na primer prekovremeni rad), zatim pravo na besplatnu pravnu zaštitu ako bi došlo do postupka protiv njega i sva druga prava iz radnog odnosa.

Pretpostavljamo da nagrađivanje u visini od 20% na platu nije sporno i da će starešine primeniti to svoje ovlašćenje, ali smatramo i da kolegi Joviću trajanje godišnjeg odmora treba da bude produženo za jedan dan.

Sindikat srpske policije se pridružuje pohvalama kolegi Joviću. Svaka čast kolega, zadovoljstvo je imati takve ljude u našem članstvu!

Šef službe za informisanje SSP
Mile Lazarević

KOLEGE IZ PRIJEPOLJA POLOŽILE „TEST INTEGRITETA“

Prijepolje, 27.5.2016. godine, – Imidž korumpiranosti prati policiju. U istraživanjima javnog mnjenja policija se uvek nađe u prvih pet najkorupiranijih profesija, a prema jednom istraživanju od pre godinu dana čak dve trećine građana smatraju da je korupcija u policiji rasprostranjena.

Verovatno u želji da se ova slika promeni, novim Zakonom o policiji je predviđeno (kao što smo prethodnih dana pisali) da će Sektor unutrašnje kontrole kao jedan od načina kontrole primenjivati test integriteta. Cilj testa integriteta je da se proveri rizik od korupcije, odnosno sklonost policijskih službenika korupciji. Simuliraće se realna situacija, koje policijski službenik neće biti svestan, i u toj situaciji testirani policijski službenik biće izložen određenom koruptivnom iskušenju.

Negativan rezultat na testu integriteta predstavlja tešku povredu službene dužnosti i, samim tim, jedna od mogućih posledica je i prestanak radnog odnosa.

A da najveći broj policijskih službenika svoj posao obavlja predano, časno i pošteno potvrđuje i jučerašnji primer naših kolega iz Prijepolja: Veselina Smolovića i Mersida Obućine.

Petak, 27. maj, dva sata i trideset minuta posle ponoći. Smolović i Obućina obavljaju redovnu patrolnu delatnost. Prolazeći pored četiri kioska, uočavaju oštećenja na šarkama prozora jednog kioska. Očigledno nastala delovanjem podesnog alata… Na njihovim licima neverica – pre nepunih pola sata su prolazili tu, a sve je bilo u redu! No nisu očajavali. Upravo činjenica da pre pola sata nije bilo tragova obijanja ulila im je nadu da izvršioci nisu daleko.

Vođeni dobrim instiktom i naoružani iskustvom oprezno su pregledali okolni prostor i uočili jedno nepoznato im lice. Legitimisanjem su utvrdili da je lice iz Beograda koje nema uverljivo objašnjenje otkud u Prijepolju. Spoljnim pregledom kod lica je pronađeno pakovanje kesa za smeće i par radničkih rukavica. Bilo im je jasno da je pred njima jedan od sudionika obijanja i krađe iz kioska. Baš kao i to da je drugi izvršilac sa ukradenom robom negde u blizini. Ali gde?!

Zazvonio je telefon uhvaćenog lopova! Naziv pozivaoca šifrovan. Veselin i Mersid se nisu dali zbuniti. Opet su bili na visini zadatka. Veselin se javio na poziv glumeći „beogradski“ naglasak. Zahvaljujući dobroj „glumi“ za nekoliko minuta i drugi lopov (iz Niša) stajao je ispred Veselina i Mersida sa rukama na haubi svog vozila. U vozilu je pronađen alat za obijanje, kožne rukavice, kese za smeće i naravno pun prtljažnik pokradenih cigareta.

Sledi „test integriteta“! Niko sem Veselina i Mersida ne zna da su oni uhvatili lopove. To znaju i lopovi. Jedan od njih dvojice nudi im primamljivu nagodbu – da ih puste, a da za uzvrat dobiju 100 eura. Bez razmišljanja kolege odbijaju, ujedno upozorivši lice da na taj način čini krivično delo davanje mita. Međutim, lopov je svestan da mu sledi višegodišnja robija, pa ponudu podiže na 1.000 eura. Veselin i Mersid ostaju onakvi kakva je i velika većina srpskih policajaca – nepokolebljivi i nepotkupljivi. Sledi poziv dežurnoj službi i obaveštenje da su lopovi sa ukradenom robom pronađeni i uhvaćeni.

Rezultat:

  • krivične prijave i policijsko zadržavanje za dvojicu kriminalaca i za tešku krađu i za pokušaj davanja mita,
  • rešena serija obijanja i krađa iz kioska (još dva u Prijepolju, jedan u susednom Priboju i još nekoliko širom Srbije) i
  • kolege Veselin Smolović i Mersid Obućina položile su „test integirteta“, ali ne onaj veštački, improvizovani, već onaj stvarni, koji samo život može da stvori i nametne.

Sindikat srpske policije je ponosan na kolege Veselina Smolovića i Mersida Obućinu, kao i na sve druge kolege poput njih. Ujedno nam je drago što se možemo javno pohvaliti da je Veselin naš dugogodišnji član SG Prijepolje.

Nadamo se da će Veselinove i Mersidove starešine umeti da cene njihov rad. I da ga adekvatno nagrade. Te nagrade neće biti cena njihovog poštenja, jer oni će to biti i to su već i bez te nagrade. Uostalom, blagostanje i dobra plata nisu uslov, niti garancija poštenja, za šta su nam je dokaz i pokazatelja ogromna većina političara, ali svakako je lakše ostati imun na nepristojne ponude, ukoliko nam je stomak pun, a deca u toplom. Naš poslodavac mora da zna da će velika većina policajaca u Srbiji postupiti istovetno kao Veselin i Mersid, ali njihov rad i poštenje mora biti adekvatno vrednovan. Takođe, građani Srbije neka budu spokojni, jer je srpska policija na ulici mahom poštena i ljubazna, neka na nasedaju na predrasude i novinarska preterivanja. Korupcija u policiji je u vrhu, kao i u svakom segmentu društva. Korupcija i kriminal ne stanuju na pozornici, niti u patroli – već je možete naći u raznim biroima i kabinetima!

Služba za informisanje SSP
Viktor Ratković

Tražimo isplatu obećane pomoći i povišicu plate od najmanje 10%!!!

Užice, 25.05.2016. godine, – Predsednik Sindikata srpske policije, gospodin Lazar Ranitović, uputio je dopis tehničkom Predsedniku i mandataru buduće Vlade Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučić, u kojem ga poziva da preduzme hitne mere u cilju poboljšanja položaja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dopis prenosimo u celosti:

„Poštovani gospodine premijeru,

Obraćam Vam se u ime preko 8.000 članova Sindikata srpske policije i u ime svih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i apelujem na Vas da, kao jednu od prvih mera nakon formiranja nove Vlade, sprovedete u delo javno obećanu pomoć policijskim službenicima i poboljšate njihov i težak materijalni položaj njihovih porodica.

Krajem prošle godine, prilikom susreta sa reprezentativnim sindikatima u MUP, izrazili ste razumevanje za težak materijalni položaj zaposlenih i obećali novčanu pomoć. Iznos te obećane pomoći, sudeći po izjavama predsednika navedenih sindikata, kreće se između 10.000 i 20.000 dinara jednokratno, u prvoj polovini godine, i izvesno procentualno uvećanje osnovice plate do kraja ove godine. Nadamo se da iznošenje takvih obećanja u javnost nije služilo isključivo smirivanju strasti uzavrelih prilikom sprovođenja procesa racionalizacije i dekriminalizacije u MUP.

Verujemo da nije potrebno podsećati Vas na činjenicu da su mere štednje u društvu, prilikom njihovog uvođenja u jesen 2014. godine, najviše pogodile upravo zaposlene u MUP kojima je, kao jedinima u javnoj službi, u dva navrata umanjivana primanja. U ukupnom zbiru to umanjenje iznosilo je preko 15%. Takođe, umanjenjem visine naknade za rad na terenu, odnosno iznosa dnevnice, na mizernih 150 dinara dnevno, direktno su pogođeni policijski službenici koji rade u teškim uslovima na održavanju javnog reda i mira i sprečavanju eskalacije nasilja i kriminala. Taj rad i rizik koji sa sobom nosi je podcenjen i nepravedno doveden u istu ravan sa klasičnim službenim putovanjima birokrata i administracije. Jer, ne može se izjednačiti vožnja funkcionera u klimatizovanim i udobnim automobilima sa poslovima policije i vatrogasaca spasilaca, koji se ogledaju u višečasovnom neudobnom putovanju i napornom stajanju pod punom opremom prilikom obezbeđenja javnih skupova visokog rizika, obezbeđenja Kopnene zone bezbednosti ili spašavanja ugroženih elementarnim nepogodama. Naš rad nije „službeno putovanje“. Mi ne „putujemo“, već obavljamo najsloženije i najteže terenske poslove i zadatke u cilju očuvanja bezbednosti Republike Srbije i njenih građana.

Budući da u Vašim izjavama, i izjavama drugih zvaničnika, možemo čuti da su uvedene krizne mere štednje dale svoj pozitivni rezultat, da je budžet Srbije popunjen kao nikada do sada i da smo konačno „stali na zdrave noge“, a da sa druge strane imamo poraznu istinu da su policijski službenici dovedeni do ruba egzistencije, predlažemo Vam da, kao hitne mere, preduzmete sledeće:
isplata jednokratne novčane pomoći svim zaposlenim u MUP u iznosu od 20.000 dinara, najkasnije do 30. juna;
povećanje iznosa dnevnica za policijske službenike do iznosa neoporezive dnevnice u Srbiji, koji trenutno iznosi 2.168 dinara;
povećanje plate svim zaposlenim u MUP korekciojom osnovice ili koeficijenta u iznosu od najmanje 10%.

Treba istaći i da je MUP prvi i jedini državni organ koji je uspešno sproveo proces racionalizacije zaposlenih i umanjenjem za oko 5% zaposlenih, njihov broj doveo ispod granice maksimalno utvrđenog broja zaposlenih. To je posledično dovelo i do umanjenja zbira zarada u MUP za taj procenat, te za povećanje plate u iznosu do 5% nije potrebno iznalaziti nova sredstva u odnosu na ona već predviđena usvojenim budžetom.

Poštovani gospodine predsedniče, molim Vas da ovaj naš zahtev nikako ne shvatite kao ultimatum ili klasičan sindikalni populistički izlet, već kao apel predstavnika zaposlenih, iskreno zabrinutog za egzistenciju svojih kolega, za dobro funkcionisanje službe i bezbednost države u celini.

S poštovanjem,

Predsednik SSP
Lazar Ranitović“

Dopis predsedniku Vlade

Dopis predsedniku Vlade1

Načelnik SUK o testu integriteta: kako se testira poštenje policajaca?!

Situacija jedan: policajci odeljenja za suzbijanje narkotika pretresaju stan uhapšenog dilera droge. Jedan od njih u kupatilu nalazi bade mantil sa novčanicom od 100 evra. Da li će novac staviti u svoj džep? Situacija dva: policijska patrola je poslata da obezbedi ukradeni automobil, parkiran na ulici. U njemu se nalazi skupoceni „ajfon”. Da li će policajac doći u iskušenje i telefon, vredan nekoliko stotina evra, uzeti i zadržati za sebe? Situacija tri: saobraćajci uočavaju vozača koji prelazi preko pune linije i zaustavljaju ga. Građanin priznaje grešku i sa njima započinje raspravu. Da li će policajac od vozača zatražiti desetak evra da bi „zažmurio” na prekršaj?

Ovo su svakodnevne okolnosti u poslu policajca. Međutim, on neće znati da li je reč o uobičajenoj situaciji ili upravo polaže takozvani test integriteta Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije. Reč je novom ovlašćenju unutrašnje kontrole koja će otkriti korumpirane policajce.

Osnovni cilj SUK-a je generalna prevencija, a ne hapšenje policajaca. To znači da kada saobraćajac zaustavi vozača, on ne zna da li je to građanin ili pripadnik unutrašnje kontrole”, kaže za „Politiku” Miloš Oparnica, načelnik SUK-a i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Nova antikorupcijska metoda je simulacija stvarne životne situacije po unapred utvrđenom scenariju koji se ne može menjati. „Kod testa integriteta nema provokacije krivičnog dela, inspektor SUK-a ne sme policajcu da nudi novac”, objašnjava Oparnica suštinu ovog testa. Na konstataciju da je ostavljen novac u bade mantilu provokacija krivičnog dela, načelnik tvrdi da nije, jer, kako navodi, policajac razmišlja o srazmeri posledica i dobiti. Za mali novčani iznos ne isplati mu se da rizikuje gubitak posla.

Policajac koji je testiran na korupciju biće obavešten o tome. Ukoliko je „pozitivan”, znači da je prošao test, a ako je „negativan” protiv njega se pokreće postupak. Međutim, ne znači da oni koji su prošli test neće ponovo biti proveravani. Načelnik SUK-a kaže da su iskustva stranih policija, koje već uveliko primenjuju ovaj test, takva da mnogi „padnu” na retestiranju.

Testu integriteta mora da prethodi sumnja, odnosno obaveštajni podatak ili prijava građana da je određeni policajac korumpiran, kao i analiza rizika. Nema nasumičnog biranja „žrtve”, jer je, navodi Oparnica, test integriteta skup posao i on neće biti rađen serijski. „Nekoliko uspešno obavljenih testova integriteta bi u Srbiji promenilo stanje u borbi protiv korupcije u policiji”, kaže Oparnica. Za početak, neophodna je odgovarajuća oprema i novac. „Potrebna nam je i zasebna zgrada, garaža, radionica. Najidealnija i najjeftinija kombinacija je da se test obavlja sa različitim automobilima”, navodi Oparnica.

Inicijativu za pokretanje „testa integriteta” moći će da naloži osam ljudi u policiji – direktor, ministar i njegovi pomoćnici. Osim testa integriteta SUK će početi da primenjuje još dve novine u borbi protiv korupcije – proveru promene imovinskog stanja i analizu rizika korupcije. „Analiza rizika, provera imovnog stanja i test integriteta su sistem spojenih sudova. Na osnovu analize rizika i procene korumpiranosti svakog radnog mesta, određeni delovi policije davaće na uvid imovinsko stanje koje može da bude indikator za test integriteta.

Imovinske karte moraće da prilože ministar, pomoćnici ministra, državni sekretari, sekretar i direktor policije. Po novom zakonu, imovinske karte na uvid će davati određeni broj načelnika i šefova u MUP-u, kao i policajci na visokorizičnim radnim mestima. To mogu da budu zaposleni na posebno osetljivim poslovima (suzbijanja narkomanije i primeni posebnih dokaznih radnji kao što je prisluškivanje).

SUK je prošle godine podneo 168 krivičnih prijava protiv 173 policajca i 65 građana. Prijavama je obuhvaćeno 335 krivičnih dela, među kojima su najbrojnija primanje mita (111) i zloupotreba službenog položaja (86), prevara (37), nesavestan rad u službi (23) i davanje mita (21). Uhapšen je 51 policajac i 29 građana. U 2015. godini podneta je 31 krivična prijava protiv rukovodilaca u MUP-u. Među njima su dva policajca najvišeg ranga i više načelnika uprava.
———————————————————————————-

Šta treba da zna ministar

Na pojedine optužbe da rad SUK-a zavisi od volje ministra unutrašnjih poslova, Miloš Oparnica kaže da je prvi čovek MUP-a uvek informisan o onome što bi trebalo da zna, ali da ne može da utiče na rad ili da stopira istragu. „Tužilac vodi istragu, a mi postupamo po njegovim nalozima. Kada spoznamo da postoje elementi krivičnog dela, dužni smo, po Zakonu o krivičnom postupku, da bez odlaganja o tome obavestimo tužioca. O tome se sačinjava službena beleška. Time je onemogućeno da ministar utiče na rad SUK-a”, kaže Oparnica.
———————————————————————————–

Ko kontroliše unutrašnju kontrolu

Miloš Oparnica tvrdi da nije bilo slučajeva da su njegovi zaposleni „uhvaćeni” u krivičnom delu. Kao dokaz pouzdanosti navodi prošlogodišnju akciju „revizor”, koja je posle 13 meseci istrage dovela do hapšenja 41 osobe na graničnom prelazu Bački breg.

„Za to vreme nijedan operativni podatak nije procureo”, kaže Oparnica.

Rad SUK-a iznutra kontroliše komisija koju formira ministar unutrašnjih poslova, a čine je dva pomoćnika direktora policije i jedan predstavnik SUK-a. Spoljnu kontrolu obavlja skupštinski Odbor za bezbednost i unutrašnje poslove, sudovi, tužilaštva, poverenik za informacije od javnog značaja, zaštitnik građana i drugi.

Kolege ih ne vole, ali ih poštuju!

Kako na zaposlene u SUK-u gleda ostatak policije? „Nikome ništa ne možemo da učinimo, završimo, niti da oprostimo. Nas niko ne voli. To i ne tražimo, već samo da nas poštuju. Svi imamo prijatelje iz drugih organizacionih jedinica, sa fakulteta, iz komšiluka. Ono što radimo je strogo poverljivo i službena tajna“, navodi Miloš Oparnica.

Služba za informisanje SSP

SSP na javnoj diskusiji „Test integriteta policajaca“

Beograd, 24.05.2016. godine, – U Medija centru je održana panel diksusija u organizaciji Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku kojom prilikom je prezentovana studija „Test integriteta policajaca“. Kao novina, uvedena ovogodišnjim Zakonom o policiji, test integriteta izazvao je dosta polemike i doneo niz nedoumica. Osnovno pitanje nije razjašnjeno – šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova uopšte želelo uvođenjem ovog instituta u srpsku policiju!?

Studiju su predstavili njeni autori – Sofija Mandić i Saša Đorđević, istraživači BCBP-a a mnogobrojnoj publici obratio se i zamenik Zaštitnika prava građana Miloš Janković. Najavljeni gost iz Sektora unutrašnje kontrole MUP, nije se pojavio mada je ranije potvrdio svoje učešće. Ostaje nejasno da li to MUP nešto skriva od javnosti?! Panel diskusiji je prisustvovala i šestočlana delegacija Sindikata srpske policije, dok je primetno bilo odsustvo predstavnika reprezentativnih sindikata u MUP koji su i  ovog puta pokazali nezainteresovanost za sudbinu svojih članova i svih svojih kolega.

Nastavi sa čitanjem

SSP sproveo akciju preventivnog oftalmološkog pregleda

Sindikat srpske policije sindikalna grupa u Zaječaru  nastavila sa sprovođenjem kampanje ” ZAŠTITA ZDRAVLJA NA RADU ”.

U okviru planiranih aktivnosti zdravstvene zaštite zaposlenih u PU Zaječar, za mesec maj,  dana 14.05.2016 godine  u vremenu od 09,00 do 14,00 sati u prostorijama optike “Adžić“  u Zaječaru, organizovali smo preventivni oftalmološki pregled i to: bezkontaktno merenje intraokularnog i autorefrakto keratometrija.

Pomenuti pregledi bili su besplatno dostupni svim zainteresovanim radnicima PU Zaječar bez obzira na sindikalnu ili nesindikalnu pripadnost, kao i njihovim članovima porodica.

Čast nam je što smo zadnjih par godina unazad pokrenuli  i organizovali niz preventivnih zdravstvenih pregleda za zaposlene PU Zaječar, i što smo na taj način popunili jednu veliku prazninu i nebrigu poslodavca o najbitnijoj životnoj stvari-zdravlju svakog od nas.

Još jednom veliku zahvalnost dugujemo optometristi gospodinu Jakovu Adžiću i ostalom radnom osoblju optike “Adžić“ u Zaječaru.

Slike sa pregleda možete videti OVDE

ZDRAVLJE NEMA CENU

 VAŠ SSP!!!

Šef službe za preventivnu zdravstvenu zaštitu
zaposlenih i rodnu ravnopravnost
Igor Stojadinović

 

Policijska stanica Vrbas – primer dobrog rada!

Penzioneri su važan partner u sistemu bezbednosti

U nekom prošlom vremenu, ne tako dalekom, dok je naša služba bila na mnogo višem stepenu ugleda i poštovanja u društvu, ali i efikasnosti u svakom smislu, 13. maj se slavio kao Dan bezbednosti, praznik na koji smo bili ponosni a sada ga se uz setu sećamo. Od 2000. godine taj praznik ukinut i polako odlazi u zaborav. Baš kao i naše kolege u penziji.

Odlaskom u zasluženu penziju, policijskog službenika brzo zaboravljaju starešine, nestaju sva sećanja na njih, svi tragovi njihovi, kao da nisu ni bili tu i da nisu pola svog života proveli u uniformi. Nažalost, u ovom ludom vremenu, sve više se gubi i osnovna kolegijalnost pa penzionere brzo zaborave i oni koji su do juče sa njima delili i dobor i zlo, štitili jedni drugima leđa…

Da ne bude svuda tako i da ne bude sve crno, kao izuzetak koji potvrđuje pravilo, načelnik Policijske stanice Vrbas, Vlado Glođović, pozvao je sve penzionere te policijske stanice i ugostio ih na dan njihovog (i našeg) praznika. Pored današnjeg rukovodstva stanice, skupu je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Vrbas, gospodin Milan Glušac i 90 penzionera, nekadašnjih radnika te stanice. Načelnik Glođović je okupljenim penzionerima uručio legitimacije Udruženja penzionera Policijske stanice Vrbas i izjavio sledeće: „Pošto je većina naših penzionera 13. maja obeležavala Dan bezbednosti, upravo na taj dan uručujemo im legitimaciju penzionera Policijske stanice Vrbas. Za Udruženje smo im obezbedili prostorije u našoj zgradi, jer treba da se i dalje osećaju kao deo naše ekipe. Svi su svojim radom u nekom predhodnom periodu mnogo doprineli našoj zajednici. Njihovo iskustvo treba da nam bude dragoceno!“.

Naši penzioneri su važan partner u sistemu bezbednosti. Poštovanje kolegama koji su svoj radni vek posvetili poslovima bezbednosti. Poštujmo prošlost jer time gradimo budućnost.

Prijatan ambijent za građane

Nekako u isto vreme, sa proslavom nekadašnjeg Dana bezbednosti i ugošćavanjem penzionera, poklopilo se i puštanje u rad uređene sale za Upravne poslove u PS Vrbas. Nakon što je bolja saradnja sa građanima, ostvarena tako što je, u želji za poštovanjem radnog vremena svih građana, produženo radno vreme šaltera sredom do 20,30 časova, sada je pokazana i želja da se građani prijatno osećaju dok ostvaruju svoja građanska prava, u prijatnom ambijentu renovirane šalter sale. Velika zahvalnost ide lokalnoj samoupravi na svesrdnoj pomoći. Kako je sala izgledala nekada a kako sada možete pogledati u našoj mini fotogaleriji.

 

Tribina „BEZBEDNA UPOTREBA INTERNETA

Na inicijativu Policijske stanice Vrbas a u okviru projekta Policija u lokalnoj zajednici, u Vrbasu je 27. aprila, sa početkom u 18 časova u bioskop „Jugoslavija“ u Vrbasu u ulici M.Tita, održana tribina na temu „BEZBEDNA UPOTREBA INTERNETA“.

Okupljenim roditeljima i deci obratili su se Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, Biljana Grujić iz Centra za bezbedni interenet NET patrola, Tanja Đurašković i Gordana Vujisić iz Odeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Srbije, i Vlado Glođović, načelnik Policijske stanice Vrbas.

Uz zadovoljstvo što je inicijativu za organizovanje tribine u Vrbasu preuzela Policijska stanica, Igor Jurić upozorio je okupljene mlade na opasnosti koje im prete na mnogim mestima i pozvao celo društvo da učini maksimalne napore da popravi bezbednost dece.
Fondacija čini sve na poboljšanju bezbednosti dece, i na ulici i na internetu, a posebno nam je važna izmena zakonskih odredbi i stvaranje mogućnosti da policija reaguje odmah čim dobije prijavu o nestanku deteta. Zakon smo unapredili, a sada nam je cilj da uspostavimo i sistem za uzbunjivanje u slučaju nestanka dece. On veoma brzo alarmira i podiže sve državne resurse kako bi se sprečile tragedije. Takođe, potreban nam je i registar nestalih osoba i izmena Zakona o krivičnom postupku„, rekao je Jurić.

Biljana Grujić iz Centra za bezbedni internet i mehanizma za prijavu štetnih sadržaja NET patrola, pozvala je mlade da se ne ustručavaju i prijave roditeljima, nastavnicima ili NET patroli sve slučajeve u kojim se na internetu sreću sa fotografijama, video snimcima ili tekstovima o seksualnom zlostavljanju maloletnika i svakim drugim oblikom zloupotrebe maloletnih lica u seksualne ili pornografske svrhe.

„Svaki put kada prijavite ovakav materijal mehanizmu Net patrola internet postane bezbednije mesto za vas i vaše prijatelje, sprečavate da neki drugi korisnik slučajno naiđe na uznemiravajuće, nedozvoljene ili štetne sadržaje i pomažete u suzbijanju nelegalnih radnji i zloupotrebe dece“, rekla je Grujić.

 

Projekat – zajedničkom akcijom protiv nasilja

U Vrbasu je u toku pilot projekat, prvi takve vrste u Vojvodini, u kojem se institucije i organizacije zajednički suočavaju sa socijalnim problemima, rastom siromaštva i nasiljem u društvu. Teška socijalna situacija i trend rasta siromaštva, nisu zaobišli ni Vrbas, koji je među bogatijima u okruženju što neminovno dovodi do porasta nasilja, posebno nasilja u porodici. U toku prošle godine je bilo prijavljeno oko 80 slučajeva nasilja, najčešće je nasilje nad ženama, odnosno u 72 odsto slučajeva su žrtve bile žene, dok je u samo 8 slučajeva žrtva bila muškog pola. Maloletnička delikvencija takođe predstavlja veliki problem.

Vladimir Glođović, načelnik policijske stanice, kaže da je Policijska stanica Vrbas jedina stanica na teritoriji Vojvodine koja primenjuje projekat „Policija u lokalnoj zajednici“ pored još dve policijske stanice na teritoriji Republike Srbije.

Pored lokalne samouprave koja je pomogla finansijski i organizaciono, ističe izuzetnu saradnju sa lokalnim sudom koji ima jedinicu u Vrbasu i tužilaštvom u Vrbasu, kao i Centrom za socijalni rad. Cilj je da se policijska stanica kroz razne projekte i aktivnosti približi građanima i pomogne lokalnoj zajednici u skladu sa potrebama vremena. Za nepunih godinu dana od početka implementacije programa, rezultati su ohrabrujući i projekat će nastaviti da se primenjuje tokom cele 2016. godine. Ova saradnja je novost za Vrbas, i ostaje da se vidi kakvi će biti dugoročni rezultati.

Svesno rizikujući da upadnemo u zamku za dobijanje kritika da preterano hvalimo načelnika Glođovića, jer je član Sindikata srpske policije (ako je to uopšte bitno u celoj priči, mi smatramo da nije, mada smo jako ponosni na takvog člana), ponovićemo još jednom – rad Policijske stanice Vrbas, i rad njenog načelnika,gospodina Vladimira Glođovića, za pohvalu je svuda i na svakom mestu. Da nam je u našim redovima više ovakvih starešina, gde bi nam bio kraj!

Šef službe za informisanje SSP
Mile Lazarević

Naizgled sitni problemi, ozbiljna opasnost po zdravlje!

Beograd, 16.05.2016. godine, – Sindikat srpske policije, kao ozbiljna organizacija, sa osnovnom svrhom zaštite i unapređenja radnih pravai uslova rada zaposlnih, nastavlja da poslodavcu ukazuje na probleme sa kojima se suočavaju naši članovi ali ostali zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Jedan od banalnih, ali po zdravlje zaposlenih jako ozbiljnih problema, predstavlja činjenica da klima uređaji, koji su postavljeni na objektima-kućicama u kojima borave policijski službenici žandarmerije, nisu servisirani duži vremenski period (nije menjan filter klime kao ni osnovno čišćenje) što za posledicu može imati ugrožavanje zdravlja policijskih službenika. Te opasnosti smo svi svesni, ona je naročito izražena ako uzmemo u obzir da kućice imaju površinu od svega 2-3 metra kvadratna a da kroz njih cirkuliše veliki broj policijskih službenika koji dnevno provedu i po 12 časova u tom prostoru.

Nastavi sa čitanjem

Peti mesečni sastanak u Kabinetu ministra

Beograd, 10.05.2016. godine, – U Palati Srbija držan je peti po redu redovni mesečni sastanaku ovoj godini između Radne grupe MUP zasaradnju sa sindikatima i delegacije Sindikata srpske policije. Radnom grupom je predsedavao sekretar ministarstva, gospodin Milorad Todorović zbog drugih službenih obaveza zamenika ministra, i predsednika Radne grupe, gospodina Milosava Miličkovića.

Delegaciju SSP predvodio je predsednik sindikata Lazar Ranitović, a činili su je i zamenik predsednika Mile Lazarević, portparol sindikata Boban Đorđić, predsednik Statutarne komisije Viktor Ratković i poverenica za SG Bor Slađana Grujić.

Teme na koje smo razgovarali, pitanja koja smo postavili, predloge koje smo dali, kao i odgovore predstavnika poslodavca možete pročitati u nastavku izveštaja:

  1. Problem postupka odlaska u invalidsku penziju radnika MUP-a R Srbije

Zaposlenom policijskom službeniku, kojem je Komisija utvrdila da ostvaruje pravo na odlazak u invalidsku penziju, ne vrši se pravovremeno uručenje rešenja, već isti i dalje obavlja policijske poslove sve do prijema rešenja nakon čega počinje da teče žalbeni rok i tek nakon proteka 8 dana rešenje postaje pravosnažno. Rukovodioci organizacionih jedinica se obaveštavaju putem depeše da je određeni zaposleni ostvario uslov za invalidsku penziju te se retroaktivno sada već penzioner briše iz rasporeda rada. Depeša je akt obaveštavanja te kao takva nema pravnu snagu, a u datom trenutku je jedini akt na osnovu koga rukovodilac postupa. Potrebno je iznaći način između Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a i Direkcije policije kako bi se u najkraćem roku izradilo rešenje i poslalo rukovodiocu, odnosno uručilo zaposlenom. Postoji realna bojazan da u takvom vakuumu do prijema rešenja dok i dalje obavlja poslove i zadatke i primenjuje ovlašćenja dođe do upotrebe sredstava prinude,  podnošenja krivičnih i prekršajnih prijava, odnosno drugih okolnosti (saobraćajna nezgoda službenim vozilom i tsl.), a da „zaposleni“ formalno više nije radnik MUP, što bi moglo da prouzrokuje neotklonjive i nepoželjne posledice kako po „zaposlenog“ tako i po Ministarstvo.

Gospodin Todorović se u ime Ministarstva zahvalio na ovom pitanju i ukazivanju na situaciju koji potencijalno može da dovede do ozbiljnih problema. Već su otpočeti koraci da se iznađe rešenjeu tom smislu, te taj vremenski vakuum prostor smanji na maksimalno kratak rok.

  1. Isplata naknade po Odluci ministra za oko 20 policijskih službenika kao po dogovoru na sastanku u Kabinetu od 10.4.2016. godine.

Smatramo da će ovim postupkom određene kolege biti diskriminisane i nemamo mehanizme da odvojimo članove u Preševu i RC GP prema R. Makedoniji, te predlažemo da se na spisak za isplatu, a i eventualnu kontrolu Naloga za službeno putovanje ubace oni koji su po Nalogu bili raspoređeni i angažovani za rad sa migrantima. To se odnosi na ukupno tri pozicije i to:

– PS PREŠEVO – Privremeni pozornički rejon koji je formiran upravo zbog rada sa migrantima.

– RC GP prema R. Makedoniji – Mobilna jedinica koja je možda i imala najveći teret posla sa migrantima.

– PU Vranje – Oficiri Odeljenja policije koji su bili angažovani kao koordinatori IJP, a takođe i sami bili u kontaktu sa migrantima, a u Nalozima su imali zadatak: „Angažovanje u vezi rada sa migrantima“.

U ove tri kategorije se nalazilo od 30 do 40 policijskih službenika, čijim bi rešavanjem Ministarstvo i Radna grupa, konačno stavili tačku na problem sa naknadom  na teritoriji PU Vranje.

Gospodin Joksimović, zamenik načelnika Uprave policije se nije u potpunosti složio sa našim viđenjem, te je nađeno kompromisno rešenje – komisija MUP će izvršitiuvid u patrolne listove kolega koji smatraju da im pripada naknada i na osnovu toga će biti utvrđeno ko je od njih zaista imao kontakt i radio sa imigrantima. Nakon toga biće izvršen obračun i isplata nakanda.

  1. Dnevnice za zaposlene u UGP, RC prema Hrvatskoj – SGP Bogojevo i onemogućavanje korišćenja službenih prostorija zaposlenih tokom smene.

Od 10.8.2015. godine u više navrata smo u Kabinetu imali temu neisplaćenih dnevnica za zaposlene iz pomenute stanice, kojom prilikom protekom 9. meseci Ministarstvo nije našlo za shodno da završi po poslednjem kako je dogovoreno Sporazum o vansudskom poravnanju i uruči ga zaposlenima, te nakon toga izvrši isplatu. Kako Sekretarijat MUP koji je bio zadužen za ovaj posao nije u stanju da ga obavi, zaposleni koji su oštećeni su prinuđeni preko pravnog zastupnika SSP, da ostvare svoja prava putem suda – tužbom, u vezi čega je prikupljena dokumentacija i ubrzo sledi tužba.

Gospođa Katarina Filipović iz Sektora ljudskih resursa izjavila je da je utoku kompletiranje dokumentacije i obavezala da sporazumi budu spremni najkasnije za dve sedmice, odnosno do 25. maja. Nakon toga, i potpisivanja sporazua od strane zaposlenih, po rečima Draga Bjelice, isplata će biti izvršena u vrlo kratom roku.

Dana 4.4.2016. godine u prostorijama RC prema Hrvatskoj u Sr. Kamenici, održan je radni sastanak između predstavnika SSP i načelnika, gospodina Mileta Jandrića. Na predetnom sastanku između ostalog je pokrenuto pitanje dostupnosti jedne prostorije u SGP Bogojevo koja je zaključana i u kojoj je onemogućen pristup zaposlenima iz ove SGP, a da pri tome ne postoji nijedan osnovan razlog za onemogućavanje pristupa zaposlenima a prevashodno radi korišćenja  u službene svrhe, odnosno pregleda lica i prtljaga i dr. radnje. Zaposlenima je omogućeno korišćenje jedne veoma male prostorija za rad u kojoj se nalazi čajna kuhinja. U smeni radi najčešće 5 do 6 policijskih službenika i nema dovoljno prostora da obreduju u navedenoj prostoriji u vreme pauze. Veću bojazan predstavljaju nehigijenski uslovi u kojima zaposleni u istoj prostoriji treba da pregledaju lica i obavljaju dr. mere i radnje iz nadležnosti i na istom stolu i prostoriji kasnije obreduju. Dobili smo uveravanja od strane načelnika Jandrića da će u najkraćem roku biti omogućen pristup zaposlenima ali do današnjeg dana do toga nije došlo. Prostorija je i dalje zaključana i onemogućen pristup zaposlenima iako je i nakon toga kontaktiran načelnik Jandirić i upoznat sa navedenom činjenicom.

Gospodin Kujović iz Uprave granične policije dao nam je odgovr da će te prostorije u najkraćem roku biti oslobođene za korišćenje od strane zaposlenih, jer će u tu manju prostoriju da preseli dva pomoćnika komandira stanice i oslobodi veću prostoriju za ljude.

  1. Pogrešno utvrđen koficijent plate na štetu zaposlenih pri Odseku za analitiku i policijske evidencije u PU Bor. 

Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjnih poslova (u daljem tekstu Pravilnik) dana 28.11.2015.godine  zaposleni koji su raspoređeni na  radno mesto Samostalni analitičar u Odesku za analitiku i policijske evidencije za Policijsku upravu u Boru utvrđen im je manji koeficijent plate u odnosu na sva prethodna rešenja na istom radnom mestu, a po  različitim sistematizacijama.

Prethodnim Pravilnikom koeficijent (za isto radno mesto) za obračun plata bio je 2.042    dok je novim Pravilnikom utvrđena manja vrednost istog i iznosi  1.866  što je uslovilo značajno manju platu zaspolenih u MUP- u koji su raspoređeni na ovom radnom mestu. Ovim je  policijskim službenicima na radnom mestu „Samostalni analitičar“ neopravdano smanjena plata i to u proseku od 8 do 10% čime su dovedeni u neravnopravni položaj u odnosu na sve druge zaposlene.

Naime, Zakonom o državnim službenicima propisano je članom 134.  da se u slučaju donošenja novog Pravilnika svi državni službenici raspoređuju na odgovarajuća radna mesta, pri čemu rukovodilac vodi računa o tome na kojim je poslovima zaposleni radio pre raspoređivanja.  Pravilnikom o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova određeno je da plata zaposlenih prilikom raspoređivanja ne može biti manja od prethodne nakon raspoređivanja kao i Uredbom o načelima za unutrašnje uređenje MUP- a čl. 14. stav 2.

Očigledno da je nastala tehnička greška prilikom izrade novog Pravilnika i da ista nakon više od pet meseci  nije ispravljena. Dobili smo obaveštenje od Grupe za ljudske resurse da su izdali nalog radi ispravljanja navedenog koeficijenta ali ni protekom pet meseci nije došlo do ispravke ovog propusta.

Imajući u vidu da je prilikom  raspoređivanja po novom Pravilniku o unutrašnjem uređenju i sitematizaciji radnih mestu u MUP-u došlo do smanjenja koeficijenta plate samo za navedeno radno mesto i to u celom Ministarstvu unutrašnjih poslova a što nije u skladu sa napred navedenim propisima a to su Zakon o državnim službenicima, Pravilnik o platama zaposlenih u Mupu-u kao u Uredbom o načelima za unutrašnje uređenje MUP-a čl. 14. stav 2,  potrebno je da izvršite korekciju koeficijenta  i omogućite i ovim zaposlenim licima da primaju zaradu koju su imali pre donošenja Rešenja dana 28.11.2015.godine, kao i da im se nadoknadi šteta za predhodni period.

Ovoj kategoriji zaposlenih nije uručeno rešenje o plati  a drugi službenici su isto dobili. Na taj način im je uskraćeno i pravo na žalbu dok u rešenju o raspoređivanju nije naveden koeficijent plate.

Gospodin Todorović je dao odgovor da je već poslat dopis Sektoru za analitiku sa zahtevom za izjašnjenje kako je i zbog čega došlo do greške i to izjašnjenje će biti dostavljeno i Sindikatu srpske policije. U skladu sa tim odgovorom ćemo preduzete dalje mere po ovom pitanju.

  1. Da li će zaposlenima koji su radili u utorak 3. maja  biti plaćena naknada za rad na dan praznika?

Prema odredbama člana 2. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji  određeno je koji su to dani koji su praznuju. Članom 108. Zakona o radu, određeno je da se zaposlenom koji radi u dane praznika plaća uvećano zarada. Iz navedenog smatramo da je neophodno da zaposlenima koji su radili od 30.4. zaključno sa 3.5. uveća zarada o čemu je potrebno obavestiti rukovodioce na terenu, s ciljem da predupredimo negativna iskustva iz predhodnog perioda, prilikom obračuna zarade i kasnije ispravke.

Na ovo pitanje nismo dobili precizan odgovor, MUP je tražio dodatno razjašnjenje od Ministarastva za rad, ali će svakako biti rešeno pre kraja meseca, odnosno blagovremeno, pre nego dođe vreme za obračun plate za mesec maj.

  1. Problem potpisivanja akata u PU Novi Pazar

Nakon što je načelnik policijske upraveu tom gradu, gospodin Dragan Terzić, penzionisan, krajem februara meseca ove godine, menja ga njegov zamenik Jasmin Društinac. Ali, gospodin Društinac nije dobio rešenje vršioca dužnosti, niti ovlašćenje da obavlja poslove i dužnosti načelnika policijske uprave. Tako smo dospelu u situaciju da nam veliki broj građana ali i kolega trpi posledica tog propusta. Veliki broj kolega je penzionisan ali ne može dobiti rešenje o prestanku radnog odnosa. Nemoguće je ostvariti neka prava iz radnog odnosa, kao što je korišćenje plaćenog odsustva, godišnjeg odmora islično. Jednostavno, policijska uprava ne može danormalno funkcioniše bez načelnika ili lica ovlašćenog da potpisuje rešenja i druge akte – sva pismena za koja je neophodan potpis načelnika su „na čekanju“, skoro dva meseca.

Zajednički odgovor Todorovića i Joksimovića glasi da funkcija zamenika izvorno nosi sva ovlašćenja za redovan rad koja ima i načelnik, i da sam pojam, samo ime „zamenik“ dovoljno govori, te da zameniku načelnika PU nije potrebno nikakvo dodatno ovlašćenje. Gospodin Joksimović će kontaktirati sa njim i predočiti mu to.   

Služba za informisanje SSP

Generale, verujete li saradnicima?

Užice, 10.05.2016. godine, – Nakon nebrojeno mnogo propusta u Upravi granične policije, nakon neshvatljivih grešaka saradnika načelnika Milenka Božovića koje se ponavljaju iz meseca u mesec, i po pravilu su na štetu zaposlenih, predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović, uputio je dopis u kom načelnika Uprave granične policije upozorava na tu činjenicu, koja poprima ozbiljne razmere.

Naime, toliko puta ponovljene greške, navele su nas na pomisao da su među generalovim najbližim saradnicima prisutni ili totalni amateri i apsolutno nestručni ljudi, ili pak da su među njima zlonamerni pojedinci koji svesno narušavaju inegritet i ugled i načelnika i uprave u celini. Poslednja u nizu takvih grešaka jeste depeša koja je poslata na teren početkom meseca, sa generalovim imenom u potpisu, u kojoj se navodi da će zaposlenima, upućenim na rad u područje ugroženo imigrantima, pripasti naknada u iznosu od 1500,00 dinara po danu a u skladu sa Odlukom ministra. Pri tome je izbugljena iz vida, ili namerno prećutana, činjenica da je od 09. aprila 2016. godine, taj iznos uvećan, što je dovelo do uznemirenja i opravdanog negodovanja zaposlenih.

Sindikat srpske policije nikada se nije bavio kadrovskom politikom ministarstva, niti je to svrha našeg postojanja. Ovog puta ipak pozivamo gospodina Božovića da proveri sve okolnosti koje dovode do neželjenih situacija i bespotrebnih problema, i da, po svojoj proceni, izvrši neophodne promene. Jer, bilo da se radi o nestručnosti, bilo da je reč o zloj nameri, ti ljudi, koji se pokažu odgovornima za propuste, svakako ne zaslužuju pozicije koje trenutno zauzimaju.

3376-01-16 UGPa

Služba za informisanje SSP

  • 1
  • 2